ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ, ΠΕΜΠΤΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, ΩΡΑ 7 μ.μ., ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ

ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για άλλη μια φορά, με αφορμή τη ΔΕΘ, βρήκε καινούργιο παραμύθι για να πλασάρει στο λαό για το «τέλος των μνημονίων» και τον κρουνό των παροχών που ανοίγει. Ακόμη και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού είναι ψίχουλα μπροστά στη διαχρονική κλοπή εργατικών - λαϊκών εισοδημάτων και άλλων εργασιακών δικαιωμάτων με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που συνεχίζονται, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης των κερδών.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει ότι, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έχει συμφωνήσει σε ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060. Οτι η «ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται πατάει στα αποκαΐδια των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, στο πετσόκομμα των μισθών, των συντάξεων, των κοινωνικών παροχών, στα χαράτσια και τη φοροληστεία. Κανένας μνημονιακός νόμος δεν καταργείται.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει οδηγήσει στα όρια της εξαθλίωσης μεγάλες μάζες εργαζομένων. Η πολιτική που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απροκάλυπτα και ξεδιάντροπα οδηγεί τον λαό μας σε περιπέτειες για τα κέρδη μιας χούφτας εγχώριων και ξένων επιχειρηματικών ομίλων.

Από τη μια, διαμορφώνει ολοένα χειρότερες συνθήκες δουλειάς και ζωής για τους εργαζόμενους και, από την άλλη, βάζει τη χώρα μας πιο βαθιά στο παιχνίδι του ελέγχου των πηγών Ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς της. Μας εμπλέκει πιο βαθιά στην αντιπαράθεση των μεγάλων ιμπεριαλιστικών πόλων, οι οποίοι δεν διστάζουν να λύσουν τις διαφορές τους με πόλεμο, καταστροφές, σκοτωμούς και ξεριζωμούς.

Στην ίδια ρότα συμπλέουν και η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, όλα τα άλλα αστικά κόμματα.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τώρα είναι η ώρα να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, να κλιμακώσουμε τη μάχη σε κάθε τόπο δουλειάς, σε όλο τον κλάδο, σε κοινή δράση με τους άλλους κλάδους της εργατικής τάξης και συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τη μίζερη ζωή, των μειωμένων μισθών, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της εντατικοποίησης, της απληρωσιάς, των κινδύνων για τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Δεν έχουμε τίποτα άλλο να περιμένουμε. Δίνουμε τη μάχη με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας, κόντρα σε κυβέρνηση, εργοδοσία, ΝΑΤΟ, ΕΕ.

Σήμερα χιλιάδες εργαζόμενοι στη χώρα δίνουν τον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Συνεχίζεται η συσπείρωση ενάντια στους πλειστηριασμούς, συνεχίζεται η μάχη για πλήρη και σταθερή εργασία απέναντι στις μεσαιωνικές συνθήκες που επικρατούν, για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, για την ανάκτηση των απωλειών σε συντάξεις - κοινωνικές παροχές.

Εχουμε πλέον την πείρα και είναι πολυετής, δεν μπορούν να μας κοροϊδέψουν. Τέρμα πια στα ψέματα κυβέρνησης, ΕΕ και των κομμάτων της πλουτοκρατίας.

Απαιτούμε και δυναμώνουμε τον διεκδικητικό αγώνα για:

 • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.
 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων και των 3 μνημονίων.
 • Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ! Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751 ευρώ.
 • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
 • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.
 • Κάτω οι φόροι - να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
 • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
 • Να βάλουμε τέλος στην απληρωσιά και τις απολύσεις.
 • Διεκδικούμε όλα τα σύγχρονα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα. Ηδη στον ΕΔΟΕΑΠ ανοίγουν δρόμο για περικοπές. Ούτε πόντο πίσω από τις σημερινές παροχές σε συντάξεις, εφάπαξ, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 • Απαιτούμε την άμεση δημιουργία υποδομών, αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης για να μην πνιγόμαστε με την πρώτη βροχή, να μην καιγόμαστε το καλοκαίρι. Απαιτούμε συνθήκες ζωής και δουλειάς με βάση την εποχή μας, τις σύγχρονες ανάγκες μας!
 • Δεν ανεχόμαστε να γίνει η χώρα μας αεροπλανοφόρο για επεμβάσεις. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους γείτονες λαούς. Εχουμε τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες ανάγκες.

ΟΛΟΙ ΣΤO ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙO ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ, THN ΠΕΜΠΤΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΩΡΑ 7 μ.μ. ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ.

Προσυγκέντρωση πλατεία Κάνιγγος, ώρα 6.30 μ.μ.