ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί τους συναδέλφους να βρίσκονται σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση, τόσο για την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων στους τόπους δουλειάς για την πρόληψη των συνεπειών της πανδημίας στην υγεία τους, όσο και για να βάλουν εμπόδια στην επιδείνωση των συνθηκών εργασίας τους, που μεθοδεύονται από την κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Με αφετηρία το διάγγελμα του πρωθυπουργού, οι εργαζόμενοι αποκαλούνται συνυπεύθυνοι για την αντιμετώπιση της επιδημίας με «ατομική ευθύνη», όταν είναι τεράστιες οι ευθύνες του κράτους και όλων των κυβερνήσεων για το γεγονός ότι με τις δραστικές περικοπές κρατικών δαπανών στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με κλείσιμο νοσοκομείων, τεράστιες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ΜΕΘ, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, κ.λπ., επιδείνωσαν τους όρους αντιμετώπισής της.

Είναι φανερό ότι όλες οι μέχρι σήμερα αστικές κυβερνήσεις, με κάθε τρόπο, με κάθε αφορμή, σε κάθε κρίση, ακόμα και τώρα στην πανδημία, θέλουν να φορτώσουν το κόστος που πρέπει να πληρώνουν στις δικές μας πλάτες απαλλάσσοντας το κράτος και την εργοδοσία.

Είναι φανερό επίσης ότι όλο το βάρος της αντιμετώπισης αυτού του τεράστιου για τη ζωή μας προβλήματος το ρίχνουν στις πλάτες των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων, γενικότερα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, όταν κυρίως είναι αυτοί που αντικειμενικά είναι οι ευάλωτοι στις συνέπειες της πανδημίας, ενώ αντιμετωπίζουν και τις περισσότερες δυσκολίες και στην προστασία τους.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Ηδη έχουμε τα πρώτα στοιχεία για τον επιβεβαιωμένο αριθμό των κρουσμάτων στον κλάδο των ΜΜΕ. Μπορεί ο απόλυτος αριθμός να φαίνεται μικρός, αλλά δεν χρειάζεται καμιά υποτίμηση. Ισα ίσα, το αντίθετο, χρειάζεται επαγρύπνηση και διεκδίκηση μέτρων προστασίας. Οι συνθήκες δουλειάς, όπως η εντατικοποίηση, το στοίβαγμα των εργαζομένων σε κλειστούς μικρούς χώρους, οι διαρκείς μετακινήσεις στο εξωτερικό ρεπορτάζ, δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ, ηχοληπτών και οπερατέρ, είναι και γίνονται ακόμη πολλαπλάσια επιβαρυντικές.

Με βάση τα μέχρι στιγμής κυβερνητικά διαγγέλματα, στηρίζονται με δέσμη μέτρων μόνο οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ενώ δεν διασφαλίζονται τα αναγκαία μέτρα προστασίας των μισθωτών. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι με κάθε είδους ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι στα «δουλεμπορικά», οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» αφήνονται ουσιαστικά στη μοίρα τους.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου σε επαγρύπνηση. Καλούμε όλες τις Ενώσεις σε άμεσες ενέργειες, για να διεκδικήσουμε συλλογικά:

Α. Μέτρα υγιεινής, πρόληψης και ασφάλειας στην εργασία με βάση τις επιστημονικές - ιατρικές οδηγίες με ευθύνη κράτους - εργοδοσίας.

Να υπάρχουν γιατροί εργασίας σε κάθε χώρο δουλειάς, εξασφαλίζοντας τη συχνή επιτήρηση και ενημέρωση.

Με ευθύνη κράτους- εργοδοσίας να υπάρχει προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση. Απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών, επιφανειών και μηχανημάτων πριν και μετά από κάθε χρήση. Συχνή απολύμανση όλων των χώρων δουλειάς. Να παρέχονται δωρεάν τα μέσα υγιεινής και προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κ.λπ.) που έχουν γίνει είδη πολυτελείας και αισχροκέρδειας.

Να απαιτήσουμε την άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με την πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να σταματήσουν να εργάζονται σε εξοντωτικές - εξουθενωτικές συνθήκες δουλειάς σε βάρος της υγείας και ασφάλειας των ίδιων, παρέχοντας χωρίς την πίεση της εντατικοποίησης τις υπηρεσίες στους ασθενείς. Να απαιτήσουμε το άνοιγμα κλινών στις ΜΕΘ, την επαναλειτουργία νοσοκομειακών μονάδων που έκλεισαν, την 24ωρη λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και του ΕΔΟΕΑΠ. Οι ιατρικές υπηρεσίες του ΕΔΟΕΑΠ να παραμείνουν ανοιχτές, σε λειτουργία, τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, και να εξυπηρετούν όλους όσοι έχουν ανάγκες ιατρικής φροντίδας.

Αμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, ένταξη όλων των γιατρών του ιδιωτικού τομέα στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Να λειτουργούν σε 24ωρη βάση Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ.

Να απαιτήσουμε τη στελέχωση με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που να εργάζεται σε 8ωρες βάρδιες, για να είναι σε θέση να παρέχει ανθρώπινες υπηρεσίες στους ασθενείς.

Β. Μέτρα για τη διασφάλιση των όρων εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων σε όλα τα ΜΜΕ.

Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, καμιά απόλυση, λύση σύμβασης ορισμένου χρόνου ή μονομερής βλαπτική μεταβολή για κανέναν λόγο. Επαγρύπνηση για να εμποδίσουμε τέτοια αντεργατικά μέτρα. Ηδη υπάρχουν σκέψεις - προτάσεις για μείωση της ύλης στον έντυπο Τύπο. Να μην αφήσουμε να αποβούν σε βάρος των εργαζομένων. Επαγρύπνηση και για τα άλλα ΜΜΕ, ραδιοτηλεοπτικά, ιστοσελίδες κ.λπ.

Αμεση κινητοποίηση με απόφαση των εργαζομένων ενάντια σε κάθε βλαπτική μεταβολή.

Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ γενικά δεν συμφωνεί με τη δουλειά από το σπίτι, καθώς αξιοποιείται για να ενταθεί η «ευελιξία», αποτελεί μέσο διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου, κάνει όλο και πιο δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ ελεύθερου και εργάσιμου χρόνου και αποξενώνει τον εργαζόμενο από τους συναδέλφους του, εντείνει την ατομικότητα, αξιοποιείται για ένταση της εκμετάλλευσης.

Σίγουρα πολλοί συνάδελφοι, και κάτω από το βάρος των τεράστιων ελλείψεων στο σύστημα Υγείας, εξαναγκάζονται να αναζητήσουν ως λύση τη δουλειά από το σπίτι, είτε λόγω φροντίδας παιδιών είτε λόγω φροντίδας ατόμων τρίτης ηλικίας, αφού πλέον αποτελεί κι αυτό ένα μέσο προστασίας.

Ομως, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αποτελέσουν άλλοθι για να νομιμοποιηθούν και να καθιερωθούν μόνιμα από την εργοδοσία τέτοια μέτρα έντασης της εκμετάλλευσης. Γι' αυτό σήμερα είναι αναγκαίο η «έκτακτη κατάσταση» να συνδυαστεί και με «έκτακτες διεκδικήσεις» από το κίνημά μας.

Καταρχήν να μην επιτρέψουμε να παγιωθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας όπως η τηλεργασία.

Να ξεκαθαριστεί ότι η εφαρμογή της δουλειάς από το σπίτι θα γίνει μόνο για τη χρονική περίοδο αντιμετώπισης του κορονοϊού. Να μην υπάρξει καμιά αντιδραστική μεταβολή των σχέσεων εργασίας. Επίσης, για τη δουλειά από το σπίτι απαιτούμε να παρέχεται όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός από την εργοδοσία.

Να μην τολμήσει η εργοδοσία να επιβάλει τις παύσεις πληρωμών, τις άδειες άνευ αποδοχών ή τη χρήση των κανονικών αδειών των εργαζομένων για όσους χρειάζονται άδειες λόγω της συγκεκριμένης κατάστασης.

Να απαιτήσουμε τη διασφάλιση πρόσθετων ειδικών αδειών με πλήρεις αποδοχές και Ασφάλιση σε όσους εργαζόμενους νοσούν, σε όσους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους λόγω των έκτακτων μέτρων πρόληψης (κυοφορούσες, ΑμΕΑ, ευπαθείς ομάδες εργαζομένων), σε όσους παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα και σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα για όσο χρειάζεται να μείνουν σπίτι.

Δεν σταματάμε τη διεκδίκηση των έως τώρα απλήρωτων δεδουλευμένων στο όνομα της «ιδιαιτερότητας των συνθηκών». Να μην ανεχτούμε επίσης για τον ίδιο λόγο εκ περιτροπής δουλειά, ή καθεστώς απλήρωτης ή ανασφάλιστης δουλειάς από το σπίτι.

Να μετατραπούν όλες οι ελαστικές θέσεις σε θέσεις πλήρους εργασίας με όλα τα εργασιακά δικαιώματα.

Να τηρηθούν τα ωράρια εργασίας. Οχι στα εκ περιτροπής 12ωρα.

Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.

Αμεση καταβολή της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους.

Εκτακτη ενίσχυση για τους άνεργους συναδέλφους μας.

Να σταματήσουν τώρα οι πλειστηριασμοί, οι διακοπές ρεύματος και νερού λόγω χρεών των λαϊκών νοικοκυριών.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Μάχιμα, με αισιοδοξία και χωρίς να κάνουμε πίσω από τα δικαιώματά μας θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που προέκυψε και είναι σίγουρο ότι θα βγούμε νικητές. Το ζήτημα είναι να μην αφήσουμε τις τύχες μας, τα δικαιώματά μας στη ζωή και τη δουλειά στην εργοδοσία και το κράτος.

Εκφράζοντας τη συναδελφική μεταξύ των εργαζομένων αλληλεγγύη μας με κάθε πρόσφορο τρόπο, παίρνουμε την τύχη μας στα χέρια μας, αποφασιστικά απαιτούμε από την κυβέρνηση να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων μας στη ζωή και τη δουλειά.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζετε στο χώρο δουλειάς σας μπορείτε να επικοινωνείτε με το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ στην ηλεκτρονική διεύθυνση και στο τηλέφωνο 6977.698.008.