ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΑ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ «ATHENS VOICE»

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» στην ΕΣΗΕΑ καταδικάζει την επίθεση στα γραφεία της «Athens Voice» και τονίζει ότι τέτοιες ενέργειες λειτουργούν, εκτός των άλλων, ως άλλοθι για την ένταση της κρατικής καταστολής ενάντια στο λαϊκό κίνημα και βοηθούν αντικειμενικά εκείνους που θέλουν να επιβληθεί κλίμα φόβου στους εργαζόμενους, στον λαό και υποταγή τους στην αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική.

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» είχε επίσης καταγγείλει το από κάθε άποψη απαράδεκτο δημοσίευμα της «Athens Voice» για το τραγικό συμβάν με το θάνατο της μετανάστριας - αποκλειστικής νοσηλεύτριας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να καταδικαστεί και η αντιμεταναστευτική πολιτική που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις. Είναι αυτή η πολιτική που ωθεί στο κυνήγι φτωχών μεταναστών που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και οδηγεί σε τέτοια τραγικά αποτελέσματα. Είναι η ίδια πολιτική που καταδικάζει και τους Ελληνες εργαζόμενους στην ανεργία, στη φτώχεια, στην ανέχεια.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ 12 - 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ) χαιρετίζει τους συναδέλφους που στήριξαν το ψηφοδέλτιό της στις αρχαιρεσίες της ΕΣΗΕΑ στις 12-13 Ιουνίου 2019. Είμαστε δεσμευμένοι απέναντι σε όλο τον κλάδο, να συνεχίσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά, με τη δύναμη που μας δώσατε και την εκπροσώπηση στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, για την οργάνωση της αντίστασης, να βάλουμε εμπόδια στην αντιλαϊκή λαίλαπα που θα συνεχίζεται αμείωτη, όποια αστική κυβέρνηση και αν αναδειχτεί από τις βουλευτικές εκλογές. Για την οργάνωση του αγώνα για την κάλυψη όλων των μέχρι τώρα απωλειών των δικαιωμάτων μας, για τη διεκδίκηση ικανοποίησης των αναγκών των οικογενειών μας.

Είναι κρίσιμο σήμερα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς να δυναμώσει η γραμμή της διεκδίκησης, της σύγκρουσης, κόντρα στο συμβιβασμό και τη μοιρολατρία, τη λογική της «εργασιακής ειρήνης» και το χαμήλωμα των απαιτήσεων σε ό,τι αφορά τις λαϊκές κοινωνικές ανάγκες, που καλλιεργούν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και οι συνδικαλιστές που υπηρετούν τα συμφέροντά τους, καθώς η ενιαία επίθεση αυτού του αντεργατικού μπλοκ εναντίον μας είναι ανελέητη.

Από αυτήν τη σκοπιά, απαιτείται επαγρύπνηση και ετοιμότητα, για να υπάρξει οργανωμένη απάντηση. Καμιά εμπιστοσύνη στη συνδικαλιστική πλειοψηφία, που έχει αποδείξει ότι στέκεται στην άλλη όχθη, αυτή των αφεντικών μας ιδιοκτητών ΜΜΕ και της πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντά τους, ανεξάρτητα από το ποια αστική κυβέρνηση την εφαρμόζει.

Εξάλλου, η κάθε κυβέρνηση «πατάει» και συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική της προηγούμενης.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη από κίνημα με αντικαπιταλιστικό - αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό:

 • Που θα παλεύει για όλα τα προβλήματα των εργαζόμενων δημοσιογράφων, για άμεσα μέτρα ανακούφισης των οικογενειών μας και των ανέργων.
 • Που θα πατάει γερά, θα είναι ριζωμένο στους χώρους δουλειάς, βλέποντας τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ ενιαία, ανεξάρτητα από ειδικότητες, και αντιμετωπίζοντας τα προβλήματά μας με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας.
 • Που θα συνδέει τους καθημερινούς αγώνες με την πάλη για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής μαζί με όλους τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Θα σημαδεύει κατευθείαν στον πραγματικό εχθρό, που είναι το κεφάλαιο και οι μονοπωλιακοί όμιλοι, η εξουσία τους.
 • Που θα συνδέει άρρηκτα τον αγώνα των εργαζόμενων δημοσιογράφων με τον αγώνα για ολόπλευρη και ουσιαστική ενημέρωση του εργαζόμενου λαού, με την προβολή των προβλημάτων του και των αιτιών που τα γεννούν και τα αναπαράγουν, της πάλης του, της ανάδειξης της πολιτικής για την οριστική διέξοδο από τη σημερινή σάπια εκμεταλλευτική πραγματικότητα ώστε να ευημερούν οι εργαζόμενοι, ενάντια στη χειραγώγηση και τον αποπροσανατολισμό.

Αυτή η κατεύθυνση μπορεί να πολλαπλασιάσει τη δύναμή μας, την αποτελεσματικότητα της πάλης μας.

Διεκδικούμε:

 • Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν μισθούς, συντάξεις, όλα μας τα δικαιώματα. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε κάθε μορφής ιδιωτικά και κρατικά ΜΜΕ, με αυξήσεις στους μισθούς, συνθήκες υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, πληρωμή νυχτερινής δουλειάς, της δουλειