ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ ΤΩΡΑ!

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ για το ασφαλιστικό

Η κατάθεση του νομοσχεδίου της Κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, επιβεβαιώνει, δυστυχώς, τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις.

Οδηγεί στην παραπέρα χειροτέρευση του συνταξιοδοτικού καθεστώτος για όλους τους εργαζόμενους και για τους εργαζόμενους στον Τύπο και τα ΜΜΕ.

Συμπληρώνει τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις που έγιναν με τους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (νόμοι Σιούφα, Ρέππα κλπ), ισοπεδώνοντας προς τα κάτω τα όποια ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση

  • Ιδρύει το «Ενιαίο Ταμείο Τύπου και ΜΜΕ» όπου εντάσσει ΤΣΠΕΑΘ, ΤΑΙΣΥΤ και ΤΑΤΤΑ, και ανοίγει το δρόμο για την εξίσωση «προς τα κάτω» δικαιωμάτων και παροχών και αύξηση κρατήσεων και εισφορών εργαζομένων. Χρησιμοποιεί ως δόλωμα την διατήρηση των ξεχωριστών λογαριασμών, αλλά ομολογεί την πρόθεση της πλήρους ενοποίησης σε επόμενη φάση, αφού κάνει την αρχή από τώρα: Ενοποιεί τον κλάδο Υγείας για ΤΑΙΣΥΤ, ΤΑΤΤΑ και Εφημεριδοπώλες, στο κατώτερο επίπεδο παροχών, αυτό των εφημεριδοπωλών. Η εξαίρεση του ΕΔΟΕΑΠ (όπως και των άλλων ανάλογων τέτοιων Ταμείων που λειτουργούν ως ΝΠΙΔ - ΤΥΠΕΤ κλπ) είναι προφανώς προσωρινή.

  • Δημεύει το 10% των πόρων των Ταμείων μας με το λεγόμενο «Ειδικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών». (Ας είναι καλά και τα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, αλλά και η ΓΣΕΕ που έχουν προτείνει την ίδρυση αυτού του «κουμπαρά» όπως τον λένε).

  • Συνεχίζει (όπως με τους νόμους Σιούφα - Ρέππα) την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Με πολλούς τρόπους και για όλους τους εργαζόμενους. Μεγαλύτερα θύματα οι γυναίκες, αλλά και όλοι όσοι πρωτοασφαλίστηκαν μετά την 1/1/1983. Δηλαδή, ουσιαστικά δουλειά μέχρι τα 68 και βάλε...

Καταργεί τις «πρόωρες» και «μειωμένες» συντάξεις, αφού τις κάνει ασύμφορες όταν δεν τις απαγορεύει άμεσα. Στο όνομα της Προστασίας της Μητρότητας αυξάνονται τα όρια ηλικίας για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά, καταργείται το δικαίωμα στην πρόωρη - μειωμένη σύνταξη στα 50 χρόνια. Βάζει μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Οι ευθύνες του μπλοκ της κυβερνητικής - εργοδοτικής πλειοψηφίας στις διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεών μας (ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ κλπ) είναι τεράστιες και εγκληματικές. Από την πρώτη στιγμή, το κύριο μέλημά τους ήταν πώς θα εμποδίσουν με κάθε τρόπο την έκφραση των έντονων αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων, πώς θα περιορίσουν την αντίδραση μόνο στις... αντιδημοσιογραφικές ρυθμίσεις, πώς θα περιορίσουν το πρόβλημα μόνο στο «ενιαίο ταμείο επιστημόνων», πώς θα ορθώσουν εμπόδια στο Διασωματειακό, το οποίο στην ουσία το έχουν διαλύσει.

Λειτούργησαν και λειτουργούν ως βαστάζοι της αντιασφαλιστικής κυβερνητικής πολιτικής.

Ευθύνες όμως έχουν και εκείνες οι δυνάμεις και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που - πατώντας στο δίκαιο αίτημα των τεχνικών τηλεόρασης και ραδιοφώνου - έσπειραν και σπέρνουν συγχύσεις και αποπροσανατολισμό, προτάσσοντας απέναντι σε όλα όσα προωθεί η κυβέρνηση, την ανάγκη δημιουργίας Ενιαίου Ταμείου Τύπου «όλων των ειδικοτήτων», ως την λυδία λίθο για τη λύση των προβλημάτων. Ξεχνώντας ότι η ουσία βρίσκεται στο πώς γίνονται οι ενοποιήσεις και όχι στο με ποιούς, δημιούργησαν το βασικό σημείο αντίθεσης με το μπλοκ Σόμπολου - Τσαλαπάτη, αφήνοντας έτσι στο απυρόβλητο την ουσία της αντιδραστικής πολιτικής.

Επιβάλλεται, τώρα έστω και στο παραπέντε, ο ξεσηκωμός του κλάδου. Οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ κλπ) ούτε θέλουν, ούτε μπορούν. Ο λόγος ανήκει στους εργαζόμενους. Να συμπαραταχθούμε με όλο το εργατικό λαϊκό κίνημα κατά του νομοσχεδίου, για την απόκρουση και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Απορρίπτουμε συνολικά το νέο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, απορρίπτουμε το Ταμείο Τύπου που οδηγεί σε περικοπές των δικαιωμάτων και των συντάξεών μας.

Τέρμα πιά στις αυταπάτες! Να ξεσηκωθούμε, τώρα, και μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, να διεκδικήσουμε, ανάμεσα στα άλλα:

  • Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νομοσχέδιο και να καταργήσει τους αντιασφαλιστικούς νόμους Σιούφα -Ρέππα.

  • Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους.

  • Αποκλειστικά Δημόσια-Δωρεάν Υγεία, Πρόνοια. Κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων για τον κλάδο Υγείας.

  • Πλήρη-σταθερή εργασία και ΣΣΕ που να εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς μισθούς και μεροκάματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

  • Αύξηση της χρηματοδότησης των ταμείων από το κράτος και την εργοδοσία. Επιστροφή των κλεμμένων, καταβολή του συνόλου του ποσού που οφείλουν.

  • Σύνταξη στο 80% του τελευταίου μισθού. Κατώτερος μισθός 1400 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 1120 ευρώ για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους.

  • Σύνταξη στα 55 χρόνια για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες. Πέντε χρόνια λιγότερο για τα Βαρέα-Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ). Διεύρυνση των ΒΑΕ. Ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας. Προστασία της Μητρότητας.

Αθήνα, 6 Μάρτη 2008