ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΣΑ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ, ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥΣ!

  Νέε εργαζόμενε, νέα εργαζόμενη στα ΜΜΕ,

 Ξέρεις καλύτερα απ' όλους τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις στη δουλειά σου. Γνωρίζεις τον αγώνα που έχεις κάνει και πόσο έχεις τρέξει ώστε να μπορείς να εργάζεσαι σήμερα - σε πλήρη ανασφάλεια - σε ένα ΜΜΕ. Σου έδωσαν και σου δίνουν τις γνωστές απαντήσεις: «Κάτσε να μάθεις τη δουλειά και βλέπουμε», «σιγά-σιγά μπορεί να σου δίνουμε κάποια χρήματα», «εάν δεν σ' αρέσει εδώ τρέχα να δεις κι αλλού» και τόσα άλλα που δε θα φτάνανε σελίδες ολόκληρες να τα γράψουμε. Με μια κουβέντα βιώνεις από πρώτο χέρι την εργοδοτική αυθαιρεσία.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! 

  • Δεν είναι «φυσιολογικό», ούτε «αναγκαίο κακό», ό,τι βολεύει τα κέρδη τους!

  • Δεν είναι η «υπομονή» που θα λύσει τα προβλήματά μας, ούτε και αυτά είναι προσωρινά!

  • Δε θα’ ρθει ατομικά η λύση, η ελπίδα είναι στη συλλογική δράση, σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των εργοδοτών!

 Την ίδια στιγμή που οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ κερδίζουν αμύθητα ποσά απ' τη δουλειά σου, εσύ εργάζεσαι σε άθλιες συνθήκες, απ' το πρωί έως το βράδυ με ελάχιστα ή και καθόλου χρήματα. Και όταν τα καταφέρεις - μετά από ένα και δύο χρόνια - να μπεις στο μισθολόγιο ενός Μέσου αρχίζουν άλλοι φραγμοί. Για παράδειγμα, για να γίνει ο νέος δημοσιογράφος μέλος στην ΕΣΗΕΑ πρέπει να περιμένει τρία ή πέντε χρόνια. Κι αυτό, επειδή συγκεκριμένες συμβιβασμένες δυνάμεις δε θέλουν τα σωματεία να είναι αληθινά εργαλεία στα χέρια των εργαζομένων για την προστασία των δικαιωμάτων τους, τη βελτίωση της ζωής τους.

Απ' τη μια μέρα στην άλλη μπορεί να βρεθείς στο δρόμο αφού, όπως σου λένε, «χιλιάδες περιμένουν στην πόρτα για να δουλέψουν τσάμπα». Παράλληλα με όλα αυτά ο πενιχρός μισθός της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ)- εάν σε έχουν βάλει στο μισθολόγιο και δεν δουλεύεις ακόμα με το κομμάτι- δε σου φτάνει για να ζήσεις και αρχίζει η αναζήτηση της δεύτερης δουλειάς. Και έτσι η εργασιακή ανασφάλεια δεν σταματάει ποτέ...

Όλα αυτά για μια ενημέρωση που μας κάνει συχνά να ντρεπόμαστε για τη δουλειά μας. Για μια ενημέρωση που εξυπηρετεί την κυρίαρχη τάξη και κατασπαράζει οποιαδήποτε φωνή αντίστασης. Για μια ενημέρωση, που, στο όνομα μιας ψεύτικης «αντικειμενικότητας», στρέφεται ενάντια στα συμφέροντά σου, στα συμφέροντα όλων των εργαζομένων. Η «αλήθεια», στην οποία ...ορκίζονται όλοι, κόβεται και ράβεται για να κερδίζουν όσο γίνεται περισσότερο οι μεγαλοκαναλάρχες και οι μεγαλοεκδότες. Η «αλήθεια» γίνεται προϊόν για τα «παιχνίδια» τους στο δικομματικό σκηνικό, για να έχουν καλύτερη θέση στη μοιρασιά της πίτας.

 Νέε εργαζόμενε, νέα εργαζόμενη στα ΜΜΕ,

 Το ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ αντιλαμβάνεται την αλήθεια και την ενημέρωση, απ' την πλευρά των εργαζομένων και των προβλημάτων τους. Είναι διαφορετική η δική μας αλήθεια απ' αυτή των «λίγων και εκλεκτών», που μας εκμεταλλεύονται και κερδίζουν απ' τη δουλειά μας. Αντιλαμβανόμαστε την αλήθεια και την ενημέρωση ταξικά.

  • Το ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ παλεύει ώστε όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, απ' την πρώτη στιγμή που πιάνουν δουλειά, να έχουν πλήρη εργασιακά δικαιώματα!

  • Παλεύει για πλήρη και σταθερή απασχόληση, ασφάλιση και συνδικαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους!

Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά πως ο κλάδος μας δεν είναι κάτι ξεχωριστό στην κοινωνία. Γνωρίζουμε πως οι ελαστικές σχέσεις είναι πολιτική επιλογή σε όλους τους χώρους εργασίας. Γνωρίζουμε πως «οι νόμοι της αγοράς» που φέρνουν κέρδη για τους εργοδότες και απολύσεις για τους εργαζόμενους, δεν ισχύουν μόνο στα ΜΜΕ. Την πάλη για να μην καταργηθούν, ακόμα περισσότερο, τα κεκτημένα δικαιώματα μας δεν μπορεί παρά να τη δώσουμε ενιαία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Μόνος δρόμος για να αντιμετωπίσουμε όλη αυτή την κατάσταση είναι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Να δυναμώσουμε την ταξική φωνή στα ΜΜΕ, να παλέψουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο μας!

 Εμείς γράφουμε στις εφημερίδες και τα περιοδικά, εμείς μιλάμε στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, εμείς τυπώνουμε τα έντυπα υλικά, εμείς κάνουμε να λειτουργούν τα ηλεκτρονικά μέσα! Χωρίς εμάς δεν γίνεται τίποτα! Αρκεί να το συνειδητοποιήσουμε και να καταλάβουμε τη δύναμη μας!

 Η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ θα δώσει προοπτική σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα που έχουμε μπροστά μας!


Νέοι του ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ

 

Στείλε την «ανταπόκριση» σου από το χώρο δουλειάς σου, τις σκέψεις σου,τους προβληματισμούς σου στο