ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ

ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ «ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΤΣΑ»

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση στον κλάδο πρέπει και μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής, να αφυπνίσει συνειδήσεις, να οδηγήσει στη συσπείρωση, ενότητα και αλληλεγγύη το σύνολο των εργαζόμενων δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων.

Η κυβέρνηση νομοθετεί για να ενισχύσει την κερδοφορία των ραδιοτηλεοπτικών επιχειρηματικών ομίλων, τσακίζοντας ταυτόχρονα τα ελάχιστα δικαιώματα των εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων.

Με τη λεγόμενη διασυνοριακή τηλεόραση, ανοίγει το δρόμο της γιγάντωσης τηλεοπτικών επιχειρηματικών ομίλων μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, όπου ήδη έχει ξεκινήσει ανάλογη διαδικασία με αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, αλλά και σε διακρατικό, σε επίπεδο ΕΕ ή και με άλλες χώρες. Ζήτημα που επίσης διευρύνει το πεδίο δράσης τους και εκτός συνόρων, ως ένα ακόμη πεδίο κερδοφορίας σε συνδυασμό με την οπτικοακουστική παραγωγή και τη συνδρομητική τηλεόραση.

Αντικειμενικά όμως, αυτή η διαδικασία οδηγεί σε μείωση του αριθμού των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς και χτύπημα των δικαιωμάτων τους.

Φροντίζει αυτό να το κάνει πράξη με το κυβερνητικό νομοσχέδιο που δημιουργεί ακόμα χειρότερες συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους. Ρητά προβλέπεται ως ετήσιος μέσος όρος ο αριθμός των 400 εργαζομένων που προέβλεπε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Παππά) για να δοθεί τηλεοπτική άδεια πανελλαδικής εμβέλειας. Τυπικά ως αριθμός εργαζομένων παραμένει, αλλά ουσιαστικά μειώνεται, αφού στον αριθμό των εργαζομένων μπορεί να προσμετρώνται εργαζόμενοι με σύμβαση έργου, δηλαδή με μπλοκάκι, ελαστικά εργαζόμενοι χωρίς σύμβαση εργασίας, εργολαβικοί κ.λπ., μέχρι τον αριθμό 280. Καταργείται έτσι η σταθερή και μόνιμη δουλειά, με σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο 8ωρο ή 7ωρο, πλήρη μισθό, πλήρη όλα τα άλλα δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους και γενικεύεται η ευελιξία και η εντατικοποίηση. Οι υπόλοιποι 120 εργαζόμενοι θα προέρχονται είτε από συνδεδεμένες επιχειρήσεις εντός ή εκτός Ελλάδας, του τομέα της οπτικοακουστικής παραγωγής, είτε είναι πάροχοι προγράμματος (ταινίες, ντοκιμαντέρ κ.λπ.), ή απλά εταιρείες - εργολάβοι, τα γνωστά ως δουλεμπορικά. Επίσης ως πλήρη απασχόληση θεωρείται στο προσχέδιο Πέτσα, όταν ο εργαζόμενος έχει ένσημα για 20 και όχι 25 μέρες το μήνα. Ανοίγει και έτσι ο δρόμος μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας, καθώς και κάθε μορφή ευελιξίας.

Θα ενταθεί ακόμα περισσότερο η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων στους επιχειρηματικούς ομίλους των ΜΜΕ, όλων των ειδικοτήτων. Ηδη οι εργαζόμενοι στο ρεπορτάζ εργάζονται πέρα από το θεσμοθετημένο 7ωρο, ενώ στην παραγωγή των ειδήσεων εμπλέκονται με διάφορα τεχνάσματα όλοι οι εργαζόμενοι στους ομίλους, ανεξάρτητα από το επιμέρους μέσο (ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδα, περιοδικό, διαδίκτυο) στο οποίο είναι ενταγμένοι.

Μέσα σε όλα αυτά, το νομοσχέδιο χαρίζει στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών μια ολόκληρη σχεδόν ετήσια δόση από την αδειοδότηση, 3.450.000 ευρώ από τα 3.500.000 ευρώ, αν αυτό το ποσό παρουσιαστεί ως επένδυση στον τηλεοπτικό σταθμό, πράγμα εύκολο για τους επιχειρηματίες.

Ολα τα παραπάνω αντεργατικά μέτρα εντείνουν στο έπακρο την εκμετάλλευση, ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους. Συνοδεύονται επίσης με την εφαρμογή στην πράξη των μονοπρόσωπων εξωτερικών συνεργείων, ανάγοντας τον δημοσιογράφο σε τεχνικό και βοηθό κάμερας, ταυτόχρονα με την αξιοποίηση των πιο σύγχρονων κινητών τηλεφώνων με κάμερες και φωτογραφικές μηχανές. Ετσι η τεχνολογία στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων αντί να κάνει τη δουλειά πιο ξεκούραστη, αντί να μειώνει τον εργάσιμο χρόνο τον αυξάνει, μεγαλώνει την εντατικοποίηση της δουλειάς και μειώνει τις θέσεις εργασίας, αυξάνοντας κι άλλο την ανεργία. Ενώ ταυτόχρονα εντατικοποιεί στο έπακρο τη δουλειά των δημοσιογράφων με αρνητικές συνέπειες το μεγάλο άγχος στη δουλειά, αλλά και άλλους κινδύνους για την υγεία και ασφάλειά τους. Στο δρόμο δουλεύουν.

Αυτό το νομοσχέδιο ενίσχυσης των εργοδοτών χτυπά δικαιώματα όλων των ειδικοτήτων του κλάδου, κανέναν δεν αφήνει απέξω. Η πάλη ενάντιά του, πάλη για να αποσυρθούν όλα τα αντεργατικά άρθρα και διατάξεις, πρέπει να γίνει υπόθεση ολόκληρου του κλάδου σε όλα τα ΜΜΕ. Αλλωστε, οι εργοδότες μας έχουν στην ιδιοκτησία των ομίλων τους ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, έντυπα και ψηφιακά. Ολοι οι εργαζόμενοι αυτών των μέσων με μια φωνή να αντιταχθούν ενάντια στο νομοσχέδιο, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, που ενισχύει την εργοδοσία, καταργώντας ΣΣΕ, γενικεύοντας την ευελιξία στη δουλειά, αυξάνοντας τον εργάσιμο χρόνο, μειώνοντας δραστικά τους μισθούς, αφήνοντας τους τόπους δουλειάς μας χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς μας, ρίχνοντάς μας στην ανεργία.

Μέχρι τώρα οι Ενωσεις του κλάδου δεν φρόντισαν να γίνει ουσιαστική ενημέρωση σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε ΜΜΕ.

Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ ενημερώνει και καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, ανεξάρτητα από ειδικότητα και τόπο δουλειάς, να διεκδικήσουμε να μην έρθουν στη Βουλή οι απειλητικές, επικίνδυνες να καταργήσουν, όσα δικαιώματα μας έχουν απομείνει, αντεργατικές διατάξεις του «νομοσχεδίου Πέτσα», να αποσυρθούν τα αντεργατικά άρθρα.

Να διατρανώσουμε με ενιαία θέληση ότι διεκδικούμε:

Να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας, να μη δεχτούμε καμιά δυσμενή εργασιακή μεταβολή, καμία αρνητική μεταβολή στις συμβάσεις, στα ωράρια, στις εργασιακές σχέσεις.

Να καταργηθούν όλες οι μορφές ευέλικτων εργασιακών σχέσεων.

Να υπογραφούν τώρα κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας, αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, με αυξήσεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά και διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων στο μισθό, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία, στο χρόνο εργασίας, στην άδεια, στις ωριμάνσεις, στις συνθήκες δουλειάς, για όλες τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους του κλάδου.

Καμία απόλυση, καμιά μείωση θέσεων εργασίας.

Κάθε εργαζόμενος να ασκεί τα καθήκοντα της ειδικότητάς του, για το μέσο στο οποίο έχει προσληφθεί, και μόνο. Οχι στους εργαζόμενους - πολυεργαλεία.

Πλήρης σύνθεση των εξωτερικών συνεργείων με εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων για ασφαλή δουλειά για όλους.

Κανένα παζάρι με κυβέρνηση και εργοδότες, καμιά υποχώρηση μπροστά στα δικαιώματά μας στη ζωή και τη δουλειά!

 

8 Δεκέμβρη 2020

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ

ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕIA

ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΕΜΠΟΔΙΑ!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Με αφορμή την πανελλαδική, πανεργατική απεργία της 26ης Νοέμβρη, κυβέρνηση, αφεντικά και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ξεσάλωσαν όλες αυτές τις μέρες, ποτίζοντας τις εργατικές, λαϊκές δυνάμεις με το αντεργατικό τους δηλητήριο. Προβάλλουν με ιδιαίτερη ένταση την πανδημία ως πρόσχημα και ξεδιπλώνουν σφοδρή επίθεση, ενισχύοντας με τη δική τους επικίνδυνη πρακτική ακόμη και την κρατική καταστολή, ενάντια στη δράση των συνδικάτων για την υπεράσπιση της ζωής των εργαζομένων. Η κυβέρνηση άφησε - και συνεχίζει να το κάνει - αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα Υγείας, περικόπτοντας τις δαπάνες υγείας κατά 600 εκατ. ευρώ, άφησε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να συνεχίζουν να είναι εστίες μετάδοσης του COVID-19, οι υγειονομικοί έλεγχοι στους τόπους δουλειάς είναι ανύπαρκτοι.

Για την υπεράσπιση της ζωής τους διεκδικώντας ικανοποιητικό εισόδημα για όλους, επιδόματα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας, προστασία των ευπαθών ομάδων εργαζομένων, κατάργηση των αντιασφαλιστικών μέτρων. Για όλα αυτά οργάνωσαν την 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία τα Συνδικάτα. Μια απεργία για να μπει φραγμός στο κρεσέντο των άθλιων αντεργατικών κυβερνητικών νομοθετημάτων και αυτών που ετοιμάζονται (αντικατάσταση της 8ωρης δουλειάς με τη 10ωρη, παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, παρέμβαση στη λειτουργία των συνδικάτων, περιορισμός των διαδηλώσεων) που επιχειρεί η κυβέρνηση να περάσει σε κλίμα ησυχίας νεκροταφείου.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΣ της ΕΤΙΤΑ με ομόφωνη απόφασή του ανακοίνωσε τη συμμετοχή του κλάδου στην 24ωρη απεργία και όρισε 2μελή αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον αντιπρόεδρο και ένα μέλος του ΔΣ, για να συμμετέχουν στη συμβολική συγκέντρωση έξω από το υπ. Εργασίας, καθώς και στη μοτοπορεία.

