ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι των ΜΜΕ που συσπειρώνονται στο διεκδικητικό πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ εκφράζουμε την ταξική αλληλεγγύη μας και τη μαχητική συμπαράταξή μας με τον μεγαλειώδη αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για την εκποίησή της.

Αποτίουμε φόρο τιμής στους 80 νεκρούς εργάτες στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ και κρατάμε χαραγμένο στο μυαλό μας ότι το αίμα τους είναι οδηγός για εμάς και τους αγώνες μας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Αυτόν τον μεγαλειώδη αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ, ακόμη και το συλλαλητήριο στην Αθήνα, τα αφεντικά των αστικών ΜΜΕ και τα κρατικά ΜΜΕ σε αγαστή σύμπνοια τον έθαψαν σαν να μην έγινε, να μη γίνεται, σαν να μην υπάρχει, όπως κάνουν σχεδόν πάντα με τις εργατικές κινητοποιήσεις. Αλλο ένα δείγμα ότι μας έχουν απέναντι, εχθρεύονται το δίκιο των εργαζομένων και τα δικαιώματά μας.

Την ίδια ώρα, τα σχέδια για την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ και του ορυκτού πλούτου, το βάθεμα της αντιασφαλιστικής επίθεσης, η ένταση της καταστολής, η εμπλοκή της χώρας με ευθύνη της αστικής τάξης και των κυβερνήσεών της στα επικίνδυνα για το λαό ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ προκειμένου να εξυπηρετήσει αποκλειστικά τα δικά της συμφέροντα, εμπλοκή στην οποία συμφωνούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, δείχνουν ξεκάθαρα ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη φέρνει κέρδη για τα αφεντικά, φτώχεια και κινδύνους για το λαό.

Υπάρχει όμως και ο εντελώς αντίθετος δρόμος: Αν τέτοιες βιομηχανίες γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία και ενταχθούν σε έναν κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, μπορούν να αναπτυχθούν όλες οι παραγωγικές δυνατότητες που έχει η πατρίδα μας, να υπάρξει πραγματική ευημερία για τον ελληνικό λαό που πρέπει να γίνει αυτός ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ υπενθυμίζει ότι τα σχέδια για την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ που περνούν μέσα από την «εκκαθάριση εν λειτουργία» έχουν δοκιμαστεί προηγουμένως και συνεχίζουν σε ΜΜΕ που ανήκουν σε μονοπωλιακούς ομίλους, με γνωστά για τους εργαζόμενους αποτελέσματα. Και σ' αυτά τα αντεργατικά τους σχέδια καταφέρνουν ενίοτε, με σύμμαχο τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, να υποτάξουν τους εργαζόμενους.

Ας κρατήσουμε στο μυαλό μας αυτό που ειπώθηκε στο συλλαλητήριο της ΛΑΡΚΟ από τους εργάτες: «Ολοι οι επιχειρηματίες υγιείς είναι, εμάς αρρωσταίνουν». Αλλωστε, τον πλούτο που παράγουμε απομυζούν.

Ηδη το συλλαλητήριο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ το Σάββατο 25 Γενάρη 2020 έδειξε ότι είναι μονόδρομος ο ταξικός αγώνας κόντρα στ' αφεντικά, στις κυβερνήσεις τους, στην ΕΕ, για να βάλουν εμπόδια στις πολιτικές που τους πετάνε στο δρόμο καταστρέφοντας επιχειρήσεις σαν τη ΛΑΡΚΟ, ξεπουλώντας τον ορυκτό πλούτο και να υπερασπίσουν τη δουλειά τους, το δίκιο τους.

Στο πλευρό των εργαζομένων διαδήλωσαν εργαζόμενοι από σωματεία και φορείς της Στερεάς και της Εύβοιας, αλλά και της Αττικής, που έστειλαν μήνυμα ταξικής αλληλεγγύης.

Αλλά και κάτι ακόμα πιο σημαντικό: Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ έγινε αγώνας όχι μόνο των εργαζομένων ενός χώρου που πλήττεται, αλλά συνολικότερος της τοπικής κοινωνίας, χιλιάδων εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων του κλάδου και δεκάδων άλλων κλάδων. Αυτή η συσπείρωση και η κοινή δράση ενάντια στην κυρίαρχη αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική θα χτίζει προοπτικά τη δική τους κοινωνική συμμαχία.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο να απορρίψουν, πριν απ' όλα στη συνείδησή τους, τα παραμύθια της αστικής τάξης, των κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων για τα δήθεν οφέλη «για όλους» της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Να αντισταθούν και να καταγγείλουν την εμπλοκή της χώρας στα βρώμικα σχέδια των ιμπεριαλιστών που σημαίνουν θανάσιμο κίνδυνο για τον λαό.

Να οργανώσουν την πάλη τους για τα δικαιώματά τους σε συμπόρευση με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Να έχουν πάντα υπόψη τους ότι στον αγώνα αυτό δεν είμαστε μόνοι μας. Στο πλάι μας είναι η εργατική τάξη και με αυτήν πρέπει να συμπορευθούμε.

Γιατί, όπως τονίστηκε και πάλι στο συλλαλητήριο της ΛΑΡΚΟ, «καθένας μόνος του μπορεί να είναι ένα κάστρο αντίστασης. Ολοι μαζί είμαστε ένας στρατός που μπορεί να σημάνει αντεπίθεση και να νικήσουμε».

Αθήνα, Γενάρης 2020

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τον νέο αντιασφαλιστικό νόμο που φέρνει στη Βουλή εφαρμόζει πλήρως και θωρακίζει νομικά τον νόμο Κατρούγκαλου - που προεκλογικά υποσχόταν ότι θα καταργήσει - επιχειρώντας να βάλει ταφόπλακα σε κάθε πιθανότητα αγωνιστικής αλλά και δικαστικής αξίωσης δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων που είχαν προσφύγει για τις περικοπές από το 2013 έως σήμερα, που σύμφωνα με υπολογισμούς ξεπερνούν τα 26 δισ. ευρώ.

Λένε ξεδιάντροπα ψέματα με σκοπό να παγιδέψουν εργαζόμενους και συνταξιούχους όταν διαλαλούν σε όλους τους τόνους ότι ο νέος νόμος θα επιφέρει αύξηση των συντάξεων, όταν στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020 προβλέπονται περικοπές 226 εκατ. ευρώ στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, από τα οποία τα 156 εκατ. ευρώ αφορούν κύριες συντάξεις. Αυτό που ξεδιάντροπα βαφτίζουν «αυξήσεις συντάξεων» στην πραγματικότητα θα είναι μια μηδαμινή επιστροφή των τεράστιων απωλειών σε έναν ελάχιστο αριθμό συνταξιούχων την οποία είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να δώσει με απόφαση δικαστηρίου. Στους παλιούς συνταξιούχους η προσωπική διαφορά διατηρείται. Η προσωπική διαφορά δεν είναι σύνταξη, σήμερα δίνεται - αύριο την κόβουν. Αν πραγματικά καταργούσαν τον νόμο Κατρούγκαλου, θα άλλαζε ο συντάξιμος μισθός πάνω στον οποίο υπολογίζονται τα ποσοστά αναπλήρωσης και που μέχρι και τη νέα σφαγή είχε ως βάση τους μέσους όρους της τελευταίας 5ετίας, με ποσοστά αναπλήρωσης πάνω από 70%.

Κανένας δεν πρέπει να παρασυρθεί από την ύπουλη προπαγάνδα περί αυξήσεων στις συντάξεις.

Κατά τα άλλα διατηρούνται για όλους χωρίς εξαίρεση τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, καθώς και η αύξηση του ορίου για τις γυναίκες κατά πέντε χρόνια στο όνομα της «ισότητας», σύμφωνα με τους νόμους του τρίτου μνημονίου που ψήφισαν μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Με το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση καταργούνται για πάντα η 13η και η 14η σύνταξη. Η κρατική εγγύηση περιορίζεται στη λεγόμενη εθνική σύνταξη των 384 ευρώ σήμερα. Διατηρούν τα αισχρά ποσοστά αναπλήρωσης του ν. Κατρούγκαλου για όσους έχουν μέχρι 30 χρόνια εργασίας.

Επιχειρούν να σπρώξουν εκτός δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος τους νέους εργαζόμενους, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία εργάζονται με πολύ χαμηλούς μισθούς, με όρους ευελιξίας, κινητικότητας και εποχικότητας, χωρίς ΣΣΕ, να τους πετάξουν βορά στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Το ίδιο αυτό μέτρο θα έχει σαρωτικές συνέπειες για τη ζωή των παλιών ασφαλισμένων και συνταξιούχων, αφού τα Ταμεία χωρίς νέα έσοδα από εισφορές δεν θα έχουν και τη δυνατότητα παροχών.

Ο ΕΤΕΑΕΠ ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη κατάργηση των ήδη μειωμένων παροχών πρόνοιας (εφάπαξ) και επικούρησης, διευκολύνοντας στην πορεία την παράδοση μέσω επαγγελματικών ταμείων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Ας μην έχουμε καμιά αυταπάτη ότι η γενικευμένη αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ θα αφήσει τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ στο απυρόβλητο. Δεν χρειάζεται να πάμε πολύ μακριά πίσω στο χρόνο για να θυμηθούμε πως το αυτοδιοίκητο και αυτοχρηματοδοτούμενο ΕΤΑΠ - ΜΜΕ συγχωνεύθηκε πλήρως στον ΕΦΚΑ, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ στη διοίκηση της ΠΟΕΣΥ, που αποτελούσε τότε τον πολιορκητικό κριό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να κάμψει τις αντιστάσεις των εργαζόμενων του κλάδου απέναντι στον νόμο - λαιμητόμο για την Ασφάλιση.

Σήμερα που η κυβέρνηση της ΝΔ βάζει σαν πρώτο στόχο τη μείωση των δαπανών Υγείας - Πρόνοιας και επικούρησης και τελικά την ιδιωτικοποίησή τους, ο ΕΔΟΕΑΠ βρίσκεται κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο. Είναι από πολύ καιρό γνωστό ότι πολλά αφεντικά των ΜΜΕ δεν καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές, με σοβαρές επιπτώσεις στα έσοδα του Ταμείου. Είναι επίσης άγνωστο πότε θα δοθεί και ποια έκβαση θα έχει η λεγόμενη «μάχη των μαχών» για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ, η απόφαση δηλαδή του ΣτΕ για την εισφορά του 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΜΜΕ. Πολύ καλά γνωρίζουν όμως οι ασφαλισμένοι του κλάδου ότι η αναλογιστική μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δεν γνωστοποιήθηκαν ποτέ, είχε ως πρώτη επίπτωση τη μείωση κατά 7% των εφάπαξ παροχών για τους δικαιούχους. Ηδη με αυτές τις εξελίξεις και ο ΕΔΟΕΑΠ αντιμετωπίζει κινδύνους.

Οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διαχρονικά και με όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους επέλεξαν να καταδικάσουν όλους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Ομως για εμάς η ασφάλιση είναι δικαίωμα που αφορά κάθε εργαζόμενο άνθρωπο, κάθε ηλικίας. Περιλαμβάνει το δικαίωμα μιας αξιοπρεπούς ζωής μετά την εργασία, ταυτόχρονα με την προστασία της μητρότητας και του παιδιού, την προστασία από τις επαγγελματικές ασθένειες και τον επαγγελματικό κίνδυνο, τις ιατρικές εξετάσεις και τα νοσήλια, τις παροχές Υγείας και Πρόνοιας.

Αγωνιζόμαστε για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για τα σύγχρονα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Διεκδικούμε:

Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου - Βρούτση και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.

Δημόσια υποχρεωτική δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία.

Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

Επαναφορά 13ου - 14ου μισθού στο Δημόσιο καθώς και της 13ης - 14ης σύνταξης για όλους.

Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες.

Επέκταση των ΒΑΕ, ούτε σκέψη για κατάργηση.

Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία όλα τα κλεμμένα.

Οχι στα επαγγελματικά ταμεία.

Οχι στην ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αθήνα, Γενάρης 2020

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ

ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΡΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΓΙΝΕ ΕΣΥ Τ' ΑΦΕΝΤΙΚΟ

Με αφορμή το κάλεσμα της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ σε απεργιακή εγρήγορση για να δοθεί κρατικό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους του έντυπου Τύπου.

Συναδέλφισες, Συνάδελφοι

Κανείς δεν πρέπει να «πέφτει από τα σύννεφα» από τον κατήφορο δίχως πάτο της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ η οποία φροντίζει να υπενθυμίζει συχνά πυκνά τι σημαίνει εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, δηλαδή τι σημαίνει να κυριαρχούν δυνάμεις των αστικών κομμάτων στα σωματεία. Οπως τώρα που βάζει την εργατική απεργία στην υπηρεσία των αφεντικών!

Ετσι, γίνονται «βασιλικότεροι του βασιλέως», ξεπερνώντας σε απαιτητικότητα τα ίδια τα αφεντικά τους, με το να καλούν σε απεργιακή εγρήγορση τους δημοσιογράφους με αίτημα ...τα «μέτρα στήριξης» του έντυπου Τύπου, δηλαδή «ζεστό χρήμα» στις τσέπες των εκδοτών, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να πληρώσουν και τις υποχρεώσεις τους σε εργαζόμενους και στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Με άλλα λόγια, επιχειρεί ξεδιάντροπα όχι μόνο να ταυτίσει τα συμφέροντα των εκμεταλλευόμενων εργαζομένων με τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών τους, αλλά να βάλει τους εργαζόμενους και μάλιστα με μια ανεβασμένη μορφή πάλης όπως η απεργία, να διεκδικούν από την κυβέρνηση την υλοποίηση των απαιτήσεων των εργοδοτών - εκμεταλλευτών τους, διεκδικώντας την ενίσχυση των συμφερόντων των αφεντικών.

Καλούν τους εργαζόμενους στον Τύπο να απεργήσουν για την εφαρμογή ενός μέτρου που δίνει κρατικό χρήμα, δηλαδή χρήματα όλων των εργαζομένων, αφού προέρχονται από τη φορολογία τους, άμεση και έμμεση, να πληρώσουν δύο φορές τα αφεντικά. Γιατί πρώτα - πρώτα οι ασφαλιστικές εισφορές δεν βγαίνουν από τις τσέπες των αφεντικών, είναι μέρος του μισθού των εργαζομένων. Ενα κομμάτι της κλεμμένης υπεραξίας από τους εργαζόμενους, το οποίο αυτοί με αγώνες και αίμα έχουν καταφέρει, μέχρι τώρα, να αποσπάσουν. Η μη πληρωμή τους από την εργοδοσία σημαίνει επίσης «κλοπή». Και τώρα απαιτούν να ξαναπληρώσουν οι εργαζόμενοι τις ασφαλιστικές εισφορές μέσω ενίσχυσης των αφεντικών του Τύπου.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι πληρώνουν τα αφεντικά με απλήρωτα δεδουλευμένα, εργασιακές σχέσεις λάστιχο, εντατικοποίηση, απολύσεις και εργασιακή ζούγκλα.

Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία που συγκροτείται από τη στρατηγική συνεργασία των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, όχι μόνο δεν κάλεσε ποτέ σε απεργιακή εγρήγορση για τα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, αλλά αρνείται συστηματικά να οργανώσει διεκδικητικούς αγώνες παραπέμποντας τις λύσεις στη συνδιαλλαγή με αφεντικά, κυβερνήσεις και κράτος.

Οπως τώρα, που αρνείται ακόμα και να συζητήσει, πόσο μάλλον να καλέσει σε απεργιακή εγρήγορση, τους εργαζόμενους μπροστά στην αντιασφαλιστική επίθεση που συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και αυτή με τη σειρά της συνέχισε το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Εκείνο που δεν ξέρουμε ακόμη είναι αν η «απεργία» για τα «μέτρα στήριξης» θα «οργανωθεί» ως «πρότυπο» για το πότε «πρέπει» να απεργούν, να συγκεντρώνονται και να διαδηλώνουν η εργατική τάξη και ο λαός, αφού η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αρνήθηκε να συζητήσει και τα μέτρα για την καταστολή των διαδηλώσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Καλύτερο μοχλό - εργαλείο ενίσχυσής τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι του Τύπου δεν θα μπορούσαν να βρουν.

Συναδέλφισες, συνάδελφοι,

Αυτές οι ενέργειες της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ δεν είναι «ολισθήματα». Το αντίθετο: Αποτελούν στρατηγική επιλογή αυτής της πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ) που έχει ως κεντρικό άξονα όχι απλά την υποταγή, αλλά κυρίως την προσπάθεια για ενεργό συστράτευση των εργαζομένων στους στόχους εργοδοσίας και κυβερνήσεων. Στο έργο αυτό στο οποίο ενεργοποιείται ολόκληρος ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, η ΕΣΗΕΑ είναι βασικός παίκτης.

Συναδέλφισες, συνάδελφοι,

Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ απευθύνεται ακόμα μια φορά στο σύνολο των εργαζομένων στον Τύπο και υπογραμμίζει ότι η πορεία και οι αποφάσεις των σωματείων αποτελούν υπόθεση αποκλειστικά των εργαζομένων μέσα από τις συλλογικές καταστατικές διαδικασίες τους πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για διεκδικήσεις που αφορούν τη δουλειά και τη ζωή τους, όπως οι ΣΣΕ, η Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά και η παρεμπόδιση με τους νόμους του αστικού κράτους των διεκδικητικών αγώνων, όπως η απεργία, οι διαδηλώσεις κ.λπ.

Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ καλεί το σύνολο των εργαζομένων στον Τύπο σε επαγρύπνηση, αγωνιστική εγρήγορση και συντονισμό με το ταξικό εργατικό κίνημα με γνώμονα την υπεράσπιση αποκλειστικά των δικών μας αναγκών.

-- Ενάντια στο βάθεμα της αντιασφαλιστικής επίθεσης που θα εκδηλωθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.

-- Ενάντια στα σχέδια καταστολής του εργατικού - λαϊκού κινήματος που ετοιμάζει το αστικό κράτος και η κυβέρνηση, λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα και επιχειρώντας - έτσι νομίζει - να καταστείλει εκ των προτέρων τη λαϊκή αντίσταση που θα φουντώσει.

-- Για διεκδίκηση ΣΣΕ με αυξήσεις και κάλυψη όλων των απωλειών με γνώμονα τις δικές μας ανάγκες.

-- Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την εμπλοκή της χώρας στα βρώμικα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αστικών τάξεων στην περιοχή και τη μετατροπή της με ευθύνη όλων των έως τα τώρα κυβερνήσεων σε αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο απ' άκρη σε άκρη, που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τον λαό μας.

Αθήνα, 12 Γενάρη 2020

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ

«ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΠΛΑΤΗ» ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, δημοσιογράφους, τεχνικούς, διοικητικούς υπαλλήλους και εργαζόμενους καλλιτεχνικών ειδικοτήτων, σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα για την υπεράσπιση της δουλειάς τους με μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας, μισθούς που να ικανοποιούν όλες τις ανάγκες μας, σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, πλήρη ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα. Καλεί στον αγώνα για την ανάκτηση των απωλειών που υποστήκαμε στα χρόνια της κρίσης.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέες αντεργατικές αλλαγές στην ΕΡΤ, όπως ενημέρωσε η ίδια η διοίκησή της. Η «ουσία» της «νέας» ΕΡΤ, που σχεδιάζουν, θα είναι μια κρατική τηλεόραση ουσιαστικά απογυμνωμένη από εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή εργασία και πλήρη δικαιώματα και η παράδοση της ΕΡΤ και των λειτουργιών της στους ιδιώτες επιχειρηματίες, ενισχύοντας τα κέρδη τους με κρατικό χρήμα που πληρώνει ο λαός πληρώνοντας υψηλά ανταποδοτικά τέλη, και ας λέει ότι είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ. Συγκρίνει ανόμοια πράγματα προετοιμάζοντας αύξηση των τελών.

Η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζει την ίδια στρατηγική επιλογή με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για μια ΕΡΤ κυβερνητικό προπαγανδιστικό εργαλείο, με ασφυκτικό έλεγχο από ανάλογο επιτελικό μηχανισμό και πάμφθηνους εργαζόμενους, με μειωμένα δικαιώματα. Και ταυτόχρονα ένα κερδοφόρο μαγαζί με τη χρηματοδότηση του λαού και την απομύζηση της πλειοψηφίας των εργαζομένων της. Την ίδια ώρα ετοιμάζουν δραστικές περικοπές και συρρίκνωση της ΕΡΤ και των εργαζομένων της μέσω συγχωνεύσεων, ιδιαίτερα στους περιφερειακούς σταθμούς.

Οταν η διοίκηση της ΕΡΤ λέει ότι «πλεονάζουν δημοσιογράφοι», δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να καταλάβουμε τι έρχεται, και όταν λέει ότι «σκέφτεται» εθελούσιες εξόδους, αυτές έχουν ήδη αποφασιστεί.

Οταν η διοίκηση της ΕΡΤ έχει στόχο την «ανανέωση προσωπικού», θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι «κοστίζουν» στην ΕΡΤ, και φαίνεται να επιλέγει προσλήψεις με συμβάσεις έργου, δηλαδή ελαστικές σχέσεις εργασίας, δείχνοντας με τον πιο καθαρό τρόπο τι σημαίνει η «επιστροφή στην κανονικότητα» για τους εργαζόμενους.

Την ίδια στιγμή, ένας αριθμός εργαζομένων της ΕΡΤ που θα διατηρηθεί, θα συνεχίσει με όλες τις απώλειες που έχει υποστεί - αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ - να παρέχει «υπηρεσίες» στους ιδιώτες που μέσω μεικτών παραγωγών θα εκμεταλλεύονται και τους εργαζόμενους που θα δουλεύουν στις «εργολαβίες».

Επίσης, μέσω αυτών των ανατροπών προσδοκά να εξοικονομήσει χρήματα που ανήκουν στους εργαζόμενους με βάση την ΚΥΑ των συμψηφισμών για την περίοδο του κλεισίματος της ΕΡΤ.

Ετσι η περίοδος της καπιταλιστικής ανάκαμψης, στην οποία έχει μπει η οικονομία, δεν επιφυλάσσει τίποτα θετικό για τους εργαζόμενους συνολικά και αυτό ισχύει και για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Αντίθετα, αυτή η ανάκαμψη που ήδη πατάει πάνω σε τσακισμένα δικαιώματα, θα προχωρήσει σαρώνοντας ό,τι μας έχει απομείνει.

Συναδέλφισες, συνάδελφοι,

Οι αντεργατικές αναδιαρθρώσεις στην ΕΡΤ είναι έτοιμες για εφαρμογή και αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει, ανεξάρτητα από το αν η ΕΡΤ θα εξακολουθήσει να παραμένει ΔΕΚΟ ή θα επιλεχθεί άλλη μορφή λειτουργίας της. Εκτός και αν τις εμποδίσει η οργανωμένη πάλη των εργαζομένων και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων που μας αφαιρέθηκαν, η διεκδίκηση κάλυψης των αναγκών μας. Τώρα είναι επιτακτική ανάγκη η οργάνωση και αγωνιστική δράση.

Να αντιμετωπίσουμε τις αυταπάτες που καλλιεργούν, να μην υποκύψουμε στα εκβιαστικά διλήμματα, που προβάλλουν τόσο η διοίκηση της ΕΡΤ όσο και κάποιοι πρόθυμοι συνομιλητές της στο στρατόπεδο του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού για να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους στην αδράνεια, στην ηττοπάθεια, στο συμβιβασμό, στους «διαλόγους» και τα παζάρια για το τι, πώς και πόσα θα χάσουν, όταν η ίδια η ζωή έχει επιβεβαιώσει πως κάθε υποχώρηση και «διαπραγμάτευση» με την αντιλαϊκή πολιτική τροφοδοτεί την αγριότητά της.

Οι παρατάξεις που συσπειρώνονται στο πλαίσιο αρχών και στόχων πάλης του ΠΑΜΕ - τόσο στην ΠΟΣΠΕΡΤ, όσο και στην ΕΣΗΕΑ - έχουν από καιρό καταθέσει και δημοσιοποιήσει ένα συνεκτικό, όσο και αναλυτικό πρόγραμμα διεκδικήσεων για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη δουλειά και τη ζωή μας.

Με αυτό το πλαίσιο πάλης, με αποφασιστικότητα και οργανωμένο αγώνα να διεκδικήσουμε λύσεις για όλους τους εργαζόμενους μακριά από τις λογικές της «ανάθεσης», του «κοινωνικού εταιρισμού», των «αντοχών της οικονομίας», τα νομικά τερτίπια, την αναμονή. Οργάνωση και αγώνας με αυτό το πλαίσιο πάλης μπορούν υπό προϋποθέσεις να φρενάρουν τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης στην ΕΡΤ και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για κατακτήσεις των εργαζομένων σε αυτήν. Χρειάζεται επαγρύπνηση και ετοιμότητα απάντησης μπροστά στη νέα επίθεση.

Και πρώτα απ' όλα υπερασπίζουμε όλες τις θέσεις εργασίας, καμιά απόλυση όπως και αν τη βαφτίζουν (π.χ. εθελούσιες), κατάργηση όλων των «ευέλικτων» μορφών εργασίας, καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα στην παραγωγή προγράμματος, έξω οι ιδιώτες από την ΕΡΤ.

Αθήνα, 17 Δεκέμβρη 2019

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ

ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Είναι ευρύτατα γνωστό ότι το Σάββατο 5 Οκτώβρη, χιλιάδες λαού και νεολαίας διαδήλωσαν ενάντια στην ανανέωση της Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις, που μετατρέπει τη χώρα σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο για επεμβάσεις και πολέμους ενάντια σε άλλους λαούς και με ελληνική συμμετοχή, εκθέτοντας το λαό μας σε τεράστιους κινδύνους.

Ομως όλα τα αστικά ΜΜΕ «έθαψαν» την τεράστια διαδήλωση, προκειμένου να μην υπάρξει ενημέρωση για τις οργανωμένες λαϊκές αντιδράσεις κατά της κατάπτυστης Συμφωνίας που αναβαθμίζει την παρέμβαση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, στη Β. Αφρική και τον Περσικό Κόλπο, με στόχο τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και αγωγών, στον οξύτατο ανταγωνισμό τους με Ρωσία και Κίνα.

Εθαψαν τις διαδηλώσεις προβάλλοντας τον Πομπέο και τις βόλτες του με τους κυβερνητικούς εταίρους του.

Αλλά δεν τους έφτανε αυτό, δεν τους έφτανε που παρουσίασαν την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ με χημικά ενάντια σε διαδηλωτές λες και ήταν θύματα οι επιτιθέμενοι με αγριότητα αστυνομικοί των ΜΑΤ, άρχισαν να ασχολούνται με επικίνδυνο τρόπο, στοχοποιώντας δημοσιογράφο για την ανάρτηση σε προσωπικό του λογαριασμό, που πρόβαλε αυτήν την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ τασσόμενος υπέρ των διαδηλωτών.

Για να έρθει στη συνέχεια η χαφιέδικου τύπου προπαγάνδα του βουλευτή της ΝΔ, Κ. Μπογδάνου, με την επικούρηση του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, που πρόβαλαν τα προσωπικά στοιχεία διαδηλωτή, παραβιάζοντας και αυτή την αστική νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων.

Αλήθεια, οι Ενώσεις του κλάδου τι έχουν να πουν γι' αυτά; Θα καταγγείλουν τη στοχοποίηση του συναδέλφου, θα καταγγείλουν τις χαφιέδικου τύπου ενημερώσεις ή θα γίνουν συνένοχες στην κατρακύλα μιας «δημοσιογραφίας» και μιας «ενημέρωσης» που βάζει στο στόχαστρό της το λαό και τους αγώνες του;

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καταγγέλλει τέτοιες επικίνδυνες ενέργειες μιας δήθεν ενημέρωσης που δηλητηριάζει συνειδήσεις, προβάλλοντας την ανάγκη οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι να βάλουν οι ίδιοι εμπόδια σε μια πορεία που ο αντιδραστικός της κατήφορος δεν έχει πάτο. Βεβαίως, αυτό είναι γενικότερα υπόθεση της λαϊκής πάλης.