Αμεση αγωνιστική διεκδικητική δράση
ενάντια στην κατάργηση του 5νθημερου και
για ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις

Συναδέλφισσες συνάδελφοι

Οι διοικήσεις των ΕΡΤ και ΑΠΕ ενημέρωσαν ότι αν και οι εργαζόμενοί τους «απασχολούνται με σύστημα πενθήμερης βδομάδας δύνανται οι εταιρείες προκειμένου να καλύψουν λειτουργικές τους ανάγκες να απασχολούν τους εργαζόμενους τους καθ'υπέρβαση του πενθήμερου συστήματος εργασίας και για έκτη μέρα εντός της ίδιας βδομάδας». Επιβάλλουν δηλαδή την 6ήμερη εργασία στα δύο δημόσια ΜΜΕ εφαρμόζοντας κατά γράμμα «το άρθρο 25 του αντεργατικού κυβερνητικού νόμου 5053/2023» του Υπουργείου Εργασίας υπό τον Αδ.Γεωργιάδη σε όλους τους εργαζόμενους, δημοσιογράφους, τεχνικούς κλπ.. Η έκτη μέρα μπορεί να είναι Σάββατο ή Κυριακή και θα πληρώνεται με προσαυξήσεις σύμφωνα με το νόμο. Αυτή η εφαρμογή λένε ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τέσσερεις μήνες το χρόνο.

Μετά τα επαίσχυντα κουπόνια-τροφεία αντί για αυξήσεις στους μισθούς μας έρχονται τώρα και καταργούν την πενθήμερη εργασία, το 35ωρο-7ωρο-5νθήμερο. Καταργούν μια κατάκτηση με αρνητικές συνέπειες για τη ζωή των εργαζομένων βάζοντας στη φάκα το τυράκι της προσαύξησης, κάποια ψίχουλα δηλαδή, ενώ έχουν καθηλώσει τους μισθούς στο σημείο που δε φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες των οικογενειών μας.

Η απόφαση κυβέρνησης και διοικήσεων των κρατικών ΜΜΕ ανοίγει ένα πολύ επικίνδυνο και οδυνηρό δρόμο για τις συνθήκες δουλειάς μας γιατί σε μια πορεία κατ΄απαίτηση του εργοδότη, όπως λέει ο νόμος, μπορούν να εφαρμοστούν:

  • Διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, δηλαδή δουλειά 13 ωρών για έξι μέρες τη βδομάδα, θεωρώντας ως συνολικό χρόνο ξεκούρασης τις 11 ώρες ανά ημέρα! Ο υπόλοιπος ημερήσιος χρόνος μπορεί να είναι εργάσιμος, άρα μπορεί να επιβάλλουν και 78 ώρες δουλειάς τη βδομάδα.
  • Ο παραπάνω χρόνος δουλειάς μπορεί να δίνεται σε ρεπό, λιγότερες ώρες δουλειάς, άδειες κλπ. μέσα στο έτος μετά το τετράμηνο εφαρμογής της εξαήμερης βδομάδας. Αρα οι παραπάνω από το 7ωρο-35ωρο-5νθήμερο ώρες δουλειάς θα είναι απλήρωτες στα πλαίσια της διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου, (απλήρωτες υπερωρίες).
  • Επίσης ωθεί σε μείωση εργαζομένων και εντατικοποίηση της δουλειάς.

Ετσι και οι συνθήκες δουλειάς θα χειροτερεύουν και δεν θα μπορούμε να έχουμε πρακτικά οικογενειακή και προσωπική ζωή, κοινωνικές σχέσεις, ελεύθερο χρόνο για ανάπαυση. Αυξάνονται δραματικά οι κίνδυνοι για την υγεία γιατί δε θα υπάρχει δυνατότητα να αναπληρώνεται η καθημερινή καταπόνηση του ανθρώπινου οργανισμού.

Ο νόμος αυτός θεσμοθετεί επίσης τις πιο βάρβαρες σχέσεις εργασίας όπως αυτή των συμβάσεων «μηδενικών ωρών» που σημαίνει δουλειά όποτε και για όσο θέλει ο εργοδότης, πληρωμή με ωρομίσθιο που ωθεί στην κατάργηση μισθών και στην παραπέρα μείωση του εργατικού μας εισοδήματος.

Η κατάργηση του 5νθήμερου ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή από την εργοδοσία όλων των παραπάνω, με δεδομένη επίσης την έλλειψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Δεν πρέπει να το αποδεχτούμε ακόμη και αν γίνεται κάποιες φορές στην πράξη και σήμερα. Γιατί είναι σαν να αποδεχόμαστε να υποταχτούμε στην απώλεια του πιο βασικού εργασιακού μας δικαιώματος μαζί με το μισθό. Δεν πρέπει να δεχτούμε να μας κάνουν τη ζωή λάστιχο ανάλογα με τις εργοδοτικές απαιτήσεις.

Συναδέλφισσες συνάδελφοι

Οι κυβερνητικές εργοδοτικές πλειοψηφίες των Δ.Σ.της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ κάνουν πως πέφτουν από τα σύννεφα με αυτές τις αποφάσεις στα κρατικά ΜΜΕ, όταν κράτος και κυβερνήσεις σε αγαστή συνεργασία με τις Διοικήσεις αυτών των ΜΜΕ ανοίγουν το δρόμο για την εφαρμογή των αντεργατικών νόμων και στον κλάδο των δημοσιογράφων και συνολικά σε όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.

Ηταν οι ίδιες πλειοψηφίες που τον περασμένο Σεπτέμβρη κατά την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αρνήθηκαν να πάρουν απόφαση για συστράτευση του δημοσιογραφικού κλάδου με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της χώρας και συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στα ΜΜΕ ότι ο νόμος αυτός δήθεν δεν τους αφορά.

Οι πλειοψηφίες αυτές αποδεικνύονται σύμμαχοι της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά. Αντί να προχωρήσουν αμέσως σε αγωνιστικό συντονισμό δράσης με όλες τις δημοσιογραφικές Ενώσεις πανελλαδικά, με τις Ενώσεις όλων των άλλων ειδικοτήτων εργαζομένων στα ΜΜΕ, με ενημέρωση στους χώρους δουλειάς και απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάργηση του 5ημέρου, «νίπτουν τας χείρας τους», εκδίδοντας μια απλή ανακοίνωση με αοριστίες για το πως θα μπουν εμπόδια να μην εφαρμοστεί αυτή η αντιδραστική εργασιακή αλλαγή.

Την ίδια τακτική ακολουθούν και για τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αντί να οργανώσουν διεκδικητική δράση και με απεργιακές κινητοποιήσεις ώστε να πιεστεί η εργοδοσία.Οι δημοσιογράφοι έχουν να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας από το 2009.

Αυτή την τακτική εφαρμόζουν και σε κάθε πανελλαδική - πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση παρότι οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ βάλλονται από τα ίδια αντεργατικά νομοθετήματα και αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της χώρας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Χρειάζεται αγωνιστική επαγρύπνηση και άμεση διεκδικητική δράση για να βάλουμε εμπόδια και να μην εφαρμοστεί το 6ημερο και κάθε άλλο μέτρο που το ακολουθεί με βάση το νόμο να εμποδίσουμε κυβέρνηση και εργοδότες στη νέα αντεργατική λαίλαπα, σε συνδυασμό με τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Υπερασπιζόμαστε τα δικαίωματά μας με αγωνιστική ενότητα δράσης όλων των ειδικοτήτων του κλάδου, δημοσιογράφων τεχνικών, διοικητικών, φωτορεπόρτερ, όλοι οι εργαζόμενοι όλων των ΜΜΕ.

Καμία εμπιστοσύνη στις εργοδοτικές-κυβερνητικές πλειοψηφίες στα Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και των άλλων Ενώσεων αλλά και στις «διαβουλεύσεις» τους και τους κάθε φορά συμβιβασμούς τους με κυβέρνηση και εργοδοσία. Ολοι έχουν αποβεί σε βάρος μας.

Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Να οργανωθούμε σε κάθε χώρο δουλειάς,με συνελεύσεις με επιτροπές αγώνα και τους εκπροσώπους μας στο μεικτό, αποφασίζοντας τη διεκδικητική δράση ενιαία όλοι οι εργαζόμενοι και να στείλουμε αποφάσεις για διεκδικητικές κινητοποιήσεις, και απεργιακές, στα Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αλλά και των άλλων Ενώσεων.

Απαιτούμε-Διεκδικούμε άμεσα, τώρα:

  • Να μην καταργηθεί το 5νθήμερο να μην επιβληθεί η 6ημερη δουλειά. Καμμιά αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις. Σταθερός ημερήσιος και εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας 7ωρο-5νθημερο-35ωρο.
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε κάθε ειδικότητα εργαζόμενων στα ΜΜΕ, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν τις απώλειες και τις ανάγκες μας, και πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Πληρωμή νυκτερινών και υπερωριών όταν μας αναγκάζουν να δουλεύουμε παραπάνω ώρες
  • Προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και στα εξωτερικά συνεργεία, ιδιαίτερα σε συνθήκες όπως φωτιές, σεισμούς και πλημμύρες με λιγότερες ώρες δουλειάς και εναλλαγή συνεργείων.

Μάρτης 2024