ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΤ ΠΟΥ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΑΝ ΣΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΝΑΖΙΣΤΙΚΟ ΤΑΓΜΑ ΑΖΟΦ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η διεύθυνση του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΤ άσκησε ψυχολογική βία και προληπτικό έλεγχο στον δημοσιογράφο Θωμά Σίδερη για τη ραδιοφωνική εκπομπή του, με αναφορές και τεκμήρια στη δράση των αποδεδειγμένα - ακόμα και καθ' ομολογία Ζελένσκι - ναζιστών του γνωστού «τάγματος Αζόφ».

Μάλιστα προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω, εκβιάζοντας τον δημοσιογράφο και απαιτώντας τον σχεδιασμό και τη μετάδοση επόμενου ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ, για το ρωσικό «τάγμα Βάγκνερ», προκειμένου να «ισορροπήσει» η κατάσταση και να «αμβλυνθούν οι όποιες εντυπώσεις». Αυτά αναφέρονται στην επιστολή του δημοσιογράφου για τα έργα και τις ημέρες της κυβερνητικής διοίκησης της ΕΡΤ, που έχει ακέραιη την ευθύνη του εξαναγκασμού σε παραίτηση του δημοσιογράφου, στην ουσία της εκδίωξής του. Γιατί αυτός δεν υποτάχθηκε στην κυβερνητική προπαγάνδα για τον πόλεμο, η οποία ταυτίζεται με την προπαγάνδα των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστικών επιτελείων, εκθειάζοντας τα ακροδεξιά ναζιστικά εγκληματικά τάγματα εφόδου στην Ουκρανία, που έκαψαν σαράντα συνδικαλιστές στην Οδησσό το 2014, βάζοντας φωτιά στο κτίριο των συνδικάτων.

Αυτή είναι η διαβόητη δημοκρατία στην ενημέρωση που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, μεταφράζεται σε φίμωση κάθε διαφορετικής φωνής, κάθε φωνής που δεν συνάδει με την κυβερνητική και ευρωατλαντική ιμπεριαλιστική γραμμή της προπαγάνδας για τον πόλεμο.

Η συγκεκριμένη ενέργεια στοχεύει να σφραγιστεί κάθε ρωγμή, να αποκλειστεί κάθε δυνατότητα αμφισβήτησης της άθλιας αμερικανοΝΑΤΟικής και ευρωενωσιακής προπαγάνδας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με εντολές από την κυβέρνηση και εκτελεστικό βραχίονα τη διοίκηση της ΕΡΤ.

Για τους δημοσιογράφους και τους άλλους εργαζόμενους στα ΜΜΕ είναι φανερό ότι τέτοιου είδους ενέργειες φίμωσης στοχεύουν να αποδεχτεί ο λαός την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο με τις σημαίες των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, ενσταλάζοντας στη συνείδησή του τη δηλητηριώδη αμερικανοΝΑΤΟική εκδοχή.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καταγγέλλει και καταδικάζει αυτές τις άθλιες πρακτικές, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, και πρώτα - πρώτα οι δημοσιογράφοι, μπορούν και πρέπει με την αλληλεγγύη και την αποφασιστική δράση τους να βάλουν εμπόδια στη λογοκρισία και στην κατευθυνόμενη ενημέρωση που επιβάλλουν τα ευρωατλαντικά και κυβερνητικά επιτελεία, από κοινού με αφεντικά, για να χειραγωγούν τον λαό. Να αντισταθούν στις άθλιες αυτές επιδιώξεις, που εκβιάζουν τη συνείδησή τους και τους εμποδίζουν να ασκούν πραγματική, αντικειμενική δημοσιογραφία. Σε αυτόν τον πόλεμο θυσιάζεται και ο λαός της Ουκρανίας και ο λαός της Ρωσίας. Αυτό χρειάζεται να είναι κριτήριο στη δουλειά μας. Να σταθούμε δίπλα στον λαό μας, έχοντας ως σκοπό την ενημέρωση του λαού με βάση τα δικά του συμφέροντα και τις δικές του ανάγκες, και όχι αυτά των αφεντικών.

Να δυναμώσουμε την πάλη μας για την κατάργηση και πρόσφατων νόμων, όπως αυτός του Λιβάνιου, που ποινικοποιεί κατά το δοκούν την ενημέρωση, επίσης του άρθρου 191 του Ποινικού Κώδικα, φωτίζοντας ταυτόχρονα την αλήθεια για τα πραγματικά αίτια των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης.

Αθήνα, 4 Απρίλη 2022