Η ΑΠΟΧΗ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η θλιβερή εικόνα της πρόσφατης «Γενικής Συνέλευσης» της ΕΣΗΕΑ, με παρόντες μερικές δεκάδες συνδικαλιστικών παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, είναι άλλο ένα δείγμα του ξεπεσμού της πλειοψηφίας του ΔΣ. Η «Συνέλευση» εξελίχθηκε σε ένα ακόμα παραμάζωμα εργοδοτικών συνδικαλιστών, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν έχουν ιδέα τού τι συμβαίνει στους χώρους δουλειάς, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βγάζουμε το ψωμί μας οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι.

Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ επισημαίνει ότι αυτή η κατάσταση έχει αιτίες και υπεύθυνους. Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι ούτε θέλει ούτε μπορεί να οργανώσει συλλογικές και μαχητικές διαδικασίες για λογαριασμό της πλειοψηφίας του κλάδου.

Για τα μάτια του κόσμου προκήρυξαν μια ολιγόωρη στάση εργασίας, δήθεν για να γίνει η Συνέλευση, ξέροντας ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι δεν μπορούν να συμμετάσχουν με αυτόν τον τρόπο. Μάλιστα, όταν η κυβέρνηση παρήγγειλε στην ΕΣΗΕΑ να σπάσει τη στάση εργασίας για να μεταδοθεί από το ΑΜΠΕ άλλη μια φιέστα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τον Μοσκοβισί, η πλειοψηφία έκανε τα στραβά μάτια, επιτρέποντας την απεργοσπασία.

Ακόμα και το περιεχόμενο της συζήτησης στη «Συνέλευση» δείχνει τον ξεπεσμό της πλειοψηφίας της διοίκησης ΕΣΗΕΑ. Την ώρα που χιλιάδες συνάδελφοι ζουν με την αγωνία πότε και αν θα μπει ο μισθός του μήνα... Την ώρα που δεν ξέρουν αν θα έχουν δουλειά τον επόμενο... Την ώρα που η εντατικοποίηση τσακίζει κόκαλα και η εργοδοσία ξεσαλώνει στους χώρους δουλειάς... Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΕΣΗΕΑ ασχολείται με το πώς θα μειωθεί το «εργατικό κόστος» των συναδέλφων που εργάζονται στο κτίριο της Ακαδημίας, τι θα γίνει με τον ...7ο όροφο, ποιος συνδικαλιστικός παράγοντας είναι πιο διεφθαρμένος, τι θα γίνει με τα εκατομμύρια των αποθεματικών!

Η σαπίλα τους είναι η άλλη όψη της «δράσης» τους

Αυτή η σαπίλα που αποτυπώθηκε στη «Συνέλευση» είναι η φυσική συνέχεια της υπονόμευσης της αγωνιστικής δράσης, στην οποία εξασκείται διαχρονικά η πλειοψηφία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ που είναι στο τιμόνι της ΕΣΗΕΑ. Είναι η άλλη όψη των υπόγειων «διαβουλεύσεων και συνεννοήσεων» με υπουργούς και εργοδότες, πάντα στην πλάτη των εργαζομένων του κλάδου, που οδήγησαν σε επαναλαμβανόμενες οδυνηρές ήττες.

Σαν να μην αρκούν τα παραπάνω, φτάνουν με θράσος να αναπαράγουν το δηλητήριο της «αναποτελεσματικότητας των αγώνων». Των αγώνων που μια ζωή υπονομεύουν, υποκαθιστώντας τους με «αγωγές» και «διαπραγματεύσεις».

Αντί να οργανώσουν την πάλη για την υπογραφή ΣΣΕ, την προστασία των θέσεων εργασίας, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων εργαζόμενων του ΠΗΓΑΣΟΥ, του ΔΟΛ και του «MEGA», την αποτροπή των αντεργατικών σχεδιασμών σε «STAR» και «ALPHA», την κάλυψη των ανέργων για όλο το διάστημα της ανεργίας, την υπεράσπιση των συντάξεων και των κοινωνικοασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, φρόντισαν και φροντίζουν με εργώδη προσπάθεια, για:

Την «ανακούφιση» της εργοδοσίας, με τη μείωση των εισφορών της, όπως έγινε με την κατάργηση του αγγελιόσημου και τη μείωση του Φόρου Τηλεόρασης.

Την επιτάχυνση της διανομής του «πακέτου» με τα μέτρα στήριξης του Τύπου, δηλαδή με τα κονδύλια που θα πάνε στην τσέπη των μεγαλοεκδοτών.

Τη μείωση του ΦΠΑ για τις - γαλέρες για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους - διαδικτυακές επιχειρήσεις.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ξανά ότι δεν υπάρχουν σωτήρες «από τα πάνω». Οτι μόνο ένα κίνημα στον κλάδο μαζικό, σε κατεύθυνση σύγκρουσης με εκδότες, καναλάρχες, μεγαλοδημοσιογράφους, κυβερνητικούς και εργοδοτικούς συνδικαλιστές, που θα παλεύει για την ανάκτηση των απωλειών και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων, μπορεί να βάλει φρένο στην επίθεση, να αποσπάσει κάποιες κατακτήσεις.

Οχι άλλη ανοχή! Η παγίωση της φτώχειας δεν είναι «έντιμος συμβιβασμός»! Τα παραμύθια των «κόκκινων γραμμών» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των βαστάζων τους στις Ενώσεις βαδίζουν στο τέλος τους. Οι μάσκες πέφτουν!

Καμιά μοιρολατρία! Ο θυμός, το μπούχτισμα, η αποστροφή για τους επαγγελματίες - καρεκλοκένταυρους συνδικαλιστές να γίνει ενέργεια που θα τροφοδοτήσει ένα κίνημα μαζικό, οργανωμένο, σε σύγκρουση με την εργοδοσία, το κράτος και τις κυβερνήσεις της, την ΕΕ και τους «θεσμούς» της.

 • Που θα παλεύει για όλα τα προβλήματα των εργαζομένων.
 • Που θα συνδέει τους καθημερινούς αγώνες με την πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
 • Που θα συνδέει άρρηκτα τον αγώνα των εργαζόμενων δημοσιογράφων, με τον αγώνα για ολόπλευρη και ουσιαστική ενημέρωση του ελληνικού λαού, ενάντια στη χειραγώγηση και τον αποπροσανατολισμό.

Μόνο με αυτήν τη γραμμή πάλης μπορεί να ανασυνταχθεί το κίνημα, να γίνουν αποτελεσματικοί οι αγώνες μας. Πάνω σε αυτήν τη γραμμή επιδιώκουμε την ενότητα όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από πολιτικές - ιδεολογικές αντιλήψεις.

Ωριμάζει η ανάγκη για ενιαίο Σωματείο Τύπου και ΜΜΕ ανοιχτό στους εργαζόμενους, κλειστό στους εργοδότες.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, οι συνάδελφοι που συσπειρώνονται σε αυτήν την αγωνιστική γραμμή, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτήν την κατεύθυνση.

Θα συμβάλλουμε, όσο περνάει από το χέρι μας, για να σπάσει η αδράνεια, για να οργανωθούν μέσα στους τόπους δουλειάς Επιτροπές Αγώνα, που θα παίρνουν στα χέρια τους την οργάνωση της πάλης. Για να συντονίζεται η δράση τους.

