ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΣΤΗΝ ΕΠΗΕΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΤΟΥ «OPEN TV»

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Εμείς οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΜΜΕ που συσπειρωνόμαστε στο ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ-ΕΠΗΕΑ στηρίζουμε τον αγώνα σας, ενάντια στις μαζικές απολύσεις τεχνικών που έχει εξαγγείλει η εργοδοσία του «OPEN TV».

Απαιτούμε να μην απολυθεί κανένας, να μην πεταχτεί κανείς στη γαλέρα των εταιρειών παραγωγής.

Απαιτούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα, κατοχυρωμένα με κλαδική ΣΣΕ.

Η επίθεση μέσω απολύσεων, μείωσης μισθών, ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, εντατικοποίησης της εργασίας δεν είναι επιλογή της εργοδοσίας μόνο στον «OPEN», αλλά στρατηγική όλων των αφεντικών στα ΜΜΕ, προκειμένου να εξασφαλίσουν κέρδη, βγαλμένα με τον δικό μας ιδρώτα.

Στην επίθεση αυτή είναι ζωτική ανάγκη να απαντήσουμε ενιαία οι εργαζόμενοι του κλάδου των ΜΜΕ, με οργάνωση του αγώνα μας σε κάθε τόπο δουλειάς.

Σε αυτήν την κατεύθυνση η ΔΑΣ-ΕΠΗΕΑ καλεί όλες τις ενώσεις και τις Ομοσπονδίες του κλάδου να συμβάλλουν τώρα, χωρίς καμιά αναβολή.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» στην ΕΠΗΕΑ

Αθήνα, 26 Ιούλη 2020

 

 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΔΑΣ ΕΠΗΕΑ ΓΙΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στην ΕΠΗΕΑ καλεί τους πρώην εργαζόμενους - διοικητικούς υπαλλήλους της «Ελευθεροτυπίας» στην αγωνιστική κινητοποίηση που κάλεσε το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, αύριο Πέμπτη 25 Ιούνη 2020, ώρα 18.30, μπροστά στο υπουργείο Εργασίας.

Είναι γνωστό το πρόβλημα των 850 πρώην εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας», που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις αλλαγές του πτωχευτικού κώδικα που έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που βάζει την ικανοποίηση των απαιτήσεων των εργαζομένων τελευταία στη σειρά των αποζημιώσεων.

Ο ρόλος του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού είναι επίσης γνωστός. Αντί να οργανώσει την πάλη, κατευθύνει τους απλήρωτους συναδέλφους σε μακροχρόνιες και αμφίβολες νομικές διαδικασίες. Απευθύνεται με «παρακάλια» προς τις κυβερνήσεις, τα υπουργεία και τους τραπεζίτες, ενώ και οι ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών στα ΜΜΕ στόχο έχουν τον εφησυχασμό και την αδράνεια των εργαζομένων του κλάδου.

Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στην ΕΠΗΕΑ μαζί με το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου που ανέλαβε την πρωτοβουλία, θα εξαντλήσουμε κάθε μορφή πίεσης προς την κυβέρνηση και τη Βουλή, θα οργανώσουμε την αγωνιστική διεκδίκηση για να πληρώσουν κράτος, εργοδοσία και τραπεζίτες τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις. Το πρόβλημα των πρώην εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας» πρέπει να είναι πρόβλημα όλου του κλάδου, αφού πολλοί συνάδελφοι είναι ήδη ή θα βρεθούν στην ίδια θέση.

Να απαιτήσουμε τώρα από τον υπουργό Εργασίας να δώσει απάντηση, η κυβέρνηση να πάρει θέση στο πρόβλημα των εργαζομένων που αφορά και άλλες περιπτώσεις πτωχευμένων επιχειρήσεων του κλάδου των ΜΜΕ και να δώσει άμεσα λύση.

Ολοι και όλες στη συγκέντρωση μπροστά στο υπουργείο Εργασίας, Πέμπτη 25 Ιούνη, ώρα 18.30. Να μη λείψει κανείς!ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΣΤΗΝ Ε.Π.Η.Ε.Α ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΙΣ 9 ΚΑΙ 10 ΜΑΗ 2019

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η διαδικασία των αρχαιρεσιών για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων για το 8ο Συνέδριο της ΠΟΕ ΠΤΥΜ πραγματοποιείται μέσα στις προεκλογικές συνθήκες, στις οποίες όλα τα αστικά κόμματα (ΚΙΝΑΛ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) και οι δορυφόροι τους, διαχειριστές της κυβερνητικής εξουσίας, στήνουν έναν ψευτοκαβγά που δεν αφορά τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων. Αφού συμφωνούν στις βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις, δηλαδή στην πρόσδεση με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και στο βάθεμα της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής.

Ετσι διαχειρίστηκαν την κρίση, έτσι και την επερχόμενη ανάπτυξη σε όφελος του κεφαλαίου. Λένε ότι μας έβγαλαν από τα μνημόνια, αλλά όλοι οι μνημονιακοί νόμοι παραμένουν ενεργοί. Στη σκιά της σκανδαλολογίας, των μεταγραφών παλιών και φθαρμένων υλικών, των πλαστών διλημμάτων (πρόοδος - συντήρηση) των ψευδεπώνυμων αντιφασιστικών καλεσμάτων, επιχειρούν να καμουφλάρουν την από κοινού επίθεσή τους στα εργατικά - λαϊκά εισοδήματα. Την επί της ουσίας συμφωνία για το πλιάτσικο στη λαϊκή κατοικία με τους πλειστηριασμούς και τη σύμπλευσή τους στη ΝΑΤΟποίηση των Βαλκανίων με κινδύνους για τους λαούς στο πλαίσιο των ανταγωνισμών, στο όνομα της ενίσχυσης των συμφερόντων ντόπιων και ξένων κεφαλαιοκρατών και των πολιτικών τους εκπροσώπων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Ο κλάδος μας δεν αποτέλεσε και δεν μπορούσε να αποτελέσει την εξαίρεση στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως προηγούμενα και αυτής των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και αδιάψευστα:

 • Ο υπερδιπλασιασμός της ανεργίας στον κλάδο, η οποία ξεπερνά πια το 30%.
 • Η πολύμηνη ομηρία των εργαζομένων στο ΔΟΛ, το MEGA, τον ΠΗΓΑΣΟ μετατράπηκε σε τραγωδία για τη ζωή των εργαζομένων που έχασαν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις και τώρα βρίσκονται στην ανεργία χωρίς σοβαρή προοπτική επανόδου σε δουλειά.
 • Η απληρωσιά είναι κανόνας παντού σχεδόν.
 • Οι ατομικές συμβάσεις επίσης, όπως και η δουλειά με όρους εντατικοποίησης.
 • Σε πολλά μαγαζιά ο κατώτατος μισθός της Αχτσιόγλου βαφτίζεται κανονικότητα.
 • Συνεργασία ALPHA - STAR, που ανοίγει το δρόμο συγχωνεύσεων τηλεοπτικών σταθμών μεταξύ τους ή και με τηλεπικοινωνιακούς κολοσσούς με την επιδίωξη της μείωσης του κόστους λειτουργίας, που θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι με απώλειες σε θέσεις εργασίας και δικαιώματα.

Περισσότερα...

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ της «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» για τις εκλογές ανάδειξης ΔΣ, Οργάνων Διοίκησης της ΕΠΗΕΑ και εκπροσώπων στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, στις 4, 5 και 6 Απρίλη 2017

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Πέρασαν δύο χρόνια από τις προηγούμενες εκλογές του Μάρτη του 2015 για την ανάδειξη του ΔΣ της ΕΠΗΕΑ. Η Διακήρυξη της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, ξεκινούσε με τις παρακάτω παραγράφους:

 • Τα τελευταία δύο χρόνια την απόλυτη πλειοψηφία των ΔΣ των Ενώσεών μας μαζί και στην ΕΠΗΕΑ κατέχουν οι δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, που πολιτικά εκφράζονται στα κόμματα της σημερινής συγκυβέρνησης και της προηγούμενης, με απόψεις και πρακτικές που αποτελούν όψεις του ίδιου νομίσματος.
 • Οσο κι αν στα λόγια την εξορκίζουν, παραμένουν δέσμιοι της συντεχνιακής λογικής, του συνδικαλισμού των διαβουλεύσεων με εργοδότες και κυβερνητικούς παράγοντες, της ανάθεσης, μακριά από τους εργαζόμενους και την οργάνωση του αγώνα τους.
 • Αυτό εκφράζεται και στη στάση και τη δράση τους όπου οι απολύσεις, η ανεργία, η απληρωσιά, οι ατομικές συμβάσεις με μειώσεις, οι κουτσουρεμένες κύριες συντάξεις, τα αδιέξοδα στη διαχείριση του ΕΔΟΕΑΠ αντιμετωπίζονται στη λογική του λιγότερου κακού.

Δύο χρόνια μετά, Μάρτης 2017, ο απολογισμός είναι ακόμα χειρότερος για τους εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους του κλάδου:

 • Η κατάργηση του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ και η ενσωμάτωσή του στον ΕΦΚΑ με ταυτόχρονο τσάκισμα των συντάξεων και των παροχών.
 • Η διαφαινόμενη εξέλιξη του ΕΔΟΕΑΠ σε Επαγγελματικό Ταμείο ή στην «καλύτερη» περίπτωση οι παραπέρα μειώσεις της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής δαπάνης, των εφάπαξ και της επικούρησης.
 • Ο υπερδιπλασιαμός της ανεργίας στον κλάδο που πια ξεπερνά το 30%.
 • Η πολύμηνη ομηρία των εργαζομένων στον ΔΟΛ, στο MEGA, στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, στον ΠΗΓΑΣΟ, στη REAL κ.λπ., που τα χρωστούμενα και η απληρωσιά έχουν γίνει κανόνας.
 • Ο ορατός κίνδυνος οι εργαζόμενοι να βρεθούν στο δρόμο απλήρωτοι, χωρίς το δικαίωμα στην αποζημίωση και το επίδομα ανεργίας, ως αποτέλεσμα επιχειρηματικών επιλογών και κυβερνητικών παρεμβάσεων.

Η ευθύνη της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΠΗΕΑ είναι ακριβώς γιατί συντάσσεται στη λογική του λιγότερου κακού, παζαρεύει πόσο θα χάσουμε. Προβάλλει συντεχνιακά αιτήματα που απομονώνουν τον κλάδο από τον κοινό αγώνα, δεν βοηθούν στη συμμαχία και τη συμπόρευση των εργαζομένων ακόμα και μέσα στον κλάδο των ΜΜΕ.

Περισσότερα...