Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ

Με αφορμή νέες περικοπές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
από τον ΕΔΟΕΑΠ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ σε ανακοίνωσή της με τίτλο «11 αλλαγές σε περίθαλψη, νοσηλεία και φάρμακα. Προσέχουμε για να έχουμε τις υψηλές παροχές και στο μέλλον»,προχωράει από τον Αύγουστο σε νέες περικοπές για τους ασφαλισμένους εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους στα ΜΜΕ, με βασική περικοπή αυτή των φαρμάκων, στο όνομα της εξοικονόμησης χρημάτων για να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες ο ΕΔΟΕΑΠ, γιατί αυξήθηκαν οι δαπάνες. Οι νέες περικοπές έρχονται να προστεθούν σε αυτές που ανακοινώθηκαν τον Ιούλη του 2022, όπως για παράδειγμα η μείωση αποζημίωσης για λογοθεραπείες, για επισκέψεις σε γιατρούς, οι αλλαγές σε φυσικοθεραπείες, οι αλλαγές στο ανώτατο όριο επισκέψεων σε γιατρούς εκτός ΕΔΟΕΑΠ κλπ. Επομένως αυξάνεται η συμμετοχή των εργαζομένων στην πληρωμή των ιατρικών υπηρεσιών.

Για τις φαρμακευτικές δαπάνες το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ αποφάσισε ότι η συνταγογράφηση των φαρμάκων θα γίνεται για όλους τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, με βάση τη δραστική ουσία και όχι με την εμπορική ονομασία του σκευάσματος. Εφόσον ο ασφαλισμένος επιλέξει το πρωτότυπο, θα επιβαρύνεται με τη διαφορά. Επίσης και με αυτή την απόφαση αυξάνεται η συμμετοχή των εργαζομένων στη φαρμακευτική δαπάνη.

Ταυτόχρονα ο ΕΔΟΕΑΠ επιβραβεύει όσους έχουν και χρησιμοποιούν ιδιωτική ασφάλιση υγείας αναφέροντας στην ανακοίνωση «για την οικονομική επιβράβευση των ασφαλισμένων, που θα κάνουν ταυτοχρόνως χρήση και της ιδιωτικής ασφάλισής τους, εφόσον υπάρχει, για τη νοσηλεία τους στα νοσηλευτήρια». Και «ως το τέλος του έτους το μέτρο της επιβράβευσης των ασφαλισμένων που επιλέγουν τα δημόσια νοσοκομεία, έως 300 ευρώ».

Ανακοίνωση ενάντια δήθεν στις περικοπές έβγαλαν ορισμένα μέλη προηγούμενων διοικήσεων του ΕΔΟΕΑΠ που συσπειρώνονται στην παράταξη «Νέα ΕΣΗΕΑ», προσκείμενη και αυτή στη ΝΔ, αλλά έχουν κι αυτοί τη «φωλιά τους λερωμένη» και ας φωνάζουν τώρα. Ολες αυτές οι δυνάμεις και οι προηγούμενες που διοίκησαν τον ΕΔΟΕΑΠ και οι σημερινές που τον διοικούν, ενισχύουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα Υγείας που λειτουργούν με κριτήριο το κέρδος, σύμφωνα με την πολιτική των κομμάτων από τα οποία προέρχονται, δηλαδή ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό με τα λεφτά των εργαζομένων. Επομένως όλοι έχουν τις ίδιες τεράστιες ευθύνες γιατί ενισχύουν με λεφτά των εργαζομένων την καπιταλιστική δράση στον τομέα υγείας ενισχύοντας τα κέρδη. Και αυτά κάποιες φορές, σε κάποιους τομείς, παραφουσκωμένα για διάφορους λόγους.

Βεβαίως θα αντιτάξουν το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα όσοι χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, για να εξυπηρετηθούν από το δημόσιο τομέα υγείας, θα αντιμετωπίσουν χρονοβόρες διαδικασίες περιμένοντας στις λίστες αναμονής. Αλλά και αυτός ο τομέας είναι κατ' όνομα δημόσιος αφού είναι πλήρως εμπορευματοποιημένος, δηλαδή λειτουργεί παρέχοντας ιατρικές υπηρεσίες με αδρή πληρωμή, αν και φθηνότερος από τον ιδιωτικό. «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» δηλαδή.

Το γεγονός ότι όλοι τους έχουν και εφαρμόζουν πολιτική ενίσχυσης των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών του τομέα υγείας με τον ΕΔΟΕΑΠ, δηλαδή τα χρήματα των εργαζομένων, φαίνεται και από το γεγονός ότι επιβραβεύουν όσους κάνουν συμβόλαια ιατρικής περίθαλψης με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Ετσι «σπρώχουν» πελατεία σε έναν άλλο επιχειρηματικό τομέα ενισχύοντας τα κέρδη του. Οσο για την επιβράβευση μέχρι τέλος του χρόνου όσων πάνε στο «Δημόσιο τομέα» είναι στάχτη στα μάτια, άλλοθι δικαιολόγησης της πολιτικής τους.

Σχετικά με τη συνταγογράφιση της δραστικής ουσίας, συντάσσονται με την πολιτική όλων των κυβερνήσεων για το φάρμακο το οποίο βεβαίως είναι πανάκριβο εμπόρευμα για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους ασφαλισμένους, που οδηγεί στη λεγόμενη «τιμή ασφαλείας», δηλαδή στην κατώτατη τιμή φαρμάκου της συγκεκριμένης δραστικής ουσίας με την οποία πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία όλα τα συγκεκριμένα φάρμακα και ας είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερη η τιμή τους. Τη διαφορά την πληρώνουν οι ασφαλισμένοι και έτσι μεγαλώνει συνεχώς η συμμετοχή τους στην φαρμακευτική δαπάνη. Αυτό πάει να κάνει η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ με το μέτρο συνταγογράφισης της δραστικής ουσίας. Το ότι οι τιμές των φαρμάκων γίνονται μέσο αύξησης της κερδοφορίας από τις φαρμακοβιομηχανίες και τις φαρμακαποθήκες που τις πληρώνουν οι ασφαλισμένοι μέσω των ασφαλιστικών ταμείων και με την ολοένα αυξανόμενη συμμετοχή τους φαίνεται και από τις μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά. Θυμίζουμε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κλπ, μίλησαν για αύξηση τιμών των φαρμάκων ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις. Ετσι και οι δυνάμεις τους στις Ενώσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ και στη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, συμβάλλουν σε αυτή την πολιτική ωθώντας στην αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην πληρωμή φαρμάκων.

Τέλος έχουν τεράστιες ευθύνες όλοι τους γιατί αφενός δεν διεκδικούν τα χρωστούμενα από το αγγελιόσημο και είναι αρκετά εκατομμύρια ευρώ, όπως και τα χρέη από επιχειρηματικούς ομίλους- ιδιοκτήτες ΜΜΕ που τα έκλεισαν, αλλά έχουν περιουσιακά στοιχεία τεράστιας αξίας και μπορούν να πληρώσουν. Και δε φτάνει αυτό, αλλά συνεχίζουν να μη διεκδικούν και σημερινά χρέη από όσους επιχειρηματικούς ομίλους-ιδιοκτήτες ΜΜΕ τους αφήνουν χρέη στον ΕΔΟΕΑΠ, τους οποίους προστατεύουν το κράτος και οι κυβερνήσεις, απαλλάσσοντάς τους από πρόστιμα και προσαυξήσεις για χρέη τους στα ασφαλιστικά ταμεία, ή τους δίνουν και οικονομική ενίσχυση για να πληρώνουν τέτοια χρέη.

Φαίνεται ότι όλοι μαζί, δυνάμεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ σε ΕΔΟΕΑΠ και Ενώσεις εργαζομένων στα ΜΜΕ, κυβερνήσεις, κράτος, διαχειρίζονται τον ΕΔΟΕΑΠ ανοίγοντας δρόμους και για άλλες δραστικές μειώσεις στις παροχές του ταμείου και ιδιαίτερα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή δημιουργίας του λεγόμενου «νέου ΕΔΟΕΑΠ» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε αγαστή συνεργασία με την εργοδοσία την οποία έβαλαν και στη διοίκηση του Ταμείου των εργαζομένων, με στις πλάτες βεβαίως των συνδικαλιστών ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στις Ενωσεις εργαζομένων στον κλάδο.

Ως ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, καλούμε τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα προβάλλοντας την ανάγκη να οργανώσουμε τη δράση μας από τα κάτω, μέσα στους τόπους δουλειάς, υπερασπιζόμενοι τις ως τώρα παρεχόμενες υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και διεκδικώντας πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών μας σε αυτές. Καμμιά επιχειρηματική δράση στο χώρο της υγείας, γιατί οι ζωές μας είναι πάνω από τα κέρδη τους.

Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παροχές υπηρεσιών υγείας και φαρμάκων υψηλής ποιότητας σε εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους. Να πληρώνουν κράτος και εργοδοσία χωρίς καμμιά επιβάρυνση από τους ασφαλισμένους.

17/5/2023