ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τον νέο αντιασφαλιστικό νόμο που φέρνει στη Βουλή εφαρμόζει πλήρως και θωρακίζει νομικά τον νόμο Κατρούγκαλου - που προεκλογικά υποσχόταν ότι θα καταργήσει - επιχειρώντας να βάλει ταφόπλακα σε κάθε πιθανότητα αγωνιστικής αλλά και δικαστικής αξίωσης δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων που είχαν προσφύγει για τις περικοπές από το 2013 έως σήμερα, που σύμφωνα με υπολογισμούς ξεπερνούν τα 26 δισ. ευρώ.

Λένε ξεδιάντροπα ψέματα με σκοπό να παγιδέψουν εργαζόμενους και συνταξιούχους όταν διαλαλούν σε όλους τους τόνους ότι ο νέος νόμος θα επιφέρει αύξηση των συντάξεων, όταν στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020 προβλέπονται περικοπές 226 εκατ. ευρώ στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, από τα οποία τα 156 εκατ. ευρώ αφορούν κύριες συντάξεις. Αυτό που ξεδιάντροπα βαφτίζουν «αυξήσεις συντάξεων» στην πραγματικότητα θα είναι μια μηδαμινή επιστροφή των τεράστιων απωλειών σε έναν ελάχιστο αριθμό συνταξιούχων την οποία είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να δώσει με απόφαση δικαστηρίου. Στους παλιούς συνταξιούχους η προσωπική διαφορά διατηρείται. Η προσωπική διαφορά δεν είναι σύνταξη, σήμερα δίνεται - αύριο την κόβουν. Αν πραγματικά καταργούσαν τον νόμο Κατρούγκαλου, θα άλλαζε ο συντάξιμος μισθός πάνω στον οποίο υπολογίζονται τα ποσοστά αναπλήρωσης και που μέχρι και τη νέα σφαγή είχε ως βάση τους μέσους όρους της τελευταίας 5ετίας, με ποσοστά αναπλήρωσης πάνω από 70%.

Κανένας δεν πρέπει να παρασυρθεί από την ύπουλη προπαγάνδα περί αυξήσεων στις συντάξεις.

Κατά τα άλλα διατηρούνται για όλους χωρίς εξαίρεση τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, καθώς και η αύξηση του ορίου για τις γυναίκες κατά πέντε χρόνια στο όνομα της «ισότητας», σύμφωνα με τους νόμους του τρίτου μνημονίου που ψήφισαν μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Με το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση καταργούνται για πάντα η 13η και η 14η σύνταξη. Η κρατική εγγύηση περιορίζεται στη λεγόμενη εθνική σύνταξη των 384 ευρώ σήμερα. Διατηρούν τα αισχρά ποσοστά αναπλήρωσης του ν. Κατρούγκαλου για όσους έχουν μέχρι 30 χρόνια εργασίας.

Επιχειρούν να σπρώξουν εκτός δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος τους νέους εργαζόμενους, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία εργάζονται με πολύ χαμηλούς μισθούς, με όρους ευελιξίας, κινητικότητας και εποχικότητας, χωρίς ΣΣΕ, να τους πετάξουν βορά στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Το ίδιο αυτό μέτρο θα έχει σαρωτικές συνέπειες για τη ζωή των παλιών ασφαλισμένων και συνταξιούχων, αφού τα Ταμεία χωρίς νέα έσοδα από εισφορές δεν θα έχουν και τη δυνατότητα παροχών.

Ο ΕΤΕΑΕΠ ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη κατάργηση των ήδη μειωμένων παροχών πρόνοιας (εφάπαξ) και επικούρησης, διευκολύνοντας στην πορεία την παράδοση μέσω επαγγελματικών ταμείων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Ας μην έχουμε καμιά αυταπάτη ότι η γενικευμένη αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ θα αφήσει τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ στο απυρόβλητο. Δεν χρειάζεται να πάμε πολύ μακριά πίσω στο χρόνο για να θυμηθούμε πως το αυτοδιοίκητο και αυτοχρηματοδοτούμενο ΕΤΑΠ - ΜΜΕ συγχωνεύθηκε πλήρως στον ΕΦΚΑ, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ στη διοίκηση της ΠΟΕΣΥ, που αποτελούσε τότε τον πολιορκητικό κριό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να κάμψει τις αντιστάσεις των εργαζόμενων του κλάδου απέναντι στον νόμο - λαιμητόμο για την Ασφάλιση.

Σήμερα που η κυβέρνηση της ΝΔ βάζει σαν πρώτο στόχο τη μείωση των δαπανών Υγείας - Πρόνοιας και επικούρησης και τελικά την ιδιωτικοποίησή τους, ο ΕΔΟΕΑΠ βρίσκεται κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο. Είναι από πολύ καιρό γνωστό ότι πολλά αφεντικά των ΜΜΕ δεν καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές, με σοβαρές επιπτώσεις στα έσοδα του Ταμείου. Είναι επίσης άγνωστο πότε θα δοθεί και ποια έκβαση θα έχει η λεγόμενη «μάχη των μαχών» για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ, η απόφαση δηλαδή του ΣτΕ για την εισφορά του 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΜΜΕ. Πολύ καλά γνωρίζουν όμως οι ασφαλισμένοι του κλάδου ότι η αναλογιστική μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δεν γνωστοποιήθηκαν ποτέ, είχε ως πρώτη επίπτωση τη μείωση κατά 7% των εφάπαξ παροχών για τους δικαιούχους. Ηδη με αυτές τις εξελίξεις και ο ΕΔΟΕΑΠ αντιμετωπίζει κινδύνους.

Οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διαχρονικά και με όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους επέλεξαν να καταδικάσουν όλους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Ομως για εμάς η ασφάλιση είναι δικαίωμα που αφορά κάθε εργαζόμενο άνθρωπο, κάθε ηλικίας. Περιλαμβάνει το δικαίωμα μιας αξιοπρεπούς ζωής μετά την εργασία, ταυτόχρονα με την προστασία της μητρότητας και του παιδιού, την προστασία από τις επαγγελματικές ασθένειες και τον επαγγελματικό κίνδυνο, τις ιατρικές εξετάσεις και τα νοσήλια, τις παροχές Υγείας και Πρόνοιας.

Αγωνιζόμαστε για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για τα σύγχρονα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Διεκδικούμε:

Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου - Βρούτση και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.

Δημόσια υποχρεωτική δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία.

Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

Επαναφορά 13ου - 14ου μισθού στο Δημόσιο καθώς και της 13ης - 14ης σύνταξης για όλους.

Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες.

Επέκταση των ΒΑΕ, ούτε σκέψη για κατάργηση.

Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία όλα τα κλεμμένα.

Οχι στα επαγγελματικά ταμεία.

Οχι στην ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αθήνα, Γενάρης 2020