Είναι ακόμα πιο ώριμη η ανάγκη να συγκροτηθεί Σωματείο Τύπου και ΜΜΕ, που θα σηματοδοτήσει το διαζύγιο που παίρνουν οι υγιείς δυνάμεις του κλάδου με τη συνδικαλιστική σαπίλα του χτες. Σωματείο που θα είναι ανοιχτό για όλους τους συναδέλφους - εργαζόμενους του κλάδου, ανεξάρτητα από ειδικότητα και σχέση εργασίας, αλλά κλειστό σε εκδότες, διευθυντικά στελέχη, μεγαλοδημοσιογράφους παχυλών συμβολαίων. Σωματείο που θα είναι σε πόλεμο με όλους τους εργοδότες του κλάδου και τις κυβερνήσεις, που θα τους στριμώχνει, βασισμένο στην ενότητα των εργαζομένων από τα κάτω. Που δεν θα εξαντλείται σε «προειδοποιήσεις», σε εξώδικα και σε «εθιμοτυπικές συναντήσεις», σαν αυτές με τον Νεφελούδη. Που θα οργανώνει αγώνες, με ζωντανές διαδικασίες. Με τους εργαζόμενους του κλάδου πρωταγωνιστές και όχι θεατές.

Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ καλεί σε ανυποχώρητο αγώνα για:

 • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στα ιδιωτικά και κρατικά ΜΜΕ, «παραδοσιακά» και «new media».
 • Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων και κάθε μορφής «ελαστική» σχέση εργασίας.
 • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων. Επίδομα ανεργίας σε όλους και όσο διαρκεί η ανεργία και να υπολογίζεται ο χρόνος αυτός ως συντάξιμος. Δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε αυτούς και τις οικογένειές τους. Αναστολή πληρωμών των δανείων.
 • Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και να παρθούν πίσω όλα τα αντιλαϊκά μέτρα.

 

 

 


 

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ - ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους του ραδιοφωνικού σταθμού «24/7»

Η εργοδοσία του ραδιοφωνικού σταθμού «24/7» έχει ξεκινήσει πογκρόμ απολύσεων εργαζομένων, στέλνοντάς τους στην ανεργία, με την αξιοποίηση και του αντεργατικού οπλοστασίου των κυβερνήσεων και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με όλες τις αρνητικές συνέπειες για τη ζωή τους και τη ζωή των οικογενειών τους, γιατί αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντά της.

Στο αυτονόητο μέσο των εργαζομένων να υπερασπιστούν τη δουλειά τους, τα δικά τους συμφέροντα, που είναι η οργάνωση του αγώνα τους, και έχοντας επιλέξει με απόφασή τους να απεργήσουν διεκδικώντας την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων τους, η εργοδοσία απαντά με τρομοκρατία αξιοποιώντας την αστική Δικαιοσύνη, που στρατεύτηκε για μια ακόμη φορά στο πλευρό της εργοδοσίας, βγάζοντας παράνομη την 24ωρη απεργία τους που είχαν αποφασίσει και έγινε κανονικά.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καταγγέλλει το όργιο εργοδοτικής τρομοκρατίας στον ραδιοφωνικό σταθμό εναντίον των εργαζομένων που αντιστέκονται στο πογκρόμ απολύσεων που έχει εξαπολυθεί.

Χαιρετίζει την ανυποχώρητη στάση τους και το γεγονός ότι παρά τις απειλές της εργοδοσίας και την εναντίον τους δικαστική απόφαση, συνεχίζουν τον αγώνα τους.

Η εργοδοσία, υπερασπιζόμενη τα συμφέροντά της και επιδιώκοντας τη μείωση του κόστους λειτουργίας του σταθμού σε βάρος των εργαζομένων, εντατικοποιεί τη δουλειά, καθώς υποχρεώνει τους εργαζόμενους του site του ομίλου να καλύπτουν τα «κενά» στο ραδιόφωνο.

Η εργοδοσία του σταθμού, που ταυτόχρονα κατέχει και την προεδρία του «συνδικαλιστικού» οργάνου των ιδιοκτητών διαδικτυακών μέσων (ΕΝΕΔ), έχει μπει στην πρώτη γραμμή του μαύρου μετώπου κεφαλαίου - κυβέρνησης για το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων με πρώτο απ' όλα το δικαίωμα στη δουλειά, αλλά και του δικαιώματος της απεργίας αξιοποιώντας όλο το νομοθετικό πλαίσιο που έχουν δωρίσει οι αστικές κυβερνήσεις, με προεξάρχουσα τη σημερινή, στα αφεντικά.

Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, αντί να σημάνει γενικό συναγερμό, να οργανώσει την αλληλεγγύη στους εργαζόμενους του «24/7», να καλέσει σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα για την αγωνιστική υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων όλου του κλάδου (προβλήματα υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα ΜΜΕ με πρώτο απ' όλα την απληρωσιά για πολλούς μήνες), «θαλασσοπνίγεται» τάχα ανάμεσα σε διαφορετικές ερμηνείες της «νομιμότητας». Είναι το άλλοθί της, αφού έχει ταχτεί με την εργοδοσία και την κυβέρνηση βάζοντας αντεργατικές πλάτες στις επιδιώξεις τους.

Παράλληλα, η εργοδοσία με δικό της μηχανισμό τρομοκρατεί τους εργαζόμενους με τηλεφωνήματα που ισοδυναμούν με απειλές, ζητώντας από τον καθένα να μάθει αν συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του σταθμού και ποια ήταν η στάση του.

Ο ίδιος εργοδοτικός μηχανισμός εξαπέλυσε λάσπη εναντίον των εργαζομένων ότι με την απεργία τους εξυπηρετούν ανταγωνιστικά συμφέροντα του σταθμού, πασχίζοντας να τους εξαναγκάσει να απεμπολήσουν το δικαίωμα υπεράσπισης των συμφερόντων τους απέναντί της, με οργάνωση αγώνα.

Γιατί οι εργαζόμενοι με όπλο την απεργία εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα απέναντι στην εργοδοσία που τους στέλνει στην ανεργία. Και χρειάζεται να συνεχίσουν αγωνιστικά και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση. Σ' αυτόν τον αγώνα τους πρέπει να βρουν αλληλέγγυους όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους του «24/7», καλεί τους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου που συνεχίζουν να δουλεύουν απλήρωτοι, με ψίχουλα, σε καθεστώς ανασφάλειας και τρομοκρατίας, να συνταχτούν αλληλέγγυοι στους συναδέλφους του «24/7».

Καλεί επίσης τους εργαζόμενους του κλάδου σε συσπείρωση γύρω από αγωνιστικό - διεκδικητικό πλαίσιο πάλης ενάντια στις απολύσεις, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα κατοχυρωμένα με ΣΣΕ με αυξήσεις και καθολική ισχύ, με αποφασιστική υπεράσπιση του δικαιώματος της απεργίας και όσων κατακτήσεων απέσπασε η εργατική τάξη με αιματηρούς αγώνες από την εργοδοσία και το κράτος.

Σε αυτόν τον αγώνα, όλοι οι συνάδελφοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ θα βρεθούν όπως πάντα στην πρώτη γραμμή, δίνοντας μαχητικό «παρών».

Ιούνης 2018

 

 

 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ, ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 14 ΙΟΥΝΗ 2018, ΩΡΑ 13.00, ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Είναι επείγουσα ανάγκη για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, τις γυναίκες, να απαντήσουν αγωνιστικά στην κυβερνητική προπαγάνδα και στις νέες απάτες της κυβέρνησης. Με το σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες», να δυναμώσει η πάλη απέναντι σε εργοδοσία - κυβέρνηση - ΕΕ, απέναντι σε νέα και παλιά μέτρα. Η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή με τη γνωστή μορφή του κατεπείγοντος νέο πολυνομοσχέδιο με δεκάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στην τέταρτη «αξιολόγηση». Αρκετά από αυτά όχι μόνο διαψεύδουν πανηγυρικά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί επαναφοράς τάχα των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά το «τέλος των μνημονίων», αλλά στερεώνουν το έδαφος της νομιμοποίησης όλων των αντεργατικών μέτρων που έχουν έρθει έως σήμερα με βάση τον «Κώδικα Εργατικού Δικαίου και Κώδικα Ρυθμίσεων Εργασίας».

Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να παρασυρθεί από την απάτη της κυβέρνησης σχετικά με την «επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων» και τον κατώτερο μισθό. Σε κάθε της συνάντηση με βιομήχανους, εφοπλιστές και μεγαλοξενοδόχους διαρκώς χαρακτηρίζει τις κατακτήσεις μας που ξηλώθηκαν ως «παθογένειες» που δεν πρέπει να επανέλθουν. Ενώ, εδώ και δύο χρόνια, αρνείται να φέρει στη Βουλή την πρόταση νόμου των 513 συνδικαλιστικών οργανώσεων για επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Μάλιστα, μόλις την περασμένη βδομάδα, σε σχετική Επερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ, επαναφέροντας αυτήν την πρόταση νόμου, η υπουργός Εργασίας αρνήθηκε ξανά την επαναφορά του μισθού στα 751 ευρώ και την κατάργηση του άθλιου διαχωρισμού των νέων κάτω των 25 ετών!

Η «μεταμνημονιακή Ελλάδα», λοιπόν, όχι μόνο δεν φέρνει ανάκτηση των απωλειών και ανακούφιση για τον εργαζόμενο λαό, αλλά θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αντιλαϊκή επίθεση με βάση τα μνημόνια επιτήρησης της ΕΕ.

Πολύ περισσότερο για εμάς, όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, ο «μποναμάς» περιλαμβάνεται στα άρθρα 19 και 20 του πολυνομοσχεδίου και αναφέρεται - μέσω του διαχωρισμού που επιβάλλει στους κλάδους του ΕΔΟΕΑΠ - στο τσάκισμα των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ, ενώ ανοίγει και την προοπτική για μελλοντικές μειώσεις των παροχών Υγείας, μέχρι τη μετάλλαξη του Ταμείου σε επαγγελματικό, με ανυπολόγιστες για τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματά μας συνέπειες.

Οι πλειοψηφίες των ενώσεων στα ΜΜΕ, γνωστές για τον εργοδοτικό - κυβερνητικό τους ρόλο το προηγούμενο διάστημα, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να υπονομεύσουν τον αγώνα για σύγχρονα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, εμπόδιζαν την πάλη των εργαζομένων του κλάδου με όλη την εργατική τάξη που πάλευε ενάντια στο νόμο - λαιμητόμο του Κατρούγκαλου. Με θράσος διατείνονταν ότι «έσωσαν» τον ΕΔΟΕΑΠ και τάιζαν σανό με τη σέσουλα τους εργαζόμενους, πανηγυρίζοντας για το αποτέλεσμα του «δημοψηφίσματος» και την τροπολογία της κυβέρνησης που «κρατούσε ζωντανό» τον οργανισμό...

Γι' αυτό σήμερα δεν έχουν δικαίωμα να παριστάνουν ότι πέφτουν από τα σύννεφα! Η συμβολή τους στο «βήμα το βήμα» ξεπάτωμα της Κοινωνικής μας Ασφάλισης ήταν από την αρχή μεθοδευμένη και αποδείχτηκαν πολύτιμοι σύμμαχοι κυβέρνησης - μεγαλοεκδοτών και καναλαρχών.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να σταθούν αγωνιστικά απέναντι στις εξελίξεις. Να μην περιμένουν ούτε λεπτό, αλλά μαζί να οργανώσουμε «από τα κάτω», σε κάθε τόπο δουλειάς, την αντεπίθεσή μας. Να διεκδικήσουμε την ανάκτηση των απωλειών που είχαμε στα χρόνια της κρίσης, να μην πάμε βήμα πίσω από τις κατακτήσεις μας στην Κοινωνική Ασφάλιση, αντίθετα να παλέψουμε για την ικανοποίηση των αναγκών μας!

Καλούμε τις πλειοψηφίες των Ενώσεων να προκηρύξουν στάση εργασίας και ΣΤΑΣΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ των εκλογών του ΕΔΟΕΑΠ για την Πέμπτη 14 Ιούνη από ώρα 12.00 έως 16.00.

Να συμμετέχουμε μαζικά στις συγκεντρώσεις ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, μαζί με τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία!

Ολοι/ες με δύναμη στον διεκδικητικό αγώνα για:

 • Εντελώς δωρεάν παροχές όλων των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης για όλους. Καμιά μείωση σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ για όλους.
 • Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία. Οι εισφορές τους να βρίσκονται στο ύψος που να πληρούν τουλάχιστον τις σημερινές παροχές και ακόμη περισσότερες. Σε Υγεία, σύνταξη, εφάπαξ.
 • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, που θα συμβάλλουν στην αύξηση των εσόδων του Ταμείου.
 • Οι εισφορές των εργαζομένων να βαίνουν μειούμενες έως την κατάργησή τους.
 • Να μην τεθούν εκτός ΕΔΟΕΑΠ οι άνεργοι.
 • Να επιστραφούν όλα τα «κλεμμένα» από το «κούρεμα» και όλα τα χρωστούμενα των εργοδοτών.
 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων και των 3 μνημονίων.
 • Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ! Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751 ευρώ.
 • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
 • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.
 • Κάτω οι φόροι - να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
 • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.
 • Λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία!
 • Να γίνουν προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, στα σχολεία, μόνιμων πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικών και υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων.

 

 

 

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ TOY ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ, ΣΤΙΣ 13, 14 ΚΑΙ 15 ΙΟΥΝΗ 2018

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ME ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚOTHTA ΤA ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ - ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Με ιδιαίτερη σπουδή τόσο η πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, που απαρτίζεται από τις δυνάμεις των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η πλειοψηφία στα ΔΣ των Ενώσεων - ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΠΗΕΘ, ΠΟΕΠΤΥΜ - που απαρτίζεται από τις ίδιες δυνάμεις, οι οποίες συγκροτούν τους κυβερνητικούς - εργοδοτικούς μηχανισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου, επιχειρούν με τις επερχόμενες εκλογές στον ΕΔΟΕΑΠ να αποσπάσουν τη συναίνεση της πλειοψηφίας των εργαζομένων, απλήρωτων, άνεργων και συνταξιούχων του κλάδου των ΜΜΕ, σε ένα σχέδιο που για άλλη μια φορά βαφτίζεται ψευδεπίγραφα «σωτηρία και ανεξαρτησία του ΕΔΟΕΑΠ».

Βαφτίζονται αυτάρεσκα «σωτήρες», αυτοί που με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, τις συναλλαγές και τις υποχωρήσεις τους ερήμην της συντριπτικής πλειοψηφίας των άμεσα ενδιαφερόμενων, δηλαδή των παλιών και νέων ασφαλισμένων, έστρωσαν το δρόμο για το τσάκισμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.

Προχωρούν στις εκλογές χωρίς καμιά ενημέρωση, καμιά συζήτηση, χωρίς να γνωρίζουν όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι το περιεχόμενο πρόσφατης έκθεσης της Eurostat για το Ταμείο, αλλά και τη νέα κυβερνητική πρόταση με βάση την έκθεση της Eurostat, όπως και τον αντίλογο σε αυτά με τοποθετήσεις και προτάσεις που θα μπορούσαν να συζητηθούν, με συνελεύσεις στους τόπους δουλειάς, συνελεύσεις των ανέργων και των συνταξιούχων κατά κλάδο.

Εως τώρα με ανακοινώσεις τους οι εργοδοτικοί - κυβερνητικοί συνδικαλιστές επιχείρησαν να συγκαλύψουν ή να διαστρέψουν το πραγματικό περιεχόμενο της έκθεσης της Eurostat, που αποκαλύπτει ότι βρίσκονται προ των πυλών νέες αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις στο Ταμείο, σύμφωνες με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επιλογές καταστροφικές για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την επικούρηση και το εφάπαξ.

Η Eurostat εκτιμά ότι η προοπτική του ΕΔΟΕΑΠ είναι είτε η ένταξη στο υπάρχον σύστημα «κοινωνικής ασφάλισης», δηλαδή στον ΕΟΠΠΥ και τον ΕΤΕΑΕΠ, με διαρκώς μειούμενες παροχές, είτε σε ένα πρόγραμμα «χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης» που θα τζογάρει - εν είδει ασφαλιστικής εταιρείας - τις δικές μας εισφορές. Φωτογραφίζουν δηλαδή ένα ασφαλιστικό ταμείο που θα στηρίζεται αποκλειστικά σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα, χωρίς καμιά κρατική υποχρέωση εξασφάλισης των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, δηλαδή στην ουσία του επαγγελματικό ταμείο.

Είτε η μία είτε η άλλη εκδοχή βάζουν μπουρλότο στις σημερινές παροχές, ανοίγοντας το δρόμο των δραστικών περικοπών και της ελαχιστοποίησής τους.

Περισσότερα...

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΤ

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους απειλούμενους με δίωξη συναδέλφους μουσικούς της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ.

Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι κατηγορούνται από τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΡΤ, διότι παρευρίσκονται στο χώρο εργασίας τους χωρίς - τα δικής τους ιδιοκτησίας - εργαλεία της δουλειάς τους, δηλαδή τα μουσικά τους όργανα, τα οποία βρίσκονται σε φάση επισκευής ή συντήρησης, μάλιστα με δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ επισημαίνει:

Η παροχή των μέσων για την εκτέλεση κάθε εργασίας και η κάθε είδους επισκευή και συντήρηση βαραίνει τον εργοδότη, προς τον οποίο ο μισθωτός παρέχει μόνο την εργασία του.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν φτάνει που η ΕΡΤ δεν τους δίνει μουσικά όργανα, δεν τους πληρώνει την επισκευή και συντήρηση για φθορές από τη χρήση τους στην ΕΡΤ, τους απειλεί από πάνω και με διώξεις!

Ολοι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, και όχι μόνο οι μουσικοί, συντεταγμένα με τον οργανωμένο αγώνα τους να αποκρούσουν άμεσα αυτήν την απαράδεκτη, αντεργατική τακτική της Διοίκησης, που προφανώς εξελίσσεται με τις ευλογίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Σήμερα εκφράζεται κατά των μουσικών, αύριο δεν αποκλείεται να εκφραστεί ανάλογη αντεργατική επίθεση σε άλλα τμήματα εργαζομένων.

Είναι ζωτικό συμφέρον όλων των εργαζομένων, όχι μόνο για λόγους έκφρασης έμπρακτης αλληλεγγύης ως μια από τις προϋποθέσεις απόκρουσης της όποιας εργοδοτικής επίθεσης, αλλά και γιατί στη γενίκευσή της αυτή η επίθεση μπορεί να στοχεύσει στη μεταβολή των όρων και των σχέσεων εργασίας σε εργαζόμενους άλλων κλάδων στην ΕΡΤ που ακόμα υπερισχύει το καθεστώς της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και η παράδοση και άλλων εργαζομένων της ΕΡΤ στις δαγκάνες των εργολάβων.

Ολοι μαζί επίσης πρέπει να αγωνιστούμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με κατάργηση των πολλαπλών εργασιακών σχέσεων και με εξασφάλιση όλων των δικαιωμάτων μας.

Σε αυτόν τον αγώνα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ μέσα και έξω από την ΕΡΤ θα είναι αλληλέγγυες και πρωτοπόρες.