ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ ΣΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ

Παρέμβαση στον ΕΔΟΕΑΠ πραγματοποίησαν σήμερα (25/11) το πρωί οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ. Διανεμήθηκε ανακοίνωση στους εργαζόμενους του Οργανισμού και τους ασφαλισμένους που βρίσκονταν στο χώρο στη διάρκεια της παρέμβασης - επισυνάπτεται για δημοσίευση - και πρόσκληση για τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Νοέμβρη, ώρα 18.00 στον 1ο όροφο της ΕΣΗΕΑ με θέμα «Τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης και οι επιπτώσεις τους στον Τύπο και τα ΜΜΕ. Δίνουμε αποφασιστική απάντηση. Οργανώνουμε την πάλη μας».

Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία συναντήθηκε με μέλη της Διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ. Οσα προέκυψαν από τη συζήτηση ενισχύουν τις θέσεις του ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ και συμπυκνώνονται στα παρακάτω σημεία:

 1. Η πλειοψηφία επιμένει στη λογική των περικοπών στους μισθούς των εργαζομένων, με συνευθύνη της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΠΗΕΑ, στις επικουρικές συντάξεις και τις παροχές Υγείας, ενώ δεν αποκλείει την αύξηση της εισφοράς για τους εργαζόμενους. Ευθυγραμμίζεται, δηλαδή, απόλυτα με την κυβερνητική αντιασφαλιστική πολιτική.
 2. Σε ό,τι αφορά το «ταμειακό πρόβλημα», που, ως συνέπεια έχει την καθυστέρηση πληρωμής μισθών, επικουρικών συντάξεων, ιατροφαρμακευτικών και νοσηλευτικών δαπανών, ισχυρίστηκαν ότι θα αποκατασταθεί σε λίγες μέρες με τη «ρευστοποίηση» ομολόγου ύψους 6 εκ. ευρώ. Υπερθεματίζοντας, ο Ταμίας ισχυρίστηκε ότι ο Οργανισμός μπορεί έτσι να «επιβιώσει» για τα επόμενα δύο περίπου χρόνια, χωρίς πάντως να δεσμεύεται για το επίπεδο των παροχών προς τους ασφαλισμένους.
 3. Αρνούνται να ενημερώσουν αναλυτικά τον Κλάδο, παραπέμποντας αυτήν την υποχρέωση στις «ομογάλακτες» πλειοψηφίες των Ενώσεων, που, επίσης αρνούνται την ενημέρωση των εργαζομένων και την οργάνωση του αγώνα τους, παραπέμποντας τη λύση σε «κοινωνικούς διαλόγους».
 4. Οχυρώνονται στη λογική του αγγελιόσημου ως μοναδικού πόρου του Ταμείου, αρνούμενοι να υιοθετήσουν τη θέση για «εργοδοτική εισφορά και συμμετοχή του κράτους», την ίδια στιγμή που ο πόρος για τον προηγούμενο μήνα ανήλθε στο ποσό των 56.000 ευρώ. Η θέση τους απέναντι στην προοπτική για μετατροπή του Ταμείου σε Επαγγελματικό είναι ότι θα το δουν όταν προκύψει θέμα.

 

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ !

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Τώρα είναι η ώρα για γενικό ξεσηκωμό !

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί μέσα από τον προϋπολογισμό του 2016 να οριστικοποιήσει το τέλος των κοινωνικοασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

Μειώνει ακόμα περισσότερο τις κύριες συντάξεις, τσακίζει, μέχρι εξαφάνισης, τις επικουρικές, βάζει μαχαίρι στα κονδύλια για την Υγεία - Πρόνοια, την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για τους εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους. Ανεβάζει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, με μέτρα που θα εξειδικεύσει μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν έκφραση της γενικευμένης ταξικής επίθεσης του κεφαλαίου απέναντι στην εργατική τάξη στο σύνολό της.

Ταυτόχρονα, πυκνώνουν οι φήμες ότι ο ΕΔΟΕΑΠ οδηγείται σε στάση πληρωμών - ήδη οι εργαζόμενοι σ' αυτόν έλαβαν μέρος μόνο του μισθού τους - με στόχο σε σύντομο χρονικό διάστημα να μεταλλαχθεί σε Επαγγελματικό Ταμείο που θα καλύπτει μόνο τους εν ενεργεία εργαζόμενους στα βασικά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Συνταξιούχοι και άνεργοι, στον Καιάδα!

Οι πλειοψηφίες των Ενώσεων και των Ταμείων, με επικεφαλής το Προεδρείο της ΠΟΕΣΥ, στοχοπροσηλωμένες στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργοδοτών, καθώς και των «μνημονιακών δεσμεύσεων» όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, που, με αφοσίωση υπηρετούν τον ευρωμονόδρομο, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου, αφού σήκωσαν την «παντιέρα» του «νυν υπέρ πάντων αγώνα», οδηγούν χωρίς καμιά εξουσιοδότηση τον κλάδο σε «κοινωνικό διάλογο».

Η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι τέτοιου είδους «διάλογοι» πάντα αποβαίνουν σε βάρος των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων.

Η μόνη πραγματική διέξοδος περιλαμβάνεται στις προτάσεις του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ που διαχρονικά υποστηρίξαμε με συνέπεια:

 • Να εμποδίσουμε την ενοποίηση των παροχών και των συντάξεων προς τα κάτω.
 • Να πούμε από τώρα ΟΧΙ σε όποιον σχεδιασμό για μετάλλαξη του ΕΔΟΕΑΠ σε Επαγγελματικό Ταμείο.
 • Να ανακληθούν άμεσα όλες οι περικοπές σε συντάξεις και θεμελιώδεις παροχές στους ασφαλισμένους.
 • Δεν αποδεχόμαστε ΚΑΜΙΑ αύξηση στις εισφορές των εργαζομένων.
 • Απαιτούμε άμεση απαλλαγή των ανέργων από κάθε εισφορά Υγείας και Ασφάλισης για όσο διαρκεί η ανεργία.
 • Απαιτούμε την κάλυψη των εργαζομένων στα λεγόμενα «Νέα Μέσα» με Κλαδική Σύμβαση, Ασφάλιση και ελεύθερη εγγραφή τους στις Ενώσεις.
 • Κατάργηση των κάθε μορφής ελαστικών σχέσεων εργασίας.
 • Να απαιτήσουμε ΤΩΡΑ από την κυβέρνηση την άμεση επιστροφή των κλεμμένων και «κουρεμένων» αποθεματικών των Ταμείων.
 • Οι ανάγκες των Ταμείων να καλύπτονται από τους εργοδότες με την εγγύηση και τη συμμετοχή του κράτους.