ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ
Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ (δυνάμεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ) όπλισε
την εργοδοτική τρομοκρατία τη μέρα της απεργίας

Μάχη με το όργιο τρομοκρατίας έδωσαν από το πρωί της Τετάρτης οι εργαζόμενοι στα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια και σε άλλα ηλεκτρονικά ΜΜΕ με την εργοδοσία, η οποία τους εκβίαζε προκειμένου να «βγάλουν» τα «απεργοσπαστικά δελτία», ενώ οι Ενώσεις των εργαζομένων στην πλειοψηφία τους είχαν αποφασίσει 24ωρη απεργία. Ωράρια κουρελιάστηκαν, εργαζόμενοι που εξέφρασαν τη διάθεση να συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση πιέστηκαν από τους μηχανισμούς της εργοδοσίας, πολλοί απειλήθηκαν ανοιχτά με απόλυση.

Την επίθεση των εργοδοτών των ΜΜΕ σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων τροφοδότησαν καθαρά οι δυνάμεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, η εργοδοτική - κυβερνητική πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Οι «συνδικαλιστές» αυτοί, όντας σε ανοιχτή γραμμή με επιχειρηματικούς ομίλους των ΜΜΕ και κυβέρνηση, με την «πατέντα» της συμβολικής στάσης εργασίας εμπόδισαν τον κλάδο να απεργήσει συγκροτημένα και οργανωμένα. Υπονόμευσαν ανοιχτά κάθε αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων του κλάδου, που εκφράστηκε στη συνεδρίαση του Μεικτού των εκλεγμένων εκπροσώπων των δημοσιογράφων από κάθε Μέσο, άνοιξαν ακόμα περισσότερο την όρεξη των εργοδοτών για την επιβολή της εργασιακής ζούγκλας. Δεν εκπλήσσουν!

Είναι οι ίδιοι που λίγα 24ωρα πριν την πανελλαδική απεργία - ένα από τα αιτήματα της οποίας ήταν και η κατάργηση των αντεργατικών νόμων, όπως του Χατζηδάκη - αποφάσισαν, αν και δεν προβλέπεται, την ένταξη της ΕΣΗΕΑ στο ΓΕΜΗΣΟΕ, με στόχο να ενταφιάσουν τις διά ζώσης Γενικές Συνελεύσεις, να βάλουν εμπόδια στη συμμετοχή των εργαζομένων στο σωματείο, να συμβάλουν στο μεγαλύτερο φακέλωμα και επιπλέον στο ενδεχόμενο να ανοίξει ο δρόμος για την εκδίωξη από τον ΕΔΟΕΑΠ συνταξιούχων, εργαζομένων με «μπλοκάκι» και ανέργων.

Είναι οι ίδιοι που δεν προβάλλουν καμία διεκδίκηση για ικανοποιητική ΣΣΕ με αυξήσεις στις αποδοχές, και μάλιστα όταν έχει να υπογραφεί από την ΕΣΗΕΑ Συλλογική Σύμβαση από το 2009, αφήνοντάς το στις διαθέσεις των αφεντικών.

Είναι οι ίδιοι που κάνουν πλάτες στην εργοδοσία να κυριαρχούν παντού οι ατομικές συμβάσεις, τα «μπλοκάκια», οι μισθοί πείνας, η δουλειά μέχρι τελικής πτώσης, και όλα αυτά όταν η ακρίβεια και η ενεργειακή φτώχεια καλπάζουν.

Είναι οι ίδιοι που δεν έβγαλαν κουβέντα όταν οι εργοδότες έστειλαν τους εργαζόμενους (δημοσιογράφους, τεχνικούς, φωτορεπόρτερ) ακόμα και στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της υγείας και της ζωής τους.

Είναι με δυο λόγια οι «πρόθυμοι» των εφοπλιστών, τραπεζιτών, βιομηχάνων και κατασκευαστών, που είναι οι κάτοχοι των ομίλων ΜΜΕ.

Είναι βέβαιο ότι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, όσο θα ανεχόμαστε αυτούς που υπονομεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας, τόσο θα πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο. Η οργή και η αγανάκτησή μας μπορούν να μετατραπούν σε συνειδητή οργανωμένη δράση μέσα στους χώρους δουλειάς. Μπορούμε να γυρίσουμε τις πλάτες στους ανθρώπους των εργοδοτών και της εκάστοτε αντιλαϊκής κυβέρνησης, να πάρουμε την υπόθεση της διεκδικητικής πάλης στα χέρια μας από κοινού με όλους τους άλλους εργαζόμενους σε όλα τα ΜΜΕ.

Αθήνα, 7 Απρίλη 2022