Πολύ γρήγορα, στελέχη της εργοδοσίας ενημέρωσαν τους δύο συναδέλφους - μέλη του ΔΣ της ΕΤΙΤΑ - ότι τίθενται σε πενθήμερο ρεπό - καραντίνα, με την υποχρέωση να επιστρέψουν στην εργασία με αρνητικό τεστ COVID. Φαίνεται ότι η ενέργεια αυτή είναι απόπειρα εκφοβισμού συναδέλφων που απήργησαν, πιο ειδικά των δύο εκλεγμένων στο ΔΣ του σωματείου τους. Βεβαίως, υπήρξαν και άλλα περιστατικά τρομοκράτησης εργαζομένων στους χώρους δουλειάς μπροστά στην απεργία.

Η απεργιακή συγκέντρωση όπως όλες οι απεργιακές εκδηλώσεις τήρησε όλα τα υγειονομικά μέτρα.

Δεν μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο η κυβέρνηση, που αποδεδειγμένα πια δεν παίρνει κανένα μέτρο ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αλλά προκλητικά για άλλη μια φορά γέμισε το κέντρο της Αθήνας με ΜΑΤ και αύρες.

Δεν μπορούν να ισχυριστούν το ίδιο οι εργοδότες που συγχρωτίζουν τους εργαζόμενους, χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας σε κλειστούς, συχνά στενούς και ακατάλληλους χώρους δουλειάς.

Η προχτεσινή απεργία ήταν ένα ακόμα μήνυμα πως δεν θα περάσει ο φόβος, η τρομοκρατία, η υποταγή! Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να αντισταθούν στη νέα αντεργατική λαίλαπα και δεν θα κάνουν τη χάρη στα αφεντικά να παραιτηθούν απ' αυτό, από τον αγώνα ενάντιά τους, ως μοναδικό μέσο αντίστασης και διεκδίκησης. Οπλο τους είναι η οργάνωση της πάλης τους, η ενότητα και η αλληλεγγύη!

Συνεχίζουμε αγωνιστικά, για το δικαίωμά μας στην υγεία και τη ζωή, για δουλειά με δικαιώματα!

30 Νοέμβρη 2020

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ «ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΕΤΣΑ»

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη την πολιτική ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων για να ξεπεραστεί η καπιταλιστική οικονομική κρίση, αντί να ενισχύσει εν μέσω πανδημίας το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες αντιμετώπισης της υγείας και της ζωής των ανθρώπων από τους κινδύνους του COVID-19. Με προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, με ενίσχυση του συστήματος Υγείας με τα αναγκαία ιατροτεχνολογικά μέσα, ανοίγοντας τα κλειστά νοσοκομεία, δημιουργώντας νέα Κέντρα Υγείας. Ετσι που να μπορούν να νοσηλεύονται και οι άνθρωποι με άλλα νοσήματα, ιδιαίτερα όσοι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες ή χρήζουν άμεσης νοσηλείας.

Αντίθετα, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, μειώνει κατά 600 εκατομμύρια ευρώ τις δαπάνες για την Υγεία.

Δεν ενισχύει τις αστικές συγκοινωνίες, ώστε να σταματήσουν να αποτελούν μέσα συνωστισμού και διασποράς του COVID-19 στους ανθρώπους του μόχθου.

Εκλεισε τα σχολεία, αντί να τα ενισχύσει με εκπαιδευτικό προσωπικό, με αίθουσες, με προσωπικό για την καθαριότητα και όλα τα μέσα προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, με τάξεις μέχρι 15 μαθητές.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, δίνει 32 δισ. ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους, από τα οποία τα 19,3 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις, τζάμπα χρήμα δηλαδή, για να αντιμετωπίσουν σε όφελος των κερδών τους την οικονομική κρίση, μαζί βεβαίως με άλλες παχυλές παροχές.

Ανάλογη κυβερνητική ενίσχυση δέχονται και οι επιχειρηματικοί όμιλοι ιδιοκτήτες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής εντάσσεται και το κυβερνητικό νομοσχέδιο («νομοσχέδιο Πέτσα») για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, κυρίως για τις τηλεοράσεις, που φέρνει νέες ενισχύσεις στους ιδιοκτήτες και νέα αντεργατικά μέτρα για τους εργαζόμενους.

Εχοντας ήδη νομοθετήσει για την οπτικοακουστική παραγωγή στην ψηφιακή εποχή, τους δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθούν επιχειρηματικά και μάλιστα ενισχύοντάς τους με τεράστιες επιδοτήσεις για ανάλογες επενδύσεις, σε έναν τομέα που είναι εξαιρετικά κερδοφόρος.

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση χορηγεί άδεια συνδρομητικής τηλεόρασης, χωρίς διαγωνιστική διαδικασία και κριτήρια αδειοδότησης, στους ήδη υπάρχοντες τηλεοπτικούς σταθμούς που εκπέμπουν με επίγειο σήμα, με μόνο κριτήριο την κατοχή της άδειας εθνικής εμβέλειας. Αυτό που αποτελούσε πάγιο αίτημά τους για πολλά χρόνια, δίνοντάς τους άλλο ένα πεδίο κερδοφορίας.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση νομοθετεί για τη λεγόμενη διασυνοριακή τηλεόραση. Ετσι ανοίγει το δρόμο δημιουργίας τηλεοπτικών επιχειρηματικών ομίλων μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, εντός Ελλάδας όπου ήδη έχει ξεκινήσει ανάλογη διαδικασία με αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, αλλά και σε διακρατικό, σε επίπεδο ΕΕ ή και με άλλες χώρες. Ζήτημα που επίσης διευρύνει το πεδίο δράσης τους και εκτός συνόρων, ως ένα ακόμη πεδίο κερδοφορίας σε συνδυασμό με την οπτικοακουστική παραγωγή και τη συνδρομητική τηλεόραση.

Αντικειμενικά όμως, αυτή η διαδικασία οδηγεί σε μείωση του αριθμού των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς και χτύπημα των δικαιωμάτων τους.

Φροντίζει αυτό να το κάνει πράξη με το κυβερνητικό νομοσχέδιο που δημιουργεί ακόμα χειρότερες συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους. Ρητά προβλέπεται ως ετήσιος μέσος όρος ο αριθμός των 400 εργαζομένων που προέβλεπε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Παππά) για να δοθεί τηλεοπτική άδεια πανελλαδικής εμβέλειας. Τυπικά ως αριθμός εργαζομένων παραμένει, αλλά ουσιαστικά μειώνεται, αφού στον αριθμό των εργαζομένων μπορεί να προσμετρώνται εργαζόμενοι με σύμβαση έργου, δηλαδή με μπλοκάκι, ελαστικά εργαζόμενοι χωρίς σύμβαση εργασίας, εργολαβικοί κ.λπ., μέχρι τον αριθμό 280. Καταργείται έτσι η σταθερή και μόνιμη δουλειά, με σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο 8ωρο ή 7ωρο, πλήρη μισθό, πλήρη όλα τα άλλα δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους και γενικεύεται η ευελιξία και η εντατικοποίηση. Οι υπόλοιποι 120 εργαζόμενοι θα προέρχονται είτε από συνδεδεμένες επιχειρήσεις εντός ή εκτός Ελλάδας, του τομέα της οπτικοακουστικής παραγωγής, είτε είναι πάροχοι προγράμματος (ταινίες ντοκιμαντέρ κ.λπ.), ή απλά εταιρείες - εργολάβοι, τα γνωστά ως δουλεμπορικά. Επίσης ως πλήρης απασχόληση θεωρείται στο προσχέδιο Πέτσα, όταν ο εργαζόμενος έχει ένσημα για 20 και όχι 25 μέρες το μήνα. Ανοίγει και έτσι ο δρόμος μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας, καθώς και κάθε μορφή ευελιξίας.

Θα ενταθεί ακόμα περισσότερο η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων στους επιχειρηματικούς ομίλους των ΜΜΕ, όλων των ειδικοτήτων. Ηδη οι εργαζόμενοι στο ρεπορτάζ εργάζονται πέρα από το θεσμοθετημένο 7ωρο, ενώ στην παραγωγή των ειδήσεων εμπλέκονται με διάφορα τεχνάσματα όλοι οι εργαζόμενοι στους ομίλους, ανεξάρτητα από το επιμέρους μέσο (ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδα, περιοδικό, διαδίκτυο) στο οποίο είναι ενταγμένοι.

Μέσα σε όλα αυτά, το νομοσχέδιο χαρίζει στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών μια ολόκληρη σχεδόν ετήσια δόση από την αδειοδότηση, 3.450.000 ευρώ από τα 3.500.000 ευρώ, αν αυτό το ποσό παρουσιαστεί ως επένδυση στον τηλεοπτικό σταθμό, πράγμα εύκολο για τους επιχειρηματίες.

Ολα τα παραπάνω αντεργατικά μέτρα εντείνουν στο έπακρο την εκμετάλλευση, ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους. Συνοδεύονται επίσης με την εφαρμογή στην πράξη των μονοπρόσωπων εξωτερικών συνεργείων, ανάγοντας τον δημοσιογράφο σε τεχνικό και βοηθό κάμερας, ταυτόχρονα με την αξιοποίηση των πιο σύγχρονων κινητών τηλεφώνων με κάμερες και φωτογραφικές μηχανές. Ετσι η τεχνολογία στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων, αντί να κάνει τη δουλειά πιο ξεκούραστη, αντί να μειώνει τον εργάσιμο χρόνο τον αυξάνει, μεγαλώνει την εντατικοποίηση της δουλειάς και μειώνει τις θέσεις εργασίας, αυξάνοντας κι άλλο την ανεργία. Ενώ ταυτόχρονα εντατικοποιεί στο έπακρο τη δουλειά των δημοσιογράφων με αρνητικές συνέπειες το μεγάλο άγχος στη δουλειά, αλλά και άλλους κινδύνους για την υγεία και ασφάλειά τους. Στο δρόμο δουλεύουν.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Πρέπει να σημάνει συναγερμός σε όλους τους χώρους δουλειάς. Αυτό το νομοσχέδιο ενίσχυσης των εργοδοτών χτυπά δικαιώματα όλων των ειδικοτήτων του κλάδου, κανένα δεν αφήνει απέξω. Η πάλη ενάντιά του, πάλη για να αποσυρθούν όλα τα αντεργατικά άρθρα και διατάξεις, πρέπει να γίνει υπόθεση ολόκληρου του κλάδου σε όλα τα ΜΜΕ. Αλλωστε, οι εργοδότες μας έχουν στην ιδιοκτησία των ομίλων τους ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, έντυπα και ψηφιακά. Ολοι οι εργαζόμενοι αυτών των μέσων με μια φωνή να αντιταχθούν ενάντια στο νομοσχέδιο, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, που ενισχύει την εργοδοσία, καταργώντας ΣΣΕ, γενικεύοντας την ευελιξία στη δουλειά, αυξάνοντας τον εργάσιμο χρόνο, μειώνοντας δραστικά τους μισθούς, αφήνοντας τους τόπους δουλειάς μας χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς μας, ρίχνοντάς μας στην ανεργία.

Μέχρι τώρα οι Ενωσεις του κλάδου δεν φροντίζουν να γίνει ουσιαστική ενημέρωση σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε ΜΜΕ, ούτε επίσης έχουν καλέσει σε ετοιμότητα για κινητοποίηση του κλάδου, παρά το ότι το μέλλον μας προδιαγράφεται ακόμη χειρότερο.

Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ ενημερώνει και καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου ανεξάρτητα από ειδικότητα και τόπο δουλειάς, σε εγρήγορση και ετοιμότητα για κινητοποίηση.

Να διεκδικήσουμε να μην έρθουν στη Βουλή οι απειλητικές, επικίνδυνες να καταργήσουν όσα δικαιώματα μας έχουν απομείνει, αντεργατικές διατάξεις του «νομοσχεδίου Πέτσα», να αποσυρθούν τα αντεργατικά άρθρα.

Να διατρανώσουμε με ενιαία θέληση ότι διεκδικούμε:

Να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας, να μη δεχτούμε καμιά δυσμενή εργασιακή μεταβολή, καμία αρνητική μεταβολή στις συμβάσεις, στα ωράρια, στις εργασιακές σχέσεις.

Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Με άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών Εργασίας στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Με τεχνικούς Ασφάλειας από το Δημόσιο. Με εντατικούς ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Εδώ και τώρα πραγματική επίταξη και όχι ενοικίαση, του ιδιωτικού τομέα Υγείας, λόγω πανδημίας. Αμεση κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων και νοσηλευτικού προσωπικού, δημιουργία νέων ΜΕΘ που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες. Ανάπτυξη και ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με Κέντρα Υγείας πλήρως εξοπλισμένα και με πλήρες ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Κλαδική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις, σταθερή δουλειά και διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων στο μισθό, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία, στο χρόνο εργασίας, στην άδεια, στις ωριμάνσεις, στις συνθήκες δουλειάς, για όλες τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους του κλάδου.

Κάθε εργαζόμενος να ασκεί τα καθήκοντα της ειδικότητάς του, για το μέσο στο οποίο έχει προσληφθεί, και μόνο, όχι στους εργαζόμενους - πολυεργαλεία.

Πλήρης σύνθεση των εξωτερικών συνεργείων, με εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων για ασφαλή δουλειά για όλους.

Διαγραφή των χρεών όλων των εργατικών οικογενειών.

Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο.

Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.

Να ανασταλούν όλες οι πληρωμές προς Δημόσιο, τράπεζες. Να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας και οι κατασχέσεις.

Να διασφαλιστούν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες.

30 Νοέμβρη 2020

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ,

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΝΠ!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΤΣΑ!

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τη στιγμή που το δημόσιο σύστημα Υγείας καταρρέει, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την πραγματική ενίσχυσή του, αλλά καταθέτει κι έναν προϋπολογισμό για το 2021 στον οποίο οι δαπάνες για την Υγεία μειώνονται ακόμη περισσότερο, κατά σχεδόν 600 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή δίνονται αφειδώς χρήματα στους επιχειρηματικούς ομίλους, στο όνομα της «σωτηρίας» τους από τις συνέπειες της πανδημίας.

Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και τον βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής της. Η κυβέρνηση ψεύδεται ασύστολα όταν δηλώνει ότι έχει επιτάξει ιδιωτικές δομές Υγείας. Στην πραγματικότητα, έχει πληρώσει αδρά για την ενοικίαση των χώρων, ενώ ταυτόχρονα αποδυναμώνει τις δομές δημόσιας Υγείας αποσπώντας προσωπικό για να λειτουργήσει τις καλοπληρωμένες ιδιωτικές δομές.

Στον κλάδο έχουμε μια σειρά διαπιστωμένα κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους τόσο στα ιδιωτικά, όσο και στα δημόσια ΜΜΕ, ιδιαίτερα τα τηλεοπτικά. Από την πρώτη φάση της πανδημίας έχουν παρθεί ελάχιστα μέτρα στους τόπους δουλειάς που αποδείχνονται ελλιπή, σε συνδυασμό με τη μηδαμινή ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και των αστικών συγκοινωνιών.

Το μπάχαλο με την τηλεκπαίδευση δείχνει περίτρανα την αδιαφορία της κυβέρνησης που γνώριζε τα προβλήματα, όπως και στην Υγεία, αλλά δεν τα έλυσε λόγω κόστους, γιατί θέλει το κρατικό χρήμα να δίνεται στους εργοδότες.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση συνεχίζει τη σφοδρή αντεργατική επίθεση, γιατί θέλει να αντιμετωπίσει τη βαθιά καπιταλιστική οικονομική κρίση σε όφελος του κεφαλαίου. Ολα τα αντεργατικά μέτρα που πήρε στην πρώτη πανδημία με τις ΠΝΠ και συνεχίζει και τώρα, είναι μέτρα μόνιμα και αποτελούν το περιεχόμενο της πολιτικής έντασης της εκμετάλλευσης, ενίσχυσης των αφεντικών. Ακόμη και αυτά τα ψίχουλα που δίνονται με τις ΠΝΠ με διάφορα επιδόματα σε εργαζόμενους, όπως π.χ. τα ψίχουλα των 534 ευρώ στην αναστολή των συμβάσεων, οι επιδοτήσεις μισθών με το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», ή οι κρατικές επιδοτήσεις των ασφαλιστικών εισφορών και των εργοδοτών. Απαλλάσσουν τα αφεντικά από το να πληρώνουν μισθούς, ενώ οδηγούν και στη μείωση γενικά των μισθών, άρα αυτοί ωφελούνται. Ετοιμάζουν νόμο αύξησης του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου σε 10 ώρες καθημερινά χωρίς πληρωμή υπερωριών και με 6μηνη διευθέτηση θα παρέχουν είτε ρεπό είτε μειωμένο ωράριο σε άλλο χρόνο. Αλλά τα 10ωρα τσακίζουν τον εργαζόμενο, δημιουργούν προοπτικά προβλήματα υγείας και χρονίων παθήσεων, δεν αναπληρώνεται η εργατική μας δύναμη, μας σακατεύουν. Δίνουν επιδόματα φτωχοκομείου και όχι σε όλους τους άνεργους. Με την τηλεργασία απαλλάσσονται τα αφεντικά από λειτουργικά έξοδα, εντατικοποιείται η δουλειά, παραβιάζεται ο ελεύθερος χρόνος και η ιδιωτικότητα. Προετοιμάζεται επιπλέον φορολόγηση των τηλεργαζόμενων, με το πρόσχημα ότι δεν έχουν δαπάνες μετακίνησης. Και φτάνουν να εφαρμόζουν προγράμματα εργασίας για μακροχρόνια ανέργους με 200 ευρώ μισθό, η χαρά της εργοδοσίας.

Τώρα με νομοσχέδιο σκούπα, που κατατέθηκε και μπήκε για συζήτηση στην Επιτροπή χτες, μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές, κυρίως τις εργοδοτικές, κάνοντας πράξη την απαίτηση των αφεντικών για μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους. Αυτός είναι άλλος ένας τρόπος ενίσχυσης των κερδών τους. Υποκριτικά παρουσιάζουν τη μείωση των εργατικών εισφορών ως αύξηση μισθού, γιατί ο καθαρός μισθός θα αυξηθεί κατά 8-14 ευρώ το μήνα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μείωση μισθού, αφού οι ασφαλιστικές εισφορές αποτελούν μέρος του μισθού, είναι λεφτά των εργαζομένων. Με αυτή τη μείωση θα επιταχυνθεί το ξεκλήρισμα των ασφαλιστικών ταμείων, αφού μειώνονται τα έσοδά τους και τα αποθεματικά τους και αυτό θα φέρει μείωση των κύριων συντάξεων. Ταυτόχρονα ετοιμάζουν νομοσχέδιο που θα δίνει υποχρεωτικά την επικουρική ασφάλιση σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα, δηλαδή λειτουργία Ταμείου με κριτήρια ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας. Κεφαλαιοποιητικό ουσιαστικά σύστημα προτείνει η επιτροπή Πισσαρίδη και για την κύρια σύνταξη. Οι εργαζόμενοι θα εισφέρουν σταθερά, χωρίς να διασφαλίζεται το εάν και πόσο θα πάρουν σύνταξη, αφού οι εισφορές θα τζογάρονται σε μετοχές, ομόλογα και άλλα χρηματιστηριακά προϊόντα. Νωπές, άλλωστε, είναι ακόμα οι μνήμες των «θυμάτων» της «ΑΣΠΙΣ Πρόνοια» και της «ENRON» στις ΗΠΑ.

Ο νόμος Πέτσα πατάει πάνω στον άθλιο αντεργατικό νόμο Παππά και κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα για τους εργαζόμενους, αφού ρητά προβλέπεται ότι ο αριθμός των 400 εργαζομένων αποτελεί τον ετήσιο μέσο όρο για κάθε τηλεοπτική επιχείρηση. Καταργείται έτσι η σταθερή και μόνιμη δουλειά, με σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, το 8ωρο, με ολόκληρο μισθό για όλους, με πλήρη όλα τα δικαιώματα. Αντίθετα γενικεύεται η ευελιξία και η εντατικοποίηση.

Προβλέπεται και νομοθετείται ότι στον αριθμό των 280 εργαζομένων - ποσοστό 70% - περιλαμβάνονται και εργαζόμενοι με σύμβαση έργου, έτσι ονομάζουν τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, ελαστικά εργαζόμενοι δηλαδή, χωρίς συμβάσεις και με μειωμένα δικαιώματα. Τέλος, το υπόλοιπο 30% - 120 εργαζόμενοι - θα προέρχονται είτε από συνδεδεμένες επιχειρήσεις τύπου «Altebaran», «Green Pixel», «Κοκλώνης», είτε από δουλεμπορικά. Για επιβεβαίωση της ελαστικοποίησης, σημειώνεται ότι για τον υπολογισμό του μέσου όρου της απασχόλησης απαιτούνται 20 και όχι 25 μεροκάματα το μήνα.

Απέναντι σε αυτήν τη λαίλαπα η μόνη απάντηση είναι να μην χαθεί καμιά θέση εργασίας, με κανονικό ωράριο 8ωρο, 7ωρο, πλήρη μισθό και πλήρη δικαιώματα.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση, προκειμένου να επιβάλει με κάθε μέσο τις αντεργατικές απαιτήσεις των αφεντικών, εργαλειοποίησε απροκάλυπτα την πανδημία, ώστε να επιτύχει ησυχία νεκροταφείου. Ταυτόχρονα, επιχειρείται η ευθεία παρέμβαση του κράτους και της εργοδοσίας στη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος. Με τα μητρώα μελών, το φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργαζομένων, τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες που νοθεύουν τις διαδικασίες για τη λήψη απόφασης για απεργία καθώς και τις εκλογικές διαδικασίες στις αρχαιρεσίες, αφού οι αποφάσεις θα παίρνονται κάτω από την πίεση και τον ασφυκτικό έλεγχο της εργοδοσίας, τέλος την απαράδεκτη πρόβλεψη για αυξημένη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων. Ευσεβής τους πόθος είναι η δημιουργία σωματείων κάτω από τον απόλυτο έλεγχο της εργοδοσίας, αρχής γενομένης από την ΕΡΤ και το ΑΠΕ, όπως φαίνεται και από το σχέδιο για την οργάνωση της ΓΓΕΕ υπό τον πρωθυπουργό.

Αυτά έρχονται να συμπληρώσουν το νόμο παρεμπόδισης της απεργίας και το νόμο παρεμπόδισης έως και απαγόρευσης των διαδηλώσεων.

Ολα τα παραπάνω κουμπώνουν με την ένταση της καταστολής. Η βάρβαρη απρόκλητη επίθεση κατά ειρηνικών διαδηλωτών στις 17 Νοέμβρη, οι βίαιες προσαγωγές ειρηνικών πολιτών παντού στην Ελλάδα είναι η κορυφαία μέχρι την επόμενη επίθεση στο εργατικό και λαϊκό κίνημα. Εχουν προηγηθεί επιθέσεις κατά γονιών και εκπαιδευτικών, προσαγωγές και συλλήψεις ανήλικων μαθητών. Επιδιώκουν έτσι να επιβάλλουν με κάθε μέσο σιωπή νεκροταφείου στο κίνημα. Σήμερα με πρόσχημα την πανδημία, αύριο με ό,τι άλλο σκαρφιστούν θα επιδιώξουν να εγκλωβίσουν την οργή των εργαζομένων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Κάτω από αυτά τα δεδομένα, το δικό μας καθήκον ως εργαζομένων θα έπρεπε να είναι, τηρώντας απαρέγκλιτα όλα τα υγειονομικά μέτρα, στην ενιαία δράση με τους εργαζόμενους των άλλων κλάδων συμμετέχοντας στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία σε όλους τους τόπους δουλειάς, με όλους τους εργαζόμενους, ακόμα και αυτούς που βρίσκονται σε αναστολή ή τηλεργασία. Για να δοθεί ενιαία αποφασιστική απάντηση σε κυβέρνηση, εργοδοσία, μήνυμα οργάνωσης της καθολικής αντίστασης στη βαθιά αντεργατική πολιτική που μας τσακίζει. Αντί για αυτό όμως, όλα σχεδόν τα σωματεία στον κλάδο μας αποφάσισαν στάση εργασίας, παρά το γεγονός ότι ετοιμάζονται νέα χτυπήματα στους εργαζόμενους των ΜΜΕ.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου μας να συμμετέχουμε αποφασιστικά στη στάση εργασίας, επιδιώκοντας να δώσουμε όσο γίνεται πιο δυνατά το μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία ότι και στην πανδημία έχουμε φωνή δυνατή, ότι τα μέτρα που λογαριάζουν να πάρουν για τα δικαιώματα, την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων θα ανατραπούν. Και να προετοιμαζόμαστε για νέες κινητοποιήσεις μπροστά στις επόμενες αντεργατικές κυβερνητικές επιθέσεις που έρχονται και με το «νομοσχέδιο Πέτσα».

Διεκδικούμε:

 • Να αποσυρθούν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι και οι ΠΝΠ.
 • Το προσχέδιο Πέτσα να μην κατατεθεί, να αποσυρθεί τώρα.
 • Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς. Να ανοίξουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια. Καμιά μίσθωση υπηρεσιών Υγείας, καμιά μεταφορά προσωπικού από το δημόσιο σύστημα στις ιδιωτικές κλινικές.
 • Αμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην Υγεία. Αμεση ενίσχυση με μέσα ατομικής προστασίας, για να μην νοσήσουν, με υλικά και υποδομές για να πολεμήσουν.
 • Πύκνωση δρομολογίων και προσλήψεις προσωπικού στις αστικές συγκοινωνίες.
 • Προσλήψεις καθαριστριών για τα σχολεία. Να δοθούν δωρεάν όλα τα αναγκαία για την τηλεργασία και τηλεκπαίδευση και δωρεάν internet. Να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα, όπως προσλήψεις εκπαιδευτικών, αίθουσες κ.λπ., ώστε όταν ανοίξουν τα σχολεία στις τάξεις να είναι μέχρι 15 μαθητές.
 • Εκτακτο επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν και όλες οι αρνητικές μεταβολές στους εργαζόμενους.
 • Το Δώρο Χριστουγέννων να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του.
 • Καμιά απόλυση, καμιά μείωση μισθών, καμιά περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων, κατάργηση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, σταθερός ημερήσιος χρόνος δουλειάς.
 • Να δοθεί η 13η και η 14η σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους. Να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης και να αποδοθούν όλα τα αναδρομικά για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις και τα δώρα για όλους τους συνταξιούχους.
 • Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Καμία διακοπή σύνδεσης.
 • Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων. Κούρεμα και διαγραφή χρεών σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες.

Αθήνα, 25 Νοέμβρη 2020

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ

17 ΝΟΕΜΒΡΗ 2020

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ! ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ !

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η 47η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι, όπως πάντα, μέρα μνήμης και μάχης για την εργατική τάξη, τον λαό και τη νεολαία. Είναι μέρα που θα ακουστούν ακόμα πιο δυνατά, πιο αποφασιστικά, τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα του λαού και της νεολαίας.

Ειδικά σήμερα, με τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και μέσα σε αυτούς και των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας - γιατί η μεν αστική τάξη της Ελλάδας συμμετέχει έχοντας ως πολιτική ενίσχυσης του κεφαλαίου τη γεωστρατηγική αναβάθμιση, η δε της Τουρκίας γιατί αναζητά μεγαλύτερο ρόλο και επέκταση στην περιοχή - κάνει πολέμους και αμφισβητεί σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα. Ολα αυτά είναι επικίνδυνα και σε βάρος των λαών της περιοχής.

Η πάλη του λαού και των εργαζομένων ενάντια στη χούντα αποτελεί πηγή έμπνευσης για την οργάνωση του δικού μας αγώνα, ενάντια στις πολιτικές που τσακίζουν τη ζωή μας και θέλουν να ζούμε με ψίχουλα. Ενάντια στους ιμπεριαλιστές που αλλάζουν σύνορα και δολοφονούν λαούς, προκειμένου να εξασφαλίσουν πηγές και δρόμους Ενέργειας και τη μερίδα του λέοντος στις αγορές, που ανοίγονται πάνω στα ερείπια. Σήμερα είναι ανάγκη να ακουστούν ακόμα πιο δυνατά μέσα σε κάθε τόπο δουλειάς και στους δρόμους τα συνθήματα του Πολυτεχνείου, προσαρμοσμένα στις σύγχρονες, δικές μας ανάγκες.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Στο διάστημα της πανδημίας οι οργανωμένοι στα ταξικά συνδικάτα εργαζόμενοι απέδειξαν ότι θέλουν και μπορούν να συνεχίζουν τη δράση τους τηρώντας με ακρίβεια όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα και στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς και στην αντιφασιστική συγκέντρωση στο Εφετείο και σε όλα τα συλλαλητήρια και τις απεργιακές συγκεντρώσεις. Θέλουμε, φροντίζουμε να είμαστε υγιείς και δυνατοί για να αντιπαλέψουμε αποτελεσματικά την αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων και αφεντικών μέχρι την τελική ανατροπή της.

Αντίθετα η κυβέρνηση είναι που έχει αποδεδειγμένα και ομολογημένα πια εγκληματικές ευθύνες. Με το ανεξέλεγκτο άνοιγμα των συνόρων προς όφελος των μονοπωλίων του τουρισμού, με υποδαύλιση της ασυδοσίας των αφεντικών σε μεγάλους χώρους δουλειάς, ώστε να μην τηρούν υγειονομικά πρωτόκολλα που απειλούν να μειώσουν τα κέρδη τους (βλέπε εργοστάσια, πολυκαταστήματα και ΜΜΕ), την ασφυκτική καθημερινότητα εργαζομένων και επιβατών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το στοίβαγμα των μαθητών σε ακατάλληλες σχολικές αίθουσες χωρίς το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, με τις χιλιάδες ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού, υποδομών και υλικών που αφήνει ανοχύρωτο το δημόσιο σύστημα Υγείας, προς όφελος των αδρά επιδοτούμενων ιδιωτικών μονοπωλίων του χώρου.

Σε όλα τα παραπάνω συνένοχος είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού όχι μόνο συμφωνεί στη στρατηγική κατεύθυνση των ανατροπών στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, στην κατεδάφιση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, αλλά με τα νομοθετήματά του ως κυβέρνηση έστρωσε το χαλί για το σημερινό ξεσάλωμα της κυβέρνησης ΝΔ. Σήμερα, όταν δεν σφυρίζει αδιάφορα, τσιρίζει για ξεκάρφωμα.

Σήμερα οι κυβερνώντες και τα καλοπληρωμένα παπαγαλάκια τους λυσσάνε για να βάλουν εμπόδια με την τρομοκρατική τους προπαγάνδα και την καταστολή, με πρόσχημα την καραντίνα, για να μην γιορταστεί η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Είναι καθαρό ότι δεν τους έπιασε ο πόνος για την υγεία και τη ζωή του λαού. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να σπιλώσουν, να μειώσουν και αν μπορέσουν να καταπνίξουν το αντιιμπεριαλιστικό - αντικαπιταλιστικό νόημα της μέρας. Να είναι σίγουροι, δεν θα τους περάσει!

Τιμώντας την επέτειο του Πολυτεχνείου, θα ενισχύσουμε την οργάνωσή μας, παλεύοντας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, ενάντια στην κρατική καταστολή και περιστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και διεκδικώντας ζωή και δουλειά με δικαιώματα, δημόσια και δωρεάν μόρφωση και Υγεία, ενημέρωση σε όφελος των εργαζομένων. Διεκδικούμε την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών μας!

15 Νοέμβρη 2020