ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

 (Το ΑΜΕ ΜΜΕ μετονομάστηκε το 2007 σε ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ)

 Ενάντια στη λογική της συναίνεσης και του συμβιβασμού οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ (δημοσιογράφοι, υπάλληλοι, τεχνικοί) απαντάμε με συσπείρωση και αγώνα. Μαζί με τις ταξικές δυνάμεις παλεύουμε για πραγματικά ολόπλευρη ενημέρωση, για το δικαίωμα σε αξιοπρεπή εργασία, για ζωή με δικαιώματα.

Το στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε πολίτη στην ουσιαστική και ολόπλευρη πληροφόρηση ασφυκτιά στις μέρες μας ανάμεσα στις συμπληγάδες της δικομματικής χειραγώγησης και τις προκρούστειες επιταγές και τα συμφέροντα του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου. Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς; Στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο καταμερισμό εργασίας, τα ΜΜΕ αποτελούν στρατηγικό εργαλείο τόσο για την ανάπτυξη όσο και για την αναπαραγωγή του υπάρχοντος κοινωνικο-οικονομικού μοντέλου.

 Η διαπλοκή εξουσίας και ΜΜΕ είναι λίγο - πολύ φανερή και στη χώρα μας. Οπως και οι στόχοι, που εξυπηρετεί. Η υπάρχουσα δυσπιστία και καχυποψία πλατιών λαϊκών στρωμάτων απέναντί μας είναι βάσιμη και δικαιολογημένη. Οι «βαρόνοι» των ΜΜΕ δε θα μπορούσαν να κάνουν τη «δουλειά» τους χωρίς όλους εμάς, τους εργαζόμενους στα Μέσα. «Συνταγή» για τον έλεγχο του χώρου η πολυδιάσπαση, οι διαφόρων ταχυτήτων συμβάσεις και οι κάθε λογής «ευλύγιστες» εργασιακές σχέσεις, οι εργοδοτικοί εκβιασμοί και απειλές με το φόβο της ανεργίας, η υιοθέτηση και προώθηση του σταρ σίστεμ, η χρησιμοποίηση μιας μικρής μερίδας χρυσοπληρωμένων «διαμορφωτών της κοινής γνώμης», που ανενδοίαστα τούς υπηρετούν, αλλά και το πιο επικίνδυνο απ' όλα η με κάθε τρόπο και μέσο υποχρέωσή μας να συμμετάσχουμε στο «έγκλημα». Να «λερωθούμε» για να είμαστε ελέγξιμοι.

 Συμβιβασμός, τακτική συναίνεσης, συντεχνιακή αντίληψη είναι η λογική των ηγεσιών των συνδικαλιστικών οργάνων του χώρου μας. Γεγονός, που βρίσκεται πλέον σε ολοφάνερη αναντιστοιχία με τα συνεχώς εντεινόμενα προβλήματα και την επιτακτική ανάγκη της αγωνιστικής ανασυγκρότησης του κινήματος.

 Παρά τις αντιδράσεις, οι ηγεσίες αυτές δε φεύγουν από τη γραμμή της ενσωμάτωσης, ασκούν αρνητική επίδραση, βάζουν τροχοπέδη στις διαθέσεις των εργαζομένων, φρενάρουν τους αγώνες ή τους εκτονώνουν με ελιγμούς. Παίζουν με τον τρόπο τους καθοριστικό ρόλο στο φρενάρισμα των αγώνων και στο χτύπημα κάθε ουσιαστικής προσπάθειας συντονισμού και κοινής δράσης. Ακόμα και όταν περιορίζονται στα στενά οικονομικά -μισθολογικά αιτήματα, τα αντιμετωπίζουν αποσπασμένα από το κύριο πρόβλημα, την προβολή της ανάγκης για αλλαγή της πολιτικής που ευθύνεται για τα προβλήματα.

 Οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις εκμεταλλεύονται τις εσωτερικές αντιθέσεις του χώρου, και με βασικό όπλο τους μηχανισμούς του κράτους και της εργοδοσίας, διατηρούν πολλούς και ποικίλους δεσμούς με μεγάλο τμήμα των συνδικαλιστικών στελεχών και μέσω αυτών ασκούν επίδραση στους εργαζόμενους.

 Οι Ενώσεις με τα αντιδραστικά, αντιδημοκρατικά και αναχρονιστικά καταστατικά τους, κρατούν κλειστές τις πόρτες τους για πολλά χρόνια σε όλους τους νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα. Διατηρούν διαδικασίες που δε μαζικοποιούν και κάνουν πιο γραφειοκρατικές τις Ενώσεις.

 Σήμερα, γίνεται περισσότερο φανερό, πως τα εργασιακά και οικονομικά μας προβλήματα είναι αλληλένδετα με τη χειραγώγηση της πληροφόρησης. Οσο υποβαθμίζεται η ενημέρωση του λαού, τόσο υποβαθμίζεται και ο δικός μας ρόλος, υποβαθμίζονται και υπονομεύονται τα εργασιακά, οικονομικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

 Η ελπίδα υπάρχει

 Ωστόσο φωνές αντίστασης υπάρχουν και τα τελευταία χρόνια δυναμώνουν, θέλουν να βγουν στο προσκήνιο:

  • Από νέους συναδέλφους που τα όνειρά τους δεν έχουν ακόμα εγκλωβιστεί στη χυδαία αναγκαιότητα

  • Από συναδέλφους που απομονωμένοι ως σήμερα ασφυκτιούν, αλλά αμύνονται με σθένος σ' αυτή τη λαίλαπα

  • Από τους «κουρασμένους φίλους» που περιμένουν μια νέα σπίθα για να βάλουν και πάλι μπρος τη φωνή της αξιοπρέπειας

  • Από τους συνταξιούχους, που «κουβαλούν» στις πλάτες τους σοβαρές αγωνιστικές εμπειρίες, που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν πολλά.

Για μια ΑΛΛΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Η συσσωρευμένη αγανάκτηση των εργαζομένων δημιουργεί την αναγκαιότητα για ένα αγωνιστικό πόλο των εργαζομένων στα ΜΜΕ που θα συστρατευτεί με τις ταξικές δυνάμεις που αγωνίζονται για ανατροπή της σημερινής κατάστασης. H πολύτιμη εμπειρία από το 1999 του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), έχει δώσει πολλά στο εργατικό και το ευρύτερο λαϊκό κίνημα και αποτελεί στέρεο εφαλτήριο για την προσπάθειά μας. Προτάσσουμε τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες χτυπώντας την αιτία των προβλημάτων. Γνωρίζουμε ότι αυτές μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο σε ρήξη με την αντιλαϊκή πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

To Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, καλεί κάθε συνάδελφο συναδέλφισσα που συμφωνεί με τη διακήρυξη αυτή και βλέπει τον εαυτό του ως μέρος ενός κινήματος που δε διαπιστώνει μόνο τα προβλήματα, αλλά θέλει να συμβάλλει στην αλλαγή των σημερινών συσχετισμών, να γίνει η φωνή του Μετώπου σε κάθε χώρο δουλειάς.

Τι είναι και τι θέλει το Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα ΜΜΕ

Είναι το μέτωπο εργαζομένων στα ΜΜΕ (δημοσιογράφων, υπαλλήλων, τεχνικών) που παλεύει για την οργάνωση του αγώνα συνολικά κατά της αντιλαϊκής πολιτικής. Μαζί με το αγωνιστικό ταξικό εργατικό κίνημα, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, που είναι μπροστάρης στους αγώνες. Δρα αυτοτελώς μέσα και έξω από τα συνδικαλιστικά όργανα και αγωνίζεται σε οργανωμένη αντιπαράθεση με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες για να αλλάξει ρότα το συνδικαλιστικό κίνημα.

Παλεύει για:

  • Πραγματικά ολόπλευρη και ουσιαστική ενημέρωση, δημοκρατικό δικαίωμα για όλους, συνειδητοποιώντας ότι η υποβάθμισή της κάνει τους εργαζόμενους υποχείρια των αφεντικών των ΜΜΕ και συμβαδίζει με την υποβάθμιση του ρόλου των εργαζομένων στα ΜΜΕ

  • Να ανοίξει μέτωπο στα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς στο χώρο μας

  • Μια δουλειά με ένα μισθό, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μας, ενάντια στο απαράδεκτο φαινόμενο της πολλαπλής απασχόλησης, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την ανεργία

  • Μαζί με το εργατικό ταξικό κίνημα για Δημόσια και Δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση με αναβαθμισμένες παροχές, χωρίς καμία αφαίρεση κεκτημένων δικαιωμάτων, για Δημόσια Παιδεία και Υγεία, για την Ειρήνη ενάντια στο ιμπεριαλισμό.

Το Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα ΜΜΕ, συγκροτήθηκε τον Απρίλη του 2005, στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ενωσης Λογιστών με τη συμμετοχή δεκάδων συναδέλφων, δημοσιογράφων, υπαλλήλων και τεχνικών, από εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά μέσα. Σε αυτή την ιδρυτική συνέλευση κατέληξε στην παραπάνω διακήρυξη και εξέλεξε Συντονιστική Επιτροπή και Γραμματεία. Το ΑΜΕ ΜΜΕ μετονομάστηκε το 2007 σε ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ.