ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Εχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για τις συνθήκες εργασίας και τους όρους αμοιβής για όλους τους εργαζόμενους στα δημόσια ΜΜΕ, με τις συναντήσεις του προεδρείου της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ με την κυβέρνηση μέσω του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης.

Σε συνδυασμό με τη δημοσιοποίηση - για «διαβούλευση» - του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας και του οργανογράμματος στην ΕΡΤ, αποκαλύπτονται οι προθέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την οικοδόμηση ενός ακόμα πιο αυταρχικού μηχανισμού «ενημέρωσης», που θα υπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες του κρατικού και κυβερνητικού μηχανισμού, εντέλει της τάξης που κυριαρχεί και κατέχει τα κλειδιά της οικονομίας, ενώ ανοίγει ακόμη πιο διάπλατα το δρόμο της παράδοσης τομέων της λειτουργίας της ΕΡΤ στις ιδιωτικές εταιρείες.

Η «νέα ΚΥΑ», που παζαρεύει μακριά από τους εργαζόμενους δημοσιογράφους η κυβερνητική - εργοδοτική πλειοψηφία στην ΕΣΗΕΑ και την ΕΣΠΗΤ, είναι στην πραγματικότητα το «φύλλο συκής» που επιχειρεί να συγκαλύψει τη διολίσθηση προς το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων με όλες τις μεγάλες απώλειες από την πολιτική αφαίρεσης δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής σε όφελος του κεφαλαίου.

Την ίδια ώρα, με τον Κανονισμό καθιερώνουν την «αξιολόγηση» με αντεργατικά κριτήρια, που στοχεύουν στην άκρατη εντατικοποίηση της δουλειάς και στην πλήρη υποταγή των εργαζομένων στη δημιουργία μιας ΕΡΤ κομμένης και ραμμένης στα μέτρα που υπηρετούν τις απαιτήσεις κράτους και κυβερνήσεων στην Ενημέρωση και όχι των εργαζομένων και του λαού. Ταυτόχρονα, με την κυριαρχία του διευθυντικού δικαιώματος, των μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου, της διαχείρισης προσωπικού, από τον Κανονισμό, πάνε να δημιουργήσουν ένα ασφυκτικό - αυταρχικό καθεστώς στο χώρο δουλειάς και την εμπέδωση και διεύρυνση της εργασιακής ζούγκλας στα δημόσια μέσα, όπου έως σήμερα «ζουν και βασιλεύουν» διαφορετικές σχέσεις εργασίας, διαφορετικά μισθολόγια, ενώ αυξάνεται η παράδοση τομέων της ΕΡΤ σε εργολάβους και η παραγωγή έργου καλλιτεχνικού και άλλου σε ιδιωτικές εταιρείες με όλες τις αρνητικές συνέπειες σε περιεχόμενο και ποιότητα λόγω υποβάθμισης, για να υπηρετεί και η ΕΡΤ τη διαμόρφωση υποταγμένων στο σύστημα λαϊκών συνειδήσεων.

Τα παζάρια της πλειοψηφίας στα ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και ΕΣΠΗΤ, των δυνάμεων του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού με την κυβέρνηση μέσω του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης για τη διαβάθμιση σε ΠΕ-ΔΕ-ΤΕ, δηλαδή αποκλειστικά με βάση τη βαθμίδα εκπαίδευσης, κατηγοριοποιεί τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους σε α', β', γ' κατηγορίες και τις αμοιβές στη βάση των διακρίσεων της εκπαιδευτικής βαθμίδας. Αυτή η διαβάθμιση που υπάρχει στον δημόσιο τομέα, καθώς και η δημιουργία οργανικών θέσεων σε όλα τα τμήματα με βάση τον Κανονισμό όπως στο Δημόσιο, δεν δίνουν καμιά σιγουριά για μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα και κάλυψη όλων των αναγκών. Αλλωστε, και στην ΕΡΤ πολλαπλασιάζονται οι εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, μειώνεται δραστικά η μόνιμη και σταθερή δουλειά. Ας είναι καλά η πολιτική των κυβερνήσεων με τις ΣΔΙΤ και τους εργολάβους. Πάνε έτσι να ρίξουν στάχτη στα μάτια για τα νέα αντεργατικά μέτρα που εξυφαίνουν για τους εργαζόμενους.

 Οι απώλειες εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων της ΕΡΤ στο σύνολό τους είναι μεγάλες. Η καθιέρωση του ενιαίου μισθολογίου μείωσε μισθούς και δικαιώματα. Η ΚΥΑ και το ενιαίο μισθολόγιο κατάργησαν το 13ο - 14ο μισθό, τις ωριμάνσεις κ.λπ.

Η πρόταση της κυβερνητικής παράταξης στην ΕΣΗΕΑ για ΚΥΑ με αυξήσεις είναι παγίδα, αφού εδραιώνει όλες τις απώλειες.

Είναι στάχτη στα μάτια επίσης η δημιουργία «Κέντρου Επικοινωνίας και Ενημέρωσης των Πολιτών» και τα «Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου» που καθιερώνονται από τον Κανονισμό ως φορείς λαϊκής παρέμβασης στη διαμόρφωση προγράμματος της ΕΡΤ. Είναι άλλοθι και επίφαση δημοκρατίας της κυβέρνησης και του κράτους στη δημιουργία ενός ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού που τον πληρώνει ο λαός, ενώ είναι ενάντια στα δικαιώματά του και υπέρ του κεφαλαίου.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ επισημαίνει για άλλη μια φορά ότι οι πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων (δημοσιογράφων, τεχνικών, διοικητικών και καλλιτεχνικών ειδικοτήτων) βρίσκονται στον αντίποδα αυτών των κατευθύνσεων. Τώρα είναι η στιγμή για να οργανωθούν και να αναπτυχθούν αγώνες με κριτήριο την ικανοποίηση των σημερινών αναγκών όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους, ενάντια στις επιδιώξεις του πραγματικού μας εχθρού, που είναι το κεφάλαιο, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και η εξουσία τους. Με ενότητα και αλληλεγγύη, με οργάνωση της πάλης μας από τα κάτω και ενιαία όλων μαζί, ανεξάρτητα από εργασιακές σχέσεις και ειδικότητες, να διεκδικήσουμε το δίκιο μας σήμερα, ανοίγοντας δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Αυτή η κατεύθυνση μπορεί να πολλαπλασιάσει τη δύναμή μας, την αποτελεσματικότητα της πάλης μας.

Απαιτούμε - διεκδικούμε:

Υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς που να τείνουν στην αποκατάσταση των απωλειών του προηγούμενου διαστήματος.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους ανεξαίρετα τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, όλων των τομέων και κλάδων. Κατάργηση κάθε μορφής ευέλικτης και ελαστικής εργασίας. Δεν ανεχόμαστε την απλήρωτη δουλειά!

Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού για όλους τους εργαζόμενους στα δημόσια ΜΜΕ.

Επαναφορά όλων των ωριμάνσεων.

Συγκεκριμένο, συνεχόμενο ωράριο και μέρες ανάπαυσης.

Προσαυξήσεις για νυχτερινή δουλειά (βάρδιες κ.λπ.), αλλά και για δουλειά το Σάββατο, σύμφωνα με τη ΣΣΕ του 2009.

Προσαυξήσεις για δουλειά Κυριακές και αργίες σύμφωνα με το νόμο.

Μέτρα προστασίας της μητρότητας.

Μέτρα για εργαζόμενους ΑμεΑ.

Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς.

Κατοχύρωση επιδομάτων γάμου, παιδιών και παιδιών ΑμεΑ.

Κατοχύρωση των επιδομάτων για υπερωριακή, νυχτερινή, κυριακάτικη ή εργασία σε μέρα αργίας.

Πρόβλεψη ημερήσιας αποζημίωσης για εργασία σε επικίνδυνες και εμπόλεμες περιοχές, καθώς και ειδικών μέτρων προστασίας της ζωής.

Το ύψος των ποσών στα κλιμάκια και των ποσοστών στα επιδόματα να αντιστοιχούν σε αυτά της τελευταίας υπογεγραμμένης σύμβασης.

Καθολική ισχύ και υποχρεωτική εφαρμογή της ΣΣΕ, με προβλεπόμενη μετενέργεια χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό.

Να συνομολογηθεί ότι η μη καταβολή δεδουλευμένων είναι αυτόφωρο ποινικό αδίκημα.

Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων. Επίδομα ανεργίας σε όλους και όσο διαρκεί η ανεργία. Να υπολογίζεται ο χρόνος αυτός ως συντάξιμος. Δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε αυτούς και τις οικογένειές τους. Αναστολή πληρωμών των δανείων τους.

Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί και αντιασφαλιστικοί νόμοι.

Αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων στο ύψος που ήταν το 2009.

Να καταργηθούν τα μνημόνια, να παρθούν πίσω όλα τα αντιλαϊκά μέτρα.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, για τους εργαζόμενους στα δημόσια ΜΜΕ μπαίνει το καθήκον του αγώνα για ολόπλευρη και ουσιαστική επιμόρφωση, ποιοτική ψυχαγωγία και έγκυρη ενημέρωση, με ίση προβολή όλων των κομμάτων και προβολή της δράσης και των αγώνων όλων των εργατικών συνδικάτων και άλλων μαζικών, λαϊκών φορέων. Καμιά προβολή της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, πάλη ενάντια στον εθνικισμό.

Πέρα από τα εργασιακά, στα καθήκοντα του κινήματος είναι η διεκδίκηση και η απόσπαση λύσεων σε επείγοντα προβλήματα, με τρόπο που να συνδυάζεται με την ανάγκη βαθύτερων αλλαγών και ανατροπών, για τα ζητήματα που απασχολούν τη ζωή της εργατικής και λαϊκής οικογένειας.

Καθώς επίσης και η οργάνωση της πάλης ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στους πολέμους και τις επεμβάσεις. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους άλλους λαούς, αντίθετα μας ενώνει η κοινή πάλη ενάντια στον κοινό εχθρό, τους καπιταλιστές και την εξουσία τους, ο αγώνας για τη λαϊκή ευημερία.

Γι' αυτό παλεύουμε για:

  • Καμιά δράση Ενόπλων Δυνάμεων έξω από τα σύνορα, να επιστρέψουν πίσω όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις.
  • Καμιά αλλαγή συνόρων και συνθηκών που τα κατοχυρώνουν.
  • Καμιά συμμετοχή σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις και ασκήσεις ευρωστρατού.
  • Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι άλλες βάσεις.
  • Καμιά διευκόλυνση σε γη, θάλασσα και αέρα των ιμπεριαλιστικών στρατιωτικών δυνάμεων, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ευρωστρατού.
  • Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τις θάλασσές μας.
  • Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ.
  • Αγώνας ενάντια στον εθνικισμό, στο ρατσισμό, στο σοβινισμό.
  • Απομονώνουμε τη ναζιστική συμμορία, τη Χρυσή Αυγή από παντού.

Είναι επιτακτική ανάγκη η οργάνωση και αγωνιστική δράση για την αποκάλυψη και την αντιμετώπιση των αυταπατών και των εκβιαστικών διλημμάτων που προβάλλουν οι δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, για να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους στην αδράνεια, στην ηττοπάθεια, στο συμβιβασμό, στους «διαλόγους» με τους σφαγείς τους, τα παζάρια για το τι και πώς θα το χάσουν, όταν η ίδια η ζωή έχει επιβεβαιώσει πως κάθε υποχώρηση και «διαπραγμάτευση» με την αντιλαϊκή πολιτική τροφοδοτεί την αγριότητά της.

Καμιά αναμονή! Καμιά καθυστέρηση! Τώρα είναι η ώρα για την αντεπίθεση!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Για να λειτουργήσει ο τομέας Ενημέρωσης προς όφελος του λαού, βασική προϋπόθεση είναι να πάψουν να ανήκουν τα ΜΜΕ στην αστική τάξη. Τα ΜΜΕ τότε θα προβάλλουν την επιστήμη, την τέχνη και τον πολιτισμό, την ιστορία, τον αθλητισμό, καλλιεργώντας τις συνειδήσεις με βάση τις αξίες και τα ιδανικά των ανθρώπων του μόχθου και οι εργαζόμενοι σε αυτά θα ευημερούν πραγματικά.