Με Αλληλεγγύη, Ενότητα, Οργάνωση και Αγώνα
χτίζουμε τείχος απέναντι στην αγριότητα
κυβέρνησης και εργοδοσίας

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι, τεχνικοί και φωτορεπόρτερ που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφατα απολυμένους συναδέλφους τεχνικούς από τον BLUE SKY.

Οι απολύσεις των συναδέλφων είναι προφανώς εκδικητικές καθώς αυτοί διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους και δήλωσαν τη διάθεση τους να αγωνιστούν για τα δικαιώματα τους.

Αυτές είναι οι τελευταίες, μέχρι αυτή τη στιγμή, από τις χιλιάδες μέχρι τώρα στον κλάδο των ΜΜΕ που εμφανίζονται ως εθελούσιες αποχωρήσεις, λήξη σύμβασης ή και απροσχημάτιστα αναίτια ή εκδικητικές απολύσεις.

Την αντεργατική τους επίθεση οι εργοδότες, στηρίζουν σε πληθώρα αντεργατικών νόμων που ψήφισαν όλα τα αστικά κόμματα και οι κυβερνήσεις τους- ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ καιΝΔ -σε αγαστή σύμπνοια.

Νόμοι που περιόρισαν το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος (ν.Βρούτση-Αχτσίογλου), στη συνέχεια άλλοι που περιόριζαν τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό εργαζομένων (ν.Παππά και ακόμα πιό περιοριστικά ο νόμος Οικονόμου), τέλος άλλοι που τσακίζουν κάθε έννοια προστασίας και μεγιστοποιούν την "ευελιξία" σε ωράρια, συνθήκες και αμοιβές, όπως οι εμβληματικά αντεργατικοί νόμοι Χατζηδάκη-Γεωργιάδη.

Αυτό το νομοθετικό οπλοστάσιο λειτουργεί φανερά και με ταξική μονομέρεια σε όφελος των επιχειρηματιών και διευκολύνει τις αναδιατάξεις επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο των ΜΜΕ, με συμμαχίες και ανταγωνισμούς μεταξύ τους, ενώ ταυτόχρονα σηματοδοτεί την ανελέητη και με σφοδρότητα συνεχιζόμενη επίθεση απέναντι στους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους.

Για την ανατροπή αυτής της κατάφωρα αρνητικής σε βάρος των δικαιωμάτων μας κατάστασης χρειάζεται να οργανωθεί η πάλη, να αποκρούσουμε την επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, να περάσουμε τώρα στην αντεπίθεση για τα δικαιώματα μας στη ζωή και τη δουλειά.

Με τη δύναμη της οργάνωσης, της συλλογικής διεκδίκησης και της αλληλεγγύης από όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, να πάρουμε πρωτοβουλίες για την ικανοποίηση των αναγκών μας, παραμερίζοντας όλους όσους, όπως οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού στις Ενώσεις, εναντιώνονται στη συμμετοχή μας στη δράση

που είναι ο μόνος δρόμος για την δικαίωση των συμφερόντων των εργαζόμενων.

Η αδράνεια, η αναμονή, η συμφιλίωση, η διαμεσολάβηση είναι οι για πολλά χρόνια δοκιμασμένες συνταγές αποτυχίας και υποταγής στο μοιραίο.

Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό, στην πρώτη γραμμή κόντρα σε εργοδοσία, κυβέρνηση και κάθε "πρόθυμο", για να βρει αντίσταση κάθε αντεργατικό σχέδιο. Στους ίδιους τους εργαζόμενους βρίσκεται η δύναμη να αποτρέψουν την αντεργατική επίθεση και τις σε βάρος τους επιλογές της εργοδοσίας.

Με αλληλεγγύη, ενότητα, οργάνωση και αγώνα χτίζουμε τείχος απέναντι στην αγριότητα κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Λέμε οχι στις απολύσεις κάθε μορφής !

Αμεση υπογραφή ΣΣΕ, με ελεύθερες διαπραγματεύσεις, με αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν τις απώλειες και τον πληθωρισμό ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες μας και κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων μας.

Καθιέρωση 7ωρου- 5ήμερου - 35ωρου όπως επιβάλλει το επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας και όχι 6ήμερο και 13ωρο.

Απαιτούμε την άμεση κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που μειώνουν τις θέσεις εργασίας στα ΜΜΕ και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση.

Αμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, κατάργηση του ΦΠΑ και όλων των έμμεσων φόρων σε τρόφιμα, ενέργεια, άλλα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Οχι στα κουπόνια και τα pass της ντροπής.

Αμεσα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς, στα ρεπορτάζ και στις εμπόλεμες περιοχές, με ευθύνη της εργοδοσίας.

Αθήνα 15 Ιούλη 2024

 

 

 

 


 

 

 

 

Να αποσυρθεί η απαράδεκτη διάταξη
απαγόρευσης της δημοσιότητας των δικών

Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη και προκλητική διάταξη της κυβέρνησης της ΝΔ για την περαιτέρω απαγόρευση της δημοσιότητας των δικών που συρρικνώνει ακόμη πιο δραστικά τη δυνατότητα άμεσης μετάδοσης πληροφοριών μιας δίκης, περιλαμβάνοντας και το διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα το Αρθρο 31 του ν. 5119/2024 αναφέρει: «Απαγορεύεται η ολική ή μερική μετάδοση με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως μέσω της τηλεόρασης, ραδιοφώνου, διαδικτύου και γενικά οποιουδήποτε τεχνολογικού μέσου, καθώς και η κινηματογράφηση, μαγνητοσκόπηση, ηχογράφηση και αποτύπωση της δίκης σε γραπτό κείμενο μέσω ειδικού λογισμικού που μετατρέπει τον προφορικό λόγο σε γραπτό, ενώπιον ποινικού, αστικού ή διοικητικού δικαστηρίου. Κατ' εξαίρεση, το δικαστήριο μπορεί να επιτρέψει τις ενέργειες αυτές, εφόσον συναινούν ο εισαγγελέας και οι διάδικοι και συντρέχει ουσιώδες δημόσιο συμφέρον».

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Πρόκειται για επικίνδυνη, αντιδραστική εξέλιξη, ένα ακόμα βήμα κλιμάκωσης του αυταρχισμού του αστικού κράτους για την παρεμπόδιση της ενημέρωσης. Είναι φανερό ότι η διάταξη αυτή στοχεύει ευθέως σε δίκες με μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό ενδιαφέρον, όπως η δίκη της Χρυσής Αυγής, η δίκη για το έγκλημα των Τεμπών, κλπ.

Αφορά όμως και δίκες όπως εκείνες που αναφέρονται σε χιλιάδες λαϊκές οικογένειες που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους σε πλειστηριασμούς, καθώς και άλλες όπου απεργοί εργάτες και εργαζόμενοι, αγωνιστές των ταξικών σωματείων, συνδικαλιστές του ταξικού κινήματος σέρνονται στα δικαστήρια από την εργοδοσία, το κράτος και τους μηχανισμούς τους.

Επίσης, δίκες εναντίον δημοσιογράφων, οι οποίοι, πέραν των πιέσεων της εργοδοσίας απειλούνται και από τις καταχρηστικές αγωγές και μηνύσεις οποιουδήποτε τρίτου.

Τα όσα διαμείβονται στα δικαστήρια όπου η «ανεξάρτητη», όπως την αποκαλούν δικαιοσύνη, δικάζει με βάση το αντεργατικό-αντιλαϊκό οπλοστάσιο νόμων το οποίο θωρακίζεται συνέχεια από όλες τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αποκαλύπτουν ακριβώς τον βαθιά ταξικό πυρήνα των νόμων που ψηφίζονται στο αστικό κοινοβούλιο.

Αποκαλύπτουν ότι καμιά επίκληση στη «δικαιοσύνη» στην ταξική εκμεταλλευτική κοινωνία δεν μπορεί να συγκαλύψει τις ασυμφιλίωτες ταξικές αντιθέσεις.

Είναι ατέλειωτος ο κατάλογος των δικαστικών αποφάσεων που βγάζουν και μάλιστα με χαρακτηριστικό αυτοματισμό «παράνομες και καταχρηστικές» τις απεργίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι λιγοστές θετικές αποφάσεις, που οι εργαζόμενοι έχουν αποσπάσει μετά από μεγάλο αγώνα, απαιτούν και πάλι την ασίγαστη πάλη του εργατικού κινήματος για να εφαρμοστούν.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Με τη διάταξη αυτή επιφέρεται σοβαρό χτύπημα και στη δυνατότητα δημοσιογραφικής κάλυψης, αφού διευρύνει τα μέγιστα τη δυνατότητα να επιβάλλει το δικαστήριο πλήρη απαγόρευση στην παρουσία δημοσιογράφων και της αναμετάδοσης πληροφοριών από μια δίκη που είναι σε εξέλιξη. Και, μάλιστα, προβλέπονται βαριές ποινές για την παραβίαση της συγκεκριμένης απαγόρευσης που φτάνει μέχρι χρηματική ποινή ύψους διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ. Και αυτό είναι ένα ακόμη απειλητικό μέσο φραγμών στην ενημέρωση

Βαρύτατες είναι οι ευθύνες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που υπερψήφισαν τη συγκεκριμένη διάταξη. Αποτυπώθηκε ακόμα μια φορά η συμφωνία τους στην ουσία της αντιδραστικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ καταδικάζουμε τη νέα αντιδραστική επικίνδυνη διάταξη και απαιτούμε την κατάργησή της της. Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε αγωνιστικό μέτωπο ενάντιά της και σε κάλεσμα των Ενώσεων του κλάδου, να αντιδράσουν με κάθε μέσο για την κατάργησή της απαράδεκτης κυβερνητικής διάταξης.

Ιούλης 2024

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ

Ενταση της λογοκρισίας σε βάρος του λαού
στο όνομα της παραπληροφόρησης

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να βάλει σε λειτουργία μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αντιμετώπιση τάχα της παραπληροφόρησης, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.Για να προσδώσει επίσης μια αίσθηση «αντικειμενικότητας» στα κριτήρια λειτουργίας της ισχυρίζεται ότι το σύστημα θα λειτουργεί με «τεχνητή νοημοσύνη» και «μηχανική μάθηση». Αλλά η «τεχνητή νοημοσύνη» και η «μηχανική μάθηση» εκτελούν λειτουργίες με βάση τα δεδομένα τα οποία θέτει ο χρήστης, δηλαδή η κυβέρνηση, στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με τους οποίους θα αντιμετωπίζεται η λεγόμενη παραπληροφόρηση.

Γιατί υπάρχει πράγματι κατευθυνόμενη πληροφόρηση από το κράτος, την κυβέρνηση, τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, τα επιτελεία τους, δηλαδή όλους αυτούς που συνθέτουν το σύστημα εκμετάλλευσης και την παραγωγή και αναπαραγωγή της αστικής ιδεολογίας, πολιτικής και προπαγάνδας. Παραπληροφόρηση είναι και η αποσιώπηση γεγονότων, ειδήσεων, δράσης των συνδικάτων και των κοινωνικών φορέων, ή η διαστρέβλωση τους. Αλλά δεν στήνει η κυβέρνηση πλατφόρμα για όλα αυτά τα οποία και η ίδια προωθεί.

Για παράδειγμα η μεγάλη κινητοποίηση των εργατικών συνδικάτων στο Σύνταγμα για τη σωτηρία της ΛΑΡΚΟ και της δουλειάς των εργατών της όταν η κυβέρνηση στη Βουλή έφερε νόμο απόλυσής τους, θάφτηκε απ'όλα τα αστικά ΜΜΕ.

Η κρατική ΕΡΤ συνειδητά αποσιώπησε σύμφωνα με την αναφορά - καταγγελία του «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΤΟΜΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΤΕΜΠΩΝ 28-2-2023», προς το Δ.Σ.της ΕΡΤ, τη συνέντευξη Τύπου του στον Δ.Σ.Α στην οποία παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία που ενισχύθηκε από 1.500.000 υπογραφές και με την οποία διατυπώνεται το δίκαιο αίτημα της κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, έτσι ώστε οι υπουργοί να οδηγούνται στα δικαστήρια, όπως ακριβώς συμβαίνει με όλους τους πολίτες.

Είναι μόνο δύο χαρακτηριστικά δείγματα για το τι σημαίνει η «Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης» που εφαρμόζει απαρέγκλιτα η κυβέρνηση. Αυτή είναι η ελευθερία των ΜΜΕ. Να μην ενημερώνουν το λαό και τη νεολαία για κάθε ζήτημα το οποίο αφορά τη ζωή τους και αγωνίζονται οργανωμένα για το δίκιο τους, να αποσιωπάται η οργανωμένη δράση σωματείων και συλλόγων.Αλλωστε ο κώδικας του ΕΣΡ αφήνει στη διάθεση των ΜΜΕ τι θα προβάλλουν και πως, με κριτήριο -υποτίθεται- τι ενδιαφέρει τον κόσμο. Αλλά στην πράξη γίνεται με το κριτήριο των αστικών επιτελείων.

Επομένως η κυβέρνηση βάζει σε λειτουργία έναν ακόμη λογοκριτή, με ξεκάθαρο στόχο να εντείνει παραπέρα τον «στενό κορσέ» στην ενημέρωση, που διασφαλίζουν άλλωστε οι αμέτρητες ευρωενωσιακές Οδηγίες και μηχανισμοί λογοκρισίας και παρακολούθησης, αλλά και τα αντίστοιχα ΝΑΤΟικά «πρότυπα».

Η κυβέρνηση επιχειρεί να σφίξει ακόμα περισσότερο τον κλοιό της λογοκρισίας στα ΜΜΕ με τον μανδύα της «αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης». Το υπόβαθρο είναι ο πόλεμος της προπαγάνδας με τα αντίπαλα στο ΝΑΤΟ ιμπεριαλιστικά κέντρα, κυρίως με την Κίνα και τη Ρωσία. Αποδείξεις για αυτό πολλές. Ενδεικτικά αναφέρουμε την εξαφάνιση από τον μιντιακό χάρτη των ρώσικων συμφερόντων SPUTNIC και RUSSIA TODAY για να εξασφαλιστεί η απόλυτη μονοφωνία της Αμερικανονατοικής-ευρωατλαντικής προπαγάνδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουκρανίας, στην οποία συμμετέχει και η αστική τάξη της Ελλάδας, με όλα τα επιτελεία της, κυβέρνηση, αστικά κόμματα, αστικά ΜΜΕ.

Είναι γνωστό επίσης ότι ο έλεγχος της ενημέρωσης των αστικών ΜΜΕ στην Ελλάδα για τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ είναι απόλυτος, από την κυβέρνηση της ΝΔ και τους επιχειρηματικούς ομίλους ιδιοκτήτες ΜΜΕ που αναπαράγουν τα fake news του ισραηλινού κράτους με στόχο να συκοφαντήσουν τον αγώνα των Παλαιστινίων ενάντια στην κατοχή και να ξεπλύνουν τα εγκλήματα του κράτους - δολοφόνου.

Στην ίδια ρότα βρίσκεται και η Ομάδα Εργασίας Συντονισμού (Task Force) στην Ελλάδα,που δημιούργησε η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Προεδρίας της Κυβέρνησης,με σκοπό «την προστασία, την ασφάλεια και την ενίσχυση της θέσης των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών ενημέρωσης» με βάση έναν «Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας». Εχει δε συσταθεί και «Ειδική Επιτροπή για την κρίση περί τήρησης ή μη των αρχών της δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας» από τα ΜΜΕ. Αρα έχουν οργανώσει κρατική επιτροπή ελέγχου και κρίσης της ενημέρωσης του σχολιασμού, των άρθρων, άρα και των πολιτικών θέσεων των ΜΜΕ με βάση τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, του αστικού κράτους και των αστικών κυβερνήσεων, ενάντια στο εργατικό κίνημα.

Ταυτίζεται με την ευρωπαϊκή πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Αλλά είναι επιτροπή λογοκρισίας.

Με την κρατική επιτροπή δεοντολογίας και ηθικής, πάνε να συγκαλύψουνε τον ολισθηρό αντιδραστικό κατήφορο της ταξικής υπέρ του κεφαλαίου ενημέρωσης με την προβιά της «παραπληροφόρησης».

Υπάρχουν και άλλα επιτελεία λογοκρισίας όπως επιτελείο καθηγητών Πανεπιστημίου που αναλαμβάνει αυτοτελώς ανάλογο έργο αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης, ή η εμφανιζόμενη ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «EllinikaHoaxes» κλπ.

Δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις που έρχονται στην επιφάνεια έπειτα από δημόσιες καταγγελίες, όπου σχολεία, πανεπιστήμια, δήμοι και άλλοι κρατικοί φορείς έχουν συνεργαστεί με την αμερικάνικη πρεσβεία για την αντιμετώπιση τάχα της παραπληροφόρησης, με εκδηλώσεις και άλλες δράσεις.

Ολα τα παραπάνω γίνονται με σκοπό τη χειραγώγηση του λαού και τη στράτευσή του στα επικίνδυνα ευρωατλαντικά σχέδια.

Θα τα αφήσουμε λοιπόν να δουλεύουν υπέρ της λογοκρισίας, σε βάρος της δουλειάς των δημοσιογράφων, σε βάρος των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας;

Πρέπει τώρα να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ πρώτοι από όλους οι δημοσιογράφοι αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, όλοι οι εργαζόμενοι, όλος ο λαός και η νεολαία, οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων.

Τους θυμίζουμε την χωρίς επιτυχία προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να αναθεωρήσει το άρθρο 181 του Ποινικού Κώδικα με πρόσχημα την "προστασία από ψευδείς ειδήσεις" για την πανδημία, να ανοίξει τον δρόμο για να ενταθούν τα φαινόμενα λογοκρισίας στον Τύπο, μετά από την πάνδημη αντίδραση συνδικάτων και φορέων.

Είναι μονόδρομος η πάλη για την ενημέρωση του λαού με βάση τα δικά του δίκια, τους δικούς του αγώνες για την ικανοποίηση των αναγκών του. Και εμείς οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, και πρώτοι οι δημοσιογράφοι έχουμε ευθύνη, υποχρέωση και καθήκον να αγωνιστούμε για ενημέρωση υπέρ του λαού.


Ιούνης 2024

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Ανακοίνωση ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ

Για την αποσιώπηση της συνέντευξης Τύπου
του «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΤΟΜΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΤΕΜΠΩΝ 28-2-2023» από την ΕΡΤ

Το έγκλημα των Τεμπών δεν θα ξεχαστεί, δεν θα συγκαλυφθεί,
όλων των νεκρών θα γίνουμε η φωνή

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Η κρατική ΕΡΤ χωρίς ίχνος ντροπής συνειδητά αποσιώπησε σύμφωνα με την αναφορά - καταγγελία του «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΤΟΜΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΤΕΜΠΩΝ 28-2-2023», προς το Δ.Σ.της ΕΡΤ, τη συνέντευξη Τύπου του στον Δ.Σ.Α στην οποία παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία που ενισχύθηκε από 1.500.000 υπογραφές και με την οποία διατυπώνεται το δίκαιο αίτημα της κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, έτσι ώστε οι υπουργοί να οδηγούνται στα δικαστήρια, όπως ακριβώς συμβαίνει με όλους τους πολίτες.Η ευθύνη γι'αυτό το ανοσιούργημα βαραίνει ολοκληρωτικά και απόλυτα την κυβέρνηση της ΝΔ και τη διοίκηση της κρατικής ΕΡΤ.

Είναι ένα ακόμη δείγμα της «Ευρωπαϊκής Πράξης για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης» που εφαρμόζει απαρέγκλιτα η κυβέρνηση. Αυτή είναι η ελευθερία των ΜΜΕ. Να μην ενημερώνουν το λαό και τη νεολαία για κάθε ζήτημα το οποίο αφορά τη ζωή τους και αγωνίζονται οργανωμένα για το δίκιο τους, να αποσιωπάται η οργανωμένη δράση σωματείων και συλλόγων όπως του «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΤΟΜΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΤΕΜΠΩΝ 28-2-2023», που κάνουν έναν αξιοπρεπή αγώνα και έχοντας στο πλάϊ τους όλους τους εργαζόμενους, τον ελληνικό λαό και τη νεολαία του, παλεύουν για να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές του εγκλήματος, παλεύουν ενάντια σε κάθε απόπειρα συγκάλυψης των υπεύθυνων της τραγωδίας και για να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει οι πραγματικοί ένοχοι, όποιοι και αν είναι και όσο «ψηλά και αν βρίσκονται», ακόμη και στελέχη των κυβερνήσεων που έχουν την ευθύνη για την πολιτική που οδήγησε στο έγκλημα, για την πολιτική σε βάρος ακόμα και της ίδιας της ζωής του λαού.

Με τον καθημερινό αυτό αγώνα και την πολύμορφη αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων έχουν καταφέρει να σπάσουν το τείχος σιωπής που από τη πρώτη στιγμή επιχειρήθηκε να στηθεί.

Το αίσχος, αυτό της κρατικής ΕΡΤ, προκάλεσε την απόλυτα δικαιολογημένη αγανάκτηση των οικογενειών των θυμάτων και κάθε τίμιου εργαζόμενου σε αυτή τη χώρα.

Η ενέργεια αυτή της αποσιώπησης είναι η άλλη όψη του νομίσματος της κατευθυνόμενης ενημέρωσης με κλείσιμο ΜΜΕ όπως τα ρωσικά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και την ενημέρωση από ΝΑΤΟικό επιτελείο στο Κίεβο, ή με τις κατασκευασμένες ειδήσεις από τα αστικά ΜΜΕ και τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή που κατευθύνεται από το κράτος του Ισραήλ και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους του.

Η ΕΕ και η κυβέρνηση με άλλοθι την «Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης» προπαγανδίζουν την προστασία των δημοσίων Μέσων Ενημέρωσης από αδικαιολόγητες παρεμβάσεις ενώ οι διοικήσεις τους, τα διευθυντικά στελέχη τους επιλέγονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τις υπηρετούν πιστά όπως και την αστική κρατική εξουσία ιδιοκτήτη τους.

Δράση σαν αυτή του «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΤΟΜΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΤΕΜΠΩΝ 28-2-2023», είναι ουσιαστικά εχθρική για την ΕΕ, το κράτος και την κυβέρνηση. Γι'αυτό και η αποσιώπηση.

Το ίδιο γίνεται και με τη δράση των ταξικών συνδικάτων που παλεύοντας για τη διεκδίκηση ικανοποίησης των αναγκών των εργατικών οικογενειών συγκρούονται με το αστικό κράτος τις κυβερνήσεις την ΕΕ.

Ενα βασικό συμπέρασμα που προκύπτει απ' όλα τα παραπάνω είναι ότι: Η ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης στην ΕΕ, η προστασία της πολυφωνίας και της ανεξαρτησίας τους, αποτελεί το υποκριτικό άλλοθι της κλιμακούμενης κατευθυνόμενης και ολοένα πιο ομογενοποιημένης αστικής ενημέρωσης και ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας, στοιχείο της συνεχούς αντιδραστικοποίησης του αστικού πολιτικού συστήματος και της αστικής πολιτικής.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Στις 28 Φλεβάρη 2024, ακριβώς ένα χρόνο μετά το έγκλημα των Τεμπών που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, εκατομμύρια εργαζόμενοι και λαός σε μια μεγαλειώδη απεργία, κόντρα σε «θεούς και δαίμονες», βροντοφώναξαν, ακόμα μια φορά, ότι το «έγκλημα των Τεμπών δεν θα ξεχαστεί!», ότι το «έγκλημα αυτό δεν θα συγκαλυφθεί!»

Μαζί με τις προφανείς, όπως αναδεικνύεται μετά από αγώνα και ο δρόμος είναι ακόμα ανοιχτός, πολιτικές και ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων ατόμων για το έγκλημα των Τεμπών, ο πραγματικός ένοχος είναι η στρατηγική και πολιτική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων, ανεξάρτητα από πρόσημο, που την συνδιαμορφώνουν, ψηφίζουν μαζί και υλοποιούν με μοναδικό κριτήριο το «κόστος-όφελος»σε ό,τι αφορά τις λαϊκές ανάγκες.

Επίσης δεν είναι η πρώτη φορά που η κρατική ΕΡΤ, διαχρονικά και με όλες τις κυβερνήσεις που καθορίζουν τη στρατηγική της, παίζει αυτό το ρόλο. Είτε αποσιωπά, στην «καλύτερη» περίπτωση, γεγονότα που αφορούν πραγματικά τον λαό, είτε, ακόμα χειρότερα, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα λέγοντας «μισές αλήθειες».

Απο κοντά και οι στυλοβάτες αυτής της στρατηγικής στον κλάδο των ΜΜΕ, η πλειοψηφία -ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-«Νέας Αριστεράς»-στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

Ούτε μια ανακοίνωση για το αίσχος της ΕΡΤ οι κατά τα άλλα λαλίστατοι και πολυγραφότατοι της πλειοψηφίας άμα πρόκειται για συνόδους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας στο ΝΑΤΟϊκό προτεκτοράτο του Κοσσόβου ή για «σεμινάρια» εξειδίκευσης των «αξιών» της ΕΕ των μονοπωλίων, του ιμπεριαλιστικού πολέμου και των λόμπι της διαφθοράς, ώστε να δηλητηριάζονται μέσω των αστικών ΜΜΕ οι λαϊκές συνειδήσεις.

Αυτά είναι και τα όρια της περιβόητης «δεοντολογίας» «ανεξαρτησίας», «ελευθερίας», των αστικών ΜΜΕ στα οποία την κατεύθυνση χαράζουν οι ιδιοκτήτες και τα διευθυντικά στελέχη.Η ελευθερία τους είναι η ελευθερία του συστήματος που σταματά εκεί που αρχίζει η εργατική λαϊκή πάλη.

Οι δημοσιογράφοι, γενικά οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, πρέπει όσο μπορούν να επιμένουν να κάνουν οι ίδιοι και να προβάλλονται έρευνες και ρεπορτάζ από τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών και να διεκδικούν οργανωμένα, να μπορούν να το κάνουν ελεύθερα. Να αντιστρατεύονται την εργοδοσία και τις διευθύνσεις των ΜΜΕ που τους επιβάλουν να κάνουν τη δουλειά τους σύμφωνα με την εργοδοτική-διευθυντική πολιτική. Να μη δείξουν καμμιά εμπιστοσύνη στην ΕΕ στη δήθεν «Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των ΜΜΕ» και στην ίδια την ΕΕ. Χρειάζεται αγώνας ενάντια στην αντιδραστική πολιτική της ΕΕ και τη κατευθυνόμενη ενημέρωση τα αστικά ΜΜΕ και επιτελεία, μαζί με τη διεκδίκηση ικανοποίησης των αναγκών των οικογενειών μας.

Και στην προκειμένη περίπτωση να συμβάλλουμε με κάθε μέσο που μπορούμε, ώστε το έγκλημα των Τεμπών να μην ξεχαστεί, να μην συγκαλυφθεί, και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι.

Ιούνης 2024


 

 

 

 

 


 

 

 

 

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑΜΕ ΜΕ ΤΙΜΗ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ,
ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟ
ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ

Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι, όλοι οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα ΜΜΕ που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αποχαιρετάμε με θλίψη και απέραντο σεβασμό τον παλαίμαχο δημοσιογράφο, συνδικαλιστή και πρώην πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Μανώλη Μαθιουδάκη, που έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών.

Γεννήθηκε το 1933, στην Κοξαρέ Ρεθύμνου, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε οικογένεια με αγωνιστικές παραδόσεις, αφού ο καθηγητής πατέρας του ήταν Γραμματέας

του ΕΑΜ Ρεθύμνου, που σκοτώθηκε σε ενέδρα των Γερμανών ναζί την περίοδο της Κατοχής. Και ο ίδιος συνελήφθη σε ηλικία 9 ετών και κρατήθηκε μαζί με τη μητέρα του στις φυλακές της Φορτέτζας, στο Ρέθυμνο.

Με αυτές τις αγωνιστικές περγαμηνές στη διάρκεια της μακράς σταδιοδρομίας του καταξιώθηκε με την επαγγελματική του επάρκεια αλλά και κύρια για την αγωνιστική του στάση και συνεισφορά απέναντι στα προβλήματα των εργαζόμενων δημοσιογράφων, των εργαζόμενων του κλάδου των ΜΜΕ και συνολικά του λαού. Στήριξε με όλες του τις δυνάμεις τη "Δημοσιογραφική Συνεργασία" και βρισκόταν πάντα μπροστά στους αγώνες του κλάδου και του ταξικού εργατικού κινήματος.

Εμείς οι νεότεροι συνάδελφοι του, που βρεθήκαμε στο ίδιο μετερίζι θα τον θυμόμαστε παντοτινά και θα τον τιμάμε στους αγώνες.