ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ

Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ

28 ΑΠΡΙΛΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ !

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Εργαζόμενοι με αναστολή Συμβάσεων που ζείτε με το άγχος της επόμενης μέρας και τον κίνδυνο της απόλυσης,

Εργαζόμενοι στις εφημερίδες και το διαδίκτυο με τηλεργασία από το σπίτι, χωρίς ελεύθερο χρόνο και ιδιωτική ζωή,

Εργαζόμενοι με εκ περιτροπής εργασία, με μειωμένο στο 50% μισθό,

Εργαζόμενοι στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα με συγχρωτισμό, εντατικοποίηση της δουλειάς και κινδύνους για την υγεία σας,

Εργαζόμενοι χωρίς πληρωμή νυχτερινής εργασίας και εργασίας στις αργίες,

Εργαζόμενοι που έχετε μείνει για μήνες απλήρωτοι,

Ανεργοι με ή χωρίς επιδότηση, επισχεσίες χωρίς δικαιώματα,

Προετοιμάζουμε την απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Οργανώνουμε στις 28 Απρίλη μέρα δράσης για τη διεκδίκηση λύσης στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού και τη νέα αντεργατική επέλαση κυβέρνησης, εργοδοσίας, ΕΕ, με τη σύμπλευση όλων των αστικών κομμάτων, για την αντιμετώπιση της νέας οικονομικής κρίσης σε όφελος των αφεντικών και σε βάρος των εργαζομένων. Παλεύουμε για τις δικές μας ανάγκες!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Εχει περάσει ήδη πάνω από ένας μήνας από τότε που η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη τα περιοριστικά μέτρα που η ίδια επέβαλε και την αντικειμενική ανασφάλεια των εργαζομένων μπροστά στα αποτελέσματα της πανδημίας, προχώρησε σε ισχυρό χτύπημα των εργασιακών μας δικαιωμάτων, έδωσε το πράσινο φως στην εργοδοσία να ξεσαλώσει, με ένα μπαράζ αντεργατικών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

Τα αφεντικά και των ΜΜΕ -μέτοχοι και ιδιοκτήτες μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων- «μπουκώνουν» από κρατικό, δηλαδή δικό μας χρήμα από τη φοροληστεία μας, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να ενισχύει την εργοδοσία, για να μείνουν όπως λένε όλοι με μια φωνή «όρθιες οι επιχειρήσεις». Το σύνολο των πρόσφατων απαιτήσεων του ΣΕΒ, των ιδιοκτητών των ΜΜΕ, όλων των επιχειρηματιών, επιβεβαιώνει ότι εργοδοσία και κυβέρνηση, με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, αξιοποιούν ακόμη και την πανδημία, για να διασφαλίσουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Δεν τους φτάνουν όσα πήραν, αλλά απαιτούν νέες επιδοτήσεις, νέα δώρα.

Τα επιτελεία της ΕΕ, η κυβέρνηση, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, μαζί με τους λίγους δικούς τους «χρήσιμους κονδυλοφόρους» στον κλάδο, μιλούν από σήμερα για τη «δύσκολη επόμενη μέρα», προετοιμάζοντας τους εργαζόμενους να δεχτούν τη μονιμοποίηση των «έκτακτων» αντεργατικών μέτρων και την επιβολή νέων.

Σχεδιάζουν για την «επόμενη μέρα», να μην αφήσουν τίποτα όρθιο. Θέλουν να αποδεχτούμε να ξαναπληρώσουμε «το μάρμαρο», με νέες θυσίες, με απολύσεις και ανεργία, με κακοπληρωμένα προγράμματα απασχόλησης, με μεγαλύτερη μείωση μισθών, με χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, με διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων, με τη γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης, εκ περιτροπής εργασία και τηλεργασία που αυξάνουν τον εργάσιμο χρόνο και την εντατικοποίηση της δουλειάς εξουθενώνοντάς μας, τέλος με το χτύπημα της συνδικαλιστικής μας οργάνωσης και δράσης.

Δεν είμαστε, «όλοι μαζί» ούτε υπάρχει «εθνική ομοψυχία»! Τα συμφέροντα και οι ανάγκες των εργαζομένων ποτέ δεν ταυτίστηκαν με αυτά των εκμεταλλευτών τους. Και στα «καλά» και στα «δύσκολα» του καπιταλισμού, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που πληρώνουν με θυσίες την ανάπτυξη και την κρίση του. Εχουμε την πικρή πρόσφατη εμπειρία της σχεδόν δεκάχρονης οικονομικής κρίσης.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε, με αφορμή την πανδημία, την καταπάτηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων και την ένταση της εκμετάλλευσης, ούτε να γίνουμε ξανά θύματα στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, στην ανάπτυξη που οραματίζονται.

Στις 28 Απρίλη, εκατοντάδες Σωματεία όλης της χώρας, οργανώνουν ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, διεκδικώντας τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Καλούμε τις Ενώσεις των ΜΜΕ να συμβάλουν για την επιτυχία αυτής της κινητοποίησης. Παίρνοντας τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, να προχωρήσουμε σε παραστάσεις διαμαρτυρίας και συμβολικές κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς, αξιοποιώντας κάθε μορφή πάλης.

Να προκηρυχτεί τώρα στάση εργασίας από κοινού από όλες τις Ενώσεις στα ΜΜΕ!

Οργανώνουμε την απάντησή μας, απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, που ήρθαν για να μείνουν και σε ό,τι νέο προετοιμάζουν.

Με αλληλεγγύη, οργάνωση και συλλογική διεκδίκηση αποφασίζουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο, ακόμα και όσοι είναι στο σπίτι. Δίνουμε τη μάχη όλοι μαζί στον κλάδο, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, για την υπεράσπιση όλων των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς, για την αναχαίτιση της εργοδοτικής και κυβερνητικής επίθεσης.

Λογαριαζόμαστε από σήμερα! Παλεύουμε με όσα μέσα διαθέτουμε, ώστε να μην πληρώσουμε για άλλη μια φορά εμείς. Η μόνη διέξοδος για να βγει ο εργαζόμενος λαός όρθιος από την πανδημία και την κρίση είναι ο δρόμος της οργανωμένης αντεπίθεσης.

Διεκδικούμε τώρα την κατάργηση των μέτρων που πάρθηκαν με τις ΠΝΠ για τη διαχείριση της κρίσης.

Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη.

Καμιά απόλυση όσων βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, μετά το πέρας του χρόνου που ορίζει η ΠΝΠ. Να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας.

Αμεση καταβολή του δώρου Πάσχα.

Καμία αρνητική μεταβολή στις συμβάσεις, στα ωράρια, στις εργασιακές σχέσεις.

Επίδομα ανεργίας και μέτρα προστασίας των μακροχρόνια ανέργων.

Κλαδική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις, σταθερή δουλειά και δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους και εργαζόμενες του κλάδου.

Την αυτόματη κατάργηση τώρα όλων των απαράδεκτων απαγορεύσεων στη συνδικαλιστική δράση, όπως το άρθρο 12 της ΠΝΠ που ανοίγει ξανά το δρόμο για επιτάξεις απεργών και κήρυξη πολιτικής επιστράτευσης σε κλάδους που διεκδικούν.

Καμία ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Αμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών Εργασίας στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τεχνικών Ασφάλειας στο Δημόσιο και εντατικοί έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Αμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό, δημιουργία νέων ΜΕΘ που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες.

Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Καθολικό δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα, σύνταξη με 30 χρόνια δουλειάς και ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 χρόνια για τις γυναίκες.

Απαλλαγή για τους εργαζόμενους που έχουν πληγεί από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.

Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων.

Προετοιμαζόμαστε από τώρα και για την επόμενη μέρα, με ενίσχυση της οργάνωσής μας σε κάθε χώρο δουλειάς για να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, να διεκδικήσουμε όλες τις ανάγκες μας.

Με κάθε τρόπο και μέσο σε κάθε τόπο δουλειάς μέσα από τις μάσκες, μέσα από κάθε σπίτι με τις οθόνες και τα πληκτρολόγια μας, τώρα είναι η πιο καλή στιγμή για να ακουστεί δυνατά, στεντόρεια η φωνή μας.

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ! ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ!

Αθήνα 23 Απρίλη 2020