ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ, ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ , ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Την Πέμπτη 14 Δεκέμβρη ΟΛΟΙ στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ του ΠΑΜΕ στην ΟΜΟΝΟΙΑ στις 10.30 π.μ. Προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ στην πλατεία Κάνιγγος στις 10 π.μ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Με αποφασιστικότητα δίνουμε τη δική μας απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία!

Στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που συνεχίζει να εφαρμόζει όλα τα αντεργατικά μέτρα όλων των μνημονίων, που αποφάσισαν όλα μαζί τα κόμματα των εργοδοτών.

Αυτοί που με εργαλείο την τρίτη «αξιολόγηση» και τον προϋπολογισμό του 2018 σχεδιάζουν την εφαρμογή νέων αντεργατικών μέτρων, όπως την αύξηση της φορολογίας και τη μείωση του αφορολόγητου στα λαϊκά εισοδήματα, τη μείωση των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών, τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία, ενώ ταυτόχρονα μοιράζουν απλόχερα «ζεστό» χρήμα στους εκδότες/καναλάρχες και συνολικά στο μεγάλο κεφάλαιο.

Κατ' απαίτηση του ΣΕΒ φροντίζουν να «βάλουν στο γύψο» τους εργατικούς αγώνες, μέσα από την ουσιαστική κατάργηση του ιερού δικαιώματος της απεργίας, που είναι κατακτημένο με αγώνες και αίμα εργατών, έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση της ΝΔ και των άλλων κομμάτων που υπηρετούν την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Επικαλούνται χωρίς ντροπή τη δημοκρατία για να δικαιολογήσουν τις αντιδημοκρατικές επιλογές τους σε βάρος μας! Μιλάνε για απαρτίες άνω του 50% στις Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων για να μπορούν να αποφασίσουν απεργία. Ομως, αυτοί που μας κυβερνούν, οι τωρινοί, οι προηγούμενοι, αλλά και οι επόμενοι, κυβερνούν με τη συναίνεση του 50% του εκλογικού σώματος; Γνωρίζουμε από τη δική μας πείρα ότι η δημοκρατία τους σταματάει έξω από τις πύλες των «μαγαζιών» τους. Μέσα κυριαρχεί η πιο στυγνή δικτατορία, της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης, για τα συμφέροντα του αφεντικού και της τάξης των αφεντικών συνολικά! Γνωρίζουν όμως πολύ καλά ότι οι εργαζόμενοι αργά ή γρήγορα θα μπούνε με ορμή στην πάλη, θα διεκδικήσουν ότι τους ανήκει! Φροντίζουν λοιπόν να ενισχύσουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, για να επικρατήσει «σιγή νεκροταφείου» στους χώρους δουλειάς. Στο χέρι μας είναι να μην τους περάσει, να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Κανείς δεν πρέπει να εξαπατηθεί από το αφήγημα της κυβέρνησης και των εργοδοτών, για τη δήθεν δίκαιη ανάπτυξη, την «έξοδο από τα μνημόνια», την «επιστροφή στην κανονικότητα». Δικαιοσύνη σε ένα άδικο σύστημα, που στηρίζεται στην εκμετάλλευση των εργαζομένων, δε μπορεί να υπάρξει!

Ανάπτυξη υπάρχει μόνο για τα κέρδη τους και στηρίζεται πάνω στην εντατικοποίηση, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τους μειωμένους μισθούς, το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων, την κατάργηση των ΣΣΕ, τις ατομικές συμβάσεις γαλέρας, τη μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» που αφορά τα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα και πάει λέγοντας!

 Η πραγματικότητα που ζούμε εμείς οι εργαζόμενοι - δημοσιογράφοι, τεχνικοί ή διοικητικοί υπάλληλοι - στα ΜΜΕ είναι γνωστή!

Χιλιάδες εργαζόμενοι σε πολύμηνη απληρωσιά, χιλιάδες οι άνεργοι, πολλές εκατοντάδες οι μακροχρόνια μη επιδοτούμενοι άνεργοι στον κλάδο, πολλοί συνάδελφοι σε επίσχεση εργασίας, άλλοι απολυμένοι λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης, ακόμα και συναδέλφισσες σε κατάσταση λοχείας. Βουνό η μαύρη ανασφάλιστη δουλειά, η δουλειά με «μπλοκάκι», με σύμβαση έργου, η δουλειά με το κομμάτι ή την παραγωγή, ιδιαίτερα για την νέα βάρδια των εργαζομένων με αιχμή το διαδίκτυο, τον περιοδικό Τύπο και τις παραγωγές.

Τσακισμένοι από τις περικοπές των συντάξεων οι συνταξιούχοι του κλάδου μας, το ίδιο με κάθε συνταξιούχο, κάθε κλάδου.

Κανείς μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να εφησυχάζει, αφού μετράνε εμάς, τους μισθούς μας, όλα μας τα δικαιώματα σαν «βάρος» και «κόστος» για τις επενδύσεις των εκδοτών/καναλαρχών, των εφοπλιστών και βιομηχάνων, που ψάχνουν νέα πεδία κερδοφορία στις συνέργειες ανάμεσα στα ΜΜΕ και τη βιομηχανία θεάματος - ακροάματος, ενώ ήδη από τη δουλειά μας βγάζουν - είτε άμεσα, είτε έμμεσα - κέρδη και πλούτο.

Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα, είναι χαρακτηριστική η απάθεια των πλειοψηφιών των Ενώσεων των ΜΜΕ, με πρωτεργάτες του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού τη συγκροτημένη από τις δυνάμεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ, που με κατάπτυστα προσχήματα προσπάθησαν να βάλουν εμπόδια στη συμμετοχή των εργαζομένων στα ΜΜΕ στην πανελλαδική πανεργατική απεργία. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένες δυνάμεις βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία για να σπιλώσουν και να υπονομεύσουν κάθε έννοια οργάνωσης και αγωνιστικής κινητοποίησης του κλάδου. Δεν είναι η πρώτη φορά που αρνούνται την ενημέρωση των εργαζομένων του κλάδου, τη γόνιμη αντιπαράθεση απόψεων σε κάθε τόπο δουλειάς, μπροστά στους εργαζόμενους. Αυτοί που υποκριτικά κόπτονται τάχα για την ελευθεροτυπία και την ελεύθερη ενημέρωση, αυτοί οι ίδιοι είναι οι πρωτομάστορες της συσκότισης της αλήθειας και της συρραφής εκβιαστικών διλημμάτων, έτσι ρίχνουν πιο αποτελεσματικά νερό στο μύλο της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Ερχεται όμως η ώρα που όσοι προς στιγμή τους πίστεψαν χτες, αύριο θα τους προσπεράσουν, χτίζοντας το δικό τους ρωμαλέο ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ, όργανο υπεράσπισης των συμφερόντων όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Δίνουμε τη μάχη με εμπιστοσύνη στη δύναμή μας, καλούμε κάθε τίμιο συνάδελφο να βρει τη δύναμη, να μπει στο δρόμο του αγώνα. Αυτός είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για να βάλουμε εμπόδια στην πολιτική που μας θέλει φθηνό εργατικό δυναμικό, για να περάσουμε στην αντεπίθεση, να διεκδικήσουμε την κάλυψη όλων των απωλειών της περιόδου της κρίσης, με γνώμονα τις ανάγκες μας.

-- Παλεύουμε ενάντια στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν τη λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζομένων, τις εργατικές διεκδικήσεις.

Κάτω τα χέρια από την απεργία και τα συνδικάτα.

-- Διεκδικούμε:

  • Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στον κατώτερο μισθό.
  • Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ και κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ.
  • Επαναφορά των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων.
  • Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ, χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.
  • Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη!

Την Πέμπτη 14 Δεκέμβρη ΟΛΟΙ στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ του ΠΑΜΕ στην ΟΜΟΝΟΙΑ στις 10.30 π.μ.

Προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ στην πλατεία Κάνιγγος στις 10 π.μ.