Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας στην ΕΤΙΤΑ

Η συκοφάντηση αγωνιστών συνδικαλιστών
είναι εχθρική για τη συνδικαλιστική δράση
και δεν θα περάσει !

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Την προηγούμενη Τετάρτη 5 του Ιούλη, ο διευθύνων σύμβουλος του OPEN TV, κάλεσε στο γραφείο του τον εργαζόμενο στο συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό και εκλεγμένο με τη ΔΑΣ στο Δ.Σ. της ΕΤΙΤΑ Βαγγέλη Τσολίσσο τον οποίο ενημέρωσε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της ΕΤΙΤΑ Γιώργο Σκεπετζάκη με πρωτοβουλία του προέδρου του Δ.Σ. της ΕΤΙΤΑ.

Αν ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΤΙΤΑ έκανε αυτή την τηλεφωνική επικοινωνία για να κλείσει συνάντηση με την διοίκηση του καναλιού για εργασιακά θέματα, ουδέν το μεμπτόν. Ομως ο διευθύνων σύμβουλος του OPEN TV ενημέρωσε το Βαγγέλη Τσολίσσο ότι δέχτηκε ερώτηση από τον Γ. Σκεπετζάκη εάν ο διευθύνων σύμβουλος κάνει συναντήσεις με το μέλος του Δ.Σ. της ΕΤΙΤΑ και εργαζόμενο στο OPEN TV εκτός ωρών εργασίας και έξω από τον τηλεοπτικό σταθμό. Η συγκεκριμένη ερώτηση από τον πρόεδρο της ΕΤΙΤΑ για ένα μέλος του Δ.Σ. έχει προφανώς σκοπιμότητα αφού μέσα από την απάντηση της ήθελε να διαπιστώσει εάν υπάρχει "περίεργη" συνδιαλλαγή μεταξύ της εργοδοσίας του OPEN και του εκλεγμένου με την ΔΑΣ συνδικαλιστή Βαγγέλη Τσολίσσου.

Αυτή η ενέργεια είναι άθλια, ύπουλη, συκοφαντική και εχθρική για τη συνδικαλιστική δράση, μάλιστα χωρίς την ύπαρξη της παραμικρής ένδειξης, με δεδομένη την συνολική στάση του εκλεγμένου με τη ΔΑΣ συνδικαλιστή στο Δ.Σ. της ΕΤΙΤΑ για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του καναλιού και τη διεύρυνσή τους.

Αλήθεια με ποιο δικαίωμα ο πρόεδρος της ΕΤΙΤΑ προβαίνει σε τέτοιες συκοφαντικές ενέργειες για ένα μέλος του Δ.Σ.; Γιατί εκθέτει έναν εκλεγμένο εκπρόσωπο εργαζομένων στο Δ.Σ. του σωματείου στην εργοδοσία του με ύπουλη μεθόδευση; Και μάλιστα με μεσάζοντα την εργοδοσία;

Γιατί είναι «ηλίου φαεινότερο» ότι ο πρόεδρος της ΕΤΙΤΑ έδωσε πάσα στην εργοδοσία με την ερώτηση που έκανε αφενός για να συκοφαντηθεί ο εργαζόμενος στο OPEN TVκαι εκλεγμένος συνδικαλιστής, αφετέρου να σπείρει αμφιβολίες μέσω των ανθρώπων της εργοδοσίας στους εργαζόμενους, εφαρμόζοντας το «διαίρει και βασίλευε» και υπονομεύοντας την όποια προσπάθεια προάσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων πολύ περισσότερο τη διεύρυνσή τους.

Αλήθεια οι υπόλοιποι συνάδελφοι του Δ.Σ. της ΕΤΙΤΑ τι γνώμη έχουν για αυτές τις βρώμικες ενέργειες του προέδρου; Που ουσιαστικά καταρρακώνουν όλο το Δ.Σ. Τους καλούμε να πάρουν θέση για αυτή την ενέργεια απαξίωσης του Δ.Σ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Είναι άθλια ενέργεια γιατί η ερώτηση έγινε προς την εργοδοσία του OPEN TV και άφησε υπονοούμενο ενάντια σε μέλος του Δ.Σ. της ΕΤΙΤΑ που έχει αποδείξει μέσα από την στάση και την δράση του ότι βάζει πάνω από το ατομικό του συμφέρον το συλλογικό συμφέρον μας.

Και έγινε από τον πρόεδρο του Δ.Σ. που στόχο θα έπρεπε να έχει, από τη θέση του ως πρόεδρος, την εμπέδωση στο σύνολο των συναδέλφων της πίστης ότι με μπροστάρη το εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΙΤΑ και μέσα από μαζικούς αγώνες ενάντια στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας και τίς αντεργατικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις αφόρητες συνθήκες επιβίωσης, οργανώνοντας τη διεκδικητική μας πάλη ενάντια στην εργοδοσία και την αντεργατική πολιτική. Αντ' αυτού η κίνηση αυτή το μόνο που καταφέρνει είναι τη δημιουργία αμφιβολιών για την ακεραιότητα, την τιμιότητα, την αδιαλλαξία και την ασυμβίβαστη σταση απέναντι σε εργοδοσία και κυβερνήσεις, των εκλεγμένων και ειδικά των εκλεγμένων με την ΔΑΣ εκπροσώπων στο ΔΣ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Απέναντι στην συνεχιζόμενη και εντεινόμενη αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική, στην συνεχιζόμενη αδιαλλαξία όλων των επιχειρήσεων στα ΜΜΕ για μη υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο ύψος των αναγκών μας, πρέπει να προτάξουμε την συλλογική και μαζική μας δράση. Δράση και αγωνιστικότητα που θα παραγκωνίζει και θα αναιρεί όλες αυτες τις λογικές ανάθεσης, απογοήτευσης και απαξίωσης της ΕΤΙΤΑ

Πέμπτη, 13 Ιούλη 2023

 

 

 

 


 

 

 

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΤΙΤΑ ΣΤΙΣ 27 ΚΑΙ 28 ΝΟΕΜΒΡΗ 2021

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Στις εκλογές του σωματείου μας στέλνουμε ηχηρό μήνυμα, παίρνουμε στα χέρια μας την υπόθεση της πάλης για να βάλουμε εμπόδια στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης, εργοδοσίας, των κομμάτων τους που τσακίζει τα δικαιώματά μας. Δυναμώνουμε τον διεκδικητικό αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας!

Ψηφίζουμε «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία», τον συνδυασμό των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Οι αρχαιρεσίες στην ΕΤΙΤΑ πραγματοποιούνται σε μια περίοδο που κυβέρνηση και εργοδοσία στη μετάβαση από την οικονομική κρίση στην καπιταλιστική ανάπτυξη μοιράζουν απλόχερα ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, λεφτά τα οποία θα πληρώσει ο λαός μας. Την πολιτική αυτή στηρίζουν παρά τις επιμέρους διαφωνίες τους το σύνολο των αστικών κομμάτων. Ταυτόχρονα συνεχίζουν με αμείωτη ένταση να νομοθετούν αντεργατικά μέτρα, που τσακίζουν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και αυξάνουν την εκμετάλλευση για να εξυπηρετήσουν τα κέρδη των αφεντικών, συμπεριλαμβανομένων και των καναλαρχών φυσικά. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι που έχουν στην ιδιοκτησία τους τηλεοπτικά ΜΜΕ είναι κερδοφόροι. Επιλέγουν να επενδύσουν και στην οπτικοακουστική παραγωγή, για να διοχετεύσουν εκεί κεφάλαια που δεν έχουν ήδη επενδύσει, ενώ ταυτόχρονα παίρνουν και τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις.

Για τους εργαζόμενους στον κλάδο, υπάρχει όμως μια άλλη, σκληρή πραγματικότητα: Οι συνθήκες δουλειάς γίνονται ολοένα και χειρότερες, με εντατικοποίηση, περισσότερες ώρες δουλειάς, μεταφορά τεχνικών σε εταιρείες παραγωγής με χειρότερους όρους δουλειάς, μονοπρόσωπα εξωτερικά συνεργεία, μισθούς που δεν φτάνουν ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες. Η εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας, με τον τρόπο που γίνεται από τους εργοδότες στον χώρο μας, αντί να κάνει τη ζωή μας καλύτερη, ενισχύει την ανασφάλεια και το άγχος για την επόμενη μέρα.

Ο νόμος Λιβάνιου, στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης για την ενίσχυση των τηλεοπτικών ΜΜΕ, δυναμώνει την αντεργατική επίθεση σε συνέχεια της επίθεσης και των προηγούμενων κυβερνήσεων στον κλάδο. Προβλέπει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί τυπικά πρέπει να διατηρούν ως μέσο ετήσιο όρο του «απασχολούμενου προσωπικού» 400 άτομα, αλλά δεν θα είναι όλοι εργαζόμενοι των τηλεοπτικών σταθμών με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, αφού το 15% μπορεί να είναι εργαζόμενοι άλλων επιχειρήσεων συνδεδεμένων με τον τηλεοπτικό σταθμό ή ανεξάρτητων εταιρειών παραγωγής οπτικοακουστικού εμπορεύματος με συγκεκριμένο έργο για τον σταθμό ή και τα δύο. Πρακτικά δίνει τη δυνατότητα για μείωση του προσωπικού από τα 400 στα 340 άτομα, με έμφαση στους τεχνικούς, οδηγεί σε εργολαβικούς εργαζόμενους και συμπιέζει τους μισθούς, μέσω ατομικών συμβάσεων. Επιπλέον, θεωρούνται πλήρης απασχόληση οι 20 μέρες τον μήνα και όχι οι 25, δηλαδή σε ετήσια βάση οι σταθμοί θα δουλεύουν με λιγότερους εργαζόμενους. Αυτό οδηγεί και σε αντεργατική διευθέτηση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου σε 10 και 12 ώρες, εντατικοποίηση της δουλειάς, αύξηση του απλήρωτου εργάσιμου χρόνου, εκ περιτροπής δουλειά, ένταση της δουλειάς - λάστιχο, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μειώσεις μισθών κ.ά.

Απέναντι σε αυτά, οι εργοδοτικές πλειοψηφίες των Ενώσεων αρκέστηκαν σε διαβουλεύσεις για να πετύχουν τάχα το «μικρότερο κακό», που μεταφράζεται σε απώλεια το λιγότερο 60 θέσεων εργασίας ανά κανάλι.

Ο ίδιος νόμος χάρισε μία ολόκληρη ετήσια δόση της αδειοδότησης, στο όνομα των επενδύσεων από τους καναλάρχες. Επιπλέον χρηματοδοτεί με κρατικό χρήμα τις ασφαλιστικές εισφορές όσων τηλεοπτικών σταθμών χρωστούν στον ΕΔΟΕΑΠ, όταν οι εργοδότες έχουν παρακρατήσει και δεν έχουν αποδώσει τις εισφορές μας, άρα αυτοί κερδίζουν διπλά. Τους χαρίζει ακόμη τις προσαυξήσεις για χρέη και πρόστιμα για 4 ολόκληρα χρόνια, ενώ οι οφειλές τους θα καταβάλλονται σε 72 δόσεις. Ταυτόχρονα, χρηματοδοτεί πολύμορφα τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τις εταιρείες παραγωγής.

Η εργοδοσία έχει στρογγυλοκαθίσει στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ και όχι μόνο αμφισβητεί τη νομιμότητα του πόρου 2%, αλλά ζητάει να επιδοτείται από το κράτος για τον πόρο αυτόν. Επίσης οι εργοδότες, με τη στήριξη των εργοδοτικών συνδικαλιστών, προσπαθούν να περάσουν διάταξη ώστε να μην πληρώνουν τα αφεντικά των εταιρειών παραγωγής το 2% επί του τζίρου όταν ασφαλίζονται οι εργαζόμενοί τους στον ΕΔΟΕΑΠ. Αυτό ωφελεί τα αφεντικά, γιατί διευκολύνει τη μείωση τεχνικών, με παράλληλη μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους», αλλά υπονομεύει τα οικονομικά του Ταμείου μας με κίνδυνο να μειωθούν κι άλλο οι παρεχόμενες παροχές και υπηρεσίες και να μπαίνει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη μας.

Σταθερά, πάνω από 10 χρόνια, τονίζουμε την ανάγκη όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ να έχουν τα ίδια δικαιώματα, με ενιαίο ασφαλιστικό φορέα. Να πληρώνουν εισφορές το κράτος και τα αφεντικά, να εξασφαλίζονται όλα τα δικαιώματά μας στο ύψος των σύγχρονων αναγκών. Είναι κρίσιμο ζήτημα πάλης για τους εργαζόμενους τεχνικούς, τόσο στα κανάλια, όσο και στις εταιρείες παραγωγής μαζί με τους άλλους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.

Ο νόμος που έρχεται να σφραγίσει όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις είναι ο νόμος - έκτρωμα Χατζηδάκη. Χτυπά το δικαίωμα στην απεργία και ποινικοποιεί την περιφρούρησή της. Θέλουν να χτυπήσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες των σωματείων, με ζωντανή μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη αποφάσεων. Θέλουν οι εργοδότες να μπορούν να παρεμβαίνουν στις αρχαιρεσίες και στις αποφάσεις των συνδικάτων. Θέλουν να βγάζουν στο σύνολό τους τις απεργίες παράνομες και να διώκονται οι απεργοί.

Αυτός ο νόμος επιβάλλει την κατάργηση του 8ωρου και της αμοιβής των υπερωριών, την ατομική σύμβαση χωρίς τη συμφωνία του συνδικάτου, την απλήρωτη δουλειά με διευθέτηση χρόνου εργασίας. Απελευθερώνει τις απολύσεις, αφού οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν λιγότερους εργαζόμενους, περισσότερες ώρες, χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Μετατρέπει τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας σε συμβάσεις έργου, καταργώντας εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα. Δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να βγάζει για πάνω από ένα έτος σε αναστολή σύμβασης όποιον εργαζόμενο θέλει χωρίς μισθό και Ασφάλιση.

Δίπλα σε όλα αυτά, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τον λαό μας η ολοένα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με τη ραγδαία επέκταση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων, τη συμμετοχή στρατιωτικών αποστολών στους σχεδιασμούς και τη δράση του ΝΑΤΟ, τους πακτωλούς εξοπλιστικών δαπανών που ξοδεύονται για να υπηρετήσουν αυτούς τους σκοπούς, αντί να διατίθενται για την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, της προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού από σεισμούς, φωτιές, πλημμύρες.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε σε μια εποχή που η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνικής, ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι, μπορούν να καλύψουν όλες τις σύγχρονες ανάγκες μας. Αλλά η κατάσταση των εργαζομένων συνολικά έχει χειροτερεύσει. Και αυτό οφείλεται στην πολιτική διαχείρισης όλων των κυβερνήσεων για την ανάπτυξη της οικονομίας σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Ενταγμένοι σ' αυτή την πολιτική είναι και οι αντεργατικοί νόμοι που ψήφισαν και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά.

Είναι αναγκαίο σε κάθε χώρο δουλειάς, παντού και στον κλάδο μας, να δυναμώσει η γραμμή της σύγκρουσης με την εργοδοσία και τις δυνάμεις που στηρίζουν αυτήν την πολιτική που μας τσακίζει τη ζωή, για να βάζουμε εμπόδια και να διεκδικούμε, κόντρα στο συμβιβασμό, στη μοιρολατρία, στη λογική της «εργασιακής ειρήνης» που καλλιεργούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και οι συνδικαλιστές που υπηρετούν τα συμφέροντά τους.

Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΤΙΤΑ, χωρίς πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων που να απαντά στις πραγματικές μας ανάγκες, χωρίς οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα, με «τουφεκιές στον αέρα» και με βασικούς άξονες την ανάθεση στη διαιτησία (ΟΜΕΔ, που τώρα πια μας τέλειωσε και αυτός) και τις αποφάσεις των αστικών δικαστηρίων, οδήγησε τους εργαζόμενους στην απογοήτευση και την αποστράτευση. Τα παραπάνω αποτυπώνονται στη συνεχώς μειούμενη συμμετοχή στη δράση του σωματείου, στην απαξίωση της συνδικαλιστικής δράσης. Οι ευθύνες τους είναι πολύ μεγάλες.

Αυτή η πλειοψηφία καλλιεργεί την υποταγή στα συμφέροντα κυβερνήσεων και αφεντικών. Κάθε φορά που δημιουργούνταν προϋποθέσεις κινητοποίησης, που οι εργαζόμενοι με την παρουσία και τη μαχητικότητά τους αντιστέκονταν στα σχέδια των αφεντικών, η πλειοψηφία του ΔΣ είτε προσπαθούσε να σπείρει αμφιβολίες, είτε να υπονομεύει τις αποφάσεις συνελεύσεων για κλιμάκωση των αγώνων τους. Εφτασαν στο σημείο να ακυρώνουν ακόμα και στάσεις εργασίας σε τηλεοπτικό σταθμό, αφήνοντας τους εργαζόμενους ξεκρέμαστους, με την απίστευτη δικαιολογία περί «εθνικών θεμάτων», όταν η εργοδοσία την ίδια μέρα «πατριωτικά» απέλυσε δύο συναδέλφους.

Οι εκλεγμένοι με τη ΔΑΣ αξιοποίησαν την εμπιστοσύνη των συναδέλφων για να αναδείξουν προβλήματα σε κάθε χώρο δουλειάς και στον κλάδο, για να προβάλουν την ανάγκη οργάνωσης της πάλης για τη λύση τους, τη διεκδίκηση με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, με ενότητα μέσα στους εργαζομένους.

Αυτός ο δρόμος είναι ελπιδοφόρος και σε αυτόν τον δρόμο πρέπει να βαδίσουμε. Είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους τεχνικούς η αντίσταση, η διεκδίκηση, η μαζική συμμετοχή, με επίκεντρο τα δικά μας συμφέροντα. Ο δρόμος της ανάθεσης είναι χρεοκοπημένος!

Οι λιμενεργάτες στην COSCO με την μαζική τους συμμετοχή στην επταήμερη απεργία, παραμερίζοντας την εργοδοτική τρομοκρατία και τις αποφάσεις των δικαστηρίων, κέρδισαν τα βασικά τους αιτήματα και μας έδειξαν το δρόμο που μας δίνει δύναμη και φέρνει αποτελέσματα. Οπως και οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, οι οικοδόμοι, που υπέγραψαν ΣΣΕ, οι εργαζόμενοι ντελιβεράδες στην πολυεθνική «e-food». Με αποφάσεις μαζικών Γενικών Συνελεύσεων, με ταξική ενότητα και αλληλεγγύη, χωρίς να υποκύψουν σε απειλές και δικαστικές αποφάσεις, έχοντας συνείδηση ότι τα συμφέροντα του κεφαλαίου δεν συμβιβάζονται με τα συμφέροντα των εργαζομένων, αγωνίστηκαν και νίκησαν.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, σας καλούμε να συμβάλετε στην ανασύνταξη του κινήματος. Εχουμε ανάγκη από ένα κίνημα μαζικό, οργανωμένο, σε σύγκρουση με την εργοδοσία, το κράτος και τις κυβερνήσεις, την ΕΕ.

Χρειάζεται να στήσουμε Επιτροπές Αγώνα που θα οργανώνουν ζωντανές διαδικασίες στους χώρους δουλειάς. Να πάρουμε την κατάσταση στα δικά μας χέρια, οργανώνοντας από τα κάτω τον αγώνα για τα δικά μας συμφέροντα. Παραμερίζοντας τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού για να περάσουμε στην αντεπίθεση.

Σε αυτήν την κατεύθυνση μπορεί αποφασιστικά να συντελέσει η υπερψήφιση του ψηφοδελτίου της ΔΑΣ στις αρχαιρεσίες. Να συμβάλλει στη συσπείρωση σε αγωνιστική διεκδικητική κατεύθυνση με ενότητα και αλληλεγγύη σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε κανάλι, σε κάθε εταιρεία παραγωγής. Ενας για όλους και όλοι για έναν, γιατί χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά.

Αυτή η κατεύθυνση μπορεί να πολλαπλασιάσει τη δύναμή μας, την αποτελεσματικότητα της πάλης μας.

Διεκδικούμε:

 • Να καταργηθούν άμεσα o νόμος Χατζηδάκη και όλο το αντεργατικό και αντιασφαλιστικό νομοθετικό πλαίσιο.
 • Κατάργηση των ατομικών Συμβάσεων, επαναφορά υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ.
 • Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις.
 • Σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος 7ωρο - 35ωρο - 5θήμερο, κατάργηση της εργασίας με μπλοκάκι.
 • Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και στα εξωτερικά συνεργεία. Γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφάλειας από το κράτος.
 • Δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ Covid για όλους τους εργαζόμενους. Προληπτικοί έλεγχοι πριν τον εμβολιασμό και καθολική δωρεάν παρακολούθηση μετά απ' αυτόν.
 • Καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Σύνταξη με 30 χρόνια δουλειάς. Ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 χρόνια για τις γυναίκες. Κύριες και επικουρικές συντάξεις στο ύψος που ήταν το 2009. Εισφορές να πληρώνουν κράτος και εργοδοσία. Οχι στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και στα επαγγελματικά ταμεία.
 • Να πληρώσουν άμεσα οι εργοδότες το αγγελιόσημο και τις ασφαλιστικές εισφορές που χρωστούν στα Ταμεία.
 • Κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε τυχόν αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, πτώχευσης κ.λπ.
 • Καμιά μείωση των θέσεων εργασίας, καμιά απόλυση όσων βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.
 • Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε αυτούς και τις οικογένειές τους.
 • Αποκλειστικά δωρεάν δημόσια Υγεία - Πρόνοια και Παιδεία με προσλήψεις προσωπικού και σύγχρονες υποδομές. Καμιά επιχειρηματική δράση.
 • Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων
 • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, των ειδικών φόρων και όλων των αντιλαϊκών φόρων (ΕΝΦΙΑ κ.λπ.).
 • Κατάργηση όλων των νόμων που περιορίζουν και φιμώνουν τη συνδικαλιστική δράση.
 • Κατάργηση νόμων και άρθρων που φιμώνουν την ενημέρωση, (νόμος Λιβάνιου, Ποινικός Κώδικας κ.ά.).

Στις αρχαιρεσίες της ΕΤΙΤΑ στήριξε - ψήφισε «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία»!

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΓΚΕΚΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ του Κωνσταντίνου

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΑ του Δημητρίου (BARKING WELL)

ΔΗΜΟΣΘΕΝΙΑΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του Εμμανουήλ (OPEN)

ΚΑΔΔΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του Δημητρίου (STAR)

ΚΑΤΣΟΥΛΙΕΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Αθανασίου (STAR)

ΚΑΨΑΛΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ του Φωτίου (MEGA)

ΜΟΥΤΑΦΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ του Λάζαρου (LIVE CAM)

ΠΕΝΤΕΖΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Αναστασίου (COSMOTE TV)

ΠΟΛΥΖΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Βάϊου (ΣΚΑΪ)

ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΑΡΗΣ του Σπυρίδωνος (MEGA)

ΤΟΥΝΤΑ ΔΑΝΑΗ του Νικολάου (OPEN)

ΤΣΟΛΙΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του Νέστορα (ΟPEN)

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ

ΚΑΨΑΛΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ του Φωτίου (MEGA)

ΚΑΔΔΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του Δημητρίου (STAR)

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ.

ΔΗΜΟΣΘΕΝΙΑΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του Εμμανουήλ (OPEN)

ΚΑΔΔΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του Δημητρίου (STAR)

ΚΑΤΣΟΥΛΙΕΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Αθανασίου (STAR)

ΚΑΨΑΛΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ του Φωτίου (MEGA)

ΜΟΥΤΑΦΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ του Λάζαρου (LIVE CAM)

ΠΕΝΤΕΖΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Αναστασίου (COSMOTE TV)

ΠΟΛΥΖΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Βάϊου (ΣΚΑΪ)

ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΑΡΗΣ του Σπυρίδωνος (MEGA)

ΤΣΟΛΙΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του Νέστορα (ΟPEN)

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΑ

ΔΗΜΟΣΘΕΝΙΑΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του Εμμανουήλ (OPEN)

ΚΑΔΔΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του Δημητρίου (STAR)

ΚΑΤΣΟΥΛΙΕΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Αθανασίου (STAR)

ΚΑΨΑΛΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ του Φωτίου (MEGA)

ΜΟΥΤΑΦΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ του Λάζαρου (LIVE CAM)

ΠΕΝΤΕΖΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Αναστασίου (COSMOTE TV)

ΠΟΛΥΖΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Βάϊου (ΣΚΑΪ)

ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΑΡΗΣ του Σπυρίδωνος (MEGA)

ΤΣΟΛΙΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του Νέστορα (ΟPEN) 

 

 


 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΣΤΗΝ ΕΤΙΤΑ (ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ)

Ο αντεργατικός νομός - έκτρωμα θα μείνει στα χαρτιά.

Συνάδελφοι - συναδέλφισσες,

Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΤΙΤΑ με την «ανοχή» της πλειοψηφίας των μελών του ΔΣ ψήφισε στην προχτεσινή κοινή σύσκεψη των εργατικών σωματείων των ΜΜΕ την αποκλιμάκωση του απεργιακού αγώνα ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο.

Συμφώνησε στην προκήρυξη μόνο μια απλής 4ωρης στάσης εργασίας και μάλιστα με πολλές εξαιρέσεις εντός αυτής για απεργιακά δήθεν δελτία, κάνοντας στην ουσία αποδεκτό πριν καν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, να εφαρμοστεί η λογική του, ότι το μόνο δικαίωμα που μας αφήνει είναι το δικαίωμα στην απεργοσπασία. Οι ώρες μάλιστα της στάσης εργασίας δεν επέτρεπαν ούτε καν τη συμμετοχή των απεργών στα απεργιακά συλλαλητήρια.

Εχουν τεράστια ευθύνη, γιατί με αυτή την τακτική ωθούν τους εργαζόμενους στην παραίτηση από την οργανωμένη αγωνιστική διεκδικητική συνδικαλιστική δράση και γίνονται έτσι έρμαια των αντεργατικών επιθέσεων εργοδοτών και κυβερνήσεων.

Αυτή η απόφαση ήταν κόντρα στις διαθέσεις των συναδέλφων μας και των εκατοντάδων χιλιάδων απεργών σε όλη τη χώρα, που εξέφρασαν στις πύλες εργοστασίων, σε λιμάνια, δρόμους και πλατείες την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο - έκτρωμα και την απαίτησή τους να παρθεί πίσω. Και αυτό το έκαναν και στις 6 Μάη και προχτές 16 Ιούνη.

Φυσικά όλα τα δελτία ειδήσεων, «απεργιακά» και μη, φρόντισαν να αποκρύψουν την απεργία και τα απεργιακά συλλαλητήρια και μερικά να κατασυκοφαντήσουν τους απεργούς και τα συνδικάτα. Ηταν αγωνιστικές διαθέσεις που άντεξαν το κλίμα εκφοβισμού που δημιουργήθηκε από τους εργοδότες και τις δικαστικές αποφάσεις που ανακήρυξαν παράνομες τις δίκαιες αγωνιστικές διεκδικήσεις σε κλάδους.

Η απόφαση αποκλιμάκωσης ήρθε στην ουσία να ρίξει νερό στο μύλο της κυβέρνησης και της βάρβαρης αντεργατικής επίθεσης και βεβαίως του ΣΥΡΙΖΑ, που έβαλε πλάτη για να περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο, αφού προπαγάνδιζε, παραμονή της απεργίας, ότι το νομοσχέδιο δεν γίνεται να καταργηθεί στο δρόμο και στους χώρους εργασίας, αλλά μόνο εάν ρίξουμε μέσω της ψήφου μας την κυβέρνηση της ΝΔ και ανέλθει στον κυβερνητικό θώκο ο ΣΥΡΙΖΑ, που πάλι όλα «θα τα καταργήσει με ένα νομό, ένα άρθρο».

Οπως.... κατάργησε και τα μνημόνια εφαρμόζοντάς τα, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, φέρνοντας ως κυβέρνηση και άλλο μνημόνιο που ψήφισαν μαζί όλα τα κόμματα των εργοδοτών, εντείνοντας την αντεργατική βαρβαρότητα που συνεχίζει τώρα η ΝΔ.

Τους λέμε ότι δυστυχώς για αυτούς οι εργαζόμενοι έχουμε μνήμη και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ό,τι μπορεί να κατακτηθεί δεν είναι μέσα από διαιτησίες, τις ατέρμονες πίσω από κλειστές πόρτες συνδιαλλαγές με την εργοδοσία για το πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι, τις δικαστικές αίθουσες, ή με την ανάθεση σε κόμματα και κυβερνήσεις.

Οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε ότι ό,τι έχει κατακτηθεί μέχρι τώρα και ό,τι από δω και μπρος θα ανατρέψουμε και θα επανακατακτήσουμε, γίνεται μόνο μέσα από έναν αποφασιστικό αγώνα χωρίς ταλαντεύσεις, με υπομονή και επιμονή, έχοντας σαν στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, σύμφωνα με τα επίπεδα ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας και όχι σύμφωνα με τα επίπεδα ανάπτυξης των κερδών του κεφαλαίου και της εργοδοσίας, που σαν καύσιμο έχουν τις ανάγκες μας.

Καταγγέλλουμε τη στάση αυτή του προέδρου και την ανοχή της πλειοψηφίας του ΔΣ και καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους την υπόθεση του αγωνιστικού - διεκδικητικού προσανατολισμού του σωματείου μας.

Με την οργανωμένη δική τους συμμετοχή να αλλάξουν τους συσχετισμούς κόντρα σε αυτούς που αντί της διεκδικητικής δράσης συνδιαλέγονται ως εταίροι κυβέρνησης και εργοδοσίας κόντρα στα συμφέροντά μας.

Ο αγώνας συνεχίζεται ακόμη πιο εντατικά για να μείνει ο νόμος - έκτρωμα στα χαρτιά. Εμείς οι εργαζόμενοι μπορούμε να τον καταργήσουμε στην πράξη. Είναι χρέος μας για την υπεράσπιση της δουλειάς μας, της ζωής της δικής μας, των οικογενειών μας, των παιδιών μας, που πρέπει να τους αφήσουμε παρακαταθήκη τους αγώνες μας για την ικανοποίηση των αναγκών μας, για να ζήσουν τη ζωή που τους αξίζει, που μας αξίζει.

Αθήνα, 18 Ιούνη 2021ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΤΙΤΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Εν μέσω και του δεύτερου κύματος έξαρσης της πανδημίας, αποδεικνύεται ότι παρόλο που οι εργαζόμενοι λαμβάνουν όλα τα μέτρα που επιβάλλει η ατομική ευθύνη προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, οι χώροι εργασίας με ευθύνη της εργοδοσίας και της κυβέρνησης αποτελούν χώρους μετάδοσής του.

Στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN Beyond TV», που λαμβάνει ελλιπέστατα προληπτικά μέτρα που περιορίζονται σε μια εβδομαδιαία απολύμανση και μερικά αντισηπτικά στους διαδρόμους του καναλιού, η εργοδοσία άφησε τους συναδέλφους στην ουσία στο έλεος της πανδημίας, προειδοποιώντας μάλιστα με θυροκολλημένη ανακοίνωση ότι σε περίπτωση έξαρσης κρουσμάτων, είναι πιθανή η αναστολή λειτουργίας του καναλιού και οι μόνοι υπεύθυνοι γι' αυτό θα είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι.

Εργαζόμενοι που ελέω κυβέρνησης και εργοδοσίας στοιβάζονται καθημερινά σε λεωφορεία και τρένα (ΜΜΜ) προκειμένου να προσέλθουν στην εργασία τους, που δεν τους παρέχουν ατομικά μέσα προστασίας, που αναγκάζονται να περιπλανιούνται στο κανάλι για να βρουν κενή τουαλέτα, αφού η εργοδοσία μείωσε τις διαθέσιμες.

Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (υποκείμενα νοσήματα, έγκυες κ.λπ.) συνεχίζουν ελέω εργοδοσίας να έρχονται στην εργασία τους, χωρίς να λαμβάνεται κανένα επιπλέον μέτρο πρόληψης και προστασίας τους.

Εργαζόμενοι που δεν έχουν υποβληθεί σε κανένα προληπτικό τεστ ανίχνευσης, γιατί η εργοδοσία και το κράτος το θεωρούν κόστος και ατομική ευθύνη.

Και όλα τα παραπάνω γίνονται όταν το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει μείνει αθωράκιστο, με ευθύνη της τωρινής αλλά και όλων των προηγουμένων κυβερνήσεων, από γιατρούς, υγειονομικό προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, όταν τα παιδιά μας στοιβάζονται ανά 25 στις αίθουσες διδασκαλίας, με ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, με ελλιπέστατο προσωπικό καθαριότητας, αλλά και την απουσία υγειονομικού προσωπικού και στα σχολικά συγκροτήματα.

Από την περασμένη βδομάδα στους χώρους του καναλιού, που συστεγάζεται και εταιρεία παραγωγής, υπάρχει έξαρση κρουσμάτων Covid-19. Κρούσματα σε εργαζόμενους που δεν ήταν στα «πάρτι των πλατειών» και σε «πορείες», αλλά το μόνο «παράπτωμά» τους ήταν ότι δουλεύουν σε χώρους εργασίας που συγχρωτίζονται πολλοί εργαζόμενοι χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας.

Σε αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, η εταιρεία που φροντίζει ανελλιπώς να στέλνει e-mails στους εργαζόμενους για το εβδομαδιαίο μενού του κυλικείου, επέλεξε να κάνει ενημέρωση για την κατάσταση και για τα τεστ που πρόκειται να διενεργηθούν, μετά από το ξέσπασμα των κρουσμάτων, ανεπίσημα στους διαδρόμους.

Απαιτούμε τώρα:

 • Να διενεργηθεί χωρίς καμία καθυστέρηση δωρεάν τεστ ανίχνευσης στο σύνολο των συναδέλφων.
 • Να υπάρχει καθημερινά και στις δυο βάρδιες γιατρός στον χώρο εργασίας, που θα μεριμνά για την εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας των πάνω από τετρακοσίων εργαζομένων με βάση τα ιατρικά πρωτόκολλα, προκειμένου να υπάρχει άμεση εκτίμηση για πιθανά κρούσματα και λήψη μέτρων κατά περίπτωση, όπως καραντίνα χωρίς να αναλώνεται κανονική άδεια, χωρίς να περικόπτεται ο μισθός, τα ένσημα κ.λπ.
 • Πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας και απολύμανσης, που θα επαρκεί για να απολυμαίνει τους χώρους εργασίας καθ' όλο τον εργάσιμο χρόνο.
 • Θερμομέτρηση στις πύλες εισόδου σε όλους τους εισερχόμενους και παροχή δωρεάν ατομικών μέσων προστασίας κατά την είσοδο.
 • Μεταφορά των συναδέλφων που χρησιμοποιούν ΜΜΜ με μεταφορικά μέσα της εταιρείας, από κεντρικά σημεία της πόλης, προκειμένου να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό τους σε αυτά.
 • Διενέργεια δωρεάν προληπτικών τεστ ανά βδομάδα, χωρίς να αναμένεται πρώτα να βρεθεί επιβεβαιωμένο κρούσμα από πιθανό τεστ που θα κάνει κάποιος συνάδελφος με ατομική του ευθύνη.
 • Να αποσυμφορηθούν οι χώροι εργασίας και να τηρείται ο μέγιστος αριθμός εργαζομένων ανά χώρο εργασίας (κοντρόλ, μοντάζ, μακιγιάζ κ.λπ.), όπως τα πρωτόκολλα που και το ίδιο το κανάλι προπαγανδίζει, το επιβάλλουν.
 • Να δημιουργηθεί τώρα, με τη συμβολή της ΕΤΙΤΑ, επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε κανάλι, για να μην αφήσουμε την προάσπιση της υγείας μας σε αυτούς που μόνο μέλημά τους είναι η περικοπή του κόστους λειτουργίας και τα κέρδη τους από όπου και εάν προέρχονται.

Οι ΠΝΠ και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που ψηφίστηκαν ή είναι έτοιμοι προς ψήφιση εν μέσω πανδημίας, χαρίζουν στους εργοδότες ζεστό χρήμα για να τους στηρίξουν και στη νέα οικονομική κρίση που επιταχύνεται λόγω του Covid-19.

Πρέπει επιτέλους οι εργαζόμενοι να περάσουμε με τη συλλογική μας ευθύνη στην απαίτηση της ευθύνης των εργοδοτών και του κράτους, διεκδικώντας την προστασία της υγείας, της δουλειάς και της ζωής μας, για μια ζωή στο ύψος των αναγκών μας.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΣΤΗΝ ΕΤΙΤΑ

Αθήνα, 31 Οκτώβρη 2020

Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ALPHA TV ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Με την απόφασή της για την κατάργηση των τμημάτων ENG - LINK, η εργοδοσία του ALPHA TV βάζει μπροστά στους εργαζόμενους τεχνικούς την προοπτική της παραίτησης/απόλυσης με αποζημίωση, με «υποσχετική» για πιθανή πρόσληψη σε εταιρεία παραγωγής ή «άλλη δουλειά», πιθανότατα με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα, που μπορεί να ξεκινούν από το χάσιμο της προϋπηρεσίας, τη μείωση μισθών, μέχρι ατομικές συμβάσεις με ελαστικές σχέσεις εργασίας, δηλαδή ένταση της εκμετάλλευσης.

Το ίδιο «έργο» το είχε ξαναζήσει ο κλάδος πριν λίγα χρόνια, τότε στον ΑΝΤ1, πάλι με ευθύνη της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΕΤΙΤΑ.

Για άλλη μια φορά καθαρή κοροϊδία της εργοδοσίας -προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της - με διαμεσολάβηση εκλεγμένων που οφείλουν να υπερασπίζονται τα εργατικά συμφέροντα.

Μία εξέλιξη που πατάει στις πολλαπλές αντεργατικές «διευκολύνσεις» που χρόνια τώρα προσφέρουν στους καναλάρχες διαδοχικά οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Αυτή η άθλια αντεργατική εξέλιξη θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να δρομολογηθεί αν η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΤΙΤΑ και των πλειοψηφιών στα ΔΣ των άλλων Ενώσεων δεν επέμεναν σε μία στρατηγική κοινωνικού διαλόγου και αναμονής, αλλά αντίθετα είχαν αγωνιστικό - ταξικό προσανατολισμό.

Αν και έγκαιρα είχε εκτιμηθεί η πολύ επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώθηκε στα ΜΜΕ από την περίοδο ακόμα του νόμου Παππά, η στάση των πλειοψηφιών των Ενώσεων τότε περικλειόταν στο σύνθημα «όχι μαύρο στα κανάλια», υποχωρώντας στα μνημόνια και στις πιέσεις κυβέρνησης - αφεντικών για εργαζόμενους με μειωμένα δικαιώματα, στο όνομα της μείωσης του λειτουργικού κόστους, που τους εξανάγκαζε να στρατευτούν κάτω από τη σημαία των συμφερόντων των καναλαρχών. Αντίθετα, οι δυνάμεις της ΔΑΣ από τότε πρόβαλλαν πλαίσιο πάλης διεκδικητικό για μόνιμη και σταθερή δουλειά με ΣΣΕ και δικαιώματα, που στόχευε στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων. Παρόμοια στάση είχε η πλειοψηφία της ΕΤΙΤΑ και στην κινητοποίηση των τεχνικών του ALPHA εν μέσω πανδημίας, όταν μείωναν τους εργαζόμενους στα εξωτερικά συνεργεία, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον εργάσιμο χρόνο και εντατικοποιώντας τη δουλειά.

Τα αποτελέσματα της πορείας αυτής είναι γνωστά. Από το κλείσιμο του MEGA, τη μεταφορά εργαζομένων από το STAR στην GREENPIXEL μέχρι τις σημερινές εξελίξεις στον ALPHA, οι εργαζόμενοι πληρώνουν τις επιλογές των αφεντικών.

Αυτές οι εξελίξεις έρχονται επίσης ως αποτέλεσμα της προσφοράς της οπτικοακουστικής παραγωγής στους καναλάρχες, αρχικά από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα από την κυβέρνηση της ΝΔ, που συνοδεύεται και με τεράστιες επιδοτήσεις, για να κερδοσκοπούν από αυτές τις παραγωγές, με τους εργαζόμενους να δουλεύουν με τσακισμένους μισθούς, ευέλικτες σχέσεις εργασίας και εντατικοποίηση της δουλειάς.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Τώρα είναι η στιγμή οι εργαζόμενοι του ALPHA στο σύνολο τους να μη δεχτούν καμία απόλυση, καμία μείωση μισθού, καμία αρνητική αλλαγή στις εργασιακές τους σχέσεις, καμία μεταφορά σε εταιρεία παραγωγής. Να διεκδικήσουμε όλοι μαζί, αγωνιστικά, κατακτημένα δικαιώματα που θέλουν να μας πάρουν πίσω κυβέρνηση και αφεντικά. Οσα κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα από την εργατική τάξη. Με όλα τα όπλα που διαθέτουμε, από τις συνελεύσεις εργαζομένων μέχρι τις απεργίες, να μην αφήσουμε να περάσει αυτό το σχέδιο - έκτρωμα που υλοποιεί η διοίκηση του ALPHA με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στην εργασία, στο να ζούμε αξιοπρεπώς εμείς και οι οικογένειες μας.

Η υπόθεση αφορά και όλους τους τεχνικούς σε όλα τα κανάλια, αφού όπως δείχνει η πείρα μας αυτό είναι το αντεργατικό μέλλον που τους επιφυλάσσουν κυβερνήσεις και αφεντικά. Να γιατί καλούμε την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΤΙΤΑ, έστω και τώρα, να αναλάβει τις ευθύνες της, να δείξει ότι νοιάζεται για τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων, να μη στέκεται τροχοπέδη με την τακτική του συμβιβασμού με την εργοδοσία, να μπει μπροστά για να αγωνιστούμε όχι μόνο οι εργαζόμενοι στον ΑΛΦΑ αλλά όλοι οι τεχνικοί όλων των καναλιών, καλώντας τους σε έμπρακτη αλληλεγγύη, γιατί έρχεται και η δική τους η σειρά. Ετσι, με αγωνιστική ενότητα και δράση ενάντια στις αντεργατικές επιθέσεις των αφεντικών που «πατάνε» στην αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων, θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.

Είναι πια φανερό ότι ο μόνος δρόμος που μπορεί να ανοίξει την προοπτική για την ευημερία των εργαζομένων περνάει από την οργάνωση της πάλης, την ενότητα και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους κλάδους των εργαζόμενων δημοσιογράφων και διοικητικών υπαλλήλων - που και αυτοί χάνουν δικαιώματα - σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, σε όλο τον κλάδο των ΜΜΕ.

Η ΔΑΣ ΕΤΙΤΑ με όλες της τις δυνάμεις θα συμβάλει στον αγώνα των εργαζομένων του ALPHA, όπως έκανε πάντα.

Αθήνα, 20 Ιούλη 2020