ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ στέκεται με κάθε τρόπο αλληλέγγυο στον αγώνα των οκτακοσίων πενήντα και πλέον πρώην εργαζομένων της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», που διεκδικούν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους από την εκποίηση της πτωχευτικής περιουσίας του συγκροτήματος.

Στις 17/7/20 επρόκειτο να λάβουν ένα μέρος όσων τους οφείλονται, σύμφωνα με απόφαση του αρμόδιου προέδρου πρωτοδικών - εισηγητή της πτώχευσης, που τους επικύρωσε το ποσό που προέκυψε από την πώληση του κτιρίου της επιχείρησης στο Νέο Κόσμο.

Αλλά οι τράπεζες ALPHA BANK και Πειραιώς (ως πιστώτριες της πτωχευμένης επιχείρησης) μπλόκαραν την καταβολή των αποζημιώσεων και των δεδουλευμένων τους, καταθέτοντας αιτήσεις ανακοπών στα δικαστήρια. Με αυτές απαίτησαν να πάρουν το 65% των χρημάτων που προέκυψαν από την πώληση του ακινήτου.

Οι εργαζόμενοι - αρκετοί από τους οποίους παραμένουν άνεργοι ή περιστασιακά απασχολούμενοι - είναι επί εννέα χρόνια όμηροι της ασυδοσίας του κεφαλαίου (όμιλοι ιδιοκτήτες ΜΜΕ, Τράπεζες), με την ενεργό στήριξη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, ιδιαίτερα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που νομοθέτησε για τις πτωχεύσεις σε βάρος των εργατικών διεκδικήσεων αλλάζοντας τη σειρά των δικαιούχων υπέρ των τραπεζών.

Σοβαρές ευθύνες διαχρονικά έχουν και οι πλειοψηφίες των Ενώσεων (ΕΣΗΕΑ - ΕΠΗΕΑ και ΕΤΗΠΤΑ), που αντί να οργανώσουν τον αγώνα για τη δικαίωση των συναδέλφων, προσφεύγουν στην προσφιλή τους τακτική της επίκλησης στα «καλά αισθήματα» κυβέρνησης και τραπεζιτών.

Με αυτήν την τακτική τους σπέρνουν τον εφησυχασμό και την ηττοπάθεια στους εργαζόμενους για άλλη μια φορά, με τη στάση τους συσκοτίζουν το προφανές, ότι δηλαδή το κεφάλαιο δεν έχει αισθήματα, παρά μόνο συμφέροντα και μάλιστα αντιτιθέμενα προς τα συμφέροντα των εργαζομένων που πρέπει να διεκδικούν.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ βρίσκεται σταθερά απέναντι σε αυτές τις πρακτικές των πλειοψηφιών, οι οποίες ήδη θα έπρεπε να είχαν οργανώσει κινητοποίηση καλώντας τους εργαζόμενους να απαιτήσουν τα χρήματα που τους οφείλονται και απαιτώντας από την κυβέρνηση και τις τράπεζες να εφαρμοστεί η απόφαση του αρμόδιου προέδρου πρωτοδικών - εισηγητή της πτώχευσης που τους επικύρωνε το ποσό από την πώληση του κτιρίου.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ θα σταθεί για άλλη μια φορά έμπρακτα στην πρώτη γραμμή του αγώνα των πρώην εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας», μέχρι την τελική δικαίωσή τους.

18 Ιουνίου 2020