ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΣΕ, ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Είναι γεγονός ότι όλα τα κατεκτημένα δικαιώματά μας έχουν δεχτεί απανωτά χτυπήματα από τη διαχείριση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, με βασικό μοχλό τα μνημόνια. Κυβερνήσεις, εργοδότες, ΕΕ, σε κοινό αντεργατικό μέτωπο εξαπέλυσαν γενική επίθεση σε όλες τις πτυχές της δουλειάς μας και της ζωής των οικογενειών μας, τσακίζοντας μισθούς, συντάξεις, φοροληστεύοντας με τις υπέρογκες αυξήσεις σε έμμεσους φόρους στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης, με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, με τη δραστική μείωση του αφορολόγητου, με αυξήσεις σε τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, εισιτηρίων κ.λπ., με περικοπές σε παροχές υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας, με περικοπές διαφόρων επιδομάτων.

Βασική κατάκτηση που σήμερα έχει καταργηθεί είναι οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), που υπογράφονταν ανάμεσα στα συνδικάτα και τους εργοδότες. Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, επέβαλε την αντικατάσταση των ΣΣΕ με τις ατομικές συμβάσεις, που έχουν σχεδόν γενικευτεί, ρίχνοντας τους μισθούς μας - και όχι μόνο - στα τάρταρα. Επίσης, αρνητική συνέπεια αυτής της πολιτικής σε βάρος μας είναι η εντατικοποίηση της δουλειάς, που συνοδεύει τις απολύσεις και την επιβολή «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων.

Οι ΣΣΕ είναι μια μεγάλη κατάκτηση των εργαζομένων, μέσα από πολύμορφους αγώνες διαχρονικά απέναντι στην εργοδοσία, προκειμένου να διεκδικούμε συλλογικά και ενιαία, απέναντι στην ενιαία αντεργατική δράση των αφεντικών, λύσεις στα κοινά μας προβλήματα. Να μην είναι κανένας μόνος του απέναντι στην εργοδοσία. Η υπογραφή των ΣΣΕ ήρθε ως αποτέλεσμα αυτών των αγώνων.

Εφερνε αυξήσεις στους μισθούς μας, κλιμάκια ανά διετία, διάφορα επιδόματα (γάμου, παιδιών κ.ά.), διάφορες άδειες, (γονικές κ.ά.), μέτρα υγείας και ασφάλειας, πολλές ακόμα κατακτήσεις που αφορούσαν το σύνολο της ζωής μας.

Κυβερνήσεις, ιδιαίτερα η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εργοδοσία, ΕΕ, συνεχίζουν αμείωτα την αντεργατική επίθεση στο όνομα της ενίσχυσης της ανάπτυξης των επιχειρηματικών ομίλων και αυτών που έχουν στην ιδιοκτησία τους εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, προβάλλοντας μέσα από το κάλπικο σύνθημα περί «δίκαιης ανάπτυξης» ότι τάχα θα βελτιωθεί και η ζωή των εργαζομένων. Αλλά ταυτόχρονα, όλοι μαζί αναφωνούν ότι το να επιστρέψουμε σε τακτικές του παρελθόντος «υπονομεύει την ανάπτυξη». Αυτό σημαίνει να ξεχάσουμε τις διεκδικήσεις ικανοποίησης βασικών αναγκών μας. Αλλωστε, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ενισχύσει πολύμορφα τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Απέναντι σ' αυτήν την πραγματικότητα, χρειάζεται να βάλουμε μπροστά τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, όλων των ειδικοτήτων.

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Σας καλούμε να συμφωνήσουμε ότι «κόκκινη γραμμή» μας θα είναι τα 751 ευρώ της πρότασης για ΕΓΣΕΕ ως βασικός μισθός για τους νέους που περνούν την προκαταρκτική δοκιμασία των τεσσάρων μηνών, χρονικό διάστημα που συνήθως αυξάνεται και σε ένα χρόνο, χωρίς πληρωμή ή με ψίχουλα - φιλοδωρήματα, αλλά και σε αυτούς που κάνουν την πρακτική τους άσκηση, για όσους η εργασία επιδοτείται με προγράμματα. Να βάλουμε τώρα φρένο στην απαίτηση πολλών εργοδοτών για τζάμπα ή κακοπληρωμένη δουλειά.

Οι συμβάσεις του 2009 πρέπει να είναι η αφετηρία για μισθούς που θα τείνουν στην αναπλήρωση των απωλειών του προηγούμενου διαστήματος.

Απαραίτητα πρέπει να περιλαμβάνει κλιμάκια ανά διετία, με αυξήσεις.

Ρητά να συνομολογείται ότι αφορά μία θέση εργασίας με όρους μόνιμης και σταθερής δουλειάς με πλήρη δικαιώματα. Καμιά μορφή ταυτόχρονης απασχόλησης σε άλλο μέσο του Ομίλου, όχι στη δωρεάν - απλήρωτη εργασία.

Θα περιγράφει συγκεκριμένο συνεχόμενο ωράριο και μέρες ανάπαυσης.

Η κλαδική σύμβαση να έχει καθολική ισχύ και υποχρεωτική εφαρμογή, να υπάρχει μετενέργεια χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.

Επαναφορά του 13ου - 14ου μισθού για τους εργαζόμενους στα δημόσια ΜΜΕ.

Προσαυξήσεις για νυχτερινή δουλειά (βάρδιες κ.λπ.), αλλά και για δουλειά το Σάββατο, σύμφωνα με τη ΣΣΕ του 2009.

Προσαυξήσεις για δουλειά Κυριακές και αργίες, σύμφωνα με το νόμο.

Να συνομολογηθεί ότι η μη καταβολή δεδουλευμένων είναι αυτόφωρο ποινικό αδίκημα.

Μέτρα προστασίας της μητρότητας.

Μέτρα για εργαζόμενους με αναπηρία.

Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς.

Κατοχύρωση επιδομάτων γάμου, παιδιών και παιδιών ΑμεΑ.

Κατοχύρωση των επιδομάτων για υπερωριακή, νυχτερινή, κυριακάτικη ή εργασία σε μέρα αργίας.

Πρόβλεψη ημερήσιας αποζημίωσης για εργασία σε επικίνδυνες και εμπόλεμες περιοχές, καθώς και ειδικών μέτρων προστασίας της ζωής.

Το ύψος των ποσών στα κλιμάκια και των ποσοστών στα επιδόματα να αντιστοιχεί σε αυτά της τελευταίας υπογεγραμμένης Σύμβασης.

Κοντά σε όλα τα παραπάνω, δεν πρέπει να φεύγουν από την προσοχή μας τα μέτρα για την προστασία των ανέργων, οι απαιτήσεις για αυξήσεις στις συντάξεις, η υπεράσπιση και διεύρυνση των κοινωνικοασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Είναι βέβαιο ότι η πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ είναι η μόνη ρεαλιστική και βιώσιμη για τα συμφέροντα των εργαζομένων του κλάδου.

Τα αφεντικά και οι κολαούζοι τους - οι κυβερνήσεις και οι συνδικαλιστές τους - στρατευμένοι στην ταξική συνεργασία, τον «κοινωνικό εταιρισμό», προβάλλουν με ένταση το επιχείρημα ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη θα έχει όφελος για τη ζωή και τη δουλειά των εργαζομένων. Ετσι, βάζουν πλάτη πολύμορφα για την ευημερία των αφεντικών.

Ομως οι εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι έχουμε πείρα για το αντίθετο. Προϋποθέσεις για την ανάπτυξή τους είναι η ένταση της εκμετάλλευσης, η μείωση μισθών και δικαιωμάτων, ο σφαγιασμός κοινωνικών παροχών και συντάξεων, για να εξασφαλίζεται «ζεστό» χρήμα για το μεγάλο κεφάλαιο. Στρατηγικός στόχος του κεφαλαίου είναι η παραπέρα μείωση του «μέσου μισθού», που το 2017 έπεσε κάτω από τα 800 ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Για τον κλάδο μας η πτώση του μέσου μισθού αγγίζει το 45 - 50%.

Τα αφεντικά προβάλλουν το επιχείρημα ότι «δεν βγαίνουν», «το κόστος είναι μεγάλο», «πληρώνουν εισφορές». Επιχειρήματα που σπεύδουν να ενστερνιστούν κυβερνήσεις και συνδικαλιστικές ηγεσίες. Τους απαντάμε ότι τα ΜΜΕ, ενταγμένα στους κερδοφόρους επιχειρηματικούς ομίλους τους, αποτελούν τον προπαγανδιστικό βραχίονα για την προώθηση των συμφερόντων τους, για την υπεράσπιση του εκμεταλλευτικού τους συστήματος, κόντρα στα συμφέροντα των εργαζομένων, για τη διευρυνόμενη κερδοφορία τους.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Τώρα είναι η ώρα για να αναπτυχθούν αγώνες με κριτήριο την ικανοποίηση των σημερινών αναγκών όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Με ενότητα και αλληλεγγύη, με οργάνωση της πάλης μας σε κάθε μαγαζί και ενιαία όλοι μαζί, να διεκδικήσουμε το δίκιο μας σήμερα, ανοίγοντας δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Σε αυτόν τον αγώνα οι εργαζόμενοι του κλάδου που συσπειρώνονται με βάση τις αρχές και το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.