ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, άνεργοι, απλήρωτοι, συνταξιούχοι

  Οι εκδότες και οι καναλάρχες , έχοντας στήριγμα όλους τους αντεργατικούς νόμους που ψηφίστηκαν τα δυο τελευταία χρόνια, έχουν εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση σε βάρος των εργαζομένων στα MME.

 Στον ΔΟΛ, στον ΠΗΓΑΣΟ, στoν ΟΜΙΛΟ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ, στο ΚΕΡΔΟΣ στην ESPRESSO, στο STAR, στην SPORTDAY και ΣΠΟΡ FM αλλά και σε άλλους χώρους οι εργοδότες συντονισμένα και με σχέδιο προσπαθούν να περάσουν ατομικές συμβάσεις για μείωση αποδοχών της τάξης του15%-20%.Ταυτόχρονα σαμποτάρουν συστηματικά την υπογραφή συλλογικής σύμβασης . Στόχος η ολοκληρωτική κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Οι μειώσεις αποδοχών συνοδεύονται από απολύσεις, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις από την πλευρά των εργοδοτών. Δύο μέρες πριν την περίφημη επιστολή Ψυχάρη στους εργαζόμενους του ΔΟΛ στην οποία ζητούσε μειώσεις με ταυτόχρονη δέσμευση για πάγωμα των ομαδικών απολύσεων , απολύθηκαν από τον οργανισμό τέσσερις συνάδελφοι. Τα ίδια έκαναν και οι Μπόμπολας και ο Αλαφούζος: Από τη μια μειώσεις, για να γλυτώσουν δήθεν οι θέσεις εργασίας και από την άλλη ομαδικές απολύσεις.

 Άλλα και στο χώρο των περιοδικών ,ο 'Όμιλος Αττικών εκδόσεων (Θ.ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ-ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ) στις 30/11/11 προέβη σε 5 απολύσεις εργαζομένων. Υπενθυμίζουμε ότι ο όμιλος τον Φλεβάρη του 2011 προχώρησε εκβιαστικά σε μειώσεις 10% - 15% στους μισθούς παραβιάζοντας τις υφιστάμενες συλλογικές συμβάσεις ώστε να μην προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις. Ο όμιλος το 2007-9 είχε μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας του με επενδύσεις στα Βαλκάνια ενώ πρόσφατα τον περασμένο Οκτώβρη διέθεσε κάποια εκατομμύρια ευρώ για την εξαγορά του ραδιοσταθμού Λάμψη FM. Αλλά και στο εννεάμηνο του 2011, μέσα σε συνθήκες κρίσης, τα κέρδη της εταιρίας προ φόρων αυξήθηκαν σε 1.266.794€ έναντι 423.690€

 Είτε με κέρδη είτε με ζημιές οι εργοδότες συνεχίζουν τον σφαγιασμό κάθε εργασιακού δικαιώματος των εργαζομένων, πότε στο όνομα της βιωσιμότητας μιας επιχείρησης πότε χάρη της ανταγωνιστικότητας.

Ταυτόχρονα με την αύξηση του αριθμού των ανέργων ολοένα και αυξάνονται οι περιπτώσεις εργαζομένων στα ΜΜΕ που βρίσκονται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας. Απλήρωτοι για μήνες, χωρίς τη δυνατότητα να πάρουν έστω και το πενιχρό επίδομα ανεργίας, μένουν τελείως απροστάτευτοι αντιμετωπίζοντας το φάσμα της φτώχειας και την απειλή των χαρατσιών. Φαινόμενα όπως αυτά της Απογευματινής, του Alter , της Ελευθεροτυπίας εξαπλώνονται και σε άλλους εργασιακούς χώρους όπου οι καθυστερήσεις καταβολής δεδουλευμένων τείνουν να γενικευτούν .

 Όλα αυτά δεν είναι μεμονωμένα, αφορούν όλους τους κλάδους, όλη την εργατική τάξη.

Η επίθεση από το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης και της πλουτοκρατίας είναι ενιαία και συντονισμένη και τέτοιο χαρακτήρα πρέπει να πάρει και η αντεπίθεση των εργαζομένων.

Υπάρχει αρκετή πείρα συσσωρευμένη από τους εργαζόμενους ώστε να μπορούν πλέον να αποφεύγουν της πεπονόφλουδες και τα ψευτοδιλήμματα.

  Το αληθινό δίλημμα είναι ένα : Υποταγή που οδηγεί στην εξαθλίωση, ή αντίσταση και αγώνας με αξιοπρέπεια και χειραφέτηση από τους εργοδότες και τα κόμματα τους;

 Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος .

Να σηκωθούμε όλοι στο πόδι , να μην επιτρέψουμε να περάσουν οι ατομικές συμβάσεις, η εκ περιτροπής εργασία , οποιαδήποτε άλλη μορφή μείωσης μισθού ή ελαστική σχέση εργασίας. Να πούμε όχι στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, να καταργήσουμε στην πράξη τους νόμους που τις υπονομεύουν .

Μπορούμε να τους εμποδίσουμε. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ταξικών σωματείων , που σε παρόμοια διλήμματα απάντησαν αγωνιστικά και δείχνουν τον δρόμο.

Οι χαλυβουργοί στην Ελευσίνα δίνουν μαθήματα ταξικού αγώνα και αλληλεγγύης , το ίδιο και οι εργαζόμενοι στην ΚΑΤΣΕΛΗΣ στο εργοστάσιο της ΑΓΝΟ στο Κορωπί που πέτυχαν την επαναπρόσληψη απολυμένων συναδέλφων όπως και στην ΜΕΒΓΑΛ λίγες μέρες πριν.

Αλλά και οι συνάδελφοι στο ΚΕΡΔΟΣ που αντιστέκονται στους εκβιασμούς της εργοδοσίας, δεν υπογράφουν τις ατομικές συμβάσεις. Είναι ήδη νικητές γιατί ξεπέρασαν τον φόβο που θέλουν επιβάλουν σε όλους μας.

Το ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ και ΜΜΕ εκφράζει την συμπαράσταση του στους συναδέλφους του Κέρδους αλλά και σε κάθε άλλο συνάδελφο που σηκώνει κεφάλι. Να μη μείνουν φωτεινές εξαιρέσεις αλλά παραδείγματα που θα γενικευτούν.

  Να πάρει σάρκα και οστά η ταξική αλληλεγγύη.

Κανένας άνεργος ή απλήρωτος συνάδελφος, να μη μείνει μόνος του, σε κανέναν να μη τολμήσουν να κόψουν το ρεύμα, το νερό , την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

  • Να διεκδικήσουμε τώρα μέτρα ανακούφισης για όλους αυτούς τους συναδέλφους που είτε απολύθηκαν είτε μένουν απλήρωτοι για μήνες.

  • Να παγώσουν τα δάνεια στις τράπεζες , να μη χάσει κανένας το σπίτι του.

  • Οι άνεργοι να επιδοτούνται όσο κρατάει η ανεργία. Να μη μείνουν ανασφάλιστοι .

  • Να διεκδικήσουμε ανάλογο επίδομα και για τους συνάδελφους που η εργοδοσία τους αφήνει απλήρωτους για μήνες. Όσοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας να δικαιούνται επίδομα ανεργίας.

Κανένας εργαζόμενος ή άνεργος να μην πληρώσει τα χαράτσια , συλλογικά και οργανωμένα να τους τα επιστρέψουμε.

Το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται σε αυτό αλλά και οι λαϊκές επιτροπές που στήνονται σε κάθε γειτονιά πρωτοστατούν στην μάχη κατά των χαρατσιών. Επικοινωνήστε μαζί τους , ξεπεράστε τον φόβο , κανένας μόνος του , όλοι για έναν και ένας για όλους.

Συσπειρωθείτε στο ΠΑΜΕ, στα ταξικά σωματεία , στη γραμματεία του ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ.

Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε τον αγώνα

Την Τρίτη 6 Δεκέμβρη σε κάθε πόλη, σε κάθε περιοχή, σε όλη την Ελλάδα, οργανώνουμε συγκεντρώσεις μπροστά στα γραφεία των Εφοριών. Απαιτούμε να ακυρωθεί το χαράτσι για τα ακίνητα. Να σταματήσει η φοροληστεία. Το απόγευμα συνεχίζουμε με συλλαλητήρια σε κάθε πόλη, σε κάθε Δήμο.

Στις 20 Δεκέμβρη πραγματοποιούμε συλλαλητήρια για τους ανέργους σε κάθε πόλη. Δεν αφορά μόνο τους ανέργους είναι ζήτημα συνολικά των εργαζομένων.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ

Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

 

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ

2/12/2011