ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Εχει μεσολαβήσει ένα εξάμηνο απο τη στιγμή που οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι και διοικητικοί υπάλληλοι του κλάδου, παραμένουν ουσιαστικά ανασφάλιστοι με τον ΕΔΟΕΑΠ να στερείται του θεσμοθετημένου πόρου του.

Αυτά είναι, μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα στον κλάδο του αντιασφαλιστικού νόμου-λαιμητόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία σε αγαστή συνεργασία με το κεφάλαιο, την ΕΕ, την εργοδοσία και τους υπόλοιπους επίδοξους πολιτικούς εκφραστές των παραπάνω τσακίζει την εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους.

«Πλάτη» σε όλα αυτά έβαλαν το προηγούμενο διάστημα και στελέχη του παλιού και νέου, πάντα όμως εργοδοτικού, συνδικαλισμού, παρά τις μεγαλοστομίες τους, καθώς εμπόδισαν, ουσιαστικά τον ενιαίο αγώνα των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Η σημαντικότερη διαχρονική ευθύνη τους, όμως, βρίσκεται στο ότι εξακολούθησαν και ενώ γύρω «καιγόταν ο κόσμος» να καλλιεργούν αυταπάτες είτε περί «εξαίρεσης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ» από την γενική αντιασφαλιστική λαίλαπα, που χάθηκε, είτε περί «αυτοτέλειας του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ μέσα στον ΕΦΚΑ» που επίσης χάθηκε, και τώρα, κάτω από το βάρος και της τεράστιας ανασφάλειας, χιλιάδων συναδέλφων, διολισθαίνουν στο «να σώσουμε τον ΕΔΟΕΑΠ».

Το ερώτημα είναι: ΕΔΟΕΑΠ «που θα μοιράζει ασπιρίνες» ή ΕΔΟΕΑΠ που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες όλων των εργαζομένων στον Κλάδο;

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η εργοδοσία παίζει το δικό της παιχνίδι το οποίο έχει απόλυτα την ταξική λογική του κεφαλαίου: Στην κόντρα των επιχειρηματιών μεταξύ τους, και με την κυβέρνηση, διευκολύνθηκε από την κυβερνητική νομοθέτηση και σταμάτησε να αποδίδει Αγγελιόσημο. Από την άλλη προτείνει εργοδοτική εισφορά, την στιγμή που το ποσοστό ανεργίας στον Κλάδο πλησιάζει το 50%, ενώ ταυτόχρονα με αυτόν τον τρόπο «βγάζει από τη μέση» τα «μικρά μαγαζιά». Φυσικά μιλούν για εργοδοτική εισφορά αυτοί που αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους επί μήνες.

 Ταυτόχρονα η εργοδοσία προτείνει έκτακτη χρηματοδότηση από τον τζίρο των επιχειρήσεων, σε περίπτωση που χρειαστεί, την στιγμή που οι έδρες των επιχειρήσεων -λόγω των «ελευθεριών» του Μάαστριχτ, βρίσκονται ή ενδέχεται να μεταφερθούν εκτός Ελλάδας, χωρίς να υπολογίζουμε και την έλευση άλλων μονοπωλιακών ομίλων με έδρα σε άλλες χώρες.

Να γιατί το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ είχε έγκαιρα επισημάνει ότι το Αγγελιόσημο, ακόμα κι αν εξασφαλιζόταν, ήταν ιδιαίτερα ευάλωτο ως πόρος.

Η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο, αν συνυπολογίσουμε και την σχεδόν ολοκληρωτική ανυπαρξία οποιουδήποτε ελεγκτικού μηχανισμού προκειμένου να λειτουργήσει, έστω και στοιχειωδώς, το ασφαλιστικό σύστημα. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, «αποσύρεται», προσωρινά, από την κεντρική σκηνή, αναμένοντας να τα βρούν οι «κοινωνικοί εταίροι» για να νομοθετήσει και να «τακτοποιήσει» το τοπίο, καταρχήν χωρίς κρατική χρηματοδότηση και εγγύηση, απογυμνώνοντας έτσι την όποια ασφάλιση από τον κοινωνικό της χαρακτήρα.

Η πορεία για τους εργαζόμενους θα είναι καταστροφική αν λάβουμε υπόψη μας ακόμα δύο πράγματα:

-Τις προτάσεις και επιδιώξεις της ΓΣΕΕ για την ίδρυση «Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου» για όλους τους εργαζόμενους και τις προτάσεις για την «διάσωση επιχειρήσεων, αλλά με την διάσωση θέσεων εργασίας».

-Την απευθείας πρόσκληση του πρωθυπουργού, όχι τυχαία από την Ρώμη, στο νέο κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό, για συμπόρευση με τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, ώστε να εφαρμοστεί παντού το κοινωνικό ευρωενωσιακό (των 27 εκατομμυρίων ανέργων για να μην ξεχνιόμαστε) κεκτημένο στα εργασιακά.

Στο επόμενο διάστημα θα βρούμε μπροστά μας και τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, των εργοδοτών μας δηλαδή, που απαιτούν μεταξύ των άλλων :

  • Μείωση του αφορολογήτου μισθωτών και συνταξιούχων στα όρια που ορίζεται από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
  • Μείωση του συνολικού συντελεστή φορολόγησης της εργασίας, δηλαδή των εργοδοτικών εισφορών.
  • Στοχευμένη μετεξέλιξη του ασφαλιστικού και προνοιακού συστήματος πρός ένα πιό ανταποδοτικό σύστημα εισφορών και συντάξεων.
  • Ενα πλαίσιο μιας σύγχρονης ευέλικτης και ευνομούμενης αγοράς εργασίας.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν προαπαιτούμενα για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αναγορεύουν το παραπάνω τρίπτυχο σε «εθνικό στόχο» ενώ ταυτόχρονα τσακώνονται για το ποιός είναι πιό ικανός για να εφαρμόσει τα αντεργατικά μέτρα πιό αποτελεσματικά.

Ολα αυτά και όλους αυτούς έχουμε μπροστά μας και θα συνεχίσουν να είναι μπροστά μας, εκτός κι αν αποφασίσουμε αλλιώς!

Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ -η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» στην ΕΣΗΕΑ και η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στην ΕΠΗΕΑ -είχαν προτάξει το προηγούμενο διάστημα το στόχο πάλης «να μην περάσει το σχέδιο - λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό».Από αυτό θα προέκυπτε η διάσωση του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ, του ΕΔΟΕΑΠ και του Αγγελιόσημου.

Ο στόχος της ανατροπής της αντιλαϊκής - αντιασφαλιστικής πολιτικής, η ανάκληση του νόμου - λαιμητόμου πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα των αγώνων όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Αγώνες με οργάνωση, περιφρούρηση, μορφές και στόχους που ενώνουν όλους τους εργαζόμενους και όχι «τυφλές» απεργίες, με στενά συντεχνιακά αιτήματα, για το αβαντάρισμα της κυβερνητικής πολιτικής.

Διαβουλεύσεις με παραχωρήσεις εις βάρος των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων είναι επιτυχίες μόνο για το κεφάλαιο, όχι για εμάς.

Σήμερα μπροστά στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Δ.Σ. στον ΕΔΟΕΑΠ, η «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» στην ΕΣΗΕΑ και η «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» στην ΕΠΗΕΑ, καταθέτουν για υπερψήφιση το παρακάτω πλαίσιο διεκδικήσεων, που παραμένει αναλλοίωτο αλλά και πιό επίκαιρο από ποτέ, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων :

-- Αποκλείουμε οποιαδήποτε σκέψη για μετατροπή του ΕΔΟΕΑΠ σε Επαγγελματικό Ταμείο. Επισημαίνουμε, μεταξύ άλλων, ότι Επαγγελματικό Ταμείο σημαίνει κεφαλαιοποιητικό σύστημα και άνισες παροχές Υγείας - Πρόνοιας - Περίθαλψης.Τόσο το ΕΤΕΑ όσο και τα ΝΠΙΔ - Επαγγελματικά Ταμεία που δημιουργήθηκαν είναι δύο όψεις του ίδιου αντιασφαλιστικού και αντεργατικού νομίσματος. Λειτουργούν σε βάρος των εργαζομένων, αφού οι ασφαλισμένοι γνωρίζουν μόνο το ύψος τωνεισφορών που δίνουν αλλά όχι τι σύνταξη και τι παροχές θα πάρουν και αν θα τα πάρουν.

Η πραγματικότητα είναι αδιάψευστη:Τα έσοδα των Ταμείων μειώνονται, όσο μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές και όσο η ανασφάλιστη εργασία και η εισφοροδιαφυγή αυξάνονται. Οι απολύσεις, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και οι μειώσεις των μισθών με το τσάκισμα των ΣΣΕ, αυξάνουν ακόμα περισσότερο τις απώλειες στα έσοδα. Αυτό σημαίνει ότι τα «ανεξάρτητα» Ταμεία οδηγούνται σε μειώσεις συντάξεων - παροχών ή και σε αυξήσεις στις εισφορές των εργαζομένων. Τα μειωμένα, με το περιβόητο «κούρεμα» των ομολόγων, αποθεματικά γίνονται ακόμα πιο επισφαλή, αφού ένα ΝΠΙΔ μπαίνει αναπόφευκτα στο φαύλο κύκλο των «επενδύσεων» σε νέα ομόλογα, στο χρηματιστήριο, για να αντισταθμίσει τις απώλειες στα αποθεματικά, επιφέροντας νέες δραματικές συνέπειες στη ρευστότητα.

-- Δεν αποδεχόμαστε σε καμιά περίπτωση να τεθούν εκτός ΕΔΟΕΑΠ οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι.

-- Σε ό,τι αφορά το Αγγελιόσημο, ή όπως αλλιώς ονομαστεί, αν βρεθεί, ο πόρος, επισημαίνουμε εκ νέου ότι λόγω της πορείας της καπιταλιστικής οικονομίας και των επιλογών της ονομαζόμενης «αγοράς», δηλαδή του κεφαλαίου, είναι ιδιαίτερα ευάλωτος και ως εκ τούτου επισφαλής, δεν συνιστά εξασφαλισμένο έσοδο για τα Ταμεία.Γι' αυτό, η διατήρησή του πρέπει να συνοδεύεται και από εργοδοτική εισφορά και από κρατική χρηματοδότηση και εγγύηση. Από το τελευταίο απορρέει και ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης και το επίπεδο των παροχών που πρέπει να καλύπτουν πλήρως τις σύγχρονες ανάγκες.

-- Στις παροχές των Ταμείων πρέπει να συμμετάσχουν όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι μέλη των Ενώσεων, ανεξάρτητα από γεωγραφική προέλευση, ανεξάρτητα από ειδικότητα, ανεξάρτητα από σχέσεις εργασίας και οποιαδήποτε άλλη διάκριση, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων στα κρατικά ΜΜΕ.

-- Αποκλείουμε οποιαδήποτε συζήτηση για αύξηση των εισφορών των εργαζομένων.

-- Η πάλη για την υπεράσπιση των Ταμείων πρέπει να συνδέεται άρρηκτα με τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που να τείνει στην αποκατάσταση των απωλειών των προηγούμενων ετών και να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες, έχοντας ως βάση την τελευταία υπογεγραμμένη Κλαδική ΣΣΕ του 2009. Απαιτούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη δικαιώματα, κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής ή ανασφάλιστης εργασίας.

-- Απαιτούμε επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία, με πλήρη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών των ανέργων. Ενέργειες, όπως τα σεμινάρια και οι ΚΟΙΝΣΕΠ, αποδείχτηκε στην πράξη ότι δεν λύνουν το πρόβλημα, αντίθετα αποτελούν πηγή ζεστού χρήματος για τα αφεντικά και τρόπο ενσωμάτωσης των εργαζομένων στις πολιτικές του κεφαλαίου και της ΕΕ.

-- Είναι άμεση ανάγκη οι καταστατικές αλλαγές τόσο στις Ενώσεις όσο και τα Ταμεία, ώστε το δικαίωμα του «συνδικαλίζεσθαι» να είναι ελεύθερο, ο συνδικαλισμός πεδίο διεκδίκησης και όχι προϋπόθεση για απολαβή κοινωνικών παροχών.

Η δική μας προοπτική είναι: Ενα ενιαίο, υποχρεωτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα εξασφαλίζει συντάξεις και παροχές για όλους, αντίστοιχες των λαϊκών αναγκών.

Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ τονίζει ότι η πλήρης κάλυψη των σύγχρονων και ολοένα διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα άλλο κοινωνικό σύστημα με το λαό στην εξουσία.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουμε ότι παλεύοντας σήμερα σε αυτήν την κατεύθυνση, το κίνημα μπορεί να διατηρήσει κατακτήσεις και δικαιώματα, να αποσπάσει νέα, ανοίγοντας την ίδια στιγμή το δρόμο σε μια πραγματική διέξοδο υπέρ του λαού.

Για τις εκλογές στις 28, 29 και 30 Μάρτη στην ΕΣΗΕΑ στηρίζουμε τους συναδέλφους :

Γιάννη Ζαχαρόπουλο

Γιώργο Μουσγά

Χάρη Μπόλκα

Για τις εκλογές στις 4, 5 και 6 Απρίλη στην ΕΠΗΕΑ στηρίζουμε τους συναδέλφους :

Βασιλική (Κική) Βαλσαμάκη

Στράτο Κουτσοβίλη

Για την Εξελεγκτική επιτροπή του ΕΔΟΕΑΠ στηρίζουμε στην ΕΠΗΕΑ το συνάδελφο

Γιώργο Διαμαντόπουλο