ΔΡΟΜΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΗΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας για την πορεία και εξέλιξη του ΕΔΟΕΑΠ, που τον έχουν φέρει σε ασφυξία οι κυβερνήσεις, μαζί και η σημερινή με τους αντιασφαλιστικούς τους νόμους, αλλά και η απαλλαγμένη από εισφορές εργοδοσία, ήταν άλλη μια απόδειξη ότι εργοδοσία, κυβέρνηση και εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός αποτελούν μια ενιαία αντεργατική συμμαχία που με μοιρασμένους ρόλους στρώνουν το χαλί των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών μέτρων.

Στην περίπτωση του ΕΔΟΕΑΠ η πρόταση των εργοδοτικών - κυβερνητικών συνδικαλιστών ουσιαστικά ταυτιζόταν με την εργοδοτική πρόταση, την οποία αποδέχτηκε το υπουργείο.

Πού εστιάζουν:

  • Στη σύνδεση του ΕΔΟΕΑΠ με τον ΕΟΠΥΥ για την αγορά φθηνότερων υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
  • Στη θέσπιση ειδικού πόρου για τον ΕΔΟΕΑΠ με βάση τον τζίρο των επιχειρήσεων, ουσιαστικά το διαφημιστικό τζίρο, με ταυτόχρονη παροχή φορολογικών κινήτρων στα τηλεοπτικά κανάλια. Συμμετοχή στον πόρο όλων ανεξαιρέτως των ΜΜΕ και των διαφημιστών (κάτι παρόμοιο με το αγγελιόσημο).
  • Να μπουν εργοδοτικές εισφορές αλλά σε ποσοστό μικρότερο του επικουρικού ταμείου του ΕΦΚΑ, για να έχουν κίνητρο συμμετοχής καθώς και για να δεχθούν τον ειδικό πόρο.
  • Να αυξηθεί η εισφορά των εργαζομένων από το 3% σήμερα στο 5% - 6%, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επικούρηση.
  • Οτι στον νέο ΕΔΟΕΑΠ ασφαλίζονται όλοι οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης.
  • Προτείνουν επίσης κεφαλαιοποιητικό σύστημα, που συνήθως «φουντάρει» τα Ταμεία.

Ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός προτείνει να δοθεί στον ΕΔΟΕΑΠ κρατική επιχορήγηση απ' αυτήν που δίνεται στον ΕΟΠΥΥ, η οποία του αντιστοιχεί λόγω της παροχής υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η εργοδοσία μιλά για τρεις κλάδους του ΕΔΟΕΑΠ - Υγεία, επικουρική σύνταξη, εφάπαξ - προτείνοντας να εξετάζονται χωριστά ως προς τη βιωσιμότητά τους. Προτείνει την πρόσληψη μάνατζερ, στον οποίο να ανατεθεί η διοίκηση και εκπροσώπηση της εργοδοσίας στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ. Μιλά ακόμη για αναπροσαρμογή των παροχών κάθε χρόνο μετά από αναλογιστική μελέτη και για επανυπολογισμό παροχών από τώρα.

Προτείνει επίσης ένταξη στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού όπως τον θεσμοθετεί η κυβέρνηση και ιατρεία σε επιχειρήσεις ΜΜΕ με πάνω από 200 εργαζόμενους.

Επομένως, ο στρατηγικός πυρήνας και το βασικό περιεχόμενο των προτάσεων του κυβερνητικού συνδικαλιστή στην ΕΣΗΕΑ και της εργοδοσίας είναι πανομοιότυπα ως πλαίσιο διαχείρισης της επικουρικής ασφάλισης, η δε κυβέρνηση αποδέχτηκε τις προτάσεις ως λύση για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την επικούρηση των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Οι προτάσεις αυτές συγκλίνουν σε λύση που ανοίγει το δρόμο σε δραστικές περικοπές παροχών σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επικούρηση.

 Η πρόταση για αγορά υπηρεσιών Υγείας από τον ΕΟΠΥΥ με τη δικαιολογία ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει φτηνότερο τιμολόγιο, αλλά να είναι καλύτερες από αυτές που παρέχει ο ΕΟΠΥΥ, ουσιαστικά ισοπεδώνει προς τα κάτω το σημερινό επίπεδο παροχής υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, αφού η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας πολιτική για την Ασφάλιση σε όφελος των καπιταλιστών, κόβει συνεχώς παροχές από τον ΕΟΠΥΥ μειώνοντας την κρατική επιχορήγηση, ενώ αυξάνει τη συμμετοχή εργαζομένων και συνταξιούχων, που πληρώνουν συνεχώς περισσότερα, έχοντας ολοένα λιγότερες παροχές.

Υπάρχουν και άλλα σημεία που οδηγούν στο συμπέρασμα των περικοπών, όπως η πρόταση για εξέταση ξεχωριστά των τριών κλάδων του Ταμείου, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, επικουρικής σύνταξης, εφάπαξ, οι αναλογιστικές μελέτες για επανυπολογισμό των παροχών, ενώ οι περικοπές αρχίζουν από τώρα στον «νέο ΕΔΟΕΑΠ».

Η θεσμοθέτηση πόρου επί του τζίρου δεν εξασφαλίζει σχεδόν τίποτα, αφού η είσπραξή του θα γίνεται από τους εργοδότες οι οποίοι θα τον αποδίδουν στον ΕΔΟΕΑΠ, ενώ ο τζίρος δεν είναι σίγουρο ότι θα δίνει έσοδα ικανοποιητικά για το Ταμείο.

Αλλωστε, υπάρχει και η πείρα από το αγγελιόσημο. Ακόμη χρωστούν στον ΕΔΟΕΑΠ πολλοί επιχειρηματίες - ιδιοκτήτες ΜΜΕ, αλλά και διαφημιστικές σε ΜΜΕ, ενώ η δραστική μείωση του διαφημιστικού τζίρου μειώνει δραστικά και τα έσοδα από τον πόρο.

Η εργοδοσία θέλει να ελέγξει τον ΕΔΟΕΑΠ απαιτώντας εκπροσώπηση σε ένα ασφαλιστικό ταμείο εργαζομένων, για να μπορεί να μεθοδεύει τις περικοπές παροχών από τον ΕΔΟΕΑΠ «μαγειρεύοντας» τους τζίρους, άρα και τις περικοπές των δικών της εισφορών. Στην ίδια ρότα βρίσκεται και η θεσμοθέτηση θέσης μάνατζερ, ώστε να διαχειρίζεται τον ΕΔΟΕΑΠ σε όφελος της εργοδοσίας.

Η πρόταση της εργοδοσίας για εργοδοτική εισφορά δεν πρέπει να ξενίζει, αφού γίνεται στο πλαίσιο παζαριών για γενναία φοροαπαλλαγή των επιχειρήσεων των ΜΜΕ. Αρα, δεν τους έπιασε ο πόνος να συνεισφέρουν στην ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων, αλλά για να γλιτώσουν τους φόρους.

Η δημιουργία ιατρείων μέσα στις επιχειρήσεις - ΜΜΕ ακούγεται ελκυστική, αλλά ουσιαστικά όλα τα προσωπικά δεδομένα θα είναι ελεγχόμενα από την εργοδοσία.

Οσο για την πρόταση κρατικής επιχορήγησης του ΕΔΟΕΑΠ απ' αυτήν που δίνει στον ΕΟΠΥΥ, σημαίνει μοίρασμα της τωρινής ανεπαρκέστατης κρατικής επιχορήγησης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τέλος, δεν υπάρχει καμιά αναφορά για τους ανέργους και φαίνεται ότι πάνε να τους βγάλουν απέξω, πετώντας τους στον αντιασφαλιστικό Καιάδα.

Εν κατακλείδι, κυβέρνηση, εργοδοσία και κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός συνομολογούν ότι έχουν έτοιμο το σχέδιο δραστικών περικοπών σε παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, επικουρικής σύνταξης, εφάπαξ, προβάλλοντάς το με το περιτύλιγμα - βιτρίνα της σωτηρίας του ΕΔΟΕΑΠ, όταν έχουν όλοι μαζί ακέραιη την ευθύνη για την κατάσταση αδυναμίας να εκπληρώσει τις ανάγκες για όλες αυτές τις παροχές. Και αυτό όταν ταυτόχρονα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για παροχές όχι μόνο στο σημερινό επίπεδο αλλά εντελώς δωρεάν με βάση όλα τα σύγχρονα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης, αλλά και συντάξεις και εφάπαξ που να καλύπτουν όλες τις σύγχρονες ανάγκες. Αλλωστε, το κράτος φοροληστεύει τους εργαζόμενους, οι μισθοί συνεχώς περικόπτονται, η εντατικοποίηση και η απλήρωτη δουλειά μεγαλώνουν, ενώ οι εργαζόμενοι είμαστε και οι μόνοι σ' αυτόν τον κλάδο που πληρώνουμε εισφορές.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ έχει ήδη κάνει ολοκληρωμένη πρόταση και την επαναφέρει.

Εχουμε ευθύνη να πάρουμε στα δικά μας χέρια την υπόθεση, όλοι μαζί, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, προβάλλοντας αγωνιστικό πλαίσιο με βάση τις ανάγκες μας.

1. Αποκλείουμε περικοπές παροχών. Ούτε χιλιοστό πίσω από τις σημερινές.

2. Αποκλείουμε τη μετατροπή του ΕΔΟΕΑΠ σε Επαγγελματικό Ταμείο, με κεφαλαιοποιητικό σύστημα και άνισες παροχές Υγείας - Πρόνοιας - Περίθαλψης.

3. Δεν αποδεχόμαστε να τεθούν εκτός ΕΔΟΕΑΠ οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι.

4. Στις παροχές των Ταμείων πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι μέλη των Ενώσεων, ανεξάρτητα από γεωγραφική προέλευση, από ειδικότητα, από σχέσεις εργασίας και οποιαδήποτε άλλη διάκριση.

5. Καμιά αύξηση των εισφορών των εργαζομένων.

6. Διεκδικούμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που να αποκαθιστά τις απώλειες των προηγούμενων ετών. Απαιτούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη δικαιώματα, κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής ή ανασφάλιστης εργασίας. Διεκδικούμε ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών μας.

7. Απαιτούμε επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία, με πλήρη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών των ανέργων.

8. Να εγγραφούν εδώ και τώρα όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου στις Ενώσεις και στα Ταμεία.

Η δική μας προοπτική είναι: Ενιαίο, υποχρεωτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα εξασφαλίζει συντάξεις και παροχές για όλους, αντίστοιχες των λαϊκών αναγκών και των υπαρκτών δυνατοτήτων κάλυψής τους.

Λύση υπάρχει: Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία και να δοθούν πίσω τα «κλεμμένα» από το «κούρεμα». Αυτή είναι η μόνη οριστική λύση στο πρόβλημα της Ασφάλισης, και του ΕΔΟΕΑΠ. Να πληρώσουν στο ύψος της κάλυψης των παροχών με βάση τις ανάγκες μας και όχι με βάση τις απαιτήσεις των επιχειρηματιών και των κερδών τους. Το κράτος μάς φοροληστεύει, οι εργοδότες μάς εκμεταλλεύονται, άρα βγάζουν λεφτά από τη δουλειά μας, γι' αυτό πρέπει να πληρώσουν.

Αμεσα οργανώνουμε την πάλη με το παραπάνω πλαίσιο και αιχμή την Ασφάλιση, τον ΕΔΟΕΑΠ.

Δεν μπορούμε άλλο να αναθέτουμε στους συνδικαλιστές κυβέρνησης και εργοδοσίας τη λύση. Τώρα πρέπει να οργανωθεί η πάλη «από τα κάτω», με Συνελεύσεις σε κάθε τόπο δουλειάς και με αγωνιστικές αποφάσεις για διεκδικητική δράση.

Οι Συνελεύσεις των εργαζομένων να εκλέξουν Επιτροπές Αγώνα που μαζί με τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους να οργανώσουν τον αγώνα σε κάθε χώρο, από τα ζητήματα ενημέρωσης έως την οργάνωση και περιφρούρηση των κινητοποιήσεων.

Να αποφασίσουμε πολύμορφες μαζικές κινητοποιήσεις (συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, απεργίες), με δυνατότητα κλιμάκωσης, ενάντια σε κυβέρνηση και εργοδοσία, ενάντια στην αντεργατική πολιτική στο σύνολό της.

Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ καλεί σε αγώνα σήμερα σε αυτήν την κατεύθυνση. Μόνο σε τέτοια ρότα το κίνημα μπορεί να εμποδίσει παραπέρα τσάκισμα δικαιωμάτων, να διατηρήσει όσες κατακτήσεις και δικαιώματα έχουν απομείνει, να αποσπάσει νέα, συμβάλλοντας στον αγώνα για εφαρμογή πολιτικής που να ικανοποιεί όλες τις σύγχρονες ανάγκες μας, ανοίγοντας την ίδια στιγμή στο δρόμο σε μια πραγματική και οριστική διέξοδο υπέρ του λαού.