ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ

ΝΑ ΕΝΤΑΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΟΠΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ, ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες.

Σήμερα, ένα μήνα μετά την έναρξη της πανδημίας, γίνεται φανερό με τον πιο δραματικό τρόπο ότι η πολιτική όλων των κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα, είναι επικίνδυνη για το ύψιστο αγαθό της ζωής και της υγείας του λαού.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, γίνεται ολοένα πιο φανερή η ανάγκη, απέναντι στα καλέσματα για «εθνική ομοψυχία» εργοδοτών - εργαζομένων, δηλαδή για υποταγή στη συνεχή αντεργατική επίθεση για να ενισχύονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι, να αντιμετωπίσουμε εμείς, όλοι μαζί οι εργαζόμενοι με τη δική μας ομοψυχία αυτήν την επιδίωξη να πληρώσουμε για άλλη μια φορά για τα μέτρα κυβέρνησης - εργοδοσίας, με αλληλεγγύη, οργάνωση και διεκδίκηση.

Δεν μένουμε σιωπηλοί στα μεγάλα κενά, στις μεγάλες τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στο χώρο του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, στα νοσοκομεία, στις μονάδες πρωτοβάθμιας Υγείας, που μόνο αυτό μπορεί αποτελεσματικά να αντιμετωπίσει την πανδημία, αν η κυβέρνηση αποφασίσει να εφαρμόσει όλα όσα διεκδικούν οι γιατροί με μπροστάρη την ΟΕΝΓΕ, οι υγειονομικοί, που τους ονομάζει ήρωες αλλά τους αφήνει να παλεύουν κυριολεκτικά με ελάχιστα όπλα για την υγεία και τη ζωή μας. Δυναμώνουμε τη φωνή μας για μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων, όλου του ελληνικού λαού και πρωταρχικά των ίδιων των υγειονομικών.

Εν μέσω πανδημίας, κυβέρνηση και εργοδοσία μάτωσαν τους εργαζόμενους και στο μυαλό τους έχουν να σαρώσουν όποιο εργασιακό δικαίωμα είχε μείνει όρθιο από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων τα προηγούμενα χρόνια. Η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως με άθλιες αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και επίσημη αναστολή ελέγχων από τους όποιους υποτυπώδεις εποπτικούς κρατικούς μηχανισμούς είχαν απομείνει.

Οι απολύσεις πανελλαδικά για όλους τους Κλάδους ξεπέρασαν τις 40.000 μέσα σε λίγες μέρες, η εντατικοποίηση για όσους δουλεύουν ξεπέρασε τα όρια της φυσικής αντοχής. Η κυβέρνηση απαγορεύει τις μετακινήσεις ως μέτρο κατά της μετάδοσης του κορονοϊού και την ίδια ώρα αδιαφορεί για το γεγονός ότι οι εργαζόμενου συνωστίζονται στους χώρους δουλειάς, συνήθως χωρίς μέτρα προστασίας, με κίνδυνο στην υγεία των ίδιων και των οικογενειών τους. Ετσι οι χώροι δουλειάς γίνονται εν δυνάμει σημεία διασποράς του ιού με την ουσιαστική έλλειψη μέτρων προφύλαξης εν μέσω πανδημίας, τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. Αποκλειστική ευθύνη φέρουν η κυβέρνηση και η εργοδοσία.

Στον κλάδο μας πληθαίνουν οι καταγγελίες, ιδιαίτερα από εργαζόμενους στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα για τρομακτικές ελλείψεις σε ατομικά μέσα προστασίας, για το συνωστισμό εργαζόμενων στα studio, τα master, τα μοντάζ, εκεί όπου απαιτείται πολύς χρόνος τόσο για τα βίντεο των ρεπορτάζ, όσο και για το στήσιμο των ενημερωτικών εκπομπών που είναι απαραίτητες στην αναπαραγωγή της κυβερνητικής προπαγάνδας σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, της εργοδοσίας, που επαναλαμβάνει στερεότυπα για την ατομική μας ευθύνη, έναντι της συλλογικής - κρατικής στην προστασία της υγείας, την απαίτηση να συμβάλλουμε στην «εθνική υπόθεση» της διάσωσης της οικονομίας, δηλαδή των αφεντικών, θυσιάζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ηδη τα μέτρα που αποφασίζουν και εφαρμόζουν με τις ΠΝΠ, είναι μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που εμφανίστηκε και δυναμώνει και στη χώρα μας. Το λένε πλέον με τον πιο επίσημο τρόπο κυβερνητικά αλλά και όλα τα αστικά επιτελεία, ότι είναι μέτρα σωτηρίας της καπιταλιστικής οικονομίας, των επιχειρήσεων. Αλλά είναι σε βάρος των εργαζομένων. Οταν, για παράδειγμα, στα ΜΜΕ εφαρμόζεται πρόγραμμα εκ περιτροπής εργασίας με το 50% των εργαζομένων ανά βδομάδα και περικοπή του 50% των τσακισμένων μισθών μας, η εργοδοσία θα το εφαρμόζει συνεχώς και μετά το πέρας της πανδημίας, με βάση τα συμφέροντά της. Αυτό βεβαίως εντατικοποιεί τη δουλειά, ενώ ανοίγει δρόμο για απολύσεις. Το ίδιο ισχύει π.χ. και με το μέτρο αναστολής των Συμβάσεων, δηλαδή αναστολή της δουλειάς μας. Και πάει λέγοντας. Ολα αυτά, όλα τα μέτρα των ΠΝΠ, απαιτούν από τώρα αντιμετώπιση. Δεν τα αποδεχόμαστε, τα αντιπαλεύουμε.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας και οι περιορισμοί δεν αφορούν τη συνδικαλιστική δράση. Με όλες τις δυνάμεις μας θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις μας στους τόπους δουλειάς, που αντιμετωπίζουν είτε προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, είτε την επιβολή των σφοδρών αντεργατικών μέτρων των ΠΝΠ. Βρισκόμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή και με μεγαλύτερη ορμή υπερασπιζόμαστε τους εργαζομένους μέσα στους χώρους δουλειάς εκεί που σήμερα οξύνεται η εργοδοτική επίθεση. Τώρα είναι ανάγκη χωρίς κανέναν φόβο, να πυκνώσουν οι καταγγελίες και η συλλογική αντίστασή μας για κάθε βλαπτική ενέργεια της εργοδοσίας που αφορά στη ζωή και τη δουλειά μας.

Απαιτούμε μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας στην υγεία μας:

-- Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Παροχή δωρεάν για κάθε εργαζόμενο καθημερινά από την εργοδοσία ατομικών μέτρων προστασίας, μάσκες, γάντια, απολυμαντικά για κάθε θέση εργασίας, συχνή, περισσότερες της μιας φοράς, καθημερινή απολύμανση όλων των κλειστών χώρων (στούντιο, μοντάζ, μάστερ κ.λπ.)

-- Αμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών Εργασίας ενταγμένων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, για εντατικούς ελέγχους εφαρμογής των υποχρεωτικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων στα ΜΜΕ και τεχνικών Ασφαλείας. Εντατικοί έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας.

-- Πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες και τις μητέρες.

Διεκδικούμε επίσης:

-- Αμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό. Να λειτουργήσουν όλες οι ΜΕΘ.

-- Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που είναι επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες.

-- Να επιταχθούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.

-- Να επιταχθούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων.

Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας στη δουλειά:

-- Την κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις. Καμιά περικοπή μισθού λόγω επιβολής της εκ περιτροπής εργασίας στο 50% των εργαζομένων.

-- Καμιά απόλυση, «οικειοθελής αποχώρηση», «αναστολή εργασίας» κ.λπ.

-- Καμιά ενδοομιλική μετακίνηση εργαζομένων, καμιά αρνητική αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις.

-- Την αυτόματη κατάργηση με το πέρας της καραντίνας όλων των απαράδεκτων απαγορεύσεων στη συνδικαλιστική δράση, όπως το άρθρο 12 της ΠΝΠ που ανοίγει ξανά το δρόμο για επιτάξεις απεργών και κήρυξη πολιτικής επιστράτευσης σε κλάδους που διεκδικούν. Καμία ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών.

-- Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του. Οι εργαζόμενοι να δώσουν μάχη για αυτό το δικαίωμά τους. Καμιά υπονόμευσή του στο όνομα αντιμετώπισης της κρίσης. Προειδοποιούμε: Κάτω τα χέρια από το Δώρο Πάσχα.

-- Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.

-- Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων.

Δεν περιμένουμε ούτε στιγμή! Τώρα είναι η ώρα για αντίσταση και αντεπίθεση με συλλογικότητα και αλληλεγγύη. Κανένας μόνος του, τα στόματά μας πίσω από τις μάσκες έχουν φωνή!

Αρκετά πληρώσαμε τις κρίσεις και τη σαπίλα του συστήματός τους που νοιάζεται αποκλειστικά για κέρδη του κεφαλαίου! Τώρα έχουμε πείρα. Σε εμάς επέβαλαν να πληρώσουμε την προηγούμενη 10ετή οικονομική κρίση τους, δεν θα πληρώσουμε και τη νέα που είναι εδώ. Ετοιμότητα, οργάνωση, αντίσταση, δράση για το δίκιο μας για τη ζωή μας!

Αθήνα, 26 Μάρτη 2020