ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον ΕΔΟΕΑΠ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά παραπέρα το σχέδιο της κατεδάφισης των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, άνεργων και συνταξιούχων στα ΜΜΕ, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για τη μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους», που δεν είναι κόστος, γιατί όπως και ο μισθός μας έτσι και οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδοτικές και των εργαζομένων), βγαίνει από τη δουλειά μας και μας ανήκει.

Το νέο βήμα χτυπήματος των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων μας, που θα έχει και συνέχεια, γίνεται πράξη μετά από παρέμβαση του υφυπουργού Εργασίας, Πετρόπουλου, στους «θεσμούς» με βάση την γνωμοδότηση της EUROSTAT για τον ΕΔΟΕΑΠ, ότι ή πρέπει να ενταχθεί στο υπάρχον σύστημα «Κοινωνικής Ασφάλισης», δηλαδή στον ΕΟΠΠΥ και τον ΕΤΕΑΕΠ, ή να γίνει ένα «επαγγελματικό ταμείο» χωρίς καμιά κρατική υποχρέωση εξασφάλισης των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων.

Η κυβέρνηση κάνει ένα αποφασιστικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση με την υλοποίηση του διαχωρισμού των υπηρεσιών Υγείας του ΕΔΟΕΑΠ από την επικούρηση και την Πρόνοια και την υπαγωγή αυτών των λειτουργιών στον ΕΤΕΑΕΠ, ανοίγοντας ταυτόχρονα την προοπτική της διολίσθησης του «μικρού Ταμείου Υγείας» σε Επαγγελματικό Ταμείο.

Με τον διαχωρισμό αυτόν οδηγούνται οι επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ μέσα από τη μέγγενη της υποχρέωσης για μηδενικά ελλείμματα, άρα και των δραστικών διαδοχικών περικοπών τους, μέσα και από τις ετήσιες αναλογιστικές μελέτες, τις διαδοχικές αξιολογήσεις, όπως ήδη προβλέπεται στο άρθρο 12 του «νέου» καταστατικού που ποτέ δεν τέθηκε σε ανοιχτή συζήτηση και ψήφιση, από συνελεύσεις στους τόπους δουλειάς ή στους κλάδους.

Ταυτόχρονα, το ύψος και η ποιότητα των παροχών Υγείας και περίθαλψης θα εξαρτώνται από τα αποτελέσματα του ετήσιου ισολογισμού, τις ετήσιες αναλογιστικές μελέτες για τον ΕΔΟΕΑΠ και από τις διαθέσεις των αφεντικών που συμμετέχουν στη διαχείρισή του, αφού διαθέτουν πια τον διορισμένο εκπρόσωπό τους στη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, και μάλιστα με δικαίωμα «βέτο».

Σε αυτήν την εγκληματική συμπαιγνία αποφασιστικό ρόλο έπαιξαν όλο αυτό το τρίχρονο οι κυβερνητικοί - εργοδοτικοί συνδικαλιστές, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, που πλειοψηφούν στα ΔΣ των Ενώσεων και στον ΕΔΟΕΑΠ, αφού συνδιαμόρφωσαν όλο αυτό το αντεργατικό - αντιασφαλιστικό πλαίσιο μαζί με τα αφεντικά και την κυβέρνηση, πίσω από τις πλάτες των ασφαλισμένων. Τελικά, με ψέματα, εκβιασμούς, το περιβόητο «δημοψήφισμα», υπόγειες συνεννοήσεις, πανηγύριζαν ότι «έσωσαν» τον ΕΔΟΕΑΠ και τελικά διαμόρφωσαν έναν ακόμα «Προκρούστη» των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.

Αυτές οι δυνάμεις στις Ενώσεις του κλάδου, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, μεθοδικά φρόντισαν εδώ και μήνες να επικρατήσει αγωνιστική αδράνεια, να μην υπάρχει συζήτηση στους χώρους δουλειάς, να μη γίνει καμιά μαζική κινητοποίηση, αφού με την πολιτική του κοινωνικού εταιρισμού και της συνδιαλλαγής, έβαλαν και βάζουν πλάτη στο γκρέμισμα των δικαιωμάτων μας σε όφελος των αφεντικών και φροντίζουν ώστε να μην ασκηθεί καμιά πίεση στην κυβέρνηση και στους εργοδότες. Φρόντισαν να έχουν λυμένα τα χέρια τους και να ολοκληρώσουν τη βρώμικη δουλειά.

 Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους σε οργάνωση της πάλης μας με την απαίτηση:

ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ!

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ο αγώνας μας, το ξέρουμε, θα 'ναι μακρύς και δύσκολος, όμως αντικειμενικά για όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους του κλάδου, ένας δρόμος υπάρχει: Συνεχής αγώνας για ένα ενιαίο, υποχρεωτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα εξασφαλίζει συντάξεις και όλες τις άλλες παροχές για όλους, αντίστοιχες των αναγκών μας. Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτόν τον τομέα.

Που σημαίνει:

  • Εντελώς δωρεάν παροχές όλων των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης για όλους. Καμιά μείωση σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ για όλους.
  • Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία. Οι εισφορές τους να βρίσκονται στο ύψος που να πληρούν τουλάχιστον τις σημερινές παροχές και ακόμη περισσότερες. Σε Υγεία, σύνταξη, εφάπαξ.
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, που θα συμβάλλουν στην αύξηση των εσόδων του Ταμείου.
  • Οι εισφορές των εργαζομένων στην Υγεία να καταργηθούν, στις συντάξεις να βαίνουν μειούμενες έως την κατάργησή τους.
  • Να μην τεθούν εκτός ΕΔΟΕΑΠ οι άνεργοι.
  • Να επιστραφούν όλα τα «κλεμμένα» από το «κούρεμα» και όλα τα χρωστούμενα των εργοδοτών.

Να δώσουμε μια αποφασιστική απάντηση σε κυβέρνηση - εργοδοσία, εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, στηρίζοντας αυτό το πλαίσιο πάλης για την Κοινωνική Ασφάλιση, με τη μαζική συμμετοχή μας στην απεργία στις 30 Μάη και στην απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών σωματείων και Ομοσπονδιών στην Ομόνοια στις 10.30 π.μ. στο δρόμο της κοινής μας πάλης για όλα τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες μας.