ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΕΣΥ: ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Αποδείχτηκε για άλλη μια φορά περίτρανα και κατά την πρώτη Συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα το Σάββατο 6 Οκτώβρη 2018, που παρέπεμπε περισσότερο σε ημερίδα, παρά σε συνεδρίαση συνδικαλιστικού οργάνου, ότι η πλειοψηφία του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ δεν μπορεί, αλλά κυρίως δεν θέλει να οργανώσει τον αγώνα των εργαζομένων.

Με ευθύνη της πλειοψηφίας του ΔΣ και των ηγεσιών των Ενώσεων (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ) η συζήτηση και οι αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου κινήθηκαν στην κατεύθυνση της διαχείρισης της ζοφερής πραγματικότητας που βιώνουν οι εργαζόμενοι συντάκτες, όπου κι αν εργάζονται, πολύ μακριά από τις σημερινές ανάγκες μας. Από το βήμα του συμβουλίου, τόσο ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ όσο και οι πρόεδροι των ΤΕΑΣ, των ΕΤΑΣ, αλλά και των Ενώσεων καλλιέργησαν κλίμα απόλυτου εφησυχασμού ως προς την πορεία του Ασφαλιστικού των εργαζομένων στα ΜΜΕ, θριαμβολογώντας για τη μέχρι τώρα πορεία του ΕΔΟΕΑΠ και παρουσιάζοντας ως «μητέρα των μαχών» τη δικαστική διαμάχη για το 2%, αποφεύγοντας να κάνουν ακόμα και την παραμικρή αναφορά για την ανάγκη μαχητικής διεκδίκησης των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

Σε ανάλογη κατεύθυνση κινήθηκε και η συζήτηση για τις Συλλογικές Συμβάσεις. Γενικόλογες αναφορές στη θεωρητική ανάγκη υπογραφής ΣΣΕ με έμφαση στα λεγόμενα θεσμικά ζητήματα, αστείες δικαιολογίες για την απουσία εκπροσώπων της εργοδοσίας, αιτήματα πολύ μακριά από τις σημερινές ανάγκες και δυνατότητες, προσαρμοσμένα στα ιδεολογήματα και τις ανάγκες τις αγοράς... Και πάνω απ' όλα, καμιά συζήτηση για το πώς οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανωθούν και να διεκδικήσουν Συμβάσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σήμερα, όπως γίνεται σε μια σειρά κλάδους όπου τα Συνδικάτα έχουν ταξικό προσανατολισμό. Την ίδια ώρα, μειώνουν τους μισθούς των εργαζομένων στην Ομοσπονδία, για να νοικοκυρέψουν τάχα τα οικονομικά, ενώ συνεχίζονται οι σπατάλες της πλειοψηφίας της διοίκησης.

Η απόλυτη συμπόρευση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων με την κυβέρνηση και την εργοδοσία φανερώνεται και από τη συζήτηση για τα περιβόητα «Μέτρα Στήριξης του Τύπου», το ζεστό χρήμα που η κυβέρνηση προσανατολίζεται να δώσει στους μιντιάρχες, με τις Ενώσεις να χειροκροτούν και τους εργαζόμενους για μια ακόμη φορά στην «απ' έξω».

Είναι φανερό πως οι ηγεσίες των Ενώσεων και της Ομοσπονδίας, που εκλέγονται κάτω από τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, επιδιώκουν να μην «κουνηθεί φύλλο» στους χώρους δουλειάς και στο κίνημα. Με τους εργαζόμενους μακριά από συλλογικές διαδικασίες, σχεδιάζουν από κοινού με κυβέρνηση και εργοδοσία την επόμενη μέρα του κλάδου.

Σε πλήρη αντίθεση με αυτές τις κατευθύνσεις, το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ επισήμανε το γεγονός πως από τις τοποθετήσεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού απουσίαζαν τα δικαιώματα των εργαζόμενων δημοσιογράφων και η παραμικρή αναφορά σε οποιαδήποτε αγωνιστική κινητοποίηση δεν ήταν «παράβλεψη», αλλά συγκεκριμένη κατεύθυνση. Πάνω σε αυτό υπάρχει σύγκρουση δύο γραμμών στο συνδικαλιστικό κίνημα. Επισήμανε ότι η ενότητα είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, αφορά εργαζόμενους που παλεύουν ενάντια στις πολιτικές που τους τσακίζουν και ότι ενότητα μεταξύ εργαζομένων και αυτών που μαζί με τις κυβερνήσεις και τα αφεντικά συνδιαμορφώνουν «προτάσεις», δεν μπορεί να υπάρξει.

Υπενθύμισε τον ρόλο των πλειοψηφιών της ΠΟΕΣΥ για το Ασφαλιστικό από τα προηγούμενα χρόνια έως σήμερα, που «ένωσαν» τον κλάδο στον ΕΔΟΕΑΠ «με τα αφεντικά μέσα». Απέναντι στα κλαψουρίσματα περί «παράλογων» απαιτήσεων για τον ΕΔΟΕΑΠ επανέλαβε ότι τα αφεντικά κινούνται με ξεκάθαρη «τετράγωνη» λογική. Η διαφορά είναι ότι αυτή η ταξική λογική τους είναι αντίθετη στα δικά μας συμφέροντα ως εργαζομένων.

Απέναντι στους ισχυρισμούς ότι «ο ΕΔΟΕΑΠ σώθηκε» έθεσε το ερώτημα, αν είναι έτσι, τότε γιατί κάθε τρεις και λίγο αναλογιστικές μελέτες;

Αν σώθηκε, γιατί πάμε πάλι στα δικαστήρια στη «μητέρα των μαχών»;

Σημείωσε ότι ο ΕΔΟΕΑΠ αυτήν τη στιγμή στέκεται γιατί πληρώνουν μόνο οι εργαζόμενοι και μάλιστα αναδρομικά, την ίδια ώρα που σερβίρονται οι φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο και «μέτρα προστασίας του Τύπου», δηλαδή ζεστό χρήμα για τα αφεντικά, με την ένθερμη συμμετοχή όλων των πλευρών του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Στο ερώτημα αν οι πλειοψηφίες των Ενώσεων και της ΠΟΕΣΥ θα βάλουν ένα πλαίσιο πάλης και συμμετοχής στην πανεργατική απεργία δεν δόθηκε καμία απάντηση, γεγονός που καθιστά φανερό ότι με τους παρόντες συσχετισμούς δεν θέλουν κανέναν αγώνα.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος δεν είναι να φτιάχνει «επιτροπές» και να καταθέτει προτάσεις συνδιαχείρισης, όπως και το ότι οι όποιες νομικές ενέργειες μπορεί να είναι ένα όπλο, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το κίνημα των εργαζομένων που βάζουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες. Από τη σκοπιά των αναγκών των εργαζομένων, το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ θα ενημερώνει τον κόσμο της δουλειάς και σε αυτόν θα καταθέτει τις προτάσεις του για δράση, ανοιχτά σε συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς.

Διεκδικούμε:

  • Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου - Βρούτση που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους.
  • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.
  • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
  • Μέτρα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας.
  • Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.