Να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο-τερατούργημα
αφεντικών, ΕΕ και κυβέρνησης !

Ολοι στη μάχη για την πανεργατική απεργία στις 21 Σεπτέμβρη

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Την ώρα που ο κόσμος του κάμπου πνίγεται και χάνει τη ζωή, την υγεία και το βιός του μέσα στα λασπόνερα, την ώρα που ο λαός μας απο την Κέρκυρα, τη Ρόδο, την Αττική, την Εύβοια ως τον Εβρο μετρά ακόμα το μέγεθος της καταστροφής από τις πυρκαγιές, βρήκε η κυβέρνηση την ευκαιρία να καταθέσει ένα άθλιο αντεργατικό νομοσχέδιο-τερατούργημα, που με στόχο την παραπέρα ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων τσακίζει ότι έχει απομείνει από τα εργασιακά δικαιώματα. Κυρίαρχο ζήτημα είναι η αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης με όλους τους τρόπους, αφού καθιερώνει την απλήρωτη δουλειά, το ωρομίσθιο, ανοίγοντας δρόμους και για παραπέρα μειώσεις μισθών.

Με το νομοσχέδιο επιχειρεί να νομιμοποιήσει την δουλειά των 13 ωρών για έξι μέρες τη βδομάδα, δηλαδή 78 ώρες με απλήρωτες τις 5 παραπάνω ώρες δουλειάς, (απλήρωτες υπερωρίες), και θεσμοθετεί στο εργατικό δίκαιο τις ποιο βάρβαρες σχέσεις εργασίας όπως αυτή των συμβάσεων «μηδενικών ωρών» που σημαίνει δουλειά όποτε και για όσο θέλει το αφεντικό, πληρωμή με ωρομίσθιο που ωθεί στην κατάργηση μισθών και στην παραπέρα μείωση του εργατικού εισοδήματος. Βάζει στο στόχαστρο τη πενθήμερη εργασία, ενώ η διευθέτηση του χρόνου εργασίας γίνεται πλέον κατ' απαίτηση του εργοδότη. Ετσι δεν μπορούμε να έχουμε οικογενειακή και προσωπική ζωή, κοινωνικές σχέσεις, ελεύθερο χρόνο για ανάπαυση. Μας κάνουν τη ζωή λάστιχο ανάλογα με τις εργοδοτικές απαιτήσεις. Παράλληλα έρχεται να συμπληρώσει το νόμο «Χατζηδάκη», μετατρέποντας σε ποινικό αδίκημα την περιφρούρηση της απεργίας που θα τιμωρείται πλέον και με ποινή φυλάκισης.

Καταλαβαίνουμε οτι όλα αυτά για τους εργαζόμενους και στα ΜΜΕ, δημιουργούν ακόμη πιο αφόρητες συνθήκες δουλειάς.Με δεδομένη και την έλλειψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η εργοδοσία μπορεί να εφαρμόζει τις πιο πάνω Συμβάσεις Εργασίας και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις σε όλες τις ειδικότητες του κλάδου, αυξάνοντας την απλήρωτη δουλειά, κόβοντας την προσαύξηση σε Κυριακές και αργίες, μειώνοντας έτσι και το εισόδημά μας. Ταυτόχρονα οι πολλές ώρες δουλειάς ακόμη και με τη διευθέτηση, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση που τσακίζει ζωές, που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, μαζί με τη δουλειά των 12 ή 13 ωρών για έξι μέρες τη βδομάδα ή και εφτά, εμποδίζουν την αναπλήρωση της καταπόνησης του οργανισμού από τη δουλειά, αυξάνοντας τους κινδύνους για την υγεία και την ίδια τη ζωή. Μας εξαναγκάζουν να δουλεύουμε σε δυο και τρεις δουλειές για να τα βγάλουμε πέρα γιατί ο ένας μισθός για τη μεγάλη πλειοψηφία δε φτάνει ούτε για τα στοιχειώδη ενώ θα έπρεπε να έχουμε μία δουλειά με μισθό που να ικανοποιεί όλες μας τις ανάγκες και αρκετό ελεύθερο χρόνο.

Από την άλλη μεριά τρίβουν τα χέρια τους οι εργοδότες που θα έχουν και με το νόμο τη δυνατότητα να κάνουν τη ζωή μας λάστιχο με ακόμα μικρότερη πληρωμή της δουλειάς μας. Την ίδια ώρα μας στέλνουν σε δουλειά στις πιο αντίξοες συνθήκες όπως οι φωτιές, οι πλημμύρες χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της υγείας μας και της ασφάλειάς μας και με ωράριο εξοντωτικό που μας εξουθενώνει.

Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή κανονονικότητα στην οποία υποκλίνονται τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Μια κανονικότητα που στην πραγματικότητα επιχειρεί να επαναφέρει και να εμπεδώσει τον εργασιακό μεσαίωνα, στον οποίο οι εργαζόμενοι δούλευαν ήλιο με ήλιο, χωρίς ωράριο και δικαιώματα για ένα κομμάτι ψωμί. Για αυτούς που ομνύουν στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις βέλτιστες πρακτικές ο αξιοπρεπής μισθός και ο σταθερός χρόνος εργασίας είναι ξεπερασμένα δικαιώματα που πρέπει να θυσιαστούν για την αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, και αυτών που έχουν στην ιδιοκτησία τους ΜΜΕ, που πάντα είναι ανάλογα με την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της μισθωτής εργασίας.

Οι πρακτικές και αυτής της κυβέρνησης της ΝΔ δεν μας κάνουν εντύπωση, αφού με όποια σύνθεση αστικών κυβερνήσεων το κράτος ήταν πάντα εχθρικό για τον λαό. Πάντα γρήγορο και αποτελεσματικό στη δράση του για τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, ταυτόχρονα αργό και αναποτελεσματικό όταν πρόκειται για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Ομως οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ δεν συμβιβαζόμαστε με αυτή τη βαρβαρότητα, είμαστε σε επιφυλακή, προετοιμαζόμαστε για την άμεση αγωνιστική απάντηση με απεργιακό αγώνα στο νομοσχέδιο που περνάει αλυσίδες στη ζωή μας. Συντονίζουμε το βηματισμό μας με όλους τους κλάδους εργαζόμενων, την μεγάλη εργατική πλειοψηφία για να βάλουμε εμπόδια, ώστε το νομοσχέδιο-έκτρωμα να μην περάσει.

Καλούμε τις πλειοψηφίες στις Ενώσεις του κλάδου, έστω και καθυστερημένα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποφασίσουν απεργιακό αγώνα στις 21 Σεπτέμβρη. Στον πόλεμο που μας κήρυξαν κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι απαντάμε με πόλεμο, δεν χάνουμε χρόνο!

Οργανώνουμε τον αγώνα βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες, διεκδικούμε:

  • ΣΣΕ σε κάθε κλάδο εργαζόμενων στα ΜΜΕ, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  • Σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο 35ωρο-7ωρο-5νθήμερο
  • Πληρωμή υπερωριών όταν μας αναγκάζουν να δουλεύουμε παραπάνω ώρες
  • Εναντιωνόμαστε στη μετατροπή των εργαζομένων σε πολυεργαλεία που μας εξαναγκάζουν να κάνουμε τη δουλειά και του δημοσιογράφου και του εικονολήπτη και του φωτογράφου ζήτημα που εντατικοποιεί τη δουλειά και μειώνει τις θέσεις εργασίας.
  • Προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και στα εξωτερικά συνεργεία, ιδιαίτερα στις δύσκολες περιστάσεις όπως φωτιές, σεισμούς και πλημμύρες. Λιγότερες ώρες δουλειάς σε τέτοιες συνθήκες με εναλλαγή συνεργείων. Γιατρός εργασίας και μηχανικός ασφάλειας από το δημόσιο τομέα και όχι υπάλληλος του εργοδότη.
  • Υπεράσπιση του δικαιώματος της απεργίας και της περιφρούρησής της, εξασφάλιση και διεύρυνση όλων των δικαιωμάτων μας και των συνδικαλιστικών ελευθεριών, κατάργηση των νόμων που ποινικοποιούν τη δουλειά μας στην ενημέρωση, αγώνας ενάντια στην κρατική καταστολή όλων των μορφών.
  • Ιση προβολή όλων των πολιτικών θέσεων πλήν των φασιστικών. Προβολή της δράσης όλων των συνδικάτων, υπεράσπιση των αγώνων των εργαζομένων.
  • Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη
  • Πραγματικά ποιοτική αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία
  • Προστασία του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια, κατάργηση των έμμεσων φόρων, του ΦΠΑ σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, φτηνό ρεύμα για το λαό.

Οι εργαζόμεμοι δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι και φωτορεπόρτερ που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ δίνουμε όλες τις δυνάμεις μας για την αγωνιστική δράση και καλούμε σε συζήτηση-οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς για την επιτυχία αυτού του αγώνα.

Ολοι στην πανεργατική απεργία στις 21 Σεπτέμβρη