ΕΝΙΑΙΑ ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΕΕ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ

Η εξέλιξη με την υπόθεση των συναδέλφων που εργάζονταν στις εκδόσεις ΛΥΜΠΕΡΗ δείχνει ότι το σύστημα έχει ανοίξει χίλιους δρόμους, ώστε η εργοδοσία να εξασφαλίζει νομότυπα τα κέρδη της.

Υπενθυμίζουμε ότι οι πρώην εργαζόμενοι ΛΥΜΠΕΡΗ μετά από πολύχρονο δικαστικό αγώνα δικαιώθηκαν στα αιτήματά τους για εξόφληση των δεδουλευμένων και επαναπρόσληψη με όλα τα δικαιώματά τους στο διάδοχο σχήμα.

Η εργοδοσία (Κοντομηνάς, Φιλιππόπουλος) χρησιμοποίησε το εργαλείο του κοινωνικού αυτοματισμού, θέτοντας τους εργαζόμενους της «ALPHAEDITIONS», που συνέχιζε να εκδίδει τα περιοδικά του Λυμπέρη, απέναντι σε αυτούς που έχασαν τη δουλειά τους πριν καιρό, με την αναστολή έκδοσης σειράς περιοδικών.

Το κλείσιμο εντύπων από την «ALPHAEDITIONS», δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει. Αποτελεί μέρος γενικότερων εξελίξεων στον κλάδο του Τύπου, που, ακολουθώντας την αναδιάταξη στα Τηλεοπτικά Μέσα, πρόκειται να δεχτεί μεγάλο πλήγμα. Αντίστοιχα σχέδια επεξεργάζονται αυτές τις μέρες ο ΔΟΛ και κατ' επέκταση τα τυπογραφεία και τα πρακτορεία Τύπου που τυπώνουν και πρακτορεύουν τα παραπάνω έντυπα.

Με άλλα λόγια, οι εργοδότες του κλάδου, επεξεργάζονται τα σχέδιά τους με στόχο να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους είτε σε αυτόν ή σε άλλον κλάδο. Είναι σαφές ότι όχι απλά αδιαφορούν για τις συνέπειες στις ζωές των εργαζομένων, αλλά είναι διατεθειμένοι να αξιοποιήσουν όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που απλόχερα τους παρέχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, μειώσεις μισθών, καθυστερήσεις πληρωμών, φτηνή επιδοτούμενη εργασία.

Είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι του κλάδου να βγάλουν συμπεράσματα για το τι σημαίνει, αλήθεια, αυτή η ανάπτυξη που μας υπόσχεται η κυβέρνηση. Πώς επηρεάζουν εμάς τους εργαζόμενους οι θετικοί ρυθμοί της οικονομίας που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017; Γίνεται όλο και πιο φανερό ότι αυτή η ανάπτυξη έχει κριτήριο τα κέρδη των εργοδοτών, των μονοπωλιακών ομίλων, μεγαλοεκδοτών, εργολάβων, εφοπλιστών. Για τους εργαζόμενους επιφυλάσσουν τις «βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ» που γνωρίζουμε ότι στις χώρες που ήδη εφαρμόζονται οι εργαζόμενοι υποφέρουν.

 Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στον «ΛΥΜΠΕΡΗ», στην «ALPHAEDITIONS», αλλά και κάθε εργαζόμενο στα τυπογραφεία και τα πρακτορεία που επηρεάζεται από αυτήν την εξέλιξη, να μην αποδεχτούν τον αντεργατικό εκβιασμό. Να συνεχίσουν τον αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη δικαιώματα για όλους. Να διεκδικήσουμε από κοινού με τα Σωματεία μας μέτρα προστασίας των ανέργων.

Σε αυτές τις συνθήκες, είναι ανάγκη να γυρίσουμε την πλάτη στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, που παραπέμπει τους εργαζόμενους σε δικαστικούς αγώνες, χωρίς να συνδυάζονται με οργάνωση της πάλης από τα κάτω. Αυτή η τακτική έχει ως στόχο να στείλει μοιρολατρικά τους εργαζόμενους ηττημένους στα σπίτια τους. Ο μόνος δρόμος είναι η οργάνωση του αγώνα σε κατεύθυνση που θα βάζει μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Να χρησιμοποιήσουμε την πείρα μας, να δούμε ότι η λογική του «μικρότερου κακού» πάντα οδηγεί στο μεγαλύτερο! Οσο οι εργαζόμενοι ταυτίζουν τα συμφέροντά τους με αυτά της εργοδοσίας, το μόνο που καταφέρνουν είναι να σπέρνουν αυταπάτες ότι μπορεί να είναι όλοι κερδισμένοι. Στον καπιταλισμό, οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι εκμεταλλευτές μας, αυτοί που το μόνο που κάνουν είναι να καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι. Τα δικά μας συμφέροντα είναι ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση.

Δεν θα είναι για πάντα αυτή η εικόνα του κλάδου, η εργατική τάξη μπορεί να την αλλάξει.

Με καθαρό, σταθερό μέτωπο απέναντι στους νόμους που καθαγιάζουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου, να ανοίξουμε το δρόμο για μια κοινωνία που η δουλειά θα είναι δικαίωμα και υποχρέωση και όπου όλος ο πλούτος θα ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα που σήμερα τον λυμαίνονται στις πλάτες μας. Μόνο σε αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Τύπου θα δουλεύουμε για την ολόπλευρη ενημέρωση, ψυχαγωγία και μόρφωση του λαού.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