ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ 16/4/2024

Συνεχίζουμε στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης
όλων των σύγχρονων δικαιωμάτων μας και
της ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών μας

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Την περίοδο που διανύουμε σε δεκάδες χώρους δουλειάς και κλάδους πραγματοποιούνται αγώνες για αυξήσεις στους μισθούς και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Υπάρχουν κατακτήσεις, υπογράφονται συμβάσεις σε εργοστάσια μετά από πολλά χρόνια, οργανώνεται μεγάλο μέρος των εργαζομένων στη βάση της διεκδίκησης και όχι της ανάθεσης και της μοιρολατρίας.

Σταθμό στον αγώνα της εργατικής τάξης και των εργαζομένων αποτέλεσε η μεγάλη απεργία της 28ης Φλεβάρη ένα χρόνο ακριβώς μετά το έγκλημα στα Τέμπη όπου ακούστηκε ξανά δυνατά σε όλη τη χώρα το σύνθημα «`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!», διεκδικώντας ταυτόχρονα Συλλογικές Συμβάσεις τώρα με αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα για την ακρίβεια, προστασία της υγείας και της ζωής στους χώρους δουλειάς.

Την ίδια στιγμή ο εργοδοτικός κυβερνητικός-συνδικαλισμός στον κλάδο μας με πρώτη την μεγαλύτερη Ενωση, την ΕΣΗΕΑ, κρύβεται πίσω από "απεργίες" που ανακοινώνονται με ένα εξώδικο, χωρίς να έχει προηγηθεί εξαντλητική συζήτηση για το περιεχόμενο τους, με τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλιάς, χωρίς ενημέρωση, οργάνωση, περιφρούρηση, χωρίς επεξεργασμένα αιτήματα, χωρίς αναφορά σε τόπο συγκέντρωσης, χωρίς ανάδειξή των αιτίων του προβλήματος αλλά και της διεξόδου για τη λύση, χωρίς την προοπτική συσπείρωσης και μαχητικοποίησης των εργαζόμενων διοικητικών αλλά και όλου του κλάδου των ΜΜΕ, δηλαδή άσφαιρα πυρά.

Αλλά, ακόμα και όταν προχωρούν, όπως προχωρούν, κάτω από την πίεση των εργαζομένων σε απεργίες, αντί να βάλουν μπροστά την διεκδίκηση της ικανοποίησης των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών των εργαζομένων στα ΜΜΕ, «φροντίζουν» να στριμώξουν αυτές τις ανάγκες στα στενά όρια του κεφαλαίου, των αφεντικών, των αστικών κομμάτων και της διακρατικής καπιταλιστικής ένωσής τους, της ΕΕ!

Συσκοτίζουν την αλήθεια, οι αυτοαποκαλούμενοι «υπηρέτες της ενημέρωσης» ότι είναι ακριβώς οι Οδηγίες και οι κατευθύνσεις, η πολιτική δηλαδή της ΕΕ, που πυροδοτεί την φτώχεια, την ακρίβεια, την προσφυγιά, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο για να μη θιχτεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτή την πολιτική συνδιαμορφώνουν, ψηφίζουν και στο Ευρωκοινοβούλιο και στη Βουλή και υλοποιούν ανά κράτος-μέλος όλες οι αστικές κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως προσήμου.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποδεχτούμε ως «φυσικό φαινόμενο» να έρχεται σε εμάς ο λογαριασμός των ανατιμήσεων στα Super Market, οι αυξήσεις σε κάθε λογαριασμό για την υγεία, το νοίκι, τα φροντιστήρια και τις σπουδές των παιδιών μας, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τη βενζίνη, το ηλεκτρικό ρεύμα και ο κατάλογος τελειωμό δεν έχει...

Δεν πρέπει να είμαστε «ικανοποιημένοι» με τη διαιώνιση των μισθών πείνας, χωρίς ανάκτηση απωλειών και με το αίσχος των κουπονιών σε σούπερ μάρκετ αντί για αυξήσεις.

Ο μόνος δρόμος για εμάς τους δημοσιογράφους, για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ πάντα ήταν και είναι ο δρόμος της αγωνιστικής διεκδίκησηςόλων των σύγχρονων δικαιωμάτων μας και της ικανοποίησης των αναγκών μας, του κοινού αγώνα με τους άλλους εργαζόμενους του κλάδου και της ισχυροποίησης της οργάνωσης και του αγώνα μας μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα.

Παίρνουμε την κατάσταση στα δικά μας χέρια!

Με ζωντανές διαδικασίες στους χώρους δουλειάς, να οργανώσουμε τον αγώνα μας, παραμερίζοντας τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, ανατρέποντας στην πράξη τον αρνητικό συσχετισμό που εξακολουθεί να στρογγυλοκάθεται στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

Συμβάλουμε στην ανασύνταξη του κινήματος που έχουμε ανάγκη, δηλαδή ενός κινήματος στον κλάδο μαζικού οργανωμένου και δυνατού:

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις, που να καλύπτουν τις απώλειες των προηγούμενων ετών και τον πληθωρισμό και επαναφορά υποχρεωτικότητας εφαρμογής τους.

Διεκδικούμε:

--Κατώτατος μισθός για τους νεοπροσλαμβανομένους και τους πρακτικά ασκούμενους με βάση την ΕΓΣΣΕ.

--Να μπουν σε ισχύ τα κλιμάκια

--Σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος 7ωρο-35ωρο-5νθήμερο. Κατάργηση όλων των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, εργασίας με μπλοκάκι κλπ.

--Eξασφάλιση πληρωμής υπερωριών και νυχτερινών.

--Οχι στους εργαζόμενους πολυεργαλεία, πχ ο δημοσιογράφος να κάνει και τον εικονολήπτη ή το φωτογράφο με κάμερα του κινητού τηλεφώνου.

--Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και στα εξωτερικά συνεργεία στις εμπόλεμες περιοχές. Ανάλογος εξοπλισμός και λιγότερες ώρες δουλειάς σε συνθήκες φωτιάς, πλημμύρας κλπ.

--Καμιά μείωση θέσεων εργασίας, καμιά απόλυση, κατάργηση των νόμων Λιβάνιου και Οικονόμου που μειώνουν τους εργαζομένους στους τηλεοπτικούς σταθμούς συνυπολογίζοντας και εργαζόμενους σε εταιρίες οπτικοακουστικής παραγωγής κλπ.

--Επιπλέον των παραπάνω για τα δημόσια ΜΜΕ: Οχι στα κουπόνια σίτισης, υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

--Κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε τυχόν αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, πτώχευσης κλπ.

--Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε αυτούς και τις οικογένειές τους.

--Προβολή και ενημέρωση για τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, της δράσης του συνδικαλιστικού, γενικότερα του μαζικού κινήματος.Υποχρεωτικά ίση προβολή όλων των πολιτικών κομμάτων εκτός των φασιστικών, και όχι με βάση το εκλογικό ποσοστό τους ή την εκτίμηση των των ιδιοκτητών και των στελεχών των ΜΜΕ.

--Κατάργηση της νομοθεσίας που ποινικοποιεί την ενημέρωση.

--Καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

--Σύνταξη με 30 χρόνια δουλειάς, με ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 χρόνια για τις γυναίκες. Εισφορές να πληρώνουν κράτος και εργοδοσία. Οχι στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και στα επαγγελματικά ταμεία.

--Αποκλειστικά δωρεάν δημόσια Υγεία-Πρόνοια και Παιδεία με προσλήψεις προσωπικού και σύγχρονες υποδομές. Καμμιά επιχειρηματικά δράση.

--Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων

--Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, των ειδικών φόρων και όλων των αντιλαϊκών φόρων, (ΕΝΦΙΑ κλπ).

--Κατάργηση όλων των νόμων που περιορίζουν, φιμώνουν τη συνδικαλιστική δράση.

Καλούμε όλους, τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους, στην απεργιακή συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου) την Τρίτη 16 Απρίλη στις 11.00 π.μ.

Στις 17 Απρίλη συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση Σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων στις 10.30 στο Σύνταγμα.

Απρίλης 2024