Ανακοίνωση ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ χτυπάνε τους εργάτες και στα αφεντικά κάνουν πάντα πλάτες

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα από την κυβέρνηση στη Βουλή συνεχίζονται και για το τρέχον έτος το γαϊτανάκι των χρηματοδοτήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό των ομίλων ΜΜΕ, η δοσοποίηση οφειλών και η διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων προς τον ΕΔΟΕΑΠ.

Την ίδια ώρα αυξάνεται το ποσό των ασφάλιστρων Υγείας των ανέργων του κλάδου των ΜΜΕ, επειδή στο καταστατικό του «νέου» ΕΔΟΕΑΠ - από το 2017 - το ποσό αυτό είναι ποσοστιαία συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό. Ετσι, άνεργοι συνάδελφοι, χωρίς επίδομα ανεργίας, χωρίς κανένα προσωπικό εισόδημα, με μόνο κριτήριο να έχουν οικογενειακό εισόδημα 1.000 ευρώ τον μήνα για να «καλύψουν» σε καιρό ακρίβειας της ανάγκες επιβίωσης των οικογενειών τους, καλούνται για άλλη μια φορά να βάλουν βαθύτερα το χέρι στο οικογενειακό πουγγί.

Αναδεικνύεται έτσι για άλλη μια φορά ο ταξικός αντεργατικός προσανατολισμός του αστικού κράτους, που είναι πάντα σφιχτός για τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού την ίδια ώρα που ενισχύει απλόχερα με ζεστό χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Για τους εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους των ΜΜΕ αυτό είναι άλλο ένα καμπανάκι κινδύνου για τα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα, αφού ενισχύει την εκφρασμένη πρόθεση των αφεντικών να απαλλαγούν μια κι έξω από τις ασφαλιστικές εισφορές και τα άλλα μη μισθολογικά «βαρίδια». Ταυτόχρονα παραμένει ανοιχτή η προοπτική παραπέρα κρατικής παρέμβασης στον ΕΔΟΕΑΠ, που έχει ήδη πατήσει πόδι με τον έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Παραμένει βέβαια το γεγονός ότι οι εργοδότες έχουν τον έλεγχο του ΕΔΟΕΑΠ, αφού συμμετέχουν στο ΔΣ με εκπρόσωπό τους και μάλιστα με δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις.

Επιπλέον, και με δεδομένο ότι έχει κοπεί η εφάπαξ παροχή για τους εισερχόμενους στο Ταμείο μετά την 1/1/2017 και ταυτόχρονα έχει δρομολογηθεί η μετάβαση της επικούρησης των νεοπροσλαμβανόμενων στο τζογάρισμα του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, με τον πρόσφατο νόμο Χατζηδάκη, ενισχύονται οι προϋποθέσεις ώστε να μπορεί ο ΕΔΟΕΑΠ να μετατραπεί είτε σε Κέντρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ, με μόνο την ταμπέλα του ΕΔΟΕΑΠ, είτε σε επαγγελματικό ταμείο, με περικοπές και στις παροχές Υγείας. Στην επιλογή του επαγγελματικού ταμείου παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο της εκπαραθύρωσης των συνταξιούχων, ανέργων και εργαζομένων με μπλοκάκι.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ για άλλη μια φορά επισημαίνει ότι η απώλεια των κοινωνικοασφαλιστικών μας δικαιωμάτων δεν είναι μοιραίος μονόδρομος για τον κλάδο. Με επαγρύπνηση και οργάνωση του αγώνα από τα κάτω μπορούμε να επιβάλουμε τον μόνο ρεαλιστικό δρόμο για την προστασία και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας στη ζωή, στην υγεία, στη δουλειά.

Επιμένουμε στον δρόμο της πάλης για ένα ενιαίο, υποχρεωτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και Επικούρησης, που θα εξασφαλίζει συντάξεις και παροχές για όλους, αντίστοιχες των αναγκών μας.

Απαιτούμε:

  • Εντελώς δωρεάν παροχές όλων των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης για όλους. Καμία μείωση σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ. Να επανέλθει το εφάπαξ για τους νεοεισερχόμενους. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία με εισφορές που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες σε Υγεία, επικουρική σύνταξη, εφάπαξ. Καμία επιχειρηματική δράση σε Υγεία - Πρόνοια.
  • Καμία κρατική ενίσχυση στους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Να φύγει η εργοδοσία από το Ταμείο, γιατί αυτό είναι των εργαζομένων.
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.
  • Γιατρός Εργασίας και τεχνικός Ασφαλείας σε κάθε τόπο δουλειάς, ορισμένος από το κράτος, για την εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας.
  • Να μην τεθούν εκτός ΕΔΟΕΑΠ οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι.
  • Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα από το «κούρεμα» και όλα τα χρωστούμενα των εργοδοτών στο Ταμείο.
  • Οχι στα επαγγελματικά ταμεία και στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα Ασφάλισης.
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί και αντιασφαλιστικοί νόμοι των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ.

Αθήνα, 18 Μάη 2022