ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ»
ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΗΕΑ
ΑΠΟ 21 ΕΩΣ 27 ΦΛΕΒΑΡΗ 2022

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Οι εκλογές στην ΕΠΗΕΑ γίνονται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση, με τη στήριξη των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων, προωθεί γοργά την απλόχερη ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων και αυτών που έχουν στην ιδιοκτησία τους ΜΜΕ, με δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης και με νόμους σαν τον πρόσφατο «αναπτυξιακό», συνέχεια του νόμου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα συμμετέχει ολοένα και πιο άμεσα και βαθιά στην εντεινόμενη ιμπεριαλιστική δράση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή μας, κόντρα σε Ρωσία αλλά και Κίνα, όπως φαίνεται και από τις επικίνδυνες για τους λαούς πολεμικές ιαχές και με τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα αντί για μέτρα ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών έχουμε ραγδαία εισοδηματική επιδείνωση, ενώ το δημόσιο σύστημα Υγείας καταρρέει, με τους εργαζόμενους σε αυτό να έχουν ολοκληρωτικά εξουθενωθεί αλλά να συνεχίζουν μόνοι τους, αυτοί οι ίδιοι, να αγωνίζονται κόντρα στις αντιξοότητες που δημιουργεί η κυβερνητική εγκατάλειψη, γιατί το χρήμα δίνεται στα αφεντικά και τώρα, μέσα στην ένταση της πανδημίας.

Στην περίοδο της πανδημίας οξύνθηκαν ήδη υπάρχοντα προβλήματα των εργαζόμενων διοικητικών υπαλλήλων στα ΜΜΕ, ενώ δημιουργήθηκαν νέα και με τη ψήφιση μιας σειράς αντεργατικών νόμων. Οι απώλειες στους μισθούς φτάνουν έως και το 40%, η ακρίβεια καλπάζει, η πλειοψηφία των εργαζομένων, των άνεργων και των συνταξιούχων δυσκολεύεται στην κάλυψη ακόμα και στοιχειωδών αναγκών. Οι συνθήκες εργασίας γίνονται ανυπόφορες καθώς η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο, και οι ευέλικτες μορφές επεκτείνονται. Εχει γίνει καθεστώς η σχεδόν ολοήμερη δουλειά, με τον απλήρωτο εργάσιμο χρόνο να αυξάνεται στο έπακρο, αυξάνοντας την εκμετάλλευση, ενώ ταυτόχρονα η ανεργία είναι στα ύψη και οι καθυστερήσεις πληρωμών καλά κρατούν. Η τηλεργασία σαρώνει τα όρια μεταξύ εργάσιμου και ελεύθερου χρόνου, ενώ ταυτόχρονα ξεκόβει τους εργαζόμενους από τον χώρο δουλειάς και την επαφή με τον διπλανό, βάζοντας πρόσθετα εμπόδια στη ζύμωση, στη συζήτηση, στη διεκδίκηση. Η πραγματικότητα για τον εργαζόμενο διοικητικό υπάλληλο είναι οι ατομικές συμβάσεις εργασίας με το πιστόλι στον κρόταφο, οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, η απληρωσιά, οι απολύσεις, είτε εθελούσιες είτε όχι.

Ομως - και εδώ είναι που ξεχωρίζουν οι δρόμοι μας - απέναντι σε όλα αυτά η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΠΗΕΑ και των άλλων Ενώσεων επέλεξε ουσιαστικά τον δρόμο της εργασιακής ειρήνης με κυβέρνηση και αφεντικά, της υποταγής με πρόσχημα την εργαλειοποιημένη από την κυβέρνηση πανδημία, ενώ αρκέστηκε στη νομική διευθέτηση κάποιων επιμέρους ζητημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ συμφωνήσαμε ομόφωνα σε απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στα νομοσχέδια Λιβάνιου και Χατζηδάκη, με ευθύνη των πλειοψηφιών στην ΕΠΗΕΑ και στις άλλες Ενώσεις κατέληξαν σε άνευ ουσίας διακίνηση εξώδικων, εξαναγκάζοντας τους εργαζόμενους διοικητικούς και των άλλων ειδικοτήτων να μην απεργούν, άθελά τους και με το πιστόλι της εργοδοσίας στον κρόταφο. Με αυτή την τακτική ολόκληρος ο κλάδος δίνει σήμα στα αφεντικά ότι δεν αντιστέκεται, ότι δέχεται μοιρολατρικά κάθε αντεργατική επίθεση.

Εμείς δεν έχουμε την ίδια άποψη. Θέλουμε μια Ενωση όπου στην πλειοψηφία του ΔΣ θα είναι δυνάμεις που δεν θα υποκύπτουν σε εργοδοσία και κυβέρνηση, παζαρεύοντας πόσα λιγότερα θα χάσουμε. Χρειαζόμαστε μια Ενωση που να οργανώνει και να κινητοποιεί τον κλάδο με βάση τα πραγματικά συμφέροντα και τις ανάγκες μας, και όχι με βάση τη διάθεση των αφεντικών να παραχωρήσουν κάποια ψίχουλα. Για τη ΔΑΣ ΕΠΗΕΑ οι παραπάνω νόμοι θα έπρεπε να αποτελέσουν αιτία ασίγαστου πολέμου για τους εργαζόμενους του κλάδου, αφού με τις προβλέψεις τους, μεταξύ πολλών άλλων, μειώνουν ακόμα περισσότερο τις θέσεις εργασίας, συντελούν στην παραπέρα ελαστικοποίηση, με ταυτόχρονη εντατικοποίηση των όρων εργασίας, με διευθέτηση χρόνου που μπορεί να φτάνει τις 10 ή και 13 ώρες δουλειάς για μεγάλα διαστήματα, νομιμοποιούν τις αναστολές εργασίας χωρίς αποζημίωση μέχρι και ένα χρόνο, ανάλογα με τις ανάγκες του αφεντικού. Ταυτόχρονα επιβάλλουν το φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργαζομένων, διευκολύνουν την απεργοσπασία και βάζουν εμπόδια στη διεκδικητική τους δράση και στα δικαιώματα στην απεργία.

Ηδη από το 2017 η εργοδοσία, με ευθύνη των συνδικαλιστικών δυνάμεων που προέρχονται από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ στις Ενώσεις και τη νομοθέτηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, με δικαίωμα βέτο. Μαζί με τον ίδιο νόμο καθιερώθηκαν οι αναλογιστικές μελέτες και η τριχοτόμηση των παροχών σε Υγεία - Πρόνοια, επικούρηση και εφάπαξ, με αποτέλεσμα να διευκολύνονται οι περικοπές των παροχών. Ηδη ορατό αποτέλεσμα είναι η κατά 14% μείωση του εφάπαξ για τους παλιούς ασφαλισμένους, αλλά και η κατάργησή του για τους νεοεισερχόμενους μετά το 2017. Τελευταία, μάλιστα, εμφανίστηκε η απαίτηση των εργοδοτών για την ασφάλιση εργαζομένων των συνδεδεμένων εταιρειών των Ομίλων ΜΜΕ, που είναι θετικό για τους εργαζομένους τους, αλλά αυτό γίνεται χωρίς την αντίστοιχη καταβολή του 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων, μια έμμεση δηλαδή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που ταυτόχρονα δημιουργεί άμεσο κίνδυνο για τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα όλων μας πλέον, εργαζομένων, άνεργων και συνταξιούχων. Τα αφεντικά όχι μόνο αμφισβητούν τη νομιμότητα του πόρου 2%, αλλά ζητούν την επιδότησή του από το κράτος. Δεν έφτασε ούτε το ζεστό χρήμα που πήραν εν μέσω πανδημίας, ούτε η απαλλαγή από πρόστιμα και προσαυξήσεις για οφειλές στον Οργανισμό, ούτε το ανείσπρακτο αγγελιόσημο που ζεσταίνει τα ταμεία τους, ούτε η απαλλαγή των καναλαρχών από την ετήσια δόση των 3.450.000 ευρώ. Επίπτωση για τους παλιούς ασφαλισμένους θα είναι και η διαρκής μείωση της επικούρησης, μέσω αναλογιστικών μελετών που θα την επιβάλλουν. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η στρατηγική της ενίσχυσης των ιδιωτικών ομίλων Υγείας, μέσω συμβάσεων που υπογράφει η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, αφού μεταξύ άλλων προβλέπεται και η διευρυμένη συμμετοχή των νοσούντων ασφαλισμένων στην αποπληρωμή των νοσηλείων. Με τον νόμο Χατζηδάκη για την επικουρική ασφάλιση ανοίγει διάπλατα ο δρόμος της ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου μέσω του τζογαρίσματος των χρημάτων των νέων ασφαλισμένων, που θα καταβάλλουν σταθερά μηνιαία ποσά, με αβέβαιο αντίκρισμα. Χαμένοι θα είναι και οι ήδη συνταξιούχοι, αλλά και η επόμενη γενιά με ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Και γι' αυτό το ζήτημα οι Ενώσεις τηρούν ...σιγή νεκροταφείου.

Η κυβέρνηση και η εργοδοσία σαρώνουν τα πάντα, οι «κόκκινες γραμμές» για τα δικαιώματά μας χαράζονται ολοένα και πιο πίσω, η φράση «θα λογαριαστούμε μετά» είναι η μόνιμη επωδός των πλειοψηφιών στις Ενώσεις.

Ο δρόμος που βαδίζει και η ΕΠΗΕΑ πολλά χρόνια τώρα είναι δοκιμασμένος και καταστροφικός. Είναι η ώρα να αλλάξουμε ρότα. Να κοιτάξουμε τις ανάγκες μας, να κοιτάξουμε τι συμφέρει εμάς τους πολλούς, που δουλεύουν, δημιουργούν και παράγουν πλούτο. Αυτόν τον πακτωλό που καρπώνονται τα αφεντικά, αφήνοντας εμάς και τις οικογένειές μας στη μιζέρια. Ολοι οι εργαζόμενοι πληττόμαστε από την ίδια αντεργατική πολιτική και ο κάθε αγώνας πρέπει να είναι υπόθεση όλων, στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός μεγάλου ενιαίου μετώπου εργαζομένων, που αντιπαλεύοντας την εργοδοσία, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις τους, θα βάζει εμπόδια στην αντεργατική πολιτική, θα αποσπά κατακτήσεις, θα ανοίγει τον δρόμο για εξελίξεις σε όφελος του λαού. Το να προβάλλονται χωρίς να συκοφαντούνται αυτοί οι αγώνες πρέπει να είναι άλλη μια διεκδίκηση και διαρκής απαίτηση των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι το ζήτημα των γεωπολιτικών ανακατατάξεων στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, η ολοένα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς τους ανταγωνισμούς, η συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων σε ΝΑΤΟικές αποστολές εκτός συνόρων και η τερατώδης επέκταση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της πατρίδας μας, που εγκυμονούν σοβαρότατους κινδύνους για τον λαό, είναι επίσης ζήτημα που πρέπει να απασχολεί το εργατικό κίνημα.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Τώρα είναι η ώρα να γυρίσουμε την πλάτη σε κυβερνήσεις, εργοδοσία και στους συνδικαλιστές τους. Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει αν αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων από τα κάτω, σε κάθε τόπο δουλειάς και στον κλάδο. Με την οργάνωση της πάλης μας, με ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων κόντρα σε αφεντικά, στους διευθυντάδες, στις κυβερνήσεις, κόντρα στην αντεργατική πολιτική που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις. Σε αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να συντελέσει αποφασιστικά η ενίσχυση της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στις επερχόμενες αρχαιρεσίες της ΕΠΗΕΑ. Να θυμηθούμε ότι όλοι οι αγώνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια και έβαλαν σημαντικά εμπόδια στο κεφάλαιο και στις κυβερνήσεις ήταν αυτοί που είχαν τη σφραγίδα των ταξικών συνδικάτων, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, και άλλων που συνεργάζονται μαζί τους.

Καμία αναμονή, καμία επανάπαυση! Οργανώνουμε την πάλη μας και διεκδικούμε, για τη δουλειά και τη ζωή μας:

 • Να καταργηθούν άμεσα οι νόμοι Λιβάνιου - Χατζηδάκη και όλο το αντεργατικό και αντιασφαλιστικό νομοθετικό πλαίσιο.
 • Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων, επαναφορά υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ.
 • Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις.
 • Σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, 8ωρο - 40ωρο - 5ήμερο, κατάργηση όλων των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, της τηλεργασίας, της εργασίας με μπλοκάκι, των αναστολών.
 • Εξασφάλιση πληρωμής υπερωριών και νυχτερινών.
 • Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Γιατρούς Εργασίας και τεχνικούς Ασφαλείας από το κράτος.
 • Δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ COVID για όλους τους εργαζόμενους. Προληπτικούς ελέγχους πριν τον εμβολιασμό και καθολική δωρεάν παρακολούθηση μετά απ' αυτόν.
 • Καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Κύριες και επικουρικές συντάξεις τουλάχιστον στο ύψος που ήταν το 2009. Επιστροφή αναδρομικών και καταβολή της 13ης και της 14ης σύνταξης. Εισφορές να πληρώνουν κράτος και εργοδοσία. Οχι στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και στα επαγγελματικά ταμεία.
 • Να πληρώσουν άμεσα οι εργοδότες το αγγελιόσημο και τις ασφαλιστικές εισφορές που χρωστούν στα Ταμεία.
 • Κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε τυχόν αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, πτώχευσης κ.λπ.
 • Καμία μείωση των θέσεων εργασίας, καμία απόλυση όσων βρεθούν σε αναστολή εργασίας.
 • Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε αυτούς και τις οικογένειές τους.
 • Αποκλειστικά δωρεάν δημόσια Υγεία - Πρόνοια και Παιδεία, με προσλήψεις προσωπικού και σύγχρονες υποδομές. Καμία επιχειρηματική δράση.
 • Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, των ειδικών φόρων και όλων των αντιλαϊκών φόρων (ΕΝΦΙΑ κ.λπ.).
 • Μείωση της τιμής σε ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα, κατάργηση όλων των ειδικών φόρων κατανάλωσης.
 • Κατάργηση όλων των νόμων που περιορίζουν - φιμώνουν τη συνδικαλιστική δράση.

Το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στην ΕΠΗΕΑ:

Α. ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

 • ΒΑΛΣΑΜΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΚΙΚΗ)
 • ΓΕΩΡΓΑΝΤΖΗ ΕΛΕΝΗ
 • ΓΡΑΒΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
 • ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 • ΚΟΥΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
 • ΚΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
 • ΚΟΥΤΣΟΒΙΛΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ (ΣΤΡΑΤΟΣ)
 • ΛΙΑΓΚΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 • ΜΕΛΙΣΣΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΜΠΑΜΠΗΣ)
 • ΜΟΝΤΣΕΝΙΓΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
 • ΜΠΑΚΟΛΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
 • ΠΡΑΣΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 • ΣΑΝΤΖΑΡΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΓΙΩΤΗΣ)
 • ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
 • ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Β. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 • ΓΚΙΛΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
 • ΚΑΨΑΛΗΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ (ΦΑΝΗΣ)
 • ΠΑΤΑΚΑ ΜΑΡΙΑ (ΜΑΡΩ)

Γ. ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ

 • ΚΟΥΡΟΥΝΙΩΤΟΥ ΜΑΡΙΑ (ΜΑΡΙΤΑ)
 • ΦΡΕΓΓΙΔΟΥ ΟΛΓΑ

Δ. ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ

 • ΒΑΡΔΑΒΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ (ΣΤΕΛΛΑ)
 • ΚΟΚΚΟΡΗ ΙΩΑΝΝΑ (ΖΑΝΑ)
 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Ε. ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

 • ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕΒΑΣΤΗ (ΣΕΒΗ)
 • ΚΟΤΕΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΣΤ. ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΣΤΟ 9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΕΠΤΥΜ

 • ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
 • ΒΑΛΣΑΜΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΚΙΚΗ)
 • ΒΑΡΔΑΒΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ (ΣΤΕΛΛΑ)
 • ΓΕΩΡΓΑΝΤΖΗ ΕΛΕΝΗ
 • ΓΙΑΛΙΤΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
 • ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΘΟΥΛΑ
 • ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
 • ΓΚΙΛΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
 • ΓΡΑΒΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
 • ΔΙΑΚΟΥΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
 • ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 • ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ
 • ΚΑΛΑΪΤΖΗ ΣΟΥΛΤΑΝΑ (ΤΑΝΙΑ)
 • ΚΑΤΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ
 • ΚΑΨΑΛΗΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ (ΦΑΝΗΣ)
 • ΚΟΚΚΟΡΗ ΙΩΑΝΝΑ (ΖΑΝΑ)
 • ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕΒΑΣΤΗ (ΣΕΒΗ)
 • ΚΟΤΕΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
 • ΚΟΤΣΑΥΤΗ ΕΛΕΝΗ
 • ΚΟΥΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
 • ΚΟΥΡΗ ΑΛΕΞΙΑ
 • ΚΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
 • ΚΟΥΡΟΥΝΙΩΤΟΥ ΜΑΡΙΑ (ΜΑΡΙΤΑ)
 • ΚΟΥΤΖΑΝΙΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ
 • ΚΟΥΤΣΟΒΙΛΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ (ΣΤΡΑΤΟΣ)
 • ΛΙΑΓΚΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 • ΜΑΡΚΟΥ ΕΙΡΗΝΗ (ΡΕΝΑ)
 • ΜΕΛΙΣΣΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΜΠΑΜΠΗΣ)
 • ΜΟΝΤΣΕΝΙΓΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
 • ΜΠΑΚΟΛΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
 • ΝΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ
 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
 • ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
 • ΠΑΤΑΚΑ ΜΑΡΙΑ (ΜΑΡΩ)
 • ΠΛΑΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
 • ΠΡΑΣΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 • ΣΑΝΤΖΑΡΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΓΙΩΤΗΣ)
 • ΤΟΣΟΥΝΗ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ (ΦΡΟΣΩ)
 • ΦΡΕΓΓΙΔΟΥ ΟΛΓΑ
 • ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
 • ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 

 


 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΣΤΗΝ ΕΠΗΕΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΤΟΥ «OPEN TV»

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Εμείς οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΜΜΕ που συσπειρωνόμαστε στο ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ-ΕΠΗΕΑ στηρίζουμε τον αγώνα σας, ενάντια στις μαζικές απολύσεις τεχνικών που έχει εξαγγείλει η εργοδοσία του «OPEN TV».

Απαιτούμε να μην απολυθεί κανένας, να μην πεταχτεί κανείς στη γαλέρα των εταιρειών παραγωγής.

Απαιτούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα, κατοχυρωμένα με κλαδική ΣΣΕ.

Η επίθεση μέσω απολύσεων, μείωσης μισθών, ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, εντατικοποίησης της εργασίας δεν είναι επιλογή της εργοδοσίας μόνο στον «OPEN», αλλά στρατηγική όλων των αφεντικών στα ΜΜΕ, προκειμένου να εξασφαλίσουν κέρδη, βγαλμένα με τον δικό μας ιδρώτα.

Στην επίθεση αυτή είναι ζωτική ανάγκη να απαντήσουμε ενιαία οι εργαζόμενοι του κλάδου των ΜΜΕ, με οργάνωση του αγώνα μας σε κάθε τόπο δουλειάς.

Σε αυτήν την κατεύθυνση η ΔΑΣ-ΕΠΗΕΑ καλεί όλες τις ενώσεις και τις Ομοσπονδίες του κλάδου να συμβάλλουν τώρα, χωρίς καμιά αναβολή.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» στην ΕΠΗΕΑ

Αθήνα, 26 Ιούλη 2020

 

 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΔΑΣ ΕΠΗΕΑ ΓΙΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στην ΕΠΗΕΑ καλεί τους πρώην εργαζόμενους - διοικητικούς υπαλλήλους της «Ελευθεροτυπίας» στην αγωνιστική κινητοποίηση που κάλεσε το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, αύριο Πέμπτη 25 Ιούνη 2020, ώρα 18.30, μπροστά στο υπουργείο Εργασίας.

Είναι γνωστό το πρόβλημα των 850 πρώην εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας», που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις αλλαγές του πτωχευτικού κώδικα που έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που βάζει την ικανοποίηση των απαιτήσεων των εργαζομένων τελευταία στη σειρά των αποζημιώσεων.

Ο ρόλος του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού είναι επίσης γνωστός. Αντί να οργανώσει την πάλη, κατευθύνει τους απλήρωτους συναδέλφους σε μακροχρόνιες και αμφίβολες νομικές διαδικασίες. Απευθύνεται με «παρακάλια» προς τις κυβερνήσεις, τα υπουργεία και τους τραπεζίτες, ενώ και οι ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών στα ΜΜΕ στόχο έχουν τον εφησυχασμό και την αδράνεια των εργαζομένων του κλάδου.

Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στην ΕΠΗΕΑ μαζί με το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου που ανέλαβε την πρωτοβουλία, θα εξαντλήσουμε κάθε μορφή πίεσης προς την κυβέρνηση και τη Βουλή, θα οργανώσουμε την αγωνιστική διεκδίκηση για να πληρώσουν κράτος, εργοδοσία και τραπεζίτες τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις. Το πρόβλημα των πρώην εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας» πρέπει να είναι πρόβλημα όλου του κλάδου, αφού πολλοί συνάδελφοι είναι ήδη ή θα βρεθούν στην ίδια θέση.

Να απαιτήσουμε τώρα από τον υπουργό Εργασίας να δώσει απάντηση, η κυβέρνηση να πάρει θέση στο πρόβλημα των εργαζομένων που αφορά και άλλες περιπτώσεις πτωχευμένων επιχειρήσεων του κλάδου των ΜΜΕ και να δώσει άμεσα λύση.

Ολοι και όλες στη συγκέντρωση μπροστά στο υπουργείο Εργασίας, Πέμπτη 25 Ιούνη, ώρα 18.30. Να μη λείψει κανείς!ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΣΤΗΝ Ε.Π.Η.Ε.Α ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΙΣ 9 ΚΑΙ 10 ΜΑΗ 2019

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η διαδικασία των αρχαιρεσιών για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων για το 8ο Συνέδριο της ΠΟΕ ΠΤΥΜ πραγματοποιείται μέσα στις προεκλογικές συνθήκες, στις οποίες όλα τα αστικά κόμματα (ΚΙΝΑΛ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) και οι δορυφόροι τους, διαχειριστές της κυβερνητικής εξουσίας, στήνουν έναν ψευτοκαβγά που δεν αφορά τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων. Αφού συμφωνούν στις βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις, δηλαδή στην πρόσδεση με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και στο βάθεμα της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής.

Ετσι διαχειρίστηκαν την κρίση, έτσι και την επερχόμενη ανάπτυξη σε όφελος του κεφαλαίου. Λένε ότι μας έβγαλαν από τα μνημόνια, αλλά όλοι οι μνημονιακοί νόμοι παραμένουν ενεργοί. Στη σκιά της σκανδαλολογίας, των μεταγραφών παλιών και φθαρμένων υλικών, των πλαστών διλημμάτων (πρόοδος - συντήρηση) των ψευδεπώνυμων αντιφασιστικών καλεσμάτων, επιχειρούν να καμουφλάρουν την από κοινού επίθεσή τους στα εργατικά - λαϊκά εισοδήματα. Την επί της ουσίας συμφωνία για το πλιάτσικο στη λαϊκή κατοικία με τους πλειστηριασμούς και τη σύμπλευσή τους στη ΝΑΤΟποίηση των Βαλκανίων με κινδύνους για τους λαούς στο πλαίσιο των ανταγωνισμών, στο όνομα της ενίσχυσης των συμφερόντων ντόπιων και ξένων κεφαλαιοκρατών και των πολιτικών τους εκπροσώπων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Ο κλάδος μας δεν αποτέλεσε και δεν μπορούσε να αποτελέσει την εξαίρεση στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως προηγούμενα και αυτής των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και αδιάψευστα:

 • Ο υπερδιπλασιασμός της ανεργίας στον κλάδο, η οποία ξεπερνά πια το 30%.
 • Η πολύμηνη ομηρία των εργαζομένων στο ΔΟΛ, το MEGA, τον ΠΗΓΑΣΟ μετατράπηκε σε τραγωδία για τη ζωή των εργαζομένων που έχασαν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις και τώρα βρίσκονται στην ανεργία χωρίς σοβαρή προοπτική επανόδου σε δουλειά.
 • Η απληρωσιά είναι κανόνας παντού σχεδόν.
 • Οι ατομικές συμβάσεις επίσης, όπως και η δουλειά με όρους εντατικοποίησης.
 • Σε πολλά μαγαζιά ο κατώτατος μισθός της Αχτσιόγλου βαφτίζεται κανονικότητα.
 • Συνεργασία ALPHA - STAR, που ανοίγει το δρόμο συγχωνεύσεων τηλεοπτικών σταθμών μεταξύ τους ή και με τηλεπικοινωνιακούς κολοσσούς με την επιδίωξη της μείωσης του κόστους λειτουργίας, που θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι με απώλειες σε θέσεις εργασίας και δικαιώματα.

Περισσότερα...