ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΑΣ!

Συνάδελφε,

Εργαζόμενε -άνεργε -συνταξιούχε

Οι πλειοψηφίες του κυβερνητικού -εργοδοτικού συνδικαλισμού στα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ, με την τακτική της συναίνεσης και του συμβιβασμού που ακολούθησαν και ακολουθούν, ουσιαστικά διευκόλυναν το πέρασμα των βάρβαρων αντεργατικών μέτρων των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εχουν σοβαρότατες ευθύνες για ό,τι αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Αντί να οργανώσουν τους αγώνες του Κλάδου, περιορίζονται στο "συνδικαλισμό των γραφείων", της συναίνεσης και της συναλλαγής με κυβερνητικούς παράγοντες καλλιεργώντας αυταπάτες πως, τάχα, μπορεί, έτσι χωρίς αγώνες, να αντιμετωπιστεί η βάρβαρη επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα, στις συντάξεις και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Συνάδελφοι,

Πάρτε την ευθύνη στα χέρια σας! Με την ψήφο σας στις εκλογές της Τετάρτης 17 και Πέμπτης 18 Σεπτέμβρη, ενισχύστε τις αγωνιστικές δυνάμεις.

Ψηφίστε -ενισχύστε σημαντικά το Ψηφοδέλτιο της "ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ" που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, για να δυναμώσει η φωνή και η παρέμβασή μας και να οργανώσουμε τους αγώνες μας για να εμποδίσουμε τα χειρότερα που ετοιμάζουν, να διεκδικήσουμε όσα μας πήραν.

  • Να διεκδικήσουμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας: Εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, προστασία των ανέργων, συντάξεις αξιοπρεπείς και ανθρώπινη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόνοια. Λέμε: Οχι στις απολύσεις, όχι στις μειώσεις μισθών, όχι στις μειώσεις των συντάξεων μας, όχι στις περικοπές στην ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη. Θα διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει.
  • Για να διεκδικήσουμε να λειτουργήσει η Δημόσια Τηλεόραση με την επαναπρόσληψη των απολυμένων της ΕΡΤ με σταθερή και μόνιμη απασχόληση, για την όσο το δυνατόν πληρέστερη και αντικειμενική, δημοκρατική πληροφόρηση του λαού.
  • Να μην επιτρέψουμε το διαχωρισμό και την καλλιέργεια αντιπαλότητας στους απολυμένους της ΕΡΤ (άνεργους και απασχολούμενους προσωρινά χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα στο μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ). Ας μην επιτρέψουμε την καπηλεία του αγώνα των απολυμένων της ΕΡΤ. Το ΠΑΜΕ Τύπου, στήριξε και στηρίζει, αδιακρίτως, τον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ σε όλες τις φάσεις του.

Περισσότερα...

ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ...

Συνάδελφοι/σες,

Οι πλειοψηφίες των παρατάξεων του κυβερνητικού -εργοδοτικού συνδικαλισμού, στη βάση της λογικής της συναίνεσης και του συμβιβασμού στις κυβερνητικές και εργοδοτικές αποφάσεις και τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ούτε θέλησαν ούτε μπορούν να οργανώσουν τον αγώνα των εργαζομένων στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και τον Τύπο, για την απόκρουση των βάρβαρων αντεργατικών -αντιασφαλιστικών μέτρων.

Αντίθετα, ενώ εξελίσσεται η ολομέτωπη βάρβαρη επίθεση σε βάρος των εργασιακών -μισθολογικών και κοινωνικο-ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας, οι πλειοψηφίες αυτές στα ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ (όπου κυριαρχούν οι εκπρόσωποι ΣΥΡΙΖΑ- Κυβερνώσας Αριστεράς), αρκούνται, απλώς, στο "συνδικαλισμό των γραφείων" και σε "συναντήσεις επί συναντήσεων" με κυβερνητικούς παράγοντες.

Μ' αυτήν, ακριβώς, την τακτική της συναίνεσης και της υποταγής που ακολουθείται από τις παραπάνω παρατάξεις αποπροσανατόλισαν τον Κλάδο και διευκόλυναν, ουσιαστικά, τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις και την ΕΕ να περάσουν τα βάρβαρα μέτρα σε βάρος μας.

Συνάδελφοι,

Είναι η ώρα ευθύνης για τον καθένα μας: Να σταματήσουμε αυτή την κατρακύλα. Να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση και να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας, αποδυναμώνοντας, στις εκλογές αυτές, τις παρατάξεις του κυβερνητικού -εργοδοτικού συνδικαλισμού, "Δεξιές" και "Κεντροαριστερές".

Ψηφίζουμε και ενισχύουμε αποφασιστικά το ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, που στηρίζει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ: Για να οργανώσουμε τους αγώνες του κλάδου και να διεκδικήσουμε τα σύγχρονα δικαιώματά μας στη δουλειά, στην κοινωνική ασφάλιση και την περίθαλψη, για αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, για προστασία των ανέργων συναδέλφων.

Ολοι, την Τετάρτη 17 και Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη, στις εκλογές αντιπροσώπων της ΕΣΗΕΑ για το 7ο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, ψηφίζουμε και ενισχύουμε αποφασιστικά τη "ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ" για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και τον έντυπο Τύπο.

Περισσότερα...

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΓΙΑ ΤΟ 7ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΕΣΥ

Μπροστά στην εκλογή αντιπροσώπων της ΕΣΗΕΑ για το 7ο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ.

Ψηφίζουμε Τετάρτη και Πέμπτη 17 και 18 Σεπτέμβρη 2014.

Το 7ο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ συνέρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τους εργαζόμενους του κλάδου, οι οποίοι μαζί με όλη την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δέχονται την ενιαία επίθεση του κεφαλαίου, τα αποτελέσματα της οποίας βιώνουμε με τσακισμένα τα κοινωνικά και εργασιακά μας δικαιώματα, με χιλιάδες απολύσεις, κομμένες συντάξεις και κομμένους μισθούς, για όσους τους διατηρούν ακόμα, και οι οποίοι καταβάλλονται όποτε και αν...

Σε χιλιάδες ανέρχονται οι δημοσιογράφοι - «σκιές», που πουλάνε «μαύρη» την εργατική τους δύναμη, είτε με «μπλοκάκια», είτε ως «ενοικιαζόμενοι».

Την ίδια στιγμή είναι σε εξέλιξη η ολομέτωπη επίθεση κεφαλαίου - κυβέρνησης - ΕΕ στους ασφαλιστικούς φορείς του κλάδου, ενώ προωθείται και η επιχείρηση τσακίσματος ενός από τα βασικά όπλα που διαθέτουν οι εργαζόμενοι, δηλαδή της απεργίας και της εκπροσώπησης.

Η καπιταλιστική κρίση βρήκε και το δικό μας κλάδο απροετοίμαστο και την ευθύνη για την απόκρυψη του χαρακτήρα της κρίσης, για τη μη γρήγορη και συντονισμένη οργάνωση των εργαζομένων να αποκρούσουν το ενιαίο της επίθεσης κεφαλαίου - κυβέρνησης - ΕΕ, για την καλλιέργεια κλίματος υποταγής στο «μικρότερο κακό» και εφησυχασμού, έχει ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός (ανεξαρτήτως κυβερνήσεων), που τα τελευταία χρόνια εκφράζεται από τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων και της ΠΟΕΣΥ. Οι πλειοψηφίες αυτές δεν έκαναν τίποτα ουσιαστικό για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα.

Οι όποιες αντιδράσεις ενάντια στα βάρβαρα μέτρα οργανώθηκαν αποσπασματικά, χωρίς συνεκτικό πλαίσιο αιτημάτων, διεκδικήσεων και κλιμάκωσης του αγώνα, που θα είναι δύσκολος, μακρόχρονος και σκληρός, και δεν μπορεί να περιορίζεται σε «τουφεκιές στον αέρα».

Αντίθετα, η «λογική» του «περιούσιου κλάδου», που δήθεν θα τύχει της εξαίρεσης από την καπιταλιστική επίθεση, μέσω ατελείωτων συζητήσεων και παζαριών με τους κυβερνητικούς αρμοδίους, οδήγησε χιλιάδες εργαζόμενους στην απογοήτευση και την αποστράτευση, καθώς και στην απαξίωση του ίδιου του συνδικαλιστικού κινήματος, εξαιτίας της αναξιοπιστίας του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Η απόκρυψη του χαρακτήρα της κρίσης ως καπιταλιστικής, και από τις «δεξιές» και από τις «αριστερές» πλειοψηφίες των σωματείων, δεν είναι μια «φιλολογία», αλλά είχε και θα έχει - στο βαθμό που δε συνειδητοποιείται έγκαιρα - σοβαρές επιπτώσεις στους εργαζόμενους, καθώς: Η «θολούρα» γύρω από αυτά τα ζητήματα δυσκολεύει το σωστό προσανατολισμό του κλάδου, εμποδίζοντας την ανασύνταξή του και την αντεπίθεσή του μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα.

Περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΕΣΥ

Παρά την ομόφωνη απόφαση του προηγούμενου - 6ου Συνεδρίου - για την τροποποίηση του αναχρονιστικού καταστατικού και την προσαρμογή του στο νόμο 1264/82, η πλειοψηφία του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) που πρόσκειται στην «κυβερνώσα αριστερά» (ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ) και τη συγκυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ), αρνείται να την πραγματοποιήσει.

Ετσι, αντί να ορίσει καταστατικό συνέδριο, όπως όφειλε, πριν το Τακτικό Συνέδριο, η παραπάνω πλειοψηφία όρισε πρώτα τη σύγκληση του 7ου Τακτικού Συνεδρίου στις 13 Ιούνη και... παραπέμπει στη νέα διοίκηση που θα εκλεγεί να οργανώσει καταστατικό συνέδριο μια βδομάδα μετά, όταν είναι βέβαιο ότι η νέα διοίκηση της ΠΟΕΣΥ δεν θα έχει προλάβει να συγκροτηθεί σε Σώμα.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους της κοροϊδίας είναι το ότι ο (Συριζαίος) πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Γιώργος Σαββίδης, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει απόφαση του Συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ, αλλά, απλώς, ένα ψήφισμα, προκειμένου να δικαιολογήσει την άρνησή τους να προχωρήσουν έγκαιρα σε καταστατικό συνέδριο. Την τακτική αυτή καταδίκασε και καταψήφισε τη σχετική απόφαση ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ στο ΔΣ, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό του δημοσιογραφικού κόσμου από την απερχόμενη πλειοψηφία.

Περισσότερα...

ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Η ΠΟΕΣΥ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

 Επιστολή του Γ. Ζαγγανά προς το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, για άμεση συνεδρίαση με θέμα τη 48ωρη απεργία, στις 21 και 22 Απρίλη

Να συνεδριάσει, άμεσα το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών - ΠΟΕΣΥ, προκειμένου να παρθεί απόφαση για συμμετοχή του κλάδου των εργαζομένων στον Τύπο και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 21 και 22 Απρίλη, ζητά με χτεσινή επιστολή του στο Προεδρείο της Ομοσπονδίας, το μέλος του ΔΣ της Γιάννης Ζαγγανάς, εκλεγμένος με τη "Δημοσιογραφική Συνεργασία".

Συγκεκριμένα στη σχετική επιστολή, που απευθύνεται στον Πρόεδρο και το Γεν. Γραμματέα της ΠΟΕΣΥ και κοινοποιείται σε όλα τα μέλη του ΔΣ, σημειώνεται:

«Κύριοι συνάδελφοι,

Ζητώ να ορίσετε συνεδρίαση άμεσα, μέσα στη βδομάδα ή το αργότερο τη Δευτέρα, 19 Απριλίου, προκειμένου να συζητήσουμε για την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται σε βάρος των συμφερόντων του κλάδου, των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με απολύσεις, διαθεσιμότητες, μειώσεις μισθών, μη πληρωμή δεδουλευμένων και δώρων Πάσχα κ.λπ., και ενόψει της κυβερνητικής πρότασης για το Ασφαλιστικό - λαιμητόμου.

Θεωρούσα αυτονόητο ότι, μετά συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, 28 Μαρτίου, για τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό, θα ορίζατε, άμεσα, συνεδρίαση του Δ.Σ. για συγκεκριμενοποιήσουμε το πρόγραμμα δράσης για αγωνιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου μας. Αυτό δεν έγινε με ευθύνη σας ενώ τα προβλήματα οξύνονται και εξελίσσονται επικίνδυνα.

Υπογραμμίζουμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει καμιά αυταπάτη πως, εμάς τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, έστω και στη βάση του «διαίρει και βασίλευε» θα μας αφήσουν, έστω και προσωρινά «στην απέξω», ότι δεν θα χτυπήσουν όπως γίνεται με τους άλλους εργαζόμενους, τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται και για όλους αυτούς τους λόγους ζητώ να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο άμεσα προκειμένου να αποφασιστεί άμεση κινητοποίηση του κλάδου μαζί με τους άλλους εργαζόμενους στις κινητοποιήσεις στις 21-22 Απρίλη του οργανώνουν τα εργατικά συνδικάτα.

Θεωρούμε ότι όποια καθυστέρηση θα είναι αδικαιολόγητη καθώς διευκολύνει την κυβέρνηση και την εργοδοσία στην επίθεσή της στα δικαιώματα των εργαζομένων και, βέβαια, των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Αθήνα, 14 Απριλίου 2010

Γιάννης Ζαγγανάς

Μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ»