ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ Π.ΣΥ.Π.ΕΡΤ ΣΤΙΣ 1 ΚΑΙ 2/2/18.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Στα τρία χρόνια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βιώσαμε όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας τη συνέχιση της αντεργατικής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, με μέτρα ακόμα σκληρότερης έντασης προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Μόνο το προηγούμενο διάστημα ψηφίστηκαν:

 • Ο νόμος για την παρεμπόδιση της απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία, με στόχο να «καθαρίσουν» το δρόμο για την οργανωμένη διεκδικητική πάλη των εργαζομένων.
 • Νέα μέτρα για το τσάκισμα όσων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν μείνει στα χαρτιά, την παραπέρα κατακρεούργηση των κοινωνικοασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, με μειώσεις σε όλα τα επιδόματα, τσεκούρι έως και 30% στις συντάξεις.
 • Μείωση του αφορολόγητου των μισθωτών και συνταξιούχων.
 • Κλιμάκωση των πλειστηριασμών ακόμα και για πρώτες κατοικίες, με ταυτόχρονη ποινικοποίηση των αγώνων με αυτόφωρες διαδικασίες.

Σαρώνουν τους εργαζόμενους η μαζική ανεργία και απληρωσιά, οι απολύσεις επί απολύσεων, οι ατομικές συμβάσεις με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα.

Ταυτόχρονα, η συνέχιση της ενεργητικής συμμετοχής της χώρας μας στους σχεδιασμούς των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών δημιουργεί κινδύνους για εμπλοκή και σε πολεμικές επιχειρήσεις για τα συμφέροντα των ντόπιων και ξένων κεφαλαιοκρατών.

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Πρέπει να έχουμε καθαρό ότι το άνοιγμα της ΕΡΤ δεν ήταν παραχώρηση της κυβέρνησης, ούτε αποτέλεσμα μεσολάβησης κάποιων. Κατακτήθηκε με τον δίχρονο αγώνα όχι μόνο των εργαζομένων της, αλλά και χάρη στην αλληλεγγύη του εργατικού κινήματος και στην κινητοποίηση ευρύτερων λαϊκών μαζών. Να θυμηθούμε την πολύμορφη συμπαράσταση ταξικών σωματείων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, άλλων λαϊκών φορέων σε όλη την Ελλάδα.

Παρά την αρχική ευφορία από την κυβερνητική εναλλαγή και την επανέναρξη στην ΕΡΤ, που καλλιέργησε ελπίδες και αυταπάτες, όχι μόνο παραμένουν, αλλά και εντείνονται τα προβλήματα για όλους τους εργαζόμενους της ΕΡΤ.

 • Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις και κατοχυρωμένα δικαιώματα δεν έχει ακόμα υπογραφεί.
 • Παραμένουν εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων (διοικητικοί και τεχνικοί με ενιαίο μισθολόγιο, δημοσιογράφοι και καλλιτεχνικές ειδικότητες με ΚΥΑ), συμβασιούχοι χωρίς δικαιώματα. Παραμένει το πρόβλημα της αναγνώρισης προϋπηρεσίας για νέους και παλιούς εργαζόμενους, παραμένουν οι δικαστικές εκκρεμότητες των παλιών εργαζομένων για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους πριν το κλείσιμο της ΕΡΤ.
 • Ο νέος ΓΚΠ και το νέο Οργανόγραμμα παραμένουν ακόμα «υπό διαβούλευση», χωρίς τη συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων.
 • Η ΕΡΤ συνεχίζει να προπαγανδίζει τις ιδέες της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σαν μονόδρομο, την εξίσωση φασισμού - κομμουνισμού και άλλα τέτοια ιδεολογήματα, που λειτουργούν για τη διασφάλιση των ταξικών συμφερόντων των αφεντικών.

Συμπαραστάτες στην προσπάθεια να περάσει η κυβέρνηση τα μέτρα με τις λιγότερες αντιδράσεις έχει τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ - ΜΕΤΑ, που σε δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο με άθλια επιχειρήματα εμποδίζουν ή αποπροσανατολίζουν τη συλλογική δράση των εργαζομένων. Κρατάνε τα σωματεία απονεκρωμένα (π.χ. τα ΔΣ να συνεδριάζουν αραιά ή και καθόλου, με φτωχό ή τυπικό περιεχόμενο), να παίζουν το ρόλο του νεροκουβαλητή στις εκλογικές διαδικασίες, αποκομμένα από τις σύγχρονες ανάγκες και τα προβλήματα των εργαζομένων, με διοικήσεις που κοιτούν να εξαργυρώσουν τη στάση τους. Σωματεία χωρίς ταξικό προσανατολισμό, εγκλωβισμένα στις γραμμές του «κοινωνικού διαλόγου» και του δικαστικού συνδικαλισμού και όχι της διεκδίκησης. Εργοδοτικά και κυβερνητικά προσανατολισμένα σωματεία, που στόχο έχουν τον εκφυλισμό και την υποταγή του κινήματος στη λογική του κοινωνικού εταιρισμού, της διαβούλευσης και του βολέματος. Με πλειοψηφίες στη διοίκησή τους, που με κάθε ευκαιρία «ξεπλένουν» τις ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας, με την ανάδειξη των «μνημονίων και των μνημονιακών πολιτικών» ως του μόνου και αποκλειστικά υπεύθυνου για την κατάσταση των εργαζομένων.

Η «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» στον ΠΣΥΠΕΡΤ, όλες οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο αγωνιστικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ μέσα στο κίνημα των εργαζομένων της ΕΡΤ, δεσμεύονται στο παρακάτω πλαίσιο αρχών και στόχων διεκδίκησης:

Με ενότητα και αλληλεγγύη στη βάση των ταξικών συμφερόντων των απλών εργαζομένων στην ΕΡΤ, να αποκρούσουμε τις φωνές που θέλουν τους εργαζόμενους διασπασμένους κατά κλάδο (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί, καλλιτεχνικό προσωπικό κ.λπ.), εργασιακές σχέσεις (μόνιμοι, συμβασιούχοι) ή ακόμα και με γεωγραφικά κριτήρια (Αθήνα, περιφέρεια). Η απάντησή μας πρέπει, μπορεί και πάνω απ' όλα χρειάζεται να είναι «όλοι για έναν, ένας για όλους». Μόνο έτσι μπορούμε να χτίσουμε ένα κίνημα ταξικό, ρωμαλέο, διεκδικητικό, ικανό να βάζει εμπόδια σε αντεργατικά σχέδια, να αποσπά μικρές ή μεγαλύτερες κατακτήσεις, μαζί με το υπόλοιπο εργατικό - λαϊκό κίνημα, να ανοίγει το δρόμο για την ευημερία των εργαζομένων.

 • Η ουσιαστική αναβίωση, το δυνάμωμα και η συμμετοχή στις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος, μέσα από τα σωματεία και την ΠΟΣΠΕΡΤ, παίρνοντας όμως διαζύγιο με το πρόσφατο παρελθόν, με τα διαλυτικά φαινόμενα και με τα σωματεία νεκρά να παίζουν το ρόλο του νεροκουβαλητή στις εκλογικές διαδικασίες. Με ταξικό προσανατολισμό, με ζωντανή συμμετοχή, με τακτικές συνελεύσεις να παίρνουν οι εργαζόμενοι τις αποφάσεις τους και να στηρίζουν τα αιτήματα και τις μορφές πάλης που επιλέγουν κάθε φορά, από τα κάτω.
 • Να συνεχιστεί με κάθε τρόπο ο αγώνας για την πλήρη αποκατάσταση των εργαζομένων (αορίστου και συμβασιούχοι, οι περισσότεροι με 10 και πάνω χρόνια προϋπηρεσίας) με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για υπογραφή πραγματικής ΣΣΕ που να τείνει στην αναπλήρωση των απωλειών του προηγούμενου διαστήματος. Πραγματικής και όχι νέου τύπου ΣΣΕ, που είναι στις επιδιώξεις της συγκυβέρνησης, αφού θα συνδέει τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων με την κερδοφορία του κεφαλαίου.
 • Την ακύρωση όλων των αντεργατικών νόμων και διατάξεων που ψηφίστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
 • Μαζί με τα παραπάνω, το κίνημα μέσα στην ΕΡΤ πρέπει να δίνει ταυτόχρονα τον αγώνα για ολόπλευρη και ουσιαστική ενημέρωση του ελληνικού λαού, ενάντια στη χειραγώγηση και τον αποπροσανατολισμό, χωρίς την αυταπάτη ότι έτσι θα γίνει από μόνη της φιλολαϊκή η ενημέρωση μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα.

Διεκδικούμε:

 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, για όλους.
 • Κατάργηση της δουλειάς ορισμένου χρόνου, με σύμβαση έργου και κάθε μορφής ελαστική εργασία.
 • Μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας και να αποκαθιστούν τις απώλειες του προηγούμενου διαστήματος.
 • Κατοχύρωση του δικαιώματος ημερών ανάπαυσης και αμοιβής των αργιών.
 • Αναγνώριση των αδειών μητρότητας και ασθένειας για τους συμβασιούχους.
 • Κατοχύρωση των επιδομάτων επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, με ταυτόχρονη λήψη μέτρων για άρση της επικινδυνότητας.
 • Κατοχύρωση της αμοιβής της πρόσθετης απασχόλησης, νυκτερινών και αργιών με όρους αμοιβής εργασίας, καθώς και την απόδοση των δαπανών κίνησης.
 • Την κατάρτιση ολοκληρωμένου, πραγματικού ΓΚΠ και Υπηρεσιακού Οργανισμού.
 • Το σταμάτημα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία των λαϊκών οικογενειών και των κατασχέσεων στα εισοδήματα των μισθωτών, ανέργων και συνταξιούχων.
 • Τα σύγχρονα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα, με αύξηση των συντάξεων και των παροχών υγείας.
 • Να σταματήσει η φοροεπιδρομή στα εισοδήματά μας.
 • Να ανατραπεί ο νόμος για τον περιορισμό και την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος στην απεργία.
 • Την κατάργηση των μεικτών και εξωτερικών παραγωγών και αναθέσεων, απαιτούμε την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΡΤ και όλων των μονάδων παραγωγής, συντήρησης και λειτουργίας.

Στις εκλογές του ΠΣΥΠΕΡΤ στις 1 και 2 Φλεβάρη 2018, στηρίζουμε και με την ψήφο μας τη «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», το ψηφοδέλτιο που στηρίζεται στις αρχές και τους στόχους πάλης του ΠΑΜΕ. Ψηφίζουμε για:

Το Δ.Σ. του Π.ΣΥ.Π.ΕΡΤ                    Για την ΠΟΣΠΕΡΤ                 Για το Ε.Κ.Α.

Γιώργος Κώτης                               Φώτης Κόλλιας                  Φώτης Κόλλιας

Θεόδωρος Λαζάρου                         Γιώργος Κώτης                   Γιώργος Κώτης

                                                Θεόδωρος Λαζάρου             Θεόδωρος Λαζάρου