Αλλη μια φορά στις εργοδοτικές - κυβερνητικές επάλξεις
η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ

Τον ρόλο τους, αυτόν του «δούρειου ίππου» σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, επιβεβαίωσαν ξανά οι συνδικαλιστές του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ.

Η παράταξη «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι» (ΝΔ), από κοινού με τη «Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος» (ΣΥΡΙΖΑ), πιστοί στη στήριξη της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων των ΜΜΕ, αποφάσισαν η ΕΣΗΕΑ να κηρύξει ...συμβολική 3ωρη στάση εργασίας στις 6 Απρίλη, δηλαδή την ημέρα που όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας θα δίνουν τη μάχη της πανεργατικής πανελλαδικής 24ωρης απεργίας!

Στις 22 Μάρτη η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ) κατέθεσε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ πρόταση για 24ωρη απεργία στις 6 Απρίλη με διεκδικητικό πλαίσιο για αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, οικονομική στήριξη εργαζομένων στα ΜΜΕ και των οικογενειών τους με ουσιαστικά μέτρα, κατάργηση της δουλειάς με μπλοκάκι, εξασφάλιση συνθηκών και μέτρων υγείας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, μέτρα ενάντια στην εντατικοποίηση της δουλειάς, πάλη που θα πρέπει να συνδέεται με την άμεση απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο στην Ουκρανία και άλλα που αφορούν την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων στα ΜΜΕ και των οικογενειών τους.

Την πρόταση απέρριψε εξαρχής η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μ. Αντωνιάδου (εκλεγμένη με τους «Ενωμένους Δημοσιογράφους»), λέγοντας ότι η απεργία αυτή δεν αφορά τα προβλήματα του κλάδου! Την ώρα μάλιστα που διατείνονται ότι θέλουν να υπογράψουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με τους εργοδότες, άραγε πώς θα τις διεκδικήσουν; Εκτός κι αν έχουν ήδη αποφασίσει πως θα είναι στα μέτρα της εργοδοσίας. Ωστόσο η εκπρόσωπος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Νικολάρα, ως «λαγός», έσπευσε να «ξελασπώσει» την πρόεδρο, δείχνοντας για άλλη μια φορά τη μόνιμη και αγαστή αντεργατική σύμπνοια και συνεργασία των δυνάμεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στον κλάδο. Συγκεκριμένα, ενώ αρχικά εμφανίστηκε να συμφωνεί με την 24ωρη απεργία, στη συνέχεια πρότεινε 3ωρη στάση εργασίας, πρόταση η οποία και έγινε δεκτή με ανακούφιση από την πλειοψηφία της διοίκησης, και - βέβαια - με ένα πλαίσιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των εργοδοτών, υπονομεύοντας ευθέως τα συμφέροντα των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Η απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ για απεργοσπασία και μάλιστα σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο που οι εργαζόμενοι και στα ΜΜΕ δέχονται την πιο σφοδρή ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα, την υγεία τους, την ίδια τους τη ζωή, από εργοδότες και κυβέρνηση, δεν εκπλήσσει. Είναι ένα ακόμα επεισόδιο στη μέχρι τώρα υπονομευτική δράση της, δείχνοντας ότι εναποθέτει τα εργασιακά μας δικαιώματα στις ορέξεις των αφεντικών:

Καμία διεκδίκηση για ικανοποιητική ΣΣΕ με αυξήσεις στις αποδοχές, και μάλιστα όταν έχει να υπογραφεί από την ΕΣΗΕΑ Συλλογική Σύμβαση από το 2009!

Ούτε λέξη για το γεγονός ότι παντού κυριαρχούν οι ατομικές συμβάσεις, τα «μπλοκάκια», οι μισθοί πείνας, η δουλειά μέχρι εξάντλησης, προβλήματα που επιτείνει τώρα η ακρίβεια.

Κουβέντα για το γεγονός ότι οι εργοδότες βγάζουν τους εργαζόμενους στο ρεπορτάζ κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες, βροχή, χιόνι, φωτιές, θερμοκρασίες που δεν αντέχονται, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και με εξαντλητικά ωράρια.

Ακόμα και τώρα που οι εργοδότες στέλνουν εργαζόμενους (δημοσιογράφους, τεχνικούς, φωτορεπόρτερ κ.ά.) στην πρώτη γραμμή της εμπόλεμης ζώνης στην Ουκρανία, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, σαν τα «πρόβατα στη σφαγή», η εργοδοτική και κυβερνητική πλειοψηφία, πέρα από μερικές εκκλήσεις προς τους εργοδότες και τα «ευχαριστώ» στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για μερικά αλεξίσφαιρα γιλέκα που έστειλε, πρακτικά σφυρίζει αδιάφορα.

Καλούμε τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ να γυρίσουν την πλάτη στους συμβιβασμένους, σε αυτούς που υπονομεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους. Να συμμετέχουν μαζικά και αποφασιστικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, διεκδικώντας:

- Υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ, με αυξήσεις στους μισθούς.

- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

- Μείωση της τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου κατά 50%, κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην Ενέργεια.

- Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους.

- Διαγραφή χρεών, όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

Αιτήματα που συνδέονται με την πάλη για την άμεση απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

- Να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, που κάνουν τη χώρα στόχο αντιποίνων.

- Καμία αποστολή στρατιωτικών ή εξοπλισμού στο εξωτερικό. Να γυρίσουν πίσω όλες οι στρατιωτικές αποστολές.

Αθήνα, 27 Μάρτη 2022

Δημοσιογραφική Συνεργασία στην ΕΣΗΕΑ