ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΣΤΗΝ ΕΤΙΤΑ (ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ)

Ο αντεργατικός νομός - έκτρωμα θα μείνει στα χαρτιά.

Συνάδελφοι - συναδέλφισσες,

Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΤΙΤΑ με την «ανοχή» της πλειοψηφίας των μελών του ΔΣ ψήφισε στην προχτεσινή κοινή σύσκεψη των εργατικών σωματείων των ΜΜΕ την αποκλιμάκωση του απεργιακού αγώνα ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο.

Συμφώνησε στην προκήρυξη μόνο μια απλής 4ωρης στάσης εργασίας και μάλιστα με πολλές εξαιρέσεις εντός αυτής για απεργιακά δήθεν δελτία, κάνοντας στην ουσία αποδεκτό πριν καν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, να εφαρμοστεί η λογική του, ότι το μόνο δικαίωμα που μας αφήνει είναι το δικαίωμα στην απεργοσπασία. Οι ώρες μάλιστα της στάσης εργασίας δεν επέτρεπαν ούτε καν τη συμμετοχή των απεργών στα απεργιακά συλλαλητήρια.

Εχουν τεράστια ευθύνη, γιατί με αυτή την τακτική ωθούν τους εργαζόμενους στην παραίτηση από την οργανωμένη αγωνιστική διεκδικητική συνδικαλιστική δράση και γίνονται έτσι έρμαια των αντεργατικών επιθέσεων εργοδοτών και κυβερνήσεων.

Αυτή η απόφαση ήταν κόντρα στις διαθέσεις των συναδέλφων μας και των εκατοντάδων χιλιάδων απεργών σε όλη τη χώρα, που εξέφρασαν στις πύλες εργοστασίων, σε λιμάνια, δρόμους και πλατείες την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο - έκτρωμα και την απαίτησή τους να παρθεί πίσω. Και αυτό το έκαναν και στις 6 Μάη και προχτές 16 Ιούνη.

Φυσικά όλα τα δελτία ειδήσεων, «απεργιακά» και μη, φρόντισαν να αποκρύψουν την απεργία και τα απεργιακά συλλαλητήρια και μερικά να κατασυκοφαντήσουν τους απεργούς και τα συνδικάτα. Ηταν αγωνιστικές διαθέσεις που άντεξαν το κλίμα εκφοβισμού που δημιουργήθηκε από τους εργοδότες και τις δικαστικές αποφάσεις που ανακήρυξαν παράνομες τις δίκαιες αγωνιστικές διεκδικήσεις σε κλάδους.

Η απόφαση αποκλιμάκωσης ήρθε στην ουσία να ρίξει νερό στο μύλο της κυβέρνησης και της βάρβαρης αντεργατικής επίθεσης και βεβαίως του ΣΥΡΙΖΑ, που έβαλε πλάτη για να περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο, αφού προπαγάνδιζε, παραμονή της απεργίας, ότι το νομοσχέδιο δεν γίνεται να καταργηθεί στο δρόμο και στους χώρους εργασίας, αλλά μόνο εάν ρίξουμε μέσω της ψήφου μας την κυβέρνηση της ΝΔ και ανέλθει στον κυβερνητικό θώκο ο ΣΥΡΙΖΑ, που πάλι όλα «θα τα καταργήσει με ένα νομό, ένα άρθρο».

Οπως.... κατάργησε και τα μνημόνια εφαρμόζοντάς τα, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, φέρνοντας ως κυβέρνηση και άλλο μνημόνιο που ψήφισαν μαζί όλα τα κόμματα των εργοδοτών, εντείνοντας την αντεργατική βαρβαρότητα που συνεχίζει τώρα η ΝΔ.

Τους λέμε ότι δυστυχώς για αυτούς οι εργαζόμενοι έχουμε μνήμη και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ό,τι μπορεί να κατακτηθεί δεν είναι μέσα από διαιτησίες, τις ατέρμονες πίσω από κλειστές πόρτες συνδιαλλαγές με την εργοδοσία για το πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι, τις δικαστικές αίθουσες, ή με την ανάθεση σε κόμματα και κυβερνήσεις.

Οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε ότι ό,τι έχει κατακτηθεί μέχρι τώρα και ό,τι από δω και μπρος θα ανατρέψουμε και θα επανακατακτήσουμε, γίνεται μόνο μέσα από έναν αποφασιστικό αγώνα χωρίς ταλαντεύσεις, με υπομονή και επιμονή, έχοντας σαν στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, σύμφωνα με τα επίπεδα ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας και όχι σύμφωνα με τα επίπεδα ανάπτυξης των κερδών του κεφαλαίου και της εργοδοσίας, που σαν καύσιμο έχουν τις ανάγκες μας.

Καταγγέλλουμε τη στάση αυτή του προέδρου και την ανοχή της πλειοψηφίας του ΔΣ και καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους την υπόθεση του αγωνιστικού - διεκδικητικού προσανατολισμού του σωματείου μας.

Με την οργανωμένη δική τους συμμετοχή να αλλάξουν τους συσχετισμούς κόντρα σε αυτούς που αντί της διεκδικητικής δράσης συνδιαλέγονται ως εταίροι κυβέρνησης και εργοδοσίας κόντρα στα συμφέροντά μας.

Ο αγώνας συνεχίζεται ακόμη πιο εντατικά για να μείνει ο νόμος - έκτρωμα στα χαρτιά. Εμείς οι εργαζόμενοι μπορούμε να τον καταργήσουμε στην πράξη. Είναι χρέος μας για την υπεράσπιση της δουλειάς μας, της ζωής της δικής μας, των οικογενειών μας, των παιδιών μας, που πρέπει να τους αφήσουμε παρακαταθήκη τους αγώνες μας για την ικανοποίηση των αναγκών μας, για να ζήσουν τη ζωή που τους αξίζει, που μας αξίζει.

Αθήνα, 18 Ιούνη 2021ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΤΙΤΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Εν μέσω και του δεύτερου κύματος έξαρσης της πανδημίας, αποδεικνύεται ότι παρόλο που οι εργαζόμενοι λαμβάνουν όλα τα μέτρα που επιβάλλει η ατομική ευθύνη προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, οι χώροι εργασίας με ευθύνη της εργοδοσίας και της κυβέρνησης αποτελούν χώρους μετάδοσής του.

Στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN Beyond TV», που λαμβάνει ελλιπέστατα προληπτικά μέτρα που περιορίζονται σε μια εβδομαδιαία απολύμανση και μερικά αντισηπτικά στους διαδρόμους του καναλιού, η εργοδοσία άφησε τους συναδέλφους στην ουσία στο έλεος της πανδημίας, προειδοποιώντας μάλιστα με θυροκολλημένη ανακοίνωση ότι σε περίπτωση έξαρσης κρουσμάτων, είναι πιθανή η αναστολή λειτουργίας του καναλιού και οι μόνοι υπεύθυνοι γι' αυτό θα είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι.

Εργαζόμενοι που ελέω κυβέρνησης και εργοδοσίας στοιβάζονται καθημερινά σε λεωφορεία και τρένα (ΜΜΜ) προκειμένου να προσέλθουν στην εργασία τους, που δεν τους παρέχουν ατομικά μέσα προστασίας, που αναγκάζονται να περιπλανιούνται στο κανάλι για να βρουν κενή τουαλέτα, αφού η εργοδοσία μείωσε τις διαθέσιμες.

Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (υποκείμενα νοσήματα, έγκυες κ.λπ.) συνεχίζουν ελέω εργοδοσίας να έρχονται στην εργασία τους, χωρίς να λαμβάνεται κανένα επιπλέον μέτρο πρόληψης και προστασίας τους.

Εργαζόμενοι που δεν έχουν υποβληθεί σε κανένα προληπτικό τεστ ανίχνευσης, γιατί η εργοδοσία και το κράτος το θεωρούν κόστος και ατομική ευθύνη.

Και όλα τα παραπάνω γίνονται όταν το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει μείνει αθωράκιστο, με ευθύνη της τωρινής αλλά και όλων των προηγουμένων κυβερνήσεων, από γιατρούς, υγειονομικό προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, όταν τα παιδιά μας στοιβάζονται ανά 25 στις αίθουσες διδασκαλίας, με ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, με ελλιπέστατο προσωπικό καθαριότητας, αλλά και την απουσία υγειονομικού προσωπικού και στα σχολικά συγκροτήματα.

Από την περασμένη βδομάδα στους χώρους του καναλιού, που συστεγάζεται και εταιρεία παραγωγής, υπάρχει έξαρση κρουσμάτων Covid-19. Κρούσματα σε εργαζόμενους που δεν ήταν στα «πάρτι των πλατειών» και σε «πορείες», αλλά το μόνο «παράπτωμά» τους ήταν ότι δουλεύουν σε χώρους εργασίας που συγχρωτίζονται πολλοί εργαζόμενοι χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας.

Σε αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, η εταιρεία που φροντίζει ανελλιπώς να στέλνει e-mails στους εργαζόμενους για το εβδομαδιαίο μενού του κυλικείου, επέλεξε να κάνει ενημέρωση για την κατάσταση και για τα τεστ που πρόκειται να διενεργηθούν, μετά από το ξέσπασμα των κρουσμάτων, ανεπίσημα στους διαδρόμους.

Απαιτούμε τώρα:

  • Να διενεργηθεί χωρίς καμία καθυστέρηση δωρεάν τεστ ανίχνευσης στο σύνολο των συναδέλφων.
  • Να υπάρχει καθημερινά και στις δυο βάρδιες γιατρός στον χώρο εργασίας, που θα μεριμνά για την εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας των πάνω από τετρακοσίων εργαζομένων με βάση τα ιατρικά πρωτόκολλα, προκειμένου να υπάρχει άμεση εκτίμηση για πιθανά κρούσματα και λήψη μέτρων κατά περίπτωση, όπως καραντίνα χωρίς να αναλώνεται κανονική άδεια, χωρίς να περικόπτεται ο μισθός, τα ένσημα κ.λπ.
  • Πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας και απολύμανσης, που θα επαρκεί για να απολυμαίνει τους χώρους εργασίας καθ' όλο τον εργάσιμο χρόνο.
  • Θερμομέτρηση στις πύλες εισόδου σε όλους τους εισερχόμενους και παροχή δωρεάν ατομικών μέσων προστασίας κατά την είσοδο.
  • Μεταφορά των συναδέλφων που χρησιμοποιούν ΜΜΜ με μεταφορικά μέσα της εταιρείας, από κεντρικά σημεία της πόλης, προκειμένου να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό τους σε αυτά.
  • Διενέργεια δωρεάν προληπτικών τεστ ανά βδομάδα, χωρίς να αναμένεται πρώτα να βρεθεί επιβεβαιωμένο κρούσμα από πιθανό τεστ που θα κάνει κάποιος συνάδελφος με ατομική του ευθύνη.
  • Να αποσυμφορηθούν οι χώροι εργασίας και να τηρείται ο μέγιστος αριθμός εργαζομένων ανά χώρο εργασίας (κοντρόλ, μοντάζ, μακιγιάζ κ.λπ.), όπως τα πρωτόκολλα που και το ίδιο το κανάλι προπαγανδίζει, το επιβάλλουν.
  • Να δημιουργηθεί τώρα, με τη συμβολή της ΕΤΙΤΑ, επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε κανάλι, για να μην αφήσουμε την προάσπιση της υγείας μας σε αυτούς που μόνο μέλημά τους είναι η περικοπή του κόστους λειτουργίας και τα κέρδη τους από όπου και εάν προέρχονται.

Οι ΠΝΠ και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που ψηφίστηκαν ή είναι έτοιμοι προς ψήφιση εν μέσω πανδημίας, χαρίζουν στους εργοδότες ζεστό χρήμα για να τους στηρίξουν και στη νέα οικονομική κρίση που επιταχύνεται λόγω του Covid-19.

Πρέπει επιτέλους οι εργαζόμενοι να περάσουμε με τη συλλογική μας ευθύνη στην απαίτηση της ευθύνης των εργοδοτών και του κράτους, διεκδικώντας την προστασία της υγείας, της δουλειάς και της ζωής μας, για μια ζωή στο ύψος των αναγκών μας.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΣΤΗΝ ΕΤΙΤΑ

Αθήνα, 31 Οκτώβρη 2020

Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ALPHA TV ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Με την απόφασή της για την κατάργηση των τμημάτων ENG - LINK, η εργοδοσία του ALPHA TV βάζει μπροστά στους εργαζόμενους τεχνικούς την προοπτική της παραίτησης/απόλυσης με αποζημίωση, με «υποσχετική» για πιθανή πρόσληψη σε εταιρεία παραγωγής ή «άλλη δουλειά», πιθανότατα με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα, που μπορεί να ξεκινούν από το χάσιμο της προϋπηρεσίας, τη μείωση μισθών, μέχρι ατομικές συμβάσεις με ελαστικές σχέσεις εργασίας, δηλαδή ένταση της εκμετάλλευσης.

Το ίδιο «έργο» το είχε ξαναζήσει ο κλάδος πριν λίγα χρόνια, τότε στον ΑΝΤ1, πάλι με ευθύνη της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΕΤΙΤΑ.

Για άλλη μια φορά καθαρή κοροϊδία της εργοδοσίας -προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της - με διαμεσολάβηση εκλεγμένων που οφείλουν να υπερασπίζονται τα εργατικά συμφέροντα.

Μία εξέλιξη που πατάει στις πολλαπλές αντεργατικές «διευκολύνσεις» που χρόνια τώρα προσφέρουν στους καναλάρχες διαδοχικά οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Αυτή η άθλια αντεργατική εξέλιξη θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να δρομολογηθεί αν η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΤΙΤΑ και των πλειοψηφιών στα ΔΣ των άλλων Ενώσεων δεν επέμεναν σε μία στρατηγική κοινωνικού διαλόγου και αναμονής, αλλά αντίθετα είχαν αγωνιστικό - ταξικό προσανατολισμό.

Αν και έγκαιρα είχε εκτιμηθεί η πολύ επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώθηκε στα ΜΜΕ από την περίοδο ακόμα του νόμου Παππά, η στάση των πλειοψηφιών των Ενώσεων τότε περικλειόταν στο σύνθημα «όχι μαύρο στα κανάλια», υποχωρώντας στα μνημόνια και στις πιέσεις κυβέρνησης - αφεντικών για εργαζόμενους με μειωμένα δικαιώματα, στο όνομα της μείωσης του λειτουργικού κόστους, που τους εξανάγκαζε να στρατευτούν κάτω από τη σημαία των συμφερόντων των καναλαρχών. Αντίθετα, οι δυνάμεις της ΔΑΣ από τότε πρόβαλλαν πλαίσιο πάλης διεκδικητικό για μόνιμη και σταθερή δουλειά με ΣΣΕ και δικαιώματα, που στόχευε στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων. Παρόμοια στάση είχε η πλειοψηφία της ΕΤΙΤΑ και στην κινητοποίηση των τεχνικών του ALPHA εν μέσω πανδημίας, όταν μείωναν τους εργαζόμενους στα εξωτερικά συνεργεία, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον εργάσιμο χρόνο και εντατικοποιώντας τη δουλειά.

Τα αποτελέσματα της πορείας αυτής είναι γνωστά. Από το κλείσιμο του MEGA, τη μεταφορά εργαζομένων από το STAR στην GREENPIXEL μέχρι τις σημερινές εξελίξεις στον ALPHA, οι εργαζόμενοι πληρώνουν τις επιλογές των αφεντικών.

Αυτές οι εξελίξεις έρχονται επίσης ως αποτέλεσμα της προσφοράς της οπτικοακουστικής παραγωγής στους καναλάρχες, αρχικά από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα από την κυβέρνηση της ΝΔ, που συνοδεύεται και με τεράστιες επιδοτήσεις, για να κερδοσκοπούν από αυτές τις παραγωγές, με τους εργαζόμενους να δουλεύουν με τσακισμένους μισθούς, ευέλικτες σχέσεις εργασίας και εντατικοποίηση της δουλειάς.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Τώρα είναι η στιγμή οι εργαζόμενοι του ALPHA στο σύνολο τους να μη δεχτούν καμία απόλυση, καμία μείωση μισθού, καμία αρνητική αλλαγή στις εργασιακές τους σχέσεις, καμία μεταφορά σε εταιρεία παραγωγής. Να διεκδικήσουμε όλοι μαζί, αγωνιστικά, κατακτημένα δικαιώματα που θέλουν να μας πάρουν πίσω κυβέρνηση και αφεντικά. Οσα κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα από την εργατική τάξη. Με όλα τα όπλα που διαθέτουμε, από τις συνελεύσεις εργαζομένων μέχρι τις απεργίες, να μην αφήσουμε να περάσει αυτό το σχέδιο - έκτρωμα που υλοποιεί η διοίκηση του ALPHA με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στην εργασία, στο να ζούμε αξιοπρεπώς εμείς και οι οικογένειες μας.

Η υπόθεση αφορά και όλους τους τεχνικούς σε όλα τα κανάλια, αφού όπως δείχνει η πείρα μας αυτό είναι το αντεργατικό μέλλον που τους επιφυλάσσουν κυβερνήσεις και αφεντικά. Να γιατί καλούμε την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΤΙΤΑ, έστω και τώρα, να αναλάβει τις ευθύνες της, να δείξει ότι νοιάζεται για τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων, να μη στέκεται τροχοπέδη με την τακτική του συμβιβασμού με την εργοδοσία, να μπει μπροστά για να αγωνιστούμε όχι μόνο οι εργαζόμενοι στον ΑΛΦΑ αλλά όλοι οι τεχνικοί όλων των καναλιών, καλώντας τους σε έμπρακτη αλληλεγγύη, γιατί έρχεται και η δική τους η σειρά. Ετσι, με αγωνιστική ενότητα και δράση ενάντια στις αντεργατικές επιθέσεις των αφεντικών που «πατάνε» στην αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων, θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.

Είναι πια φανερό ότι ο μόνος δρόμος που μπορεί να ανοίξει την προοπτική για την ευημερία των εργαζομένων περνάει από την οργάνωση της πάλης, την ενότητα και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους κλάδους των εργαζόμενων δημοσιογράφων και διοικητικών υπαλλήλων - που και αυτοί χάνουν δικαιώματα - σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, σε όλο τον κλάδο των ΜΜΕ.

Η ΔΑΣ ΕΤΙΤΑ με όλες της τις δυνάμεις θα συμβάλει στον αγώνα των εργαζομένων του ALPHA, όπως έκανε πάντα.

Αθήνα, 20 Ιούλη 2020

 


 

 

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΔΑΣ-ΕΤΙΤΑ: ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ!

Με μια λιγόλογη ανακοίνωση την Τρίτη 21 Ιούλη, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΤΙΤΑ, με πρόσχημα τάχα την «ευθύνη που τη διακατέχει για την άμεση ενημέρωση των τηλεθεατών και δη σε κρίσιμες ώρες για το ελληνικό έθνος» (!!!), αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων στον «ALPHA TV». Κινητοποιήσεις - στάσεις εργασίας και συνελεύσεις - που ήταν η άμεση πράξη αντίστασης των εργαζομένων στην απόφαση της εργοδοσίας να «απομακρύνει» 38 εργαζόμενους τεχνικούς από το κανάλι, που με την αναστολή αφέθηκαν στις μυλόπετρες των αντεργατικών μεθοδεύσεων και επιθέσεων. Ουσιαστικά η πλειοψηφία της ΕΤΙΤΑ αποφάσισε το ξεπούλημα των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, αφαιρώντας τους το μοναδικό όπλο τους απέναντι στην εργοδοσία.

Επιβεβαιώθηκε άμεσα αυτό, όπως και ο υπονομευτικός της ρόλος, γιατί δράττοντας την ευκαιρία που της έδωσε η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΤΙΤΑ, με απόλυτο αίσθημα ταξικού συμφέροντος η εργοδοσία του «ALPHA TV» προχώρησε στο ξεμονάχιασμα και τον πειθαναγκασμό των εργαζομένων με αποτέλεσμα να προχωρήσει ανεμπόδιστα στους αντεργατικούς της σχεδιασμούς. Εχει τη σημασία του επίσης ότι στην αξιολόγηση του καναλιού το «μέγιστο εθνικό θέμα» - η τούρκικη Navtex στο Καστελόριζο - παίχτηκε πέμπτο στη σειρά του δελτίου ειδήσεων του σταθμού.

Από αυτή την εμπειρία οι εργαζόμενοι και στον «ALPHA TV», αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου, πρέπει και μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα.

Και πρώτο από όλα ότι αφού τα ταξικά συμφέροντα εργαζομένων και εργοδοτών βρίσκονται σε ασυμφιλίωτα αντίθετες κατευθύνσεις, δεν μπορεί να έχουν τις ίδιες ή παραπλήσιες επιδιώξεις.

Ούτε καν στο ζήτημα της ενημέρωσης, που ενώ είναι δουλειά των εργαζομένων, αλλά το περιεχόμενό της το καθορίζουν τα αφεντικά ανάλογα με τα συμφέροντά τους.

Επίσης η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΤΙΤΑ, όπως απέδειξε η ίδια για άλλη μια φορά, δεν θέλει να υπηρετήσει την ανάγκη των εργαζομένων για οργάνωση του αγώνα, είναι απόλυτα εργοδοτική - κυβερνητική και χρειάζεται οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση του αγώνα τους στα χέρια τους. Με Επιτροπή Αγώνα και με κινητοποιήσεις τόσο κατά της εργοδοσίας όσο και κατά της κυβέρνησης, για την ανατροπή όλων των αντεργατικών νόμων.

Να συμβάλουν ταυτόχρονα σε μια πορεία στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στο σωματείο.

Η ΔΑΣ ΕΤΙΤΑ με όλες τις δυνάμεις της βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πάλης των εργαζόμενων στον «ΑLPHA», στον «OPEN» και σε όλο τον κλάδο, για το δίκιο τους, για τις θέσεις εργασίας, για όλα τους τα δικαιώματα.

 


 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΤΙΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ALPHA

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Στο «παρά πέντε» η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΤΙΤΑ αποφάσισε να αναστείλει την προγραμματισμένη για χτες στάση εργασίας των τεχνικών στον ALPHA.

Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει τη στρατηγική της πλειοψηφίας του ΔΣ, που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια διαπνέεται όλο και πιο έντονα από την άρνηση αγωνιστικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας, την πολιτική του «κοινωνικού εταιρισμού» και της προσφυγής για αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα σχεδόν αποκλειστικά στη «νομική οδό», αντί της οργανωμένης δράσης των εργαζομένων.

Ετσι, στην απροκάλυπτη επίθεση της εργοδοσίας, στην προσπάθειά της να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΤΙΤΑ δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, στην αναγκαιότητα υπεράσπισης και διεκδίκησης του δίκιου μας. Απεμπόλησε ένα πάγιο και κατοχυρωμένο με ΣΣΕ δικαίωμά μας, ανοίγοντας το δρόμο και την όρεξη της εργοδοσίας για την οριστική κατάργησή του σε όλο τον κλάδο, πράγμα που θα σημάνει νέο γύρο απολύσεων και εντατικοποίησης της δουλειάς.

Υστερα από δύο επιτυχημένες στάσεις εργασίας, που είχαν την καθολική στήριξη των εργαζομένων του ALPHA, υποχρεώνοντας την εργοδοσία να προχωρήσει σε ελιγμό ζητώντας διαβούλευση, αντί να συνεχίσουμε μέχρι την εκπλήρωση του βασικού στόχου της κινητοποίησης, δηλαδή της κατάργησης των μονομελών συνεργείων, η πλειοψηφία αποφάσισε να κάνει πολλά βήματα πίσω.

Η ΔΑΣ ΕΤΙΤΑ στήριξε χωρίς κανέναν ενδοιασμό και από την πρώτη στιγμή τον αγώνα των τεχνικών του ALPHA με όλες τις δυνάμεις της. Θεωρούμε σημαντική παρακαταθήκη αυτόν τον αγώνα.

Τώρα είναι η ώρα να βγάλουμε συμπεράσματα από τις τελευταίες εξελίξεις. Είναι καιρός να μη στηριζόμαστε σε δικηγόρους και εξώδικα, αλλά να εμπιστευτούμε τη δύναμή μας στην ενότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ των συναδέλφων.

Κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν ξεκάθαρο στόχο να τσακίσουν και τα τελευταία ελάχιστα δικαιώματά μας. Γιατί αυτά αποτελούν εμπόδια στα κέρδη τους. Σε αυτό χρειάζεται οργανωμένη, ενωμένη, αγωνιστική απάντηση, για να τους βάλουμε φραγμό, για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα που μας στερούν.

Καμία επιχείρηση δεν δουλεύει χωρίς τους εργαζόμενούς της, εμείς παράγουμε όλα τα πλούτη των αφεντικών. Αυτοί πλουτίζουν στις πλάτες μας και ζητάνε από την εκάστοτε κυβέρνηση - άλλωστε δική τους είναι - να τους εξασφαλίσει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο το οποίο τους αφήνει ασύδοτους να απολύουν, να αλλάζουν τις εργασιακές σχέσεις, να παίζουν με την υγεία μας και στην επερχόμενη οικονομική κρίση μάς ζητάνε, και πάλι εμείς, να πληρώσουμε για άλλη μια φορά.

Είναι τώρα η ώρα να απορρίψουμε τη λογική του «κοινωνικού εταιρισμού», τις αυταπάτες που οδηγούν στο συμβιβασμό και την υποταγή. Τώρα είναι η ώρα, παραμερίζοντας τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό στην ΕΤΙΤΑ και στις άλλες Ενώσεις, να βγούμε μπροστά και να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε. Να μην πάνε χαμένες οι προσπάθειες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα. Γρήγορα να οργανώσουμε την πάλη μας σε κάθε τόπο δουλειάς, να μην αφήσουμε συνάδελφο να νιώσει μόνος, να μην περάσουν ο φόβος και η απογοήτευση.

Σε εναν τέτοιον αγώνα, με αυτό το περιεχόμενο, όλοι οι συνάδελφοι που συσπειρώνονται με τη ΔΑΣ ΕΤΙΤΑ θα είναι στην πρώτη γραμμή μέχρι την τελική νίκη.