ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ «ΚΕΡΔΟΣ»

Το ΠΑΜΕ Τύπου καταγγέλλει τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ και ΕΤΗΠΤΑ για την απαράδεκτη στάση τους έναντι των εργαζομένων στην εφημερίδα «Κέρδος».

Μετά από τέσσερις μήνες απεργιακών κινητοποιήσεων, κάποιοι εκ των εργαζομένων βρίσκονται σε επίσχεση, ενώ οι υπόλοιποι παρέχουν τις υπηρεσίες τους χωρίς να αμείβονται. Οι όποιες… προσπάθειες των επικεφαλής των ΔΣ εξαντλούνται σε επιστολές και αόριστες συζητήσεις με τους εκπροσώπους της εργοδοσίας, παρέχοντας ουσιαστικά ασυλία στις παρανομίες τους.

Στις 19/2 ο διευθυντής της εφημερίδας, παρουσία της προέδρου και δύο μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, δεσμεύθηκε εκ νέου για την καταβολή έως 25/2 (της έως τώρα μη καταβληθείσας) δόσης αποζημίωσης σε απολυμένη, καθώς και ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου θα δοθούν έναντι δεδουλευμένων τόσο σε όσους είναι σε επίσχεση όσο και σε όσους εξακολουθούν να εργάζονται.

Την ίδια στιγμή ο βασικός μέτοχος της εφημερίδας Θωμάς Λιακουνάκος, που δραστηριοποιείται ως επιχειρηματίας, πέραν της εφημερίδας «Κέρδος» και στον χώρο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Υγείας και στον χώρο της οικιστικής ανάπτυξης και στον χώρο του Χρηματιστηρίου ενώ αντιπροσωπεύει ευρωπαϊκές καθώς και αμερικάνικες εταιρείες συνεργαζόμενος με το Υπουργείο Άμυνας, διατηρεί απλήρωτους επί μήνες και τους εργαζομένους του και σε άλλες επιχειρηματικές του δραστηριότητες σε όλη την Ελλάδα (Euromedica).

Στην εφημερίδα «Κέρδος» η εργοδοσία από τον Οκτώβριο του 2011 έως και σήμερα έχει ξεκινήσει μία άκρως επιθετική πολιτική κατά των εργαζομένων, εκβιάζοντάς τους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μειώσεις, ενώ προχώρησε και σε μονομερείς μειώσεις έως και 35% (Ιούνιος 2012) παρότι κρίθηκαν παράνομες τόσο από το ΣΕΠΕ όσο και από το υπουργείο Εργασίας. Τον Ιούλιο 2013 εξανάγκασε σε υπογραφή ατομικών συμβάσεων αρκετούς δημοσιογράφους που έως τότε αντιστέκονταν, απειλώντας με απολύσεις. Μάλιστα για να «παραδειγματίσει» τους ανυπότακτους, προχώρησε σε δύο εκδικητικές απολύσεις, λόγω άρνησης υπογραφής των νέων μειώσεων.

Σήμερα η εργοδοσία βρίσκεται αντιμέτωπη και με πρόσφατη απόφαση της Δικαιοσύνης (401/2014), με την οποία καταδικάστηκε για τις αυθαίρετες και μονομερείς περικοπές των μισθών που επέβαλε στους εργαζομένους του «Κ», οι οποίοι αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Το ΠΑΜΕ Τύπου καλεί τους εργαζόμενους στο «Κέρδος» αλλά και σε όλες τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις να μη σκύψουν το κεφάλι και να σταθούν όρθιοι, συνεχίζοντας τον αγώνα τους.