Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ
Να δυναμώσει η πάλη για την κατάργηση της λογοκρισίας

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καταγγέλλει την απροκάλυπτη λογοκρισία και φίμωση που επέβαλε αυθαίρετα και καταχρηστικά η πλατφόρμα βίντεο του YouTube, θέτοντας σε αναστολή το κανάλι της δημοσιογράφου Σεμίνας Διγενή με το απαράδεκτο πρόσχημα ότι περιέχεται σε αυτό «επιβλαβές ή επικίνδυνο υλικό».

Ακόμη πιο απαράδεκτη και προκλητική είναι η αιτιολογία που συνοδεύει την πράξη, ότι δήθεν το κανάλι «έχει σκοπό να υποκινήσει τη βία ή να ενθαρρύνει επικίνδυνες, παράνομες δραστηριότητες που ενέχουν εγγενή κίνδυνο σοβαρών σωματικών βλαβών ή θάνατο».

Το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί έναν ακόμη κρίκο σε μια αλυσίδα ανάλογων επεμβάσεων διαφόρων κοινωνικών δικτύων σε βάρος κάθε μη «αρεστής» έκφρασης, είτε πρόκειται για δημιουργούς και καλλιτέχνες, δημοσιογράφους κ.ά. που κατά την κρίση των ίδιων των λογοκριτών ...παραβιάζουν τα όρια της λεγόμενης «ελευθερίας του διαδικτύου».

Για την ΕΕ, την κυβέρνηση,τους ιδιοκτήτες επιχειρηματικών ομίλων, το κράτος τους και τα κόμματά τους, είναι προφανές ότι κάθε αναφορά σε ιστορικά γεγονότα που έγραψε ο λαός με τους αγώνες του ή στο έργο κορυφαίων δημιουργών που τάχθηκαν και τάσσονται με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, με δεδομένη τη συμβολή τους στην ανάταση της συνείδησης των ανθρώπων του μόχθου και τη συμβολή στην υπόθεση του δίκιου τους, μπορεί να προκαλούν και γι' αυτό επιδιώκουν να επιβάλουν την αποσιώπησή τους στους λαούς.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ επισημαίνει ότι η πρακτική αυτή δεν καταγράφεται μόνο ως μια ακόμα αυθαιρεσία των πολυεθνικών του διαδικτύου. Αντανακλά στην πράξη διάφορες Οδηγίες της ΕΕ, που έχουν αποτυπωθεί και σε ελληνικούς νόμους (Νόμος Λιβάνιου, άρθρο 191 ΠΚ) από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά, θέλοντας να επιβάλουν τρομοκρατία για κάθε διαφορετική φωνή.

Για τους δημοσιογράφους και συνολικά για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, δίπλα στον αγώνα για ζωή και δουλειά με δικαιώματα χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη για την κατάργηση της λογοκρισίας, με την ανατροπή και απόσυρση όλων των νόμων και κανονισμών που την επιβάλλουν.

Στην πράξη και όχι στα λόγια!

Απαιτούμε την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία του καναλιού της δημοσιογράφου Σεμίνας Διγενή.

Αθήνα 24 Μάη 2022