ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ ΑΠΟ 19 ΕΩΣ 24 ΝΟΕΜΒΡΗ 2021

ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ ΑΓΩΝΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ - ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το 2017 η πλειοψηφία του ΔΣ (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) και οι ομόαιμες πλειοψηφίες στα ΔΣ των Ενώσεων, με ένα χυδαία εκβιαστικό δίλημμα υπό τον πλαστό τίτλο «ανεξαρτησία και σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ», απέσπασαν τη συναίνεση της πλειοψηφίας των εργαζομένων, άνεργων και συνταξιούχων του κλάδου των ΜΜΕ, στο σχέδιο κυβέρνησης - εργοδοτών να περικόψουν ακόμα περισσότερο τα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ είχε καταγγείλει ότι με τον ιδρυτικό νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τον «νέο ΕΔΟΕΑΠ» δρομολογούνταν μια σειρά αρνητικές εξελίξεις:

- Υπερδιπλασιασμός των εισφορών εργαζομένων και συνταξιούχων

- Εισαγωγή της λαιμητόμου των αναλογιστικών μελετών στην απόδοση των παροχών, ως εργαλείο για τις περικοπές τους

- Τεμαχισμός και διάκριση των εισφορών, απόδοση κάθε κομματιού ξεχωριστά σε κάθε μία από τις 3 κατηγορίες παροχών (Υγεία - Πρόνοια, εφάπαξ, επικούρηση) για να διευκολύνονται οι περικοπές όταν χρειαστεί

- Ανοιγμα του δρόμου εφαρμογής της ανταποδοτικότητας

- Κατάργηση της χρηματοδότησης του ΕΔΟΕΑΠ από το Αγγελιόσημο των διαφημίσεων, ζήτημα που είναι σε όφελος όλων των επιχειρηματιών

- Θεσμοθέτηση εισφοράς του 2% του τζίρου των επιχειρήσεων των ΜΜΕ που λειτουργεί όπως και το αγγελιόσημο, άρα μπορεί ανά πάσα στιγμή να περικοπεί και αυτό επιδιώκει η εργοδοσία, αντί να θεσμοθετηθεί εργοδοτική εισφορά στο ύψος που απαιτεί η απόδοση όλων των υπηρεσιών του ΕΔΟΕΑΠ σε ακόμη καλύτερο επίπεδο από το σημερινό, ενώ ταυτόχρονα τους φοροαπάλλασσε ουσιαστικά από την απόδοση του φόρου 20% από τις διαφημίσεις, μειώνοντας τον στο πενιχρότατο 5%.

- Θεσμοθέτηση της εκπροσώπησης της εργοδοσίας στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ και μάλιστα με δικαίωμα βέτο.

Τονίζαμε τότε ότι με αυτό το πλέγμα μέτρων δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε να μπορεί ο ΕΔΟΕΑΠ να μετατραπεί είτε σε Κέντρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ που θα έχει την ταμπέλα του ΕΔΟΕΑΠ, με την Επικούρηση δυνητικά να εντάσσεται στο ΕΤΕΑΕΠ, είτε σε Επαγγελματικό Ταμείο, με περικοπές στις παροχές και με δεδομένο ότι κόπηκε το εφάπαξ για τους νεοπροσλαμβανόμενους στον κλάδο από 1/1/2017.

Σήμερα, έχουμε την εμπειρία ακόμα τεσσάρων χρόνων:

- Αμφισβητείται η νομιμότητα του πόρου 2% από την εργοδοσία, με πολύχρονη νομική αντιδικία και άρνηση καταβολής από σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων ΜΜΕ. Η απόφαση του ΣτΕ δεν διασφαλίζει τον πόρο και δεν χωρά καμιά επανάπαυση για το ζήτημα αυτό.

- Αντί η κυβέρνηση της ΝΔ να επιβάλει στους εργοδότες την άμεση καταβολή των οφειλόμενων, με πρόσφατη τροπολογία, τους δίνει τη δυνατότητα να εξοφλήσουν σε 72 δόσεις απαλλάσσοντάς τους από πρόστιμα και προσαυξήσεις. Πρακτικά οι οφειλές του 2018 προβλέπεται να εισπραχθούν το 2026. Επιπλέον προχώρησε σε άμεση και έμμεση επιχορήγηση των ομίλων ΜΜΕ με εκατομμύρια ευρώ, με πρόσχημα τη μείωση εσόδων λόγω πανδημίας, αλλά και διάφορες επενδύσεις. Ακόμα χάρισε στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών μια ολόκληρη σχεδόν ετήσια δόση από την αδειοδότηση, ύψους 3.450.000 ευρώ.

- Παραμένει ανείσπρακτο ποσό εκατομμυρίων ευρώ - δημοσιεύεται το ποσό των 94,3 εκατ. ευρώ συνολικά - από το Αγγελιόσημο και μη καταβληθείσες εργοδοτικές εισφορές του 2%, με ευθύνη του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ. Με βάση παραδοχή του, τα ποσά αυτά θα παραμείνουν ανείσπρακτα σε ποσοστό σχεδόν 70%.

- Η αντιασφαλιστική επίδραση των αναλογιστικών μελετών είναι ήδη ορατή για τους ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ, αφού για τους συνταξιούχους του κλάδου μετά το 2017 το εφάπαξ καταβάλλεται μειωμένο κατά 14%, ενώ για τους νεοεισερχόμενους στον κλάδο από 1/1/2017 έχει ήδη καταργηθεί η εφάπαξ παροχή.

- Ο πρόσφατος έλεγχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με πρόσχημα το Αγγελιόσημο, δείχνει προετοιμασίες για αρνητικές για τους εργαζόμενους εξελίξεις στον ΕΔΟΕΑΠ, παρά τις περί του αντιθέτου τυμπανοκρουσίες της διοίκησής του. Θυμίζουμε ότι λοιδωρούσε την έκθεση της Eurostat, που εκτιμούσε ότι είτε ο ΕΔΟΕΑΠ θα ενταχθεί στο υπάρχον σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης ή θα πρέπει να τζογάρει τις εισφορές μας εν είδει ασφαλιστικής εταιρείας. Τώρα υπάρχει και ο αντιασφαλιστικός νόμος της ΝΔ, που πάτησε πάνω στον αντίστοιχο νόμο Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ και παραδίδει την Επικούρηση στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

- Ο νόμος Λιβάνιου, συνέχεια των αντεργατικών νόμων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, μειώνει το προσωπικό των τηλεοπτικών σταθμών, ενισχύει τις ευέλικτες - ελαστικές εργασιακές σχέσεις οδηγώντας σε συμπίεση των μισθών προς τα κάτω, άρα και στη μείωση των εισφορών προς τον ΕΔΟΕΑΠ.

Η υλοποίηση του νόμου Λιβάνιου διευκολύνει τη «μεταφορά» προσωπικού από τις μητρικές εταιρείες κατόχους αδειών των τηλεοπτικών σταθμών σε θυγατρικές τους εταιρείες παραγωγής οπτικοακουστικού προϊόντος, που μειώνει θέσεις εργασίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς με μόνιμη σταθερή δουλειά, με ΣΣΕ και δικαιώματα. Ετσι με απόφαση του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι αυτών των εταιρειών στο Ταμείο, αλλά χωρίς την υποχρέωση να καταβάλλουν το 2% επί του τζίρου αυτών των επιχειρήσεων. Είναι θετικό για τους εργαζόμενους το γεγονός ότι αποκτούν επικουρική ασφάλιση από τον ΕΔΟΕΑΠ. Αλλά η μη υποχρέωση αυτών των εταιρειών να καταβάλλουν το 2% είναι σε όφελος της εργοδοσίας και σε βάρος του συνόλου των ασφαλισμένων γιατί υπονομεύει συνολικά τα οικονομικά του ΕΔΟΕΑΠ.

Αυτή όμως ήταν η απαίτηση του διορισμένου εκπροσώπου της εργοδοσίας στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, που επιμελώς απέκρυψε η πλειοψηφία της Διοίκησής του, στην πλειοψηφία της οποίας βρίσκονται οι δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ. Μάλιστα, με το πρόσχημα των προσωπικών δεδομένων αρνήθηκαν να παραδώσουν τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης στα ΔΣ των Ενώσεων, όπως ήταν η απαίτηση των εκλεγμένων με το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ στις διοικήσεις των Ενώσεων, για να αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια.

Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος να ικανοποιηθεί η χρόνια απαίτηση των αφεντικών για την κατάργηση του 2% και τη λεγόμενη «μείωση του μη μισθολογικού κόστους», δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών.

- Η κυβέρνηση της ΝΔ πρόσφατα νομοθέτησε το πέρασμα της Επικουρικής Ασφάλισης για τους νέους ασφαλισμένους έως 35 ετών σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα, διαχρονική απαίτηση του κεφαλαίου και στρατηγική επιλογή κυβέρνησης, εργοδοσίας, ΕΕ και των κομμάτων τους, που υπονομεύει στο έπακρο τις συντάξεις και τις παροχές υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας, για νέους και παλιούς εργαζόμενους και τους ήδη συνταξιούχους.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σήμερα το πραγματικό δίλημμα είναι: Πάλη για σύνταξη - Ασφάλιση στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας ή παζάρι για το πόσα θα χάνουμε κάθε φορά, για το πόσο κάτω θα πέσουν οι παροχές και πόσα λιγότερα θα πληρώσει η εργοδοσία για να μην θιγούν τα κέρδη της;

Ο δεύτερος δρόμος δοκιμάστηκε. Τον ζήσαμε και τον ζούμε με όλες τις κυβερνήσεις και με όλες τις διοικήσεις στο ασφαλιστικό μας ταμείο, στις οποίες βρίσκονται οι δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού που πλειοψηφούν στις Ενώσεις του κλάδου.

Ο άλλος δρόμος, που σε καλούμε να ενισχύσεις και με την ψήφο σου, είναι αυτός που μπορεί να βάλει εμπόδια σε νέα αντιασφαλιστικά μέτρα και ανατροπές, να διαμορφώσει προϋποθέσεις αντεπίθεσης για σύγχρονα δικαιώματα σε Υγεία - Ασφάλιση - σύνταξη. Αυτόν τον δρόμο υπηρετούν οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ στις συνδικαλιστικές μας οργανώσεις. Που έχουν πάρει θέση για όλες τις εξελίξεις, καλώντας σε οργάνωση αγώνα από τα κάτω κόντρα στα παζάρια του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού με την εργοδοσία για το «πόσα θα χάνουμε» κάθε φορά.

Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ παλεύουν σταθερά για τη συνδικαλιστική και ασφαλιστική ενοποίηση όλων των εργαζομένων στον κλάδο, χωρίς εξαίρεση. Με ΣΣΕ και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα στο ύψος των σύγχρονων αναγκών. Να πληρώσουν τα αφεντικά, αφού οι εισφορές εργατικές και εργοδοτικές είναι μέρος από τον δικό μας κλεμμένο ιδρώτα.

Για όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους του κλάδου, το ζήτημα μπροστά στις αρχαιρεσίες του ΕΔΟΕΑΠ δεν μπορεί να είναι απλά και μόνο η διαχείριση των οικονομικών από τη Διοίκηση του ασφαλιστικού μας ταμείου, το οποίο συνδιαχειρίζεται και με βέτο η εργοδοσία, αλλά όλα όσα αφορούν στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

Οι «εξ αποστάσεως συνελεύσεις και ψηφοφορίες» δεν υιοθετούνται για να διευκολύνουν τη συμμετοχή συναδέλφων, αλλά για να απονευρωθούν οι ζωντανές διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος. Είναι ο επικίνδυνος δρόμος που επιβάλλει ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη, για να σταματήσει την ενεργητική συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία και τους άλλους μαζικούς φορείς, για να περιοριστεί ο οργανωμένος αγώνας και η διεκδίκηση. Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καταδικάζει αυτή την τακτική που μας θέλει στη γωνία και υποστηρίζει τις διά ζώσης διαδικασίες με ανελαστική τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων.

Μπροστά και στις εκλογές του ΕΔΟΕΑΠ, χρειάζεται να δυναμώσει η οργάνωση και ο αγώνας για ένα ενιαίο, υποχρεωτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που θα εξασφαλίζει τις συντάξεις και το σύνολο των παροχών για όλους, σε επίπεδο αντίστοιχο με τις ανάγκες τους.

Διεκδικούμε:

 • Εντελώς δωρεάν παροχές όλων των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πρόνοιας για όλους. Καμιά επιχειρηματική δράση σε Υγεία - Πρόνοια.
 • Καμιά μείωση σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ για όλους. Να επανέλθει το εφάπαξ για τους νεοεισερχόμενους.
 • Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία, καμιά πληρωμή από τους εργαζόμενους. Οι κρατικές και εργοδοτικές εισφορές να καλύπτουν τις απαιτούμενες με βάση τις ανάγκες παροχές.
 • Να φύγει η εργοδοσία από το Ταμείο. Ο ΕΔΟΕΑΠ είναι των εργαζομένων.
 • Να ενταχθούν στον ΕΔΟΕΑΠ οι υπό δοκιμασία εργαζόμενοι στα ΜΜΕ και οι πρακτικά ασκούμενοι.
 • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, που θα συμβάλλουν στην αύξηση των εσόδων του Ταμείου.
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.
 • Να μην τεθούν εκτός ΕΔΟΕΑΠ οι άνεργοι.
 • Να επιστραφούν όλα τα «κλεμμένα» από το «κούρεμα» και όλα τα χρωστούμενα των εργοδοτών στο Ταμείο.
 • Να ανατραπούν και να μην εφαρμοστούν στην πράξη όλοι οι αντεργατικοί και αντιασφαλιστικοί νόμοι των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ/ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, όλης της προηγούμενης δεκαετίας.
 • Είμαστε ενάντια στην παράδοση της Επικουρικής Ασφάλισης στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, ενάντια στα Επαγγελματικά Ασφαλιστικά Ταμεία.

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ τους εκβιασμούς από τους υποψήφιους του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού που όλο το προηγούμενο διάστημα «φρόντισαν» για το άνοιγμα του δρόμου κατάργησης των δικαιωμάτων μας. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα.

ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ αποφασιστικά και υπερψηφίζουμε τους υποψήφιους που στηρίζει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ για το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ στις αρχαιρεσίες που θα διεξαχθούν από τις 19 έως τις 24 Νοέμβρη 2021. Οι υποψήφιοι που προτείνονται για εκλογή στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ είναι οι:

Ζάχαρης Παναγιώτης (Πάνος), σκιτσογράφος, μέλος ΔΣ ΠΟΕΣΥ

Κουτσοβίλης Ευστράτιος (Στράτος), διοικητικός υπάλληλος, μέλος ΔΣ ΕΠΗΕΑ

Μηλιώνης Γεώργιος-Νικόλαος, δημοσιογράφος, μέλος ΔΣ ΕΣΗΕΑ

Πολύζος Κωνσταντίνος, τεχνικός τηλεόρασης, μέλος ΔΣ ΕΤΙΤΑ και μέλος ΔΣ ΠΟΣΠΕΡΤ

Χαραλαμπίδης Παναγιώτης, δημοσιογράφος, μέλος ΕΣΗΕΜΘ