Ανακοίνωση ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ

Με αφορμή τις αυξήσεις στη Διοίκηση και στα στελέχη της ΕΡΤ

Οι εργαζόμενοι που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ καταγγέλουμε την άνευ προηγουμένου πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, που συνιστά η ΚΥΑ με την οποία παίρνουν πολύ σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις ο πρόεδρος και η διοίκηση της ΕΡΤ καθώς και όλα και υψηλόβαθμα, διευθυντικά στελέχη της.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να ...ανταμείψει τον πρόεδρο της ΕΡΤ, ο οποίος είναι ένας από τους εμπνευστές της «ιδέας» οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και των υπόλοιπων κρατικών ΜΜΕ (και μάλιστα όχι όλοι) αντί για αυξήσεις στους μισθούς τους ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες απώλειές τους, να πάρουν ...προπληρωμένες κάρτες τροφείων για super market και συγκεκριμένα είδη.

Οσο για τους μισθούς των εργαζομένων στα κρατικά ΜΜΕ αυτοί παραμένουν πετσοκομμένοι και καθηλωμένοι από την ΚΥΑ την σκυτάλη της οποίας έπαιρνε η κάθε κυβέρνηση από την προηγούμενη, επικαλούμενη τα μνημόνια που υπέγραψαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Με συνέπειες και στα ασφαλστικά-συνταξιοδοτικά δικαιώματά τους. Ενώ έχουν καταργήσει 13ο και 14ο μισθό. Φυσικά, «φρόντισαν» η ΚΥΑ να καθιερωθεί και με νόμους διαλύοντας τις ΣΣΕ και τα συγκροτημένα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα.

Το αντεργατικό πλαίσιο το θωράκισαν και με άλλους νόμους ώστε συνολικά οι εργαζόμενοι να υποταχθούν στην στρατηγική και τις επιδιώξεις κεφαλαίου, κυβερνήσεων, ΕΕ και των κομμάτων τους και να μην διεκδικούν, να μην αγωνίζονται με όποιο τρόπο συλλογικά αποφασίσουν μέσα από τις διαδικασίες των σωματείων τους.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Καταγγέλλουμε και τον εργοδοτικό-κυβερνητικό συνδικαλισμό των Ενώσεων του κλάδου, πρώτα και κύρια της ΕΣΗΕΑ, όχι μόνο γιατί ανέχεται, αλλά κυρίως γιατί συνδιαμορφώνει αυτήν την κατάσταση με όλες τις κυβερνήσεις.

Ετσι, αντί να οργανώσουν τον αγώνα των εργαζομένων σε κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ για την υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, στα μεν κρατικά έχουν αφήσει τα πράγματα στον «αυτόματο πιλότο» της ΚΥΑ, στα δε ιδιωτικά, στέλνουν ...επιστολές στα αφεντικά και ...περιμένουν καλώντας και τον κλάδο να περιμένει.

Αποδέχθηκαν τις κάρτες-τροφεία και «πατώντας» με αισχρό τρόπο πάνω στις ανάγκες των εργαζομένων, έχουν το θράσος και μιλούν για «ενίσχυση του εισοδήματος» την ώρα που:

----Κουπόνι για αγορά ειδών σίτισης δεν σημαίνει αύξηση μισθού. Σημαίνει ακόμη ότι μας στερούν τη δυνατότητα κάλυψης κάποιων άλλων πέρα από τη σίτιση αναγκών των οικογενειών μας, ευτελισμός της δουλειάς μας και ενίσχυση των σούπερ μάρκετ.

--Ξέρουν καλά πως επηρεάζει τις ασφαλιστικές εισφορές, γιατί τα αφεντικά, στην περίπτωση αυτή το κράτος, δεν καταβάλλουν τίποτα.

--Ξέρουν καλά πως αυτές οι κάρτες-τροφεία έχουν ημερομηνία λήξης, γιατί έχουν διετή διάρκεια. Απ' ό,τι φαίνεται, ή θα συνυπογράψουν την χρονική επέκταση του αίσχους, ή θα σκαρφιστούν κάτι άλλο...

--Κουπόνι για αγορά εξοπλισμού, σημαίνει απαλλαγή της εργοδοσίας από την υποχρέωση να ανανεώνει τον εξοπλισμό των εργαζομένων σύμφωνα με τις ανάγκες της δουλειάς και μετατροπή αυτής της υποχρέωσης σε πληρωμή από το μισθό των εργαζομένων.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Φτάνει πιά!

Ηρθε η ώρα να αγωνιστούμε για να έχουμε όλοι οι εργαζόμενοι τα ίδια εργασιακά δικαιώματα διεκδικώντας αυτά που μας αφαιρέθηκαν και μισθούς ικανοποιητικούς με γνώμονα στις ανάγκες μας,κόντρα στα συμφέροντα κράτους και την αντεργατική δημοσιονομική πολιτική.

Η μάχη για την υπογραφή όχι μιας οποιασδήποτε ΣΣΕ που θα είναι προσαρμοσμένη στους όρους και τις απαιτήσεις κυβέρνησης και εργοδοσίας, αλλά η υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις που θα αναπληρώνει και θα υπερβαίνει τις απώλειες των προηγούμενων ετών και του πληθωρισμού μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό βήμα στην βελτίωση της θέσης μας.

Παίρνουμε στα δικά μας χέρια την ίδια την ζωή μας και τους όρους δουλειάς μας.Διεκδικούμε ΣΣΕ για τους εργαζόμενους όλου του Κλάδου των κρατικών ΜΜΕ.

 • Βάση εκκίνησης στους μισθούς τα 1220 ευρώ, 20% αύξηση σε όλα τα κλιμάκια, καθολική ισχύ για όλους τους εργαζόμενους και ξεπάγωμα όλων των κλιμακίων.
 • Εργαζόμενοι που δουλεύουν δοκιμαστικά, ή σε πρακτική εξάσκηση να πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.
 • Η σύμβαση είναι υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους και στα κρατικά ΜΜΕ.
 • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στους εργαζόμενους στα κρατικά ΜΜΕ.
 • Καμμιά αύξηση στο ημερήσιο χρόνο εργασίας. Οχι στη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος, 35ωρο-7ωρο-5νθημερο.
 • Πρόσθετη αμοιβή για νυχτερινή εργασία με βάση τη νομοθεσία.
 • Η αμοιβή επιπλέον όταν ο εργαζόμενος απασχολείται εκτός ωραρίου.
 • Κατάργηση κάθε μορφής ευέλικτης απασχόλησης, «δανεισμού» ή «μεταφοράς» εργαζομένων, ένταξή τους στην ΣΣΕ των εργαζομένων στα ΜΜΕ, με πλήρη απασχόληση.
 • Ο εργαζόμενος προσλαμβάνεται με συγκεκριμένη ειδικότητα και εργάζεται μόνο σε ένα Μέσο Ενημέρωσης της εταιρίας που προσλαμβάνεται και όχι σε όλα με ένα μισθό.
 • Η εργασία το Σάββατο και την Κυριακή αφορά την ημέρα και όχι ωρομίσθιο και πληρώνεται επιπλέον με βάση τη νομοθεσία.
 • Οχι στην τηλεργασία. Να διασφαλιστεί η επιστροφή όλων των εργαζομένων και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
 • Οχι στις απολύσεις.
 • Ειδικό επίδομα για εμπόλεμες περιοχές ή περιοχές με φυσικές καταστροφές στα 250 ευρώ. Οι περιοχές καθορίζονται ως τέτοιες από αρμόδιο κρατικό φορέα και όχι από ασφαλιστικές εταιρείες.
 • Σε περιπτώσεις ανίατης ασθένειας ή θανάτου ολόκληρη η αποζημίωση καταβάλλεται από τον εργοδότη με βάση την ΣΣΕ και όχι από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Οχι στο συμψηφισμό όσων δικαιούται από τον ασφαλιστικό φορέα. Η αποζημίωση από τον εργοδότη να είναι καθαρή και επιπλέον όσων δικαιούται ο εργαζόμενος από το ταμείο.
 • Σε περιπτώσεις βαριάς ασθένειας κατά την οποία ο εργαζόμενος δεν μπορεί να εργαστεί, ο χρόνος ανάρρωσης να μην συσχετίζεται με το πόσο διάστημα δουλεύει, αλλά με αυτόν που πραγματικά χρειάζεται και ορίζουν οι γιατροί.
 • Η βεβαίωση του ανίατου που αφορά παιδιά να γίνεται με την μεγαλύτερη δυνατή προσοχή ώστε να αποφεύγεται η πάσης φύσεως ταλαιπωρία των παιδιών.
 • Λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς, και στα εξωτερικά ρεπορτάζ με εποπτεία ιατρού εργασίας από το δημόσιο τομέα Υγείας και μηχανικού ασφάλειας εργασίας από το δημόσιο.
 • Προστασία της μητρότητας για όλες τις εργαζόμενες γυναίκες.
 • Επαναφορά του επιδόματος τοκετού, για όλες τις γυναίκες χωρίς προϋποθέσεις. Αδεια τοκετού και λοχείας, 16 εβδομάδων συνολικά, οκτώ εβδομάδες πριν και οκτώ μετά τον τοκετό με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων.
 • Αδεια μητρότητας για έναν χρόνο με πλήρη μισθό, ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 • Διευκόλυνση της επιστροφής της μητέρας στην εργασία με μειωμένο ωράριο κατά δύο ώρες για τα επόμενα δύο χρόνια και κατά μία ώρα για άλλα δύο.
 • Κάλυψη της δαπάνης των βρεφονηπιακών σταθμών.
 • Αδειες στο ζευγάρι για ασθένειες και άλλες ανάγκες του παιδιού. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία και παιδιά ΑμΕΑ.
 • Να κατοχυρωθεί άδεια με αποδοχές της γυναίκας που μπαίνει στη διαδικασία της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και η προστασία της στους χώρους εργασίας.
 • Να απαγορεύεται η νυχτερινή δουλειά σε εγκύους.
 • Λέμε «όχι» στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας.
 • Κατάργηση άρθρων νόμων που φιμώνουν την ενημέρωση.
 • Προβολή και ενημέρωση για τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, της δράσης του συνδικαλιστικού, γενικότερα του μαζικού κινήματος.
 • Ισότιμη προβολή όλων των πολιτικών κομμάτων εκτός από τα φασιστικά.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

Οι συνδικαλιστές και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ απευθύνουμε κάλεσμα να συναντηθούμε στον ελπιδοφόρο δρόμο του αγώνα.

Αποφασίζουμε με συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς σε κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ, ενιαίο συντονισμό των εργαζομένων του κλάδου με γνώμονα της ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ
Φλεβάρης 2023