Με αφορμή την απαράδεκτη για την ενημέρωση ανάρτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το εργατικό δυστύχημα στην COSCO

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του 45χρονου λιμενεργάτη Δημήτρη Δαγκλή, θύματος εργοδοτικού εγκλήματος στoν Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων της COSCO.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη τη χώρα και δηλώνουμε την αμέριστη ταξική μας αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της COSCO που δίνουν έναν δίκαιο αγώνα.

Είναι πραγματικά απαράδεκτη και προκλητική η αρχική δημοσίευση του ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το τραγικό γεγονός που προκλήθηκε εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας και της ανυπαρξίας μέτρων υγείας και ασφάλειας αποδόθηκε σε ευθύνη του νεκρού εργάτη. Είναι ένα δείγμα για το πώς αντιλαμβάνονται τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ιδιωτικά και κρατικά, την «αντικειμενική και πλουραλιστική ενημέρωση». Φυσικά αναφερόμαστε στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και στους μεγαλοδημοσιογράφους, όχι στην πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο που καθημερινά δίνουν τη μάχη για την επιβίωση, συχνά κάτω από συνθήκες εργοδοτικής τρομοκρατίας.

Την προαναφερόμενη απαράδεκτη δημοσίευση αναπαρήγαγαν και άλλα ΜΜΕ, παρά το γεγονός ότι το σωματείο των εργαζομένων στην COSCO, η ΕΝΕΔΕΠ, από την πρώτη στιγμή αποκάλυψε τα πραγματικά περιστατικά του εργοδοτικού εγκλήματος. Παρ' όλα αυτά κουβέντα για την αλήθεια από τα λαλίστατα για τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων ΜΜΕ, για να μη θίξουν τα ιερά και τα όσια της «επιχειρηματικής δραστηριότητας» που μπροστά στα κέρδη δεν λογαριάζει τη ζωή του εργάτη.

Αλλά δεν σταματά εδώ η ανομολόγητη αντεργατική τακτική στήριξης των αφεντικών από τα ΜΜΕ, αφού αποσιώπησαν εντελώς τον μεγαλειώδη απεργιακό αγώνα που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων, απαιτώντας τη λήψη άμεσων μέτρων για να μην υπάρξουν και άλλα θύματα. Μάλιστα, κάποια ΜΜΕ έφτασαν στο σημείο να επιτεθούν στους απεργούς εργαζόμενους γιατί κινητοποιούνται και διεκδικούν το αυτονόητο, την προστασία της ζωής τους.

Τεράστιες ευθύνες έχει και η εργοδοτική - κυβερνητική πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ και άλλων Ενώσεων του κλάδου για την εκκωφαντική αδράνεια σε αυτή την επικίνδυνη παραπληροφόρηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Δείχνει το μέτρο της ευαισθησίας της στο κατά τα άλλα ζωηρό ενδιαφέρον για αντικειμενική ενημέρωση. Μάλλον επιλεκτική είναι η σπουδή τους για την αντιμετώπιση των fake news, αφού η κατασυκοφάντηση ενός εργατικού αγώνα δεν φαίνεται να τους κινητοποιεί.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες είναι υπόλογες, γιατί από τη μια μεριά είχαν κάνει «σημαία» τους την επένδυση της COSCO και από την άλλη στήριζαν τη μετατροπή του συγκεκριμένου χώρου σε εργασιακό γκέτο. Την ίδια στιγμή η ένταση της εκμετάλλευσης, αλλά και η διάλυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας δίνουν το σήμα στη μεγαλοεργοδοσία να ξεσαλώνει σε βάρος των εργαζομένων.

Αυτή την πραγματικότητα επιχειρούν να αποκρύψουν τα ΜΜΕ, τόσο τα κυβερνητικά όσο και τα δήθεν «αντιπολιτευόμενα», γι' αυτό όλες αυτές τις μέρες αποσιωπούν τον απεργιακό αγώνα των εργατών της COSCO. Γιατί ο αγώνας αυτός φέρνει στο προσκήνιο τον χαρακτήρα των «λαμπερών επενδύσεων» και της περιβόητης καπιταλιστικής ανάπτυξης, που είναι ανάπτυξη για να φέρνει κέρδη για λίγους και τσακισμένα δικαιώματα για τους πολλούς.

Ταυτόχρονα, ΜΜΕ εξαπολύουν ομοβροντίες συκοφαντιών και λάσπης κατά των απεργιακών αγώνων της εργατικής τάξης, γιατί αυτοί οι αγώνες χαλάνε τη σούπα της «εθνικής ομοψυχίας». Θέλουν τους εργάτες υποταγμένους στους σχεδιασμούς της αστικής τάξης, να «βάζουν πλάτη» και στην καπιταλιστική κρίση και στην καπιταλιστική ανάπτυξη.

Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, με αφορμή τη στάση των ΜΜΕ για το εργοδοτικό έγκλημα στην COSCO μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα για μια κοινωνία που είναι βασισμένη όχι στις ανάγκες του εργαζόμενου λαού που παράγει καθημερινά τον πλούτο, αλλά στα συμφέροντα όλων όσοι καρπώνονται τον ιδρώτα του. Σε αυτήν την εκμεταλλευτική κοινωνία ενημέρωση και ΜΜΕ είναι στα χέρια των καπιταλιστών και τους καλούν σε μια πολιτική που τους θέλει με μισά δικαιώματα και μισή ζωή. Η «ενημέρωση» - προπαγάνδα καθορίζεται από τους ιδιοκτήτες και τα διευθυντικά στελέχη των ΜΜΕ, με βάση τις προτεραιότητες των εχόντων και κατεχόντων. Αναπαράγουν και στηρίζουν το σάπιο σύστημα που θερίζει ζωές εργατών, θάβουν το δίκιο των εργατών που δουλεύουν χωρίς ανάσα στα εργοδοτικά κάτεργα.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση είναι ανάγκη να γίνουμε κήρυκες των δικών τους συμφερόντων, του δίκιου τους που είναι και δικό μας, να αξιοποιούμε τα Μέσα του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων. Είναι η δική μας φωνή!

Ταυτόχρονα, χωρίς αυταπάτες για τον ρόλο τους, απαιτούμε να ακούγεται η φωνή μας, οι αγώνες και οι αγωνίες μας από τα ΜΜΕ. Δεν τους αφήνουμε να θάβουν το δίκιο μας και σε αυτόν τον αγώνα καλούμε τους εργαζομένους στα ΜΜΕ και πρώτα από όλα τους δημοσιογράφους.