1η ΜΑΗ 2018

ΜΕΡΑ ΠΑΛΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η Πρωτομαγιά είναι απεργία, μέρα τιμής για τους νεκρούς μας, στο Σικάγο το 1886, των καπνεργατών του Μάη του '36, των 200 εκτελεσμένων της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944. Τιμάμε όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους, για να έχουμε δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή, μισθούς που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας, σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, 8ωρο - 7ωρο, ελεύθερο χρόνο, Κοινωνική Ασφάλιση, για να ζήσουμε σε έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά.

Σήμερα, μετά από τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, στην οποία ματώσαμε για να σωθούν τα μονοπώλια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μιλάει για έξοδο από τα μνημόνια και για «δίκαιη ανάπτυξη». Αλλά κανέναν αντεργατικό νόμο δεν καταργεί, θα συνεχίζει να τους εφαρμόζει και να τους επεκτείνει σε όφελος των αφεντικών. Ετοιμάζεται να ψηφίσει τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης» και προετοιμάζει το επόμενο μνημόνιο, το οποίο θα πλασαριστεί από τον Αύγουστο ως το «εθνικό στρατηγικό σχέδιο», με τη συναίνεση όλων των κομμάτων του κεφαλαίου. Μιλά για «δίκαιη ανάπτυξη», αλλά είναι απάτη. Στον καπιταλισμό η μόνη ανάπτυξη που αναγνωρίζεται είναι το δίκιο των αφεντικών και των κερδών, η μόνη αναδιανομή είναι αυτή που κλέβει τον πλούτο που παράγουμε εμείς οι εργαζόμενοι και τον δίνει στους εργοδότες. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να έχει αυταπάτες! Η ανάπτυξη της κερδοφορίας τους θα στηριχτεί στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας, στην καλλιέργεια χαμηλών απαιτήσεων από τη μια και ψεύτικων ελπίδων από την άλλη.

Μόνο ο οργανωμένος ταξικός αγώνας μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για δουλειά, ζωή με δικαιώματα, με βάση την εποχή μας και τις ανάγκες μας.

Είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη της ανασύνταξης του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος, της αλλαγής των συσχετισμών δυνάμεων. Είναι ανάγκη να σπάσουμε το απόστημα του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού και στον κλάδο, να απεγκλωβιστούν οι εργαζόμενοι από τις δυνάμεις που τον συγκροτούν και εκφράζουν σε όλες τις επιμέρους εκδοχές την πολιτική των επιχειρηματιών μέσα στο κίνημα. Που επιχειρεί να ταυτίζει τα συμφέροντα της εργοδοσίας με αυτά των εργαζομένων, που δεν τολμά να αρθρώσει κουβέντα καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της καταστολής, που αντί να οργανώνει διεκδικητικούς αγώνες για τα δικαιώματά μας, πίσω από κλειστές πόρτες - μακριά από τους εργαζόμενους - επιχειρεί να κλείνει συμφωνίες για ΣΣΕ κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των συμφερόντων κυβέρνησης και αφεντικών.

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση υπηρετεί τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων, με την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει. Ταυτόχρονα, προωθεί τα συμφέροντά τους παίρνοντας ενεργά μέρος στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συμμετέχοντας σε πολεμικές ΝΑΤΟικές επεμβάσεις ενάντια σε άλλους λαούς, με διακηρυγμένο στόχο τη λεγόμενη «γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας».

Η βάρβαρη πολιτική που τσακίζει τους εργαζόμενους είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος με τη συμμετοχή της χώρας στις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μας μπλέκει όλο και πιο πολύ στον καβγά των μονοπωλίων για το μοίρασμα των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς. Οχι μόνο διατηρεί και αναβαθμίζει τη βάση της Σούδας, αλλά μέσα σε μόλις δύο χρόνια γέμισε την Ελλάδα αμερικάνικες ΝΑΤΟικές βάσεις, στην Αλεξανδρούπολη, στον Αραξο, την Ανδραβίδα, στο Ακτιο, στη Λάρισα, στη Σύρο! Δεν θα διστάσουν να μπλέξουν το λαό μας σε επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.

Στην ίδια ρότα συμπλέουν στρατηγικά η ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής όσο και οι άλλες αστικές δυνάμεις και η εγκληματική - ναζιστική Χρυσή Αυγή, που καλλιεργεί το φασιστικό - εθνικιστικό μίσος, προασπίζοντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Απαιτείται επαγρύπνηση από τον λαό. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους γειτονικούς λαούς, τον τουρκικό λαό, τους λαούς των Βαλκανίων. Ολη η Ανατολική Μεσόγειος έχει γίνει πεδίο πολεμικών ετοιμασιών, απόρροια των εξορύξεων πλουτοπαραγωγικών πηγών από μονοπωλιακούς ομίλους. Το κράτος - δολοφόνος, το Ισραήλ, συνεχίζει την σφαγή αμάχων. Η Τουρκία μπήκε στο Αφριν και απειλεί το Αιγαίο. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιχειρεί να εφησυχάσει τον ελληνικό λαό.

Ταυτόχρονα η δολοφονική επίδειξη δύναμης των δυνάμεων καταστολής με «άνωθεν» εντολή, απέναντι στη νεολαία που διαδήλωνε ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, αποδείχνει ότι αυτή η κυβέρνηση είναι το καλύτερο πλυντήριο των διαχρονικών εγκλημάτων του ιμπεριαλισμού. Ας πάνε λοιπόν την Πρωτομαγιά να καταθέσουν στεφάνι στο άγαλμα του Τρούμαν.

Σε αυτές τις συνθήκες, η εργατική τάξη της χώρας μας, η παγκόσμια εργατική τάξη τιμά την 1η Μάη σηκώνοντας τείχος αντίστασης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, κύμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες, απομονώνει τους εθνικιστές - φασίστες σε κάθε χώρα.

Η μεγαλύτερη τιμή στους αγώνες και στις θυσίες όσων έπεσαν στην ανειρήνευτη πάλη των τάξεων για δικαιώματα, για κοινωνική απελευθέρωση, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, για την οριστική κατάργηση των ιμπεριαλιστικών πολέμων, είναι η συνέχιση του ταξικού αγώνα, στον ίδιο χαραγμένο δρόμο για την τελική νίκη των λαών.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τώρα, βγαίνουμε στην αντεπίθεση! Απαιτούμε την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ. Εξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν!

Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Να γυρίσουν τώρα πίσω οι στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων. Απαιτούμε τώρα να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

Απομονώνουμε τον εθνικισμό και τους εγκληματίες δολοφόνους ναζιστές της Χρυσής Αυγής από κάθε χώρο δουλειάς, από κάθε γειτονιά.

Σύγχρονοι δούλοι για τα κέρδη των αφεντικών δεν θα γίνουμε!

Απαιτούμε:

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα.

Κανένας εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ, κανένας κάτω από 751 βασικό μισθό, κανένας ανασφάλιστος, κανένας απλήρωτος!

Συνθήκες υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Οχι στις απολύσεις. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μέτρα προστασίας των ανέργων.

Κατάργηση των πλειστηριασμών εργατικής - λαϊκής κατοικίας.

ΖΗΤΩ Η 1η ΜΑΗ! ΖΗΤΩ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10 Π.Μ. ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ, ΩΡΑ 9.30 ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ.