Κάλεσμα του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ

Ολοι στο συλλαλητήριο
την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη,
ώρα 7 μ.μ. στο Σύνταγμα

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ασταμάτητα πότε για τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού, πότε για την επενδυτική βαθμίδα. Εξωραϊζει τη βαριά φορολογία που μας επιβάλλει, το διαρκές ξεζούμισμα που έχουμε υποστεί τα τελευταία δέκα και πάνω χρόνια. Τα ίδια έκαναν οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ την εποχή των μνημονίων, τώρα συνεχίζουν με το υπερμνημόνιο του "Ταμείου Ανάκαμψης".

Ο προϋπολογισμός του 2024 που ήδη έχει κατατεθεί για ψήφιση, μας αφορά όλους. Γιατί με αυτόν σαν εργαλείο η φοροληστεία θα επεκταθεί, ενώ θα γιγαντωθούν οι περικοπές σε βασικές, κοινωνικού χαρακτήρα, υπηρεσίες όπως η Υγεία, η Πρόνοια, η Παιδεία, που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερα οικονομικά βάρη σε εμάς όπως και σε όλες τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες, αλλά περικοπές και στην πολιτική προστασία που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη ανεπάρκεια πρόληψης και προστασίας των εργαζομένων, των συνταξιούχων, όλων των ανθρώπων του μόχθου και των παιδιών από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς.

Ηδη η ακρίβεια τσακίζει την καθημερινότητα μας με καταιγιστικές αυξήσεις σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα, την ενέργεια (ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, καύσιμα), τα ενοίκια και τις δόσεις των στεγαστικών δανείων, τα έξοδα για τροφεία, για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Οι κουτσουρεμένοι μας μισθοί με δυσκολία καλύπτουν τις πιο βασικές ανάγκες μέσα στο μήνα. Αυξήσεις έχουμε να δούμε από τότε που σταμάτησαν να υπογράφονται Συλλογικές Συμβάσεις, το 2009, ενώ οι συνολικές απώλειες από την οικονομική κρίση και τον πληθωρισμό για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ φτάνουν και μέχρι 40%. Τα δημόσια νοσοκομεία είναι στα όρια με κλινικές να βάζουν λουκέτο, χειρουργεία να αναστέλλονται, κρίσιμες θεραπείες να αναβάλλονται. Κενά εμφανίζονται και στη μαθησιακή διαδικασία από έλλειψη διδακτικού προσωπικού σε μια σειρά σχολείων.

Ταυτόχρονα βλέπουμε τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να απολαμβάνουν προκλητικές φοροελαφρύνσεις και επιδοτήσεις (πρόσφατα οι επιχειρήσεις ΜΜΕ για το 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ) με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, την τσέπη των εργαζόμενων δηλαδή.

Την ίδια στιγμή που η εντατικοποίηση και η εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς, τσακίζει κόκκαλα, διατηρούνται χαμηλοί οι μισθοί που ολοένα χάνουν την αγοραστική τους αξία.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η κατάσταση αυτή και πρέπει και μπορεί να αλλάξει σε όφελος των πολλών, των εργαζόμενων που παράγουν τον πλούτο. Με την δική μας συμμετοχή σε οργανωμένους διεκδικητικούς αγώνες, βασισμένους στην ενότητα και την αλληλεγγύη της τάξης μας.

Αυτό έδειξε η μεγάλη επιτυχία της απεργίας στις 21 Σεπτέμβρη, η δύναμη του συντονισμού και της κοινής δράσης των σωματείων που έριξαν ένα γερό χαστούκι στην κυβέρνηση. Η μεγάλη απεργία των υγειονομικών - των νοσοκομειακών γιατρών στις 29-30 Νοέμβρη. Οι επιτυχημένες απεργίες που πραγματοποιήθηκαν από τους Οικοδόμους και μια σειρά άλλους κλάδους. Στον ίδιο αγωνιστικό διεκδικητικό δρόμο και μαζί με όλους τους εργαζόμενους πρέπει να βαδίσουμε και εμείς οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ.

Οργανώνουμε την πάλη μας και διεκδικούμε :

Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις με κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας με την υπογραφή Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας . Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους εργαζόμενους στα δημόσια ΜΜΕ και στους συνταξιούχους.

Μετρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζόμενων στα ΜΜΕ τόσο στους τόπους δουλιάς, όσο και στο ρεπορτάζ

Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην ενέργεια καθώς και του ΦΠΑ στην ενέργεια και στα τρόφιμα.

Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης.

Αφορολόγητο όριο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί.

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παροχές με αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, καθώς και μέτρα για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.

Να σταματήσει, εδώ και τώρα, το αίσχος των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών

Επιδότηση ενοικίου για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και τους φοιτητές

Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και στο μεκέλεμα του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος δολοφόνο το Ισραήλ με τη στήριξη ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στη Μέση Ανατολή με κινδύνους για τους λαούς της περιοχής και το δικό μας λαό.

Καλούμε τις Ομοσπονδίες και τις Ενώσεις των ΜΜΕ, όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο σε οργάνωση του αγώνα μας για την αύξηση του εισοδήματός μας, ενάντια στη φοροληστεία και την ακρίβεια που το λεηλατούν, για να παρθούν τώρα μέτρα για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ στα πανεργατικά συλλαλητήρια ενλαντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό στις 15 Δεκέμβρη, στην Αθήνα στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα, στη Θεσσαλονίκη στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου και σε άλλες πόλεις.