ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΗ ΣΦΑΓΗ ΜΑΣ!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Εχουμε πια πολύ πικρή πείρα από τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, που τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση για την υπηρέτηση του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων, των μονοπωλιακών ομίλων, ετοιμάζεται να σφίξει και άλλο τη θηλιά στο λαιμό της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Για εμάς έχουν τους πετσοκομμένους μισθούς, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την απληρωσιά και την ανεργία, τη ζωή με τα κακοπληρωμένα προγράμματα, τους συνεχείς κόφτες στις συντάξεις και στις ανάγκες μας.

Για τους επιχειρηματικούς ομίλους ζεστό χρήμα με νέους νόμους, ένταξη σε χρηματοδοτικά πακέτα, νέες φοροαπαλλαγές.

Πάνω στο έδαφος των προηγούμενων αντεργατικών μέτρων που έχουν τσακίσει τη ζωή μας, έχουν συμφωνήσει στο νέο γύρο επίθεσης με νέα μέτρα που αφορούν τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, την εκτεταμένη φοροληστεία και το κατέβασμα του αφορολόγητου σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, νέες αντιλαϊκές συμφωνίες, την παγίωση των αιματοβαμμένων «πρωτογενών πλεονασμάτων».

Ο,τι αξίωσαν οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεργολάβοι, οι εκδότες και οι καναλάρχες, όλα τα προηγούμενα χρόνια, έγιναν μνημόνια! Ετσι και σήμερα, ο ΣΕΒ και οι άλλες εργοδοτικές οργανώσεις απαιτούν νέα μόνιμα μέτρα. Διατυπώνουν τους πόθους τους ξεκάθαρα. Στο εβδομαδιαίο δελτίο των βιομηχάνων διαβάζουμε πως «χρειαζόμαστε ένα "Ελληνικό Μνημόνιο Plus", που θα ξεπερνάει το εγχειρίδιο των δανειστών». Χτίζουν τη μελλοντική ανάκαμψη των κερδών τους πάνω στα συντρίμμια των λαϊκών κατακτήσεων. Θέλουν να εξασφαλίσουν περισσότερα φτηνά εργατικά χέρια, εργάτες με αλυσίδες. Θέλουν να καταργήσουν ό,τι έχει απομείνει σε εργατικό δικαίωμα και απαιτούν να μην υπάρχουν αντιδράσεις, για να συνεχίζεται απρόσκοπτα η συντριβή των δικαιωμάτων του λαού, οι διαπραγματεύσεις με στόχο την αύξηση των κερδών τους.

Δυναμώνουν ξανά οι εκβιασμοί και οι απειλές. Στο οπλοστάσιό τους επανέρχονται μία - μία όλες οι δοκιμασμένες μέθοδοι εκβιασμού. Βάζουν τους εργαζόμενους να επιλέξουν ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, να μπουν στη μέση των Συμπληγάδων, της δήθεν «καλής» ΕΕ και του «ανάλγητου» ΔΝΤ.

Στο ρυθμό των επιχειρηματικών ομίλων, η κυβέρνηση, τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο και επιζητούν τα μνημόνια διαρκείας, αλλά και ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, μας θέλουν στην αδράνεια, στο συμβιβασμό στη μοιρολατρική αποδοχή της βαρβαρότητας.

Χρειάζεται τώρα, να δυναμώσει η αγωνιστική δράση από κάθε Επιτροπή Αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, η οργάνωση της απάντησης σε παλιά και νέα μέτρα, η αντεπίθεση για δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τα παζάρια τους, από την ανάκαμψη και την «κανονικότητα» που μας ετοιμάζουν. Δεν θα μας επιστρέψουν τα δικαιώματά μας, τους μισθούς μας, τις συντάξεις. Αντιθέτως, αρπάζουν συνεχώς!

Ολοι μαζί να ορθώσουμε τείχος. Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια, τη μίζερη ζωή για τα κέρδη τους.

Απαιτούμε δικαιώματα στην εργασία και τη ζωή, με βάση την εποχή μας - τον 21ο αιώνα, τις ανάγκες μας!

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ την Τρίτη 21 Φλεβάρη 18.30 στην ΟΜΟΝΟΙΑ

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ, Τρίτη 21 Φλεβάρη, ώρα 18.00, ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΝΙΓΓΟΣ

 

 

 


 

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΟ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον ΔΟΛ, όπως περιγράφονται στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, προαναγγέλλοντας την ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας των ΜΜΕ του Ομίλου, αν δεν αποτελεί εκβιαστική κίνηση, είναι αναγκαστική επιλογή του εκδότη απέναντι στην πίεση των Τραπεζών και της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τους πάνω από 500- για 6 μήνες απλήρωτους- εργαζόμενους ως ασπίδα προστασίας για να εξασφαλίσει τα ενθυλακωμένα κέρδη πολλών δεκαετιών αλλά και την προοπτική να συνεχίσει να κερδοφορεί, στο μέλλον. Στο κάδρο αυτού του αισχρού αντεργατικού εκβιασμού μπαίνουν, αναγκαστικά, και οι εργαζόμενοι του τυπογραφείου της Ίριδας και του πρακτορείου Αργος, αφού τα έντυπα του ΔΟΛ τυπώνονται και διανέμονται μέσω αυτών των επιχειρήσεων, στις οποίες έχει συμφέροντα και ο Ψυχάρης.

Ο δρόμος ως εδώ είναι αποτέλεσμα της αντίληψης που χρόνια καλλιεργήθηκε από μερίδα των κυβερνητικών-εργοδοτικών συνδικαλιστών των πλειοψηφιών των Ενώσεων, με επίκεντρο τη «διαφύλαξη της εργασιακής ειρήνης» και της διαβούλευσης ως μέσου γεφύρωσης των αντιτιθέμενων συμφερόντων κεφαλαίου και εργασίας.

Ο δρόμος ως εδώ είναι αποτέλεσμα της μεσολάβησης καλοπληρωμένων διευθυντικών στελεχών και παπαγάλων του συστήματος με στόχο «τη διάσωση του ιστορικού μαγαζιού» και προφανώς των προνομίων τους.

Ο δρόμος ως εδώ είναι αποτέλεσμα ενός αντεργατικού πλέγματος νόμων που έφεραν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με ή χωρίς μνημόνιο, και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με στόχο την προστασία των συμφερόντων του κεφαλαίου σε όποια μορφή του.

Ο δικός μας δρόμος, το διακύβευμα για όλους τους πραγματικά εργαζόμενους δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους του ΔΟΛ, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση και συνδικαλιστική εκπροσώπηση, περιλαμβάνεται σε δύο μόνο αιτήματα :

  • Να εξοφληθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα.
  • Να προστατευθούν όλες οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι με το δικό τους αγώνα, με οργάνωση και μορφές πάλης που θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν σε μαζικές διαδικασίες, παραμερίζοντας τις κραυγές του συμβιβασμού και της υποταγής, μπορούν και πρέπει να διεκδικήσουν συλλογικά το δίκιο τους.

Η αλληλεγγύη των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο, του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ είναι σε κάθε περίπτωση δεδομένη.

 

 

 

 

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΟΛ
ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ

Η χτεσινοβραδινή ΓΣ των εργαζομένων στον ΔΟΛ που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία και την ενεργό συμμετοχή διευθυντικών στελεχών, οδήγησε σε απόφαση που δεν εξυπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων (δημοσιογράφων, διοικητικών υπαλλήλων και τεχνικών) της υπό πτώχευση εταιρείας.

Η απόφαση ορισμού επιτροπής «διαχείρισης της κρίσης» που θα συμπεριλαμβάνει και διευθυντικά στελέχη - τα οποία, από τη θέση τους, επί χρόνια υπηρέτησαν πιστά τα συμφέροντα του εκδότη, ακόμα και όταν αυτά στρέφονταν ανοιχτά εναντίον των εργαζομένων (απολύσεις, μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, καθυστερήσεις στις πληρωμές) - με σκοπό τη συνέχιση της λειτουργίας του Οργανισμού, σε καμιά περίπτωση δεν θα οδηγήσει σε λύση προς όφελος των εργαζομένων.

Την ίδια ακριβώς κατάσταση έχουν βιώσει οι εργαζόμενοι του κλάδου μας σε πάμπολλες περιπτώσεις. Θυμίζουμε : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ και ΤΡΙΤΗ ΟΨΗ), ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, ΑΛΤΕΡ, ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, ΚΕΡΔΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ, ΟΜΙΛΟΣ ΛΥΜΠΕΡΗ, ΑΥΡΙΑΝΗ, ΒΡΑΔΥΝΗ κ.λπ.) είναι μόνο λίγα παραδείγματα. Χιλιάδες εργαζόμενοι στο δρόμο, απλήρωτοι, χωρίς αποζημιώσεις, χωρίς καν το δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας, την ίδια στιγμή που εκδότες και καναλάρχες χαίρονται τα ενθυλακωμένα κέρδη πολλών δεκαετιών.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ θεωρεί ότι ο αγώνας των εργαζομένων πρέπει τώρα να στραφεί στον πραγματικό αντίπαλο: Το κεφάλαιο - εκδοτικό και τραπεζικό - και τα κόμματα και τις κυβερνήσεις που το υπηρέτησαν και το υπηρετούν με την ψήφιση όλου του αντεργατικού πλέγματος νόμων, που εκπληρώνουν τα «Ευρωπαϊκά κεκτημένα».

Ενας στόχος πρέπει να υπηρετηθεί χωρίς καμιά υποχώρηση: Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

Προϋποθέτει ενότητα, αλληλεγγύη, αποφασιστικότητα. Οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα με πολύμορφη, μαζική και συντονισμένη, από τα κάτω, δράση.

Αυτός είναι ο δύσκολος δρόμος, που μπορεί να δώσει νικηφόρα προοπτική για τους εργαζόμενους και του ΔΟΛ.

Σε αυτόν το δρόμο όλες οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μέσα και έξω από τον ΔΟΛ, είμαστε στρατευμένοι και αλληλέγγυοι!

 

 

 


 

 

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΟΛ

ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣ, ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ χαιρετίζει και εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων του ΔΟΛ που απαιτούν από την εργοδοσία την καταβολή των μισθών, μαζί και του 14ου.

Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία οι εξελίξεις με την πάλαι ποτέ κραταιά επιχείρηση στο χώρο των ΜΜΕ που οφείλει δεδουλευμένα τεσσεράμισι μηνών και προαναγγέλλει αλλαγή σκυτάλης με τις τράπεζες να αναλαμβάνουν ρόλο, λόγω χρεών του εργοδότη.

Αποτελούν μέρος γενικότερων εξελίξεων στον κλάδο του Τύπου, αναδιάταξης του σκηνικού στα ΜΜΕ, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα, δηλαδή τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Η καπιταλιστική οικονομική κρίση έχει βάθος και οδηγεί στην όξυνση του ανταγωνισμού των μονοπωλίων, για το ποιος θα χάσει λιγότερα και ποιος θα κερδίσει περισσότερα. Η επίθεσή τους υπηρετεί την ένταση της εκμετάλλευσης, τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης για να ανακάμψει το κεφάλαιο. Αυτήν την πολιτική υλοποιεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, σε συμφωνία με την ΕΕ, το ΔΝΤ, τον ΟΟΣΑ.

Ο αγώνας των εργαζομένων, διοικητικών, τεχνικών και δημοσιογράφων είναι ενιαίος. Η λογική του «μικρότερου κακού», της αναμονής και της ταύτισης των συμφερόντων των εργαζομένων με εκείνων της εργοδοσίας έχει κοντά ποδάρια. Η πείρα το έχει δείξει - σπέρνουν αυταπάτες ή στάχτη στα μάτια όσοι λένε ότι στον καπιταλισμό εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι, όλοι, μπορεί να είναι κερδισμένοι.

Ο επιχειρηματικός ανταγωνισμός είναι ανηλεής, με κριτήριο την τσέπη, κλείνει και ανοίγει επιχειρήσεις, συνθλίβει εργαζόμενους, «επενδύει» στην ανεργία.

Το έχουμε επισημάνει πολλές φορές: άλλα Μέσα έκλεισαν και θα κλείσουν, άλλα θα διασωθούν, κάποια γιγαντωμένα, κάποια συρρικνωμένα, μαζί και με νέα που στήνονται επιφυλάσσουν για τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων σε αυτές τις επιχειρήσεις μισθούς πείνας, σχέσεις εργασίας - λάστιχο, πετσοκομμένα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα.

Οι μεγαλοεκδότες, όπως και οι μεγαλοεργολάβοι, βιομήχανοι, εφοπλιστές, απολαμβάνουν όλα τα μέτρα - εργαλεία που προώθησαν και συνεχίζουν να προωθούν για λογαριασμό τους οι αστικές κυβερνήσεις.

Κερδισμένος θα είναι ο αγώνας, όταν αντιληφθούμε ως εργαζόμενοι τη δύναμή μας. Οταν ενωθούμε απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία του κλάδου των ΜΜΕ, αλλά και κάθε κλάδου, που θέλει εργαζόμενους φτηνούς, ευέλικτους, χωρίς δικαιώματα. Αγώνας προσανατολισμένος στη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς με δικαιώματα.

Εμείς έχουμε τη δύναμη, μπορούμε να τους σταματήσουμε και να βάλουμε πλώρη, παλεύοντας μαζί με την εργατική τάξη για την ανατροπή του συστήματος που βασίζεται στην εκμετάλλευση.

Ολοι στον αγώνα!

 

 

 

ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Σύμφωνα με τελεσίδικες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κρίθηκε ότι «μη νομίμως το ΙΚΑ επέβαλε σε βάρος της εκδοτικής εταιρείας της "Αυριανής" εισφορές για την επικουρική ασφάλιση και την ασφάλιση για ασθένεια δημοσιογράφων και διοικητικών υπαλλήλων που απασχολούνταν στα ΜΜΕ». Σύμφωνα με το ΣτΕ, «οι εργαζόμενοι στον Τύπο, όπως οι δημοσιογράφοι, υπάγονται στην υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση του ΕΔΟΕΑΠ χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η συμμετοχή τους σε επαγγελματικές ενώσεις».

Οι συγκεκριμένες αποφάσεις είναι πολύ σοβαρές και ταυτόχρονα πολύ διδακτικές για το πώς δουλεύει η αστική τάξη (κεφάλαιο - εργοδοσία - μονοπωλιακοί όμιλοι - ΕΕ) και τα όργανα που έχουν ως αποκλειστικό σκοπό την εξυπηρέτηση της κυριαρχίας της.

Και από τις αποφάσεις αυτές, οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα!

Συγκεκριμένα:

1) Με τις αποφάσεις του ΣτΕ, η αστική τάξη επιχειρεί καίριο πλήγμα και στους λεγόμενους «ευγενείς κλάδους» εργαζομένων. Οπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει και όπως πριν απ' όλα έχει επιβεβαιωθεί από την ιστορική εμπειρία ενός και πλέον αιώνα, η αστική τάξη προκειμένου να εμπεδώσει την κυριαρχία της, διαλύει οποιαδήποτε «ιδιόμορφη κατάσταση» που εμποδίζει την κερδοφορία της και την ανταγωνιστικότητά της. Επιπλέον, η εργοδοσία αξιοποιώντας προκλητικά την απόφαση του ΣτΕ απαιτεί τη ροή πακτωλού ζεστού χρήματος από την για πολλοστή φορά καταλήστευση του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών Ταμείων.

Με απλά λόγια, ενοποιεί, ομογενοποιεί και πιέζει προς τα κάτω κάθε κοινωνικό δικαίωμα. Αυτό τώρα μεταφράζεται και σε έναν ΕΔΟΕΑΠ που θα μοιράζει ασπιρίνες και...πολύ μας είναι.

Επιπλέον, αυτομάτως δημιουργείται το ερώτημα αν με την απόφαση του ΣτΕ, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, θα απολέσουν κατοχυρωμένα δικαιώματά τους στην επικούρηση.

Περισσότερα...