Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ, ΟΧΙ «ΕΡΓΑΛΕΙΟ» ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ

Συναδέλφισες, συνάδελφοι

Η εργοδοτική - κυβερνητική πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, συγκροτημένη από δυνάμεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισαν να μην απεργήσουν οι δημοσιογράφοι ενάντια στο πολυνομοσχέδιο με τα νέα σφοδρά αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή, αλλά και την παρεμπόδιση των σωματείων να αποφασίζουν την κήρυξη απεργίας.

Και αυτό τη στιγμή που η εργοδοσία στηριγμένη στο αντεργατικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των προηγούμενων κυβερνήσεων προχωρά ακάθεκτη στη σφαγή όσων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν ακόμη απομείνει συνολικά και στον κλάδο. Ενώ νέοι κίνδυνοι εμφανίζονται για περικοπές σε ασφαλιστικά δικαιώματα και παροχές υπηρεσιών Υγείας.

Με την απόφασή της αυτή, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποκάλυψε για άλλη μια φορά ότι αποτελεί ένα από τα καλά εργαλεία αφεντικών και κυβέρνησης για το πέρασμα της αντεργατικής πολιτικής στον κλάδο, όχι μόνο γιατί βάζει πλάτες συμφωνώντας με την πολιτική τους, αλλά και γιατί βάζει τους εργαζόμενους να απεμπολήσουν κάθε τους δικαίωμα και βεβαίως το μεγάλο τους διεκδικητικό όπλο της απεργίας και της οργάνωσης της πάλης, μπροστά στην ανελέητη επίθεση ενάντιά τους.

Επιστρατεύοντας «επιχειρήματα» που ξεκινούσαν από τη «στάση αναμονής» που πρέπει να διατηρήσουν οι δημοσιογράφοι αυτόν τον καιρό, έως το «να δούμε τα μέτρα» και έως το «δεν μας αφορά η απεργία», τόσο η συγκεκριμένη όσο και γενικότερα η υπεράσπιση του δικαιώματος στην απεργία αποκάλυψαν με τον πιο χτυπητό τρόπο τον επικίνδυνο για τους εργαζόμενους ρόλο τους.

Εφτασαν να επικαλεστούν και την αναγκαιότητα «οργάνωσης» της απεργίας, οι άνθρωποι που αρνούνται και την πιο στοιχειώδη οργάνωση και περιφρούρηση των αγώνων, οι άνθρωποι που δεν θέλουν με τίποτα να αναλάβουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την υπόθεσή τους στα χέρια τους.

Αλλά η «στάση αναμονής» που προκρίνουν αφορά μόνο τους αγώνες των εργαζομένων σε ταξική κατεύθυνση και ταξική αλληλεγγύη. Γιατί όταν πρόκειται για συναντήσεις και συνδιαλλαγές, με κυβέρνηση και εργοδοσία, εκεί όχι μόνο «στάση αναμονής» δεν υπάρχει, αλλά παίρνονται και «πρωτοβουλίες» συνδιαμόρφωσης της αντεργατικής πολιτικής.

Η πρόσφατη πείρα των εργαζομένων με τον ΕΔΟΕΑΠ πρέπει να οδηγήσει σε συμπεράσματα, καθώς τα αποτελέσματα της «διάσωσης» ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται στις τσέπες τους.

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ, αναπόσπαστο τμήμα του ταξικού εργατικού κινήματος, καλεί τους εργαζόμενους να μην πιστέψουν ούτε λέξη από το κυβερνητικό παραμύθι περί «εξόδου από τα μνημόνια». Τα τσακισμένα δικαιώματα είναι το τίμημα που πληρώσαμε στην κρίση και θα εξακολουθήσουν να είναι το τίμημα που θα πληρώνουμε για την όποια καπιταλιστική ανάπτυξη.

Κανείς μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να εφησυχάζει, αφού μετράνε εμάς, τους μισθούς μας, τις συντάξεις μας, την υγεία μας, όλα μας τα δικαιώματα σαν «βάρος» και «κόστος» για τις επενδύσεις των εκδοτών/καναλαρχών, των εφοπλιστών και βιομηχάνων, που ψάχνουν νέα πεδία κερδοφορία στις συνέργειες ανάμεσα στα ΜΜΕ και τη βιομηχανία θεάματος - ακροάματος, ενώ ήδη από τη δουλειά μας βγάζουν - είτε άμεσα, είτε έμμεσα - κέρδη και πλούτο.

Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ προειδοποιεί ότι ο αγώνας θα είναι μακρόχρονος και δύσκολος, με πολλές στροφές και σκαμπανεβάσματα. Υπογραμμίζει δε πως ο αγώνας είναι ο μόνος δρόμος και ξεκινά από την ανατροπή από τους εργαζόμενους, καταρχήν στην πράξη, του μαύρου μετώπου που στήνει ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός σε όλες τις βαθμίδες των συνδικαλιστικών οργανώσεων και την αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων σε βάρος του.

Δεν πρέπει να αφήσουμε σε «χλωρό κλαρί» κυβέρνηση και εργοδοσία, αλλά και το βασικό εμπόδιο στη συνδικαλιστική μας δράση και την οργάνωση διεκδικητικών αγώνων, τη μόνη φωνή που μπορεί να απαντήσει σε αφεντικά και κυβερνήσεις, τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Καμία εμπιστοσύνη σε όσους με κατάπτυστα επιχειρήματα, και όχι μια φορά, προσπαθούν να βάλουν εμπόδια στην οργάνωση των αγώνων, αρνούνται την ενημέρωση των εργαζομένων του κλάδου, τη γόνιμη αντιπαράθεση απόψεων σε κάθε τόπο δουλειάς, μπροστά στους εργαζόμενους.

Καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς που συμβάλλουν στη συσκότιση της αλήθειας, συνδράμοντας στα εκβιαστικά διλήμματα της εργοδοσίας και της κυβέρνησης συνολικά εις βάρος των εργαζομένων και του λαού.

Ερχεται όμως η ώρα που όσοι προς στιγμή τους πίστεψαν χτες, αύριο θα τους προσπεράσουν, χτίζοντας το δικό τους ρωμαλέο ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ, με «πόδια» μέσα σε όλα τα ΜΜΕ, για την οργάνωση της πάλης από τους ίδιους τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο, όργανο υπεράσπισης των συμφερόντων όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους του κλάδου, να συμμετάσχουν μαζικά και μαχητικά στην απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 Γενάρη, στις 12.00, στην ΟΜΟΝΟΙΑ και τη ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΓΕΝΑΡΗ μέρα ψήφισης των μέτρων στο συλλαλητήριο, ώρα 18.00, στην ΟΜΟΝΟΙΑ.