Ανακοίνωση της Δημοσιογραφικής Συνεργασίας

Για την άρνηση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ
να συνταχτεί με τους εργαζόμενους στον απεργιακό αγώνα
για το δυστύχημα - έγκλημα στα Τέμπη

Συναδέλφισσες συνάδελφοι

Διέπρεψε για μια ακόμα φορά ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός που πλειοψηφεί στην διοίκηση της ΕΣΗΕΑ, στην αμέριστη στήριξη των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων των ΜΜΕ και της πολιτικής της απελευθέρωσης και του κόστους - οφέλους της ΕΕ, δηλαδή τι έχει όφελος για την κερδοφορία των ομίλων. Πολιτική που υπηρετούν μέχρι κεραίας η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα γιατί ενισχύει τα κέρδη και η οποία ευθύνεται μαζί με το κράτος τους, για τα προδιαγεγραμμένα εγκλήματα όπως αυτό στα Τέμπη, αλλά και στο Μάτι, στη Μάνδρα, κ.ά, για την μετατροπή των εργασιακών χώρων σε καρμανιόλες εργατικών δυστυχημάτων.

Η παράταξη «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι» (ΝΔ), από κοινού με τη «Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος» (ΣΥΡΙΖΑ), κατά την χτεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης, απέρριψαν την πρόταση της Δημοσιογραφικής Συνεργασίας να αποφασιστεί για σήμερα 24ωρη απεργία!

Χωρίς τσίπα αυτές οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που συνεργάζονται αρμονικά βάζοντας πλάτη στο πέρασμα της αντεργατικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων σε όφελος της εργοδοσίας, αρνήθηκαν κάθε συμμετοχή των δημοσιογράφων στον γεμάτο μαχητικότητα, αποφασιστικότητα και δυναμισμό, τεράστιο απεργιακό ξεσηκωμό της εργατικής τάξης, των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των φοιτητών, των γονιών τους, που επικράτησε από τη μία άκρη της χώρας ως την άλλη, με μυριόστομα τα αιτήματα να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα, ασφαλείς συνθήκες εργασίας και δικαιώματα, σύγχρονες - ασφαλείς - φθηνές, μαζικές μεταφορές για το λαό.

Ποιο ήταν το πρόσχημα που επικαλέστηκαν; Οτι δεν πρέπει να διακοπεί η ενημέρωση! Είναι ο φερετζές για να καλύψουν ότι αυτό που επιδιώκουν είναι η «σιωπή» των εργαζομένων στα ΜΜΕ, η υπονόμευση κάθε αγωνιστικής τους διάθεσης, η απρόσκοπτη συνέχιση της «ενημέρωσης» από τα αφεντικά, τα διευθυντικά τους στελέχη, τους μεγαλοδημοσιογράφους, που κόβουν και ράβουν εργοδότες, κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιποι συνοδοιπόροι τους, με στόχο να αποπροσανατολίσουν, να «θάψουν» τις πραγματικές αιτίες και τους πραγματικούς υπεύθυνους, να ξεπλύνουν τους ενόχους του εγκλήματος, ρίχνοντας τις ευθύνες «στο ανθρώπινο λάθος».

Φαίνεται ότι ανέλαβαν δεσμεύσεις απέναντι στα αφεντικά και δεν τους ξεπλένουν ένα εκατομμύριο δήθεν αυτοκριτικές ανακοινώσεις γιατί δεν ανέδειξαν με τη δουλειά τους όσα «προφητικά» αναδείκνυαν οι συνδικαλιστές των σιδηροδρόμων για το δυστύχημα - προμελετημένο έγκλημα. Δεν τα ανάδειξαν γιατί συντάσσονται και στηρίζουν κράτος, κυβερνήσεις και επιχειρηματικούς ομίλους.

Ολοι μαζί θέλουν να συγκαλύψουν ότι όταν οι λαϊκές ανάγκες αντιμετωπίζονται με κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων, σακατεύονται σώματα και ψυχές στους σιδηρόδρομους και όχι μόνο. Οσο η προστασία της εργασίας και ζωής λογίζεται ως κόστος και υπονομεύονται από το κέρδος, τόσο θα μετράμε τραγωδίες. Και αυτό θα γίνεται όσο μένουν στο απυρόβλητο, κράτος, κυβερνήσεις, ΕΕ, επιχειρηματικοί όμιλοι και τα κόμματά τους.

Η αισχρή στάση της πλειοψηφίας των δύο συνεργαζόμενων συνδικαλιστικών παρατάξεων των ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, δεν εκπλήσσει. Ερχεται να επισφραγίσει τα μέχρι τώρα «κατορθώματά τους». Από το γεγονός ότι έχουν να υπογράψουν ΣΣΕ από το 2009 για να μη διαταράσσεται η κερδοφόρα πορεία των ομίλων των ΜΜΕ και έχουν συμβάλει στην διαμόρφωση του αντεργατικού θεσμικού πλαισίου (νόμοι, Παπά, Λιβάνιου, Οικονόμου) που έχει φέρει σφαγή σε μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, μείωση θέσεων εργασίας, επέκταση της εργασιακής ζούγκλας, απολύσεις, δουλειά χωρίς ανάσα και χωρίς μέσα προστασίας στα ΜΜΕ, μέχρι τα «κουπόνια» που ...εξασφάλισαν για τους εργαζόμενους στα δημόσια ΜΜΕ ανοίγοντας το δρόμο και για τους υπόλοιπους.

Πρέπει να φωνάξουμε ένα καθολικό «Φτάνει πια»!

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, να γυρίσουμε την πλάτη στους συνδικαλιστές που είναι με τα αφεντικά και τις κυβερνήσεις τους. Να συμμετέχουμε μαζικά σε όλες τις κινητοποιήσεις που διοργανώνουν συνδικάτα και φορείς για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη και όχι μόνο. Αυτό χρειάζεται και για τα δικά μας μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η αντεργατική πολιτική και τα συμφέροντα των εργοδοτών. Ηδη οι εργοδότες αρνούνται να συζητήσουν για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Θα το αφήσουμε στην πλειοψηφία τους στην ΕΣΗΕΑ να το διαχειριστεί υπέρ τους;

Ηρθε η ώρα να πάρουμε στα δικά μας χέρια την οργάνωση της πάλης μας, την ίδια την ζωή μας και τους όρους δουλειάς μας. Με συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, με συλλογικές διαδικασίες, επιτροπές αγώνα και όποιες άλλες μορφές οργάνωσης επιλέξουμε, συντονιζόμαστε με όλους τους εργαζόμενους, βάζοντας μπροστά επιτέλους τις δικές μας ανάγκες, όπως:

Το δικαίωμά μας να γυρίζουμε από την δουλειά στις οικογένειές μας σώοι και υγιείς.

Η υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις που θα αναπληρώνουν και θα υπερβαίνουν τις απώλειες των προηγούμενων ετών και του πληθωρισμού. Που θα προβλέπει, σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο 7ωρο-5νθήμερο-35ωρο, κατάργηση όλων των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και στα εξωτερικά συνεργεία. Λιγότερες ώρες δουλειάς σε επικίνδυνες συνθήκες φωτιάς, πλημμύρας κά.

Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα ενάντια στον πραγματικό μας αντίπαλο αφεντικά και κυβερνήσεις η ελπίδα, όπλο μας η αλληλεγγύη

8/3/2023