ΤΩΡΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Πέντε μήνες μετά την υποτιθέμενη «διάσωση» του ΕΔΟΕΑΠ, η κυβέρνηση με διάφορα προσχήματα δεν προχωράει στην πλήρη εφαρμογή του - δικής της έμπνευσης - νόμου για τη διεύρυνση του οργανισμού και την είσπραξη των εσόδων, που για να μην ξεχνιόμαστε, προέρχονται από τον δικό μας κόπο (εργατική και «εργοδοτική» εισφορά, αποτελούν κομμάτι του μισθού μας, ενώ η εισφορά 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων βγαίνει από τη δική μας δουλειά, άλλωστε τ' αφεντικά δεν δουλεύουν), αλλά παρακρατούνται από την εργοδοσία για να αποδοθούν στο Ταμείο, αλλά δεν αποδίδονται.

Το όλο ζήτημα παρουσιάζεται ως «τεχνικό», αλλά ουσιαστικά αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην υλοποίηση του προδιαγεγραμμένου σχεδίου δραστικής μείωσης επικουρικών συντάξεων, εφάπαξ αν δεν καταργηθούν και των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, μέσω μετατροπής του ΕΔΟΕΑΠ σε Επαγγελματικό Ταμείο, που θα λειτουργεί κεφαλαιοποιητικά με μόνο τις εισφορές μας εξαναγκάζοντάς μας να τις αυξάνουμε με αδιευκρίνιστες, διαρκώς μειούμενες παροχές στους τομείς της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και επικούρησης, όπως ήδη έχει προειδοποιήσει εδώ και χρόνια το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

Οι «τεχνικές καθυστερήσεις» στην εφαρμογή του νόμου για τον ΕΔΟΕΑΠ δίνουν χρόνο προκειμένου να ολοκληρωθεί το παζάρι των εκδοτών/καναλαρχών με την κυβέρνηση, για φοροαπαλλαγές και άλλες διεκδικήσεις ενίσχυσής τους, τόσο σε ζεστό χρήμα από τον δημόσιο κορβανά (μέτρα για την ενίσχυση του Τύπου, παροχές στους καναλάρχες που θα αδειοδοτηθούν με τη μείωση του φόρου τηλεόρασης σε 5%, βιομηχανία οπτικοακουστικού θεάματος - ακροάματος), αλλά και των παζαριών και ανταγωνισμών των ιδιοκτητών των ΜΜΕ με κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, για την «πίτα» της αντεργατικής αντιλαϊκής προπαγάνδας και την προώθηση των συμφερόντων τους. Σε όλα αυτά οι δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού βάζουν γερή πλάτη και ας καμώνονται ότι νοιάζονται για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.

 Είναι υποκρισία η ανακοίνωση της κυβερνητικής παράταξης στην ΕΣΗΕΑ που μιλά για «κρίσιμες ώρες για τον ΕΔΟΕΑΠ» και καλεί σε εγρήγορση, αφού αυτό το Ταμείο που έστησε η κυβέρνηση με την εργοδοσία για να τσακιστούν και τα εναπομείναντα ασφαλιστικά μας δικαιώματα ήταν και δική της πρόταση, με την οποία συμφώνησε και η άλλη εργοδοτική παράταξη. Αλήθεια, ποιον πάνε να κοροϊδέψουν όταν τότε έλεγαν «ας μείνει έστω και έτσι ο ΕΔΟΕΑΠ και βλέπουμε στη συνέχεια τη βελτίωση». Να τη, λοιπόν, η βελτίωση που τώρα τον γκρεμοτσακίζει. Ας βγάλουν όλοι οι εργαζόμενοι που τους εξανάγκασαν να ψηφίσουν αυτήν την τροπολογία, χωρίς συζήτηση και ενημέρωση, τα συμπεράσματά τους.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καταγγέλλει αυτές τις άθλιες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού στις Ενώσεις σε βάρος χιλιάδων εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων, ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ, καθώς και όσων αναμένουν την ένταξή τους στο Ταμείο.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, που τα προηγούμενα χρόνια τσακίστηκαν τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις τους, παρά τα παραμύθια της κυβέρνησης για «δίκαιη ανάπτυξη» και «έξοδο από τα μνημόνια», θα έχουν εξίσου ζοφερό μέλλον, αφού η εποπτεία και η δημοσιονομική προσαρμογή θα συνεχιστούν για τις επόμενες δεκαετίες, αν δεν επικεντρώσουν την πάλη τους στην ανατροπή αυτής της πολιτικής, με όποιον κυβερνητικό μανδύα και αν εφαρμόζεται.

Με τα αποκαΐδια των δικαιωμάτων που χάθηκαν και με χαμηλότερο επίπεδο δικαιωμάτων για όσους μπαίνουν στη δουλειά, στρώνεται το έδαφος για τη «νέα εξόρμηση» των μονοπωλιακών ομίλων και των ιδιοκτητών ΜΜΕ προς την προσδοκώμενη γι' αυτούς ανάπτυξη του τζίρου και της κερδοφορίας τους πάνω στις δικές μας πλάτες.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ είχε προειδοποιήσει ότι η «λύση» που συνδιαμόρφωναν κυβέρνηση - εργοδοσία και κυβερνητικός/εργοδοτικός μηχανισμός θα ήταν ολέθρια για τα κοινωνικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά.

Ηδη οι εργαζόμενοι επιβαρύνονται με αναδρομικές κρατήσεις, οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» δεν ασφαλίζονται, οι άνεργοι αντί για δωρεάν παροχές πληρώνουν με αίμα την αυτασφάλισή τους, ενώ η εργοδοσία έχει ωφεληθεί από την τεράστια μείωση της φορολογίας της στις διαφημίσεις με την κατάργηση του αγγελιόσημου, την απαλλαγή της από τα αναδρομικά στον ΕΔΟΕΑΠ, ενώ ετοιμάζονται νέες κρατικές ενισχύσεις στον Τύπο με τις «ευλογίες» των εργοδοτικών - κυβερνητικών πλειοψηφιών των Ενώσεων. Ταυτόχρονα, τα εκατομμύρια ευρώ που χρωστούν τα αφεντικά από το αγγελιόσημο και τις εισφορές των εργαζομένων φαίνεται ότι θα χαθούν οριστικά.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ επισημαίνει για άλλη μια φορά ότι οι πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων (δημοσιογράφων, τεχνικών, διοικητικών και καλλιτεχνικών ειδικοτήτων) βρίσκονται στον αντίποδα αυτών των κατευθύνσεων. Τώρα είναι η στιγμή για να οργανωθούν και να αναπτυχθούν αγώνες με κριτήριο την ικανοποίηση των σημερινών αναγκών όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους, ενάντια στις επιδιώξεις του πραγματικού μας εχθρού, που είναι το κεφάλαιο, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και η εξουσία τους. Με ενότητα και αλληλεγγύη, με οργάνωση της πάλης μας από τα κάτω σε κάθε τόπο δουλειάς και ενιαία όλων μαζί στον κλάδο, ανεξάρτητα από εργασιακές σχέσεις και ειδικότητες, να διεκδικήσουμε το δίκιο μας σήμερα, διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις, κατάργηση κάθε ευέλικτης μορφής εργασιακών σχέσεων, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα με βάση τις ανάγκες μας, ανοίγοντας δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Αυτή η κατεύθυνση μπορεί να πολλαπλασιάσει τη δύναμή μας, την αποτελεσματικότητα της πάλης μας.

Μόνο ένα τέτοιο κίνημα μπορεί να βάλει φρένο στο κατρακύλισμα, ώστε να περάσουμε στην αντεπίθεση για την ανάκτηση των απωλειών και το άνοιγμα του δρόμου για την ικανοποίηση των ολοένα διευρυνόμενων αναγκών μας.