ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ
Αλληλεγγύη στους απολυμένους του «Sputnik», διεκδίκηση όλων των δικαιωμάτων τους

Την απόλυση των 32 εργαζομένων στο ειδησεογραφικό δίκτυο «Sputnik», και μάλιστα χωρίς αποζημίωση, έφερε η απαράδεκτη και επικίνδυνη απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να διακόψει τη μετάδοση ειδήσεων στην Ελλάδα από τα ειδησεογραφικά δίκτυα «Russia Today» και «Sputnik», μέσα και από το «μπλοκάρισμα» των αντίστοιχων ιστοσελίδων. Το φάσμα της ανεργίας απειλεί και τους εργαζόμενους στο «Russia Today».

Η απόφαση της κυβέρνησης, που ήδη καταγράφει τα πρώτα «θύματα» - εργαζόμενους που τους πετά στις στρατιές των ανέργων, δεν στρέφεται στην πραγματικότητα κατά της καταδικαστέας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά εντάσσεται στον «πόλεμο προπαγάνδας» που διεξάγεται απ' όλες τις πλευρές από την πρώτη στιγμή του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Πρόκειται για μία ξεκάθαρη προσπάθεια να επιβληθεί στις λαϊκές συνειδήσεις η προπαγάνδα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συνδιαμορφώνεται από τα κυβερνητικά επιτελεία και βασικά ΜΜΕ στην Ελλάδα. Αξιοποιείται δε από την ελληνική κυβέρνηση, που είναι συμμέτοχη στις ιμπεριαλιστικές αυτές συμμαχίες, για να δικαιολογήσει την εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην οξυμένη αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία. Και να προετοιμάζει τις λαϊκές συνειδήσεις, σε περίπτωση γενίκευσης του πολέμου, να συστρατευτούν με τους ληστές του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και την αστική τάξη της Ελλάδας κόντρα στον αντίπαλο ληστρικό ιμπεριαλιστικό συνασπισμό.

Αλλωστε η εξοργιστική ενέργεια της κυβέρνησης δεν ήρθε από «μόνη» της.

Απορρέει από την αντίστοιχη απόφαση της ΕΕ να απαγορεύσει τη μετάδοση του περιεχομένου αυτών των ειδησεογραφικών δικτύων σε όλα τα κράτη - μέλη της για τους ίδιους λόγους.

Επιπλέον η στάση της κυβέρνησης, αλλά και το γεγονός ότι οι 32 εργαζόμενοι όχι μόνο απολύθηκαν, αλλά βρέθηκαν στον δρόμο και χωρίς αποζημίωση, ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για τον ακόμα πιο ασφυκτικό έλεγχο των ειδήσεων, της ενημέρωσης γενικότερα, ενώ «φουσκώνει» περισσότερο την επιθετικότητα των εργοδοτών των ΜΜΕ σε βάρος των εργαζομένων.

Εξίσου προκλητική είναι και η στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

Η πρώτη ...αντίδρασή της στην απόφαση της κυβέρνησης ήταν να εκφράσει τον «προβληματισμό» της, και η δεύτερη, αφού βέβαια είχαν «κλείσει» τα δίκτυα, να επιδοθεί από κοινού με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων σε διάφορες εκκλήσεις προς την κυβέρνηση και την ΕΕ να «συνυπολογίσουν» το «πλήγμα» που θα δεχτούν οι εργαζόμενοι και η «ελευθεροτυπία»...

Η ...ευαισθησία αυτής της πλειοψηφίας απέναντι στους δημοσιογράφους προφανώς εξαντλήθηκε στην αποστολή «ανθρωπιστικής βοήθειας» (συμπεριλαμβάνει 10.000 ευρώ, φάρμακα, εξοπλισμό κ.ά.) αποκλειστικά και μόνο στους Ουκρανούς δημοσιογράφους. Πρόκειται για «αποστολή» που βγάζει μάτι ότι «σιγοντάρει» την κυβέρνηση και τη στόχευση τόσο της ίδιας, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και των δορυφόρων τους, να βάλουν τον λαό μας να διαλέξει ληστή, να πάρει το μέρος του ευρωατλαντικού ιμπεριαλιστικού πόλου, την ώρα που οι λαοί δεν έχουν τίποτα να μοιράσουν μεταξύ τους.

Διαφορετικά, ας εξηγήσει αυτή η πλειοψηφία: Γιατί δεν έβγαλε άχνα, δεν φρόντισε εκ των προτέρων να διεκδικήσει μέτρα προστασίας από τα αφεντικά των εγχώριων ΜΜΕ, όταν συνάδελφοί μας στάλθηκαν από αυτά στη «φωτιά» της Ουκρανίας, ακόμα και χωρίς τον στοιχειώδη εξοπλισμό προστασίας, προσπαθώντας εκ των υστέρων να «μπαλώσει» την αδιαφορία της; Και ας μη σχολιάσουμε το «ευχαριστώ» της προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη επειδή τους έστειλε μερικά αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Είμαστε αλληλέγγυοι με τους συναδέλφους του «Sputnik» και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να δικαιωθούν. Απαιτούμε εδώ και τώρα την προστασία όλων των δικαιωμάτων των 32 συναδέλφων του «Sputnik».

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ να σταθούν αλληλέγγυοι με τους απολυμένους του «Sputnik» και να κάνουν δική τους υπόθεση τη διεκδίκηση και προστασία των δικαιωμάτων τους.

Τους καλούμε να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση της πάλης για την υπεράσπιση του δικαιώματός τους στη δουλειά, για υπογραφή ΣΣΕ με ικανοποιητικές αμοιβές, για μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους.

Αθήνα 12 Μάρτη 2022