ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ, ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 14 ΙΟΥΝΗ 2018, ΩΡΑ 13.00, ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Είναι επείγουσα ανάγκη για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, τις γυναίκες, να απαντήσουν αγωνιστικά στην κυβερνητική προπαγάνδα και στις νέες απάτες της κυβέρνησης. Με το σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες», να δυναμώσει η πάλη απέναντι σε εργοδοσία - κυβέρνηση - ΕΕ, απέναντι σε νέα και παλιά μέτρα. Η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή με τη γνωστή μορφή του κατεπείγοντος νέο πολυνομοσχέδιο με δεκάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στην τέταρτη «αξιολόγηση». Αρκετά από αυτά όχι μόνο διαψεύδουν πανηγυρικά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί επαναφοράς τάχα των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά το «τέλος των μνημονίων», αλλά στερεώνουν το έδαφος της νομιμοποίησης όλων των αντεργατικών μέτρων που έχουν έρθει έως σήμερα με βάση τον «Κώδικα Εργατικού Δικαίου και Κώδικα Ρυθμίσεων Εργασίας».

Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να παρασυρθεί από την απάτη της κυβέρνησης σχετικά με την «επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων» και τον κατώτερο μισθό. Σε κάθε της συνάντηση με βιομήχανους, εφοπλιστές και μεγαλοξενοδόχους διαρκώς χαρακτηρίζει τις κατακτήσεις μας που ξηλώθηκαν ως «παθογένειες» που δεν πρέπει να επανέλθουν. Ενώ, εδώ και δύο χρόνια, αρνείται να φέρει στη Βουλή την πρόταση νόμου των 513 συνδικαλιστικών οργανώσεων για επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Μάλιστα, μόλις την περασμένη βδομάδα, σε σχετική Επερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ, επαναφέροντας αυτήν την πρόταση νόμου, η υπουργός Εργασίας αρνήθηκε ξανά την επαναφορά του μισθού στα 751 ευρώ και την κατάργηση του άθλιου διαχωρισμού των νέων κάτω των 25 ετών!

Η «μεταμνημονιακή Ελλάδα», λοιπόν, όχι μόνο δεν φέρνει ανάκτηση των απωλειών και ανακούφιση για τον εργαζόμενο λαό, αλλά θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αντιλαϊκή επίθεση με βάση τα μνημόνια επιτήρησης της ΕΕ.

Πολύ περισσότερο για εμάς, όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, ο «μποναμάς» περιλαμβάνεται στα άρθρα 19 και 20 του πολυνομοσχεδίου και αναφέρεται - μέσω του διαχωρισμού που επιβάλλει στους κλάδους του ΕΔΟΕΑΠ - στο τσάκισμα των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ, ενώ ανοίγει και την προοπτική για μελλοντικές μειώσεις των παροχών Υγείας, μέχρι τη μετάλλαξη του Ταμείου σε επαγγελματικό, με ανυπολόγιστες για τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματά μας συνέπειες.

Οι πλειοψηφίες των ενώσεων στα ΜΜΕ, γνωστές για τον εργοδοτικό - κυβερνητικό τους ρόλο το προηγούμενο διάστημα, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να υπονομεύσουν τον αγώνα για σύγχρονα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, εμπόδιζαν την πάλη των εργαζομένων του κλάδου με όλη την εργατική τάξη που πάλευε ενάντια στο νόμο - λαιμητόμο του Κατρούγκαλου. Με θράσος διατείνονταν ότι «έσωσαν» τον ΕΔΟΕΑΠ και τάιζαν σανό με τη σέσουλα τους εργαζόμενους, πανηγυρίζοντας για το αποτέλεσμα του «δημοψηφίσματος» και την τροπολογία της κυβέρνησης που «κρατούσε ζωντανό» τον οργανισμό...

Γι' αυτό σήμερα δεν έχουν δικαίωμα να παριστάνουν ότι πέφτουν από τα σύννεφα! Η συμβολή τους στο «βήμα το βήμα» ξεπάτωμα της Κοινωνικής μας Ασφάλισης ήταν από την αρχή μεθοδευμένη και αποδείχτηκαν πολύτιμοι σύμμαχοι κυβέρνησης - μεγαλοεκδοτών και καναλαρχών.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να σταθούν αγωνιστικά απέναντι στις εξελίξεις. Να μην περιμένουν ούτε λεπτό, αλλά μαζί να οργανώσουμε «από τα κάτω», σε κάθε τόπο δουλειάς, την αντεπίθεσή μας. Να διεκδικήσουμε την ανάκτηση των απωλειών που είχαμε στα χρόνια της κρίσης, να μην πάμε βήμα πίσω από τις κατακτήσεις μας στην Κοινωνική Ασφάλιση, αντίθετα να παλέψουμε για την ικανοποίηση των αναγκών μας!

Καλούμε τις πλειοψηφίες των Ενώσεων να προκηρύξουν στάση εργασίας και ΣΤΑΣΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ των εκλογών του ΕΔΟΕΑΠ για την Πέμπτη 14 Ιούνη από ώρα 12.00 έως 16.00.

Να συμμετέχουμε μαζικά στις συγκεντρώσεις ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, μαζί με τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία!

Ολοι/ες με δύναμη στον διεκδικητικό αγώνα για:

 • Εντελώς δωρεάν παροχές όλων των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης για όλους. Καμιά μείωση σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ για όλους.
 • Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία. Οι εισφορές τους να βρίσκονται στο ύψος που να πληρούν τουλάχιστον τις σημερινές παροχές και ακόμη περισσότερες. Σε Υγεία, σύνταξη, εφάπαξ.
 • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, που θα συμβάλλουν στην αύξηση των εσόδων του Ταμείου.
 • Οι εισφορές των εργαζομένων να βαίνουν μειούμενες έως την κατάργησή τους.
 • Να μην τεθούν εκτός ΕΔΟΕΑΠ οι άνεργοι.
 • Να επιστραφούν όλα τα «κλεμμένα» από το «κούρεμα» και όλα τα χρωστούμενα των εργοδοτών.
 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων και των 3 μνημονίων.
 • Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ! Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751 ευρώ.
 • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
 • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.
 • Κάτω οι φόροι - να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
 • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.
 • Λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία!
 • Να γίνουν προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, στα σχολεία, μόνιμων πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικών και υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων.

 

 

 

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ TOY ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ, ΣΤΙΣ 13, 14 ΚΑΙ 15 ΙΟΥΝΗ 2018

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ME ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚOTHTA ΤA ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ - ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Με ιδιαίτερη σπουδή τόσο η πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, που απαρτίζεται από τις δυνάμεις των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η πλειοψηφία στα ΔΣ των Ενώσεων - ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΠΗΕΘ, ΠΟΕΠΤΥΜ - που απαρτίζεται από τις ίδιες δυνάμεις, οι οποίες συγκροτούν τους κυβερνητικούς - εργοδοτικούς μηχανισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου, επιχειρούν με τις επερχόμενες εκλογές στον ΕΔΟΕΑΠ να αποσπάσουν τη συναίνεση της πλειοψηφίας των εργαζομένων, απλήρωτων, άνεργων και συνταξιούχων του κλάδου των ΜΜΕ, σε ένα σχέδιο που για άλλη μια φορά βαφτίζεται ψευδεπίγραφα «σωτηρία και ανεξαρτησία του ΕΔΟΕΑΠ».

Βαφτίζονται αυτάρεσκα «σωτήρες», αυτοί που με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, τις συναλλαγές και τις υποχωρήσεις τους ερήμην της συντριπτικής πλειοψηφίας των άμεσα ενδιαφερόμενων, δηλαδή των παλιών και νέων ασφαλισμένων, έστρωσαν το δρόμο για το τσάκισμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.

Προχωρούν στις εκλογές χωρίς καμιά ενημέρωση, καμιά συζήτηση, χωρίς να γνωρίζουν όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι το περιεχόμενο πρόσφατης έκθεσης της Eurostat για το Ταμείο, αλλά και τη νέα κυβερνητική πρόταση με βάση την έκθεση της Eurostat, όπως και τον αντίλογο σε αυτά με τοποθετήσεις και προτάσεις που θα μπορούσαν να συζητηθούν, με συνελεύσεις στους τόπους δουλειάς, συνελεύσεις των ανέργων και των συνταξιούχων κατά κλάδο.

Εως τώρα με ανακοινώσεις τους οι εργοδοτικοί - κυβερνητικοί συνδικαλιστές επιχείρησαν να συγκαλύψουν ή να διαστρέψουν το πραγματικό περιεχόμενο της έκθεσης της Eurostat, που αποκαλύπτει ότι βρίσκονται προ των πυλών νέες αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις στο Ταμείο, σύμφωνες με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επιλογές καταστροφικές για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την επικούρηση και το εφάπαξ.

Η Eurostat εκτιμά ότι η προοπτική του ΕΔΟΕΑΠ είναι είτε η ένταξη στο υπάρχον σύστημα «κοινωνικής ασφάλισης», δηλαδή στον ΕΟΠΠΥ και τον ΕΤΕΑΕΠ, με διαρκώς μειούμενες παροχές, είτε σε ένα πρόγραμμα «χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης» που θα τζογάρει - εν είδει ασφαλιστικής εταιρείας - τις δικές μας εισφορές. Φωτογραφίζουν δηλαδή ένα ασφαλιστικό ταμείο που θα στηρίζεται αποκλειστικά σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα, χωρίς καμιά κρατική υποχρέωση εξασφάλισης των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, δηλαδή στην ουσία του επαγγελματικό ταμείο.

Είτε η μία είτε η άλλη εκδοχή βάζουν μπουρλότο στις σημερινές παροχές, ανοίγοντας το δρόμο των δραστικών περικοπών και της ελαχιστοποίησής τους.

Η Eurostat υποστηρίζει ότι ο ΕΔΟΕΑΠ έχει ως εγγύηση για την προστασία των ασφαλισμένων την - κάθε - κυβέρνηση, στηρίζεται διαχρονικά σε φόρους όπως το αγγελιόσημο και τώρα το 2% επί του τζίρου. Ετσι, εμμέσως πλην σαφώς, ανοίγει τον δρόμο της κατάργησής του, κάτι που είναι απαίτηση των αφεντικών. Ενώ αναφέρεται και στο δάνειο από τον ΕΦΚΑ, εκτιμώντας δυσκολίες στην αποπληρωμή του. Ετσι εστιάζει και στις οικονομικές δυσκολίες του ΕΔΟΕΑΠ, συμβάλλοντας στο άνοιγμα του δρόμου για δραστικές περικοπές των ασφαλιστικών παροχών, ανεξάρτητα από την «τύχη» του. Επίσης, για να ενισχύσει την εκτίμησή της για περικοπές, αναφέρεται και στις θεσμοθετημένες αναλογιστικές μελέτες.

Με τα στοιχεία για τον ΕΔΟΕΑΠ, η κυβέρνηση, που τα παρέδωσε στη Eurostat, έχει ένα ακόμη σημαντικό μοχλό για νέα αντιασφαλιστική επίθεση στον κλάδο. Μια επίθεση που ήταν δρομολογημένη με την Τροπολογία για τον «νέο ΕΔΟΕΑΠ», που επεξεργάστηκαν μαζί με τα αφεντικά και οι πλειοψηφίες των Ενώσεων, εκβίασαν τους συναδέλφους να υπερψηφίσουν, χωρίς Γενικές Συνελεύσεις και τότε, χωρίς καμιά συζήτηση, χωρίς καμιά διεκδίκηση, ώστε να μπει φραγμός στις περικοπές, χωρίς να ακουστούν οι διαφορετικές θέσεις.

Η κυβέρνηση, προβάλλοντας μέσω του υφυπουργού Εργασίας μια προφορική συμφωνία με τα κλιμάκια της τρόικας, δηλαδή αέρα κοπανιστό, εμφανίζεται για άλλη μια φορά ως «σωτήρας» των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων που κατεδαφίζει, αφού εγγυάται τάχα τη διατήρηση του ΕΔΟΕΑΠ, αλλά διαχωρίζοντας κάθετα τις παροχές Υγείας από Πρόνοια - Επικούρηση και αναγγέλλοντας ήδη μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Αυτά υιοθετούν και εξωραΐζουν οι κυβερνητικοί - εργοδοτικοί συνδικαλιστές όλων των Ενώσεων του κλάδου, υπερασπιζόμενοι την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, βάζοντας πλάτες για άλλη μια φορά στην προώθηση των συμφερόντων των αφεντικών, ερήμην των εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων του κλάδου, ξεπουλώντας ξανά τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Καμιά από τις δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού δεν είναι άμοιρη ευθυνών! Ολοι μαζί έβαλαν το χέρι τους για να φτάσουμε στο σήμερα.

Οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, που πλειοψηφούν στα ΔΣ των Ενώσεων και στον ΕΔΟΕΑΠ, έχουν ακέραιη την ευθύνη για το βαθιά αντεργατικό - αντιασφαλιστικό κατασκεύασμα του νέου ΕΔΟΕΑΠ, που συνδιαμόρφωσαν με τα αφεντικά και την κυβέρνηση, πίσω από τις πλάτες των ασφαλισμένων. Τελικά, με ψέματα, εκβιασμούς, το περιβόητο «δημοψήφισμα», υπόγειες συνεννοήσεις, πανηγύριζαν ότι «έσωσαν» τον ΕΔΟΕΑΠ και τελικά διαμόρφωσαν έναν ακόμα «Προκρούστη» των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.

Αυτές οι δυνάμεις στις Ενώσεις του κλάδου, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, μεθοδικά φρόντισαν εδώ και μήνες να επικρατήσει αγωνιστική αδράνεια, να μην υπάρχει συζήτηση στους χώρους δουλειάς, να μη γίνει καμιά μαζική κινητοποίηση, να μην ασκηθεί καμιά πίεση στην κυβέρνηση και στους εργοδότες. Φρόντισαν να έχουν λυμένα τα χέρια τους και να ολοκληρώσουν τη βρώμικη δουλειά, για να υποχρεώσουν χιλιάδες συνάδελφους να αποδεχτούν και με την ψήφο τους το νέο τσάκισμα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι συνδικαλιστές των κομμάτων, που μαζί και χώρια έχουν φορτώσει στο λαό τέσσερα μνημόνια, με εκατοντάδες βάρβαρα μέτρα, απέδειξαν με τις εκλογές που οργανώνουν ότι όταν θέλουν να υλοποιήσουν τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου, κάνουν τα αδύνατα δυνατά. Από την άλλη, όταν καλούνται να οργανώσουν συγκεντρώσεις, συνελεύσεις, ζωντανές διεκδικητικές διαδικασίες, κρύβονται σαν τα ποντίκια και καθυβρίζουν όσους εργαζόμενους κινητοποιούνται. Και αυτό αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι εξαρχής λειτούργησαν με σχέδιο και με αποστολή τη διάλυση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ.

Για όλες αυτές τις αντεργατικές - αντιασφαλιστικές εξελίξεις, οι εργοδοτικές - κυβερνητικές συνδικαλιστικές πλειοψηφίες όλο το προηγούμενο διάστημα όχι μόνο εκβίαζαν εργαζόμενους και συνταξιούχους, αλλά συκοφαντούσαν και το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ που τις αποκάλυπτε, που καλούσε τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν, να μην εγκλωβιστούν στα ψευτοδιλήμματα στηρίζοντας μέτρα σε βάρος τους, αλλά να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, οργανώνοντας από τα κάτω Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς.

Τα αποτελέσματα αυτών των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών πολιτικών και τακτικών τα γνωρίσαμε από πρώτο χέρι όλο το προηγούμενο διάστημα.

Τέλος, τόσο η ανάθεση από το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ σε δικηγορικό γραφείο των Βρυξελλών νομικής προσφυγής ενάντια στην έκθεση της Eurostat, όσο και η θρυλούμενη υποβολή «αιτήματος θεραπείας» των προέδρων των Ενώσεων, είναι στάχτη στα μάτια των ασφαλισμένων, γιατί αφενός τους καθηλώνει σε αδράνεια αντί να συμβάλει σε αγωνιστική διεκδίκηση, αφετέρου προβάλλεται ως λύση η νομική οδός, η οποία είναι χρονοβόρα και συνήθως ατελέσφορη. Αλλωστε, οι μηχανισμοί της ΕΕ, όπως το Ευρωδικαστήριο, η Eurostat κ.λπ., συμβάλλουν στη διαμόρφωση και εφαρμογή της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ είχε εκτιμήσει εξαρχής αυτήν την εξέλιξη και επέμενε ότι το περιβόητο «σχέδιο διάσωσης» ήταν άλλο ένα καρφί στην ταφόπλακα της Κοινωνικής Ασφάλισης, που με μαεστρία επέβαλλαν οι εργοδοτικές πλειοψηφίες και η κυβέρνηση, για λογαριασμό των αφεντικών.

Είχε επισημάνει, καλώντας σε ξεσηκωμό, ότι:

Μαζί με τον υπερδιπλασιασμό των εισφορών των εργαζομένων, η συμφωνία τους για τον ΕΔΟΕΑΠ έχει πυλώνες την εφαρμογή της ανταποδοτικότητας στις παροχές, του κεφαλαιοποιητικού συστήματος και μιας διοίκησης με συμμετοχή των αφεντικών που ανοίγει το δρόμο να κάνουν αυτοί κουμάντο στο Ταμείο.

Με τις αναλογιστικές μελέτες που θα απαιτούν συνεχείς αναπροσαρμογές, άρα αυξήσεις στις εισφορές, άνοιξε πολύμορφα ο δρόμος για δραστικές μειώσεις. Εύκολα κόβονται παροχές υπηρεσιών Υγείας, εύκολα μειώνονται επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, εύκολα μπορεί να φτάσουν μέχρι και την κατάργηση.

Ο πόρος 2% επί του τζίρου των ΜΜΕ εύκολα μπορεί να μην αποδίδεται, εύκολα καταργείται. Οι πρώτες προσφυγές των εργοδοτών προς τη Δικαιοσύνη για την κατάργηση του 2% έχουν ήδη κατατεθεί. Επιπλέον, έχουμε πικρή πείρα και από το αγγελιόσημο, που ουσιαστικά δεν αποδόθηκε ποτέ από την εργοδοσία στο ακέραιο, ενώ μέχρι και σήμερα «λιμνάζουν» πολλά εκατομμύρια στις τσέπες των εργοδοτών, μαζί με τις παρακρατημένες εργατικές εισφορές εκατομμυρίων για τον ΕΔΟΕΑΠ.

Οσοι σήμερα παριστάνουν τους έκπληκτους από αυτές τις εξελίξεις, κάνουν πως δεν θυμούνται ότι τη μέρα της «σωτηρίας» του ΕΔΟΕΑΠ, η ίδια η υπουργός Εργασίας στη Βουλή είχε αποκαλύψει ότι στόχος είναι να αποτελέσει κομμάτι του ΕΟΠΥΥ. Είχε πει: «Ο ΕΔΟΕΑΠ διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο παροχών Υγείας. Εχει δύο πολύ σημαντικές αυτόνομες μονάδες Υγείας (...) Μάλιστα, βρισκόμαστε και σε μια διαρκή επικοινωνία με τον ΕΟΠΥΥ, που στόχο έχει να μπορέσουν να ανοίξουν αυτές οι μονάδες και να παρέχουν φροντίδες Υγείας και στους υπόλοιπους ασφαλισμένους της χώρας».

Η υπουργός ουσιαστικά περιέγραφε τότε μία εκδοχή του σχεδιασμού κυβέρνησης - κεφαλαίου, τον οποίο μεθόδευσαν στον κλάδο από την πρώτη στιγμή και σε αγαστή συνεργασία οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Δηλαδή την εφαρμογή μιας ακόμα «εξίσωσης προς τα κάτω», με τη μετατροπή των υγειονομικών μονάδων του ΕΔΟΕΑΠ σε τμήμα των υποδομών του ΕΟΠΥΥ.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους να καταδικάσουν αποφασιστικά:

-- Το δήθεν «σχέδιο διάσωσης της ανεξαρτησίας του ΕΔΟΕΑΠ», που ακόμα και τώρα κρατούν κρυφό από τους εργαζόμενους σε ό,τι αφορά το πραγματικό του περιεχόμενο.

-- Τη μεθόδευση εκβιασμού και υφαρπαγής της συναίνεσης των εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, με τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες να αρνούνται να συγκαλέσουν Γενικές Συνελεύσεις, γιατί φοβούνται την αποκάλυψη της αντιασφαλιστικής συμφωνίας που έκαναν. Σέρνουν χωρίς ενημέρωση, παραπληροφορημένο και εκβιαζόμενο, τον κλάδο να στηρίξει ένα ακόμη σχέδιο τσακίσματος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ!

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Αντικειμενικά, για όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους του κλάδου, ένας δρόμος υπάρχει:

Συνεχής αγώνας για ένα ενιαίο, υποχρεωτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα εξασφαλίζει συντάξεις και όλες τις άλλες παροχές για όλους, αντίστοιχες των αναγκών μας.

Που σημαίνει:

 • Εντελώς δωρεάν παροχές όλων των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης για όλους. Καμιά μείωση σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ για όλους.
 • Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία. Οι εισφορές τους να βρίσκονται στο ύψος που να πληρούν τουλάχιστον τις σημερινές παροχές και ακόμη περισσότερες. Σε Υγεία, σύνταξη, εφάπαξ.
 • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, που θα συμβάλλουν στην αύξηση των εσόδων του Ταμείου.
 • Οι εισφορές των εργαζομένων να βαίνουν μειούμενες έως την κατάργησή τους.
 • Να μην τεθούν εκτός ΕΔΟΕΑΠ οι άνεργοι.
 • Να επιστραφούν όλα τα «κλεμμένα» από το «κούρεμα» και όλα τα χρωστούμενα των εργοδοτών.

Με βάση τη σταθερή μας θέση, ότι δεν πρέπει να κάνουμε ούτε μισό βήμα πίσω από τα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα, αντίθετα ότι πρέπει να πληρώσουν αποκλειστικά το κράτος και η εργοδοσία, καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου να στηρίξουν με την ψήφο και κυρίως με τον αγώνα τους το παραπάνω πλαίσιο πάλης που προτείνει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να απορρίψουν τους εκβιασμούς και μαζικά να καταψηφίσουν τους υποψήφιους του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού που όλο το προηγούμενο διάστημα φρόντισαν για την ολοκληρωτική κατάργηση των δικαιωμάτων μας.

Η μαζική και αποφασιστική απόρριψη από εκατοντάδες συναδέλφους των αντιασφαλιστικών προτάσεων κυβέρνησης - κεφαλαίου - εργοδοτικών συνδικαλιστών θα βοηθήσει ώστε από καλύτερες θέσεις να διεκδικήσουμε Κοινωνική Ασφάλιση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Οι προτεινόμενοι για υπερψήφιση από το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ για το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, στις αρχαιρεσίες στις 13, 14 και 15 Ιούνη 2018:

Ζάχαρης Παναγιώτης (Πάνος), σκιτσογράφος, ΔΣ ΠΟΕΣΥ

Ζύμαρη Αθηνά, δημοσιογράφος

Κουτσοβίλης Ευστράτιος (Στράτος), διοικητικός υπάλληλος, ΔΣ ΕΠΗΕΑ

Κώτης Γεώργιος, διοικητικός υπάλληλος, ΔΣ ΠΟΣΠΕΡΤ

Μηλιώνης Γεώργιος-Νικόλαος, δημοσιογράφος, ΔΣ ΕΣΗΕΑ

Πολύζος Κωνσταντίνος, τεχνικός τηλεόρασης, ΔΣ ΕΤΙΤΑ

 

 

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΤ

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους απειλούμενους με δίωξη συναδέλφους μουσικούς της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ.

Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι κατηγορούνται από τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΡΤ, διότι παρευρίσκονται στο χώρο εργασίας τους χωρίς - τα δικής τους ιδιοκτησίας - εργαλεία της δουλειάς τους, δηλαδή τα μουσικά τους όργανα, τα οποία βρίσκονται σε φάση επισκευής ή συντήρησης, μάλιστα με δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ επισημαίνει:

Η παροχή των μέσων για την εκτέλεση κάθε εργασίας και η κάθε είδους επισκευή και συντήρηση βαραίνει τον εργοδότη, προς τον οποίο ο μισθωτός παρέχει μόνο την εργασία του.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν φτάνει που η ΕΡΤ δεν τους δίνει μουσικά όργανα, δεν τους πληρώνει την επισκευή και συντήρηση για φθορές από τη χρήση τους στην ΕΡΤ, τους απειλεί από πάνω και με διώξεις!

Ολοι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, και όχι μόνο οι μουσικοί, συντεταγμένα με τον οργανωμένο αγώνα τους να αποκρούσουν άμεσα αυτήν την απαράδεκτη, αντεργατική τακτική της Διοίκησης, που προφανώς εξελίσσεται με τις ευλογίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Σήμερα εκφράζεται κατά των μουσικών, αύριο δεν αποκλείεται να εκφραστεί ανάλογη αντεργατική επίθεση σε άλλα τμήματα εργαζομένων.

Είναι ζωτικό συμφέρον όλων των εργαζομένων, όχι μόνο για λόγους έκφρασης έμπρακτης αλληλεγγύης ως μια από τις προϋποθέσεις απόκρουσης της όποιας εργοδοτικής επίθεσης, αλλά και γιατί στη γενίκευσή της αυτή η επίθεση μπορεί να στοχεύσει στη μεταβολή των όρων και των σχέσεων εργασίας σε εργαζόμενους άλλων κλάδων στην ΕΡΤ που ακόμα υπερισχύει το καθεστώς της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και η παράδοση και άλλων εργαζομένων της ΕΡΤ στις δαγκάνες των εργολάβων.

Ολοι μαζί επίσης πρέπει να αγωνιστούμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με κατάργηση των πολλαπλών εργασιακών σχέσεων και με εξασφάλιση όλων των δικαιωμάτων μας.

Σε αυτόν τον αγώνα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ μέσα και έξω από την ΕΡΤ θα είναι αλληλέγγυες και πρωτοπόρες.

 

 

 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 30 ΜΑΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Εμείς οι εργαζόμενοι που η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, σε αρραγές μέτωπο με την εργοδοσία, την ΕΕ και με την πολύτιμη συμπαράσταση του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, μας ανάγκασαν να ζούμε με μισθούς πείνας, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, με σχέσεις εργασίες - λάστιχο, κακοπληρωμένοι και απλήρωτοι, έχουμε κάθε λόγο να ενώσουμε τη φωνή μας με τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους της χώρας.

Στις 30 Μάη να απεργήσουμε και να διαδηλώσουμε μαζικά, μαζί με την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις νέες, τις γυναίκες των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, απαιτώντας ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

Είναι η στιγμή να αποδείξουμε ότι δεν πιστεύουμε ούτε λέξη από από τα άθλια ψέματα για «δίκαιη ανάπτυξη» που προπαγανδίζουν από κοινού η κυβέρνηση, ο ΣΕΒ, τα κόμματα των αφεντικών και οι κυβερνητικοί - εργοδοτικοί συνδικαλιστές και στον κλάδο μας.

Η «δίκαιη ανάπτυξη» σε αυτήν την κοινωνία είναι η ανάπτυξη των κερδών.

Οι κάθε λογής εκδότες/καναλάρχες, εφοπλιστές, βιομήχανοι, κατασκευαστές και τραπεζίτες, αφού μας ξεζούμισαν στο όνομα της κρίσης, τώρα, με καύσιμο τη ζωή και τα δικαιώματά μας, θέλουν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της κερδοφορίας τους.

Αυτό ζούμε καθημερινά στους τόπους δουλειάς, με την εντατικοποίηση να χτυπάει «κόκκινο», με την ανασφάλεια, με το γεγονός ότι τα αφεντικά μας θέλουν να ξεμπερδεύουν με κατοχυρωμένα εργατικά δικαιώματα.

Η «αναδιανομή» που ψελλίζουν είναι η αρπαγή της δουλειάς μας, το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας για να ενισχύουν τα αφεντικά. Κανένας μνημονιακός νόμος δεν καταργείται. Και το όποιο ψίχουλο κοινωνικής τάχα παροχής τάζουν, είναι από τις περικοπές των συντάξεων, τη φοροληστεία του λαού, δηλαδή από τους φτωχούς για τους εξαθλιωμένους.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα άλλα αστικά κόμματα, πίσω από τον καβγά για τη νομή και την κατανομή της κυβερνητικής διαχείρισης, βρίσκονται στην ίδια στρατηγική της αναβάθμισης και ενίσχυσης της εγχώριας πλουτοκρατίας στον ανταγωνισμό ή τη σύμπραξή της με κεφάλαια κάθε προέλευσης. Γι' αυτόν το σκοπό, δεν δίστασαν και δεν διστάζουν να χτίσουν το απαραίτητο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο για το τσάκισμα των εργαζομένων.

Η διαβόητη «συμμαχία» των ΓΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ - Επιμελητηρίων κ.λπ. είναι συμμαχία του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, της εργατικής αριστοκρατίας, με τους φορείς μεσαίων στρωμάτων, φυσικών συμμάχων του κεφαλαίου για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Είναι συμμαχία υπέρ του κεφαλαίου και σε βάρος των εργαζομένων. Είναι συμμαχία ενίσχυσης της πολιτικής των κυβερνήσεων, της ΕΕ, της πολιτικής αφαίμαξης των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και του χωριού.

Οι κυβερνητικοί - εργοδοτικοί μηχανισμοί των πλειοψηφιών των Ενώσεων στα ΜΜΕ, αφού έβαλαν πλάτη στο τσάκισμα των μισθών και των όρων εργασίας, τώρα αποτελειώνουν την «υπόθεση» των κοινωνικοασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, παίζοντας ενεργό και βρώμικο ρόλο στις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις για τον ΕΔΟΕΑΠ. Μόνη και σταθερή τους έννοια είναι τα «μέτρα ενίσχυσης του Τύπου», δηλαδή το πώς θα πέσει ζεστό χρήμα στις τσέπες των αφεντικών, που ήδη έχουν πριμοδοτηθεί με την κατάργηση του αγγελιόσημου και τη μείωση του φόρου τηλεόρασης.

Τώρα η κυβέρνηση κάνει ένα νέο βήμα χτυπήματος των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων μας με βάση τη γνωμοδότηση της EUROSTAT για τον ΕΔΟΕΑΠ, αφού ουσιαστικά υλοποιεί το διαχωρισμό των υπηρεσιών Υγείας από την επικούρηση και την Πρόνοια. Στρώνει έτσι το έδαφος για την υπαγωγή της επικούρησης και Πρόνοιας στον ΕΤΕΑΕΠ, ανοίγοντας ταυτόχρονα την προοπτική της διολίσθησης του «μικρού Ταμείου Υγείας» σε Επαγγελματικό Ταμείο. Αλλά και σε αυτό το ζήτημα ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός έχει αναλάβει «εργολαβία» την υπονόμευση κάθε αγωνιστικής αντίστασης και διεκδίκησης.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας! Οργάνωση και αγώνας είναι η επιλογή μας!

Δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε ελπίζοντας απλά σε καλύτερες μέρες, δεν περιμένουμε τίποτα από τις «διαβουλεύσεις» των εργοδοτικών - κυβερνητικών συνδικαλιστών με τα αφεντικά και την κυβέρνηση. Είναι δρόμοι δοκιμασμένοι και αδιέξοδοι!

Χτίζουμε το μέλλον μας με τον δικό μας αγώνα!

Για εμάς επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει:

 • Αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές
 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και των τριών μνημονίων
 • Επαναφορά των ΣΣΕ με υποχρεωτικότητα, κανένας μισθός κάτω από 751 ευρώ
 • Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών και της φοροληστείας
 • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας
 • Λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία

Είναι ανάγκη ακόμα πιο πολλοί, ακόμα πιο αποφασιστικά να προετοιμάσουμε τη δική μας απάντηση, να χαράξουμε το δρόμο της αντεπίθεσης, να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 30 ΜΑΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10.30 π.μ. ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ 10 π.μ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΝΙΓΓΟΣ

 

 

 

 

ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον ΕΔΟΕΑΠ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά παραπέρα το σχέδιο της κατεδάφισης των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, άνεργων και συνταξιούχων στα ΜΜΕ, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για τη μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους», που δεν είναι κόστος, γιατί όπως και ο μισθός μας έτσι και οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδοτικές και των εργαζομένων), βγαίνει από τη δουλειά μας και μας ανήκει.

Το νέο βήμα χτυπήματος των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων μας, που θα έχει και συνέχεια, γίνεται πράξη μετά από παρέμβαση του υφυπουργού Εργασίας, Πετρόπουλου, στους «θεσμούς» με βάση την γνωμοδότηση της EUROSTAT για τον ΕΔΟΕΑΠ, ότι ή πρέπει να ενταχθεί στο υπάρχον σύστημα «Κοινωνικής Ασφάλισης», δηλαδή στον ΕΟΠΠΥ και τον ΕΤΕΑΕΠ, ή να γίνει ένα «επαγγελματικό ταμείο» χωρίς καμιά κρατική υποχρέωση εξασφάλισης των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων.

Η κυβέρνηση κάνει ένα αποφασιστικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση με την υλοποίηση του διαχωρισμού των υπηρεσιών Υγείας του ΕΔΟΕΑΠ από την επικούρηση και την Πρόνοια και την υπαγωγή αυτών των λειτουργιών στον ΕΤΕΑΕΠ, ανοίγοντας ταυτόχρονα την προοπτική της διολίσθησης του «μικρού Ταμείου Υγείας» σε Επαγγελματικό Ταμείο.

Με τον διαχωρισμό αυτόν οδηγούνται οι επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ μέσα από τη μέγγενη της υποχρέωσης για μηδενικά ελλείμματα, άρα και των δραστικών διαδοχικών περικοπών τους, μέσα και από τις ετήσιες αναλογιστικές μελέτες, τις διαδοχικές αξιολογήσεις, όπως ήδη προβλέπεται στο άρθρο 12 του «νέου» καταστατικού που ποτέ δεν τέθηκε σε ανοιχτή συζήτηση και ψήφιση, από συνελεύσεις στους τόπους δουλειάς ή στους κλάδους.

Ταυτόχρονα, το ύψος και η ποιότητα των παροχών Υγείας και περίθαλψης θα εξαρτώνται από τα αποτελέσματα του ετήσιου ισολογισμού, τις ετήσιες αναλογιστικές μελέτες για τον ΕΔΟΕΑΠ και από τις διαθέσεις των αφεντικών που συμμετέχουν στη διαχείρισή του, αφού διαθέτουν πια τον διορισμένο εκπρόσωπό τους στη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, και μάλιστα με δικαίωμα «βέτο».

Σε αυτήν την εγκληματική συμπαιγνία αποφασιστικό ρόλο έπαιξαν όλο αυτό το τρίχρονο οι κυβερνητικοί - εργοδοτικοί συνδικαλιστές, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, που πλειοψηφούν στα ΔΣ των Ενώσεων και στον ΕΔΟΕΑΠ, αφού συνδιαμόρφωσαν όλο αυτό το αντεργατικό - αντιασφαλιστικό πλαίσιο μαζί με τα αφεντικά και την κυβέρνηση, πίσω από τις πλάτες των ασφαλισμένων. Τελικά, με ψέματα, εκβιασμούς, το περιβόητο «δημοψήφισμα», υπόγειες συνεννοήσεις, πανηγύριζαν ότι «έσωσαν» τον ΕΔΟΕΑΠ και τελικά διαμόρφωσαν έναν ακόμα «Προκρούστη» των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.

Αυτές οι δυνάμεις στις Ενώσεις του κλάδου, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, μεθοδικά φρόντισαν εδώ και μήνες να επικρατήσει αγωνιστική αδράνεια, να μην υπάρχει συζήτηση στους χώρους δουλειάς, να μη γίνει καμιά μαζική κινητοποίηση, αφού με την πολιτική του κοινωνικού εταιρισμού και της συνδιαλλαγής, έβαλαν και βάζουν πλάτη στο γκρέμισμα των δικαιωμάτων μας σε όφελος των αφεντικών και φροντίζουν ώστε να μην ασκηθεί καμιά πίεση στην κυβέρνηση και στους εργοδότες. Φρόντισαν να έχουν λυμένα τα χέρια τους και να ολοκληρώσουν τη βρώμικη δουλειά.

Περισσότερα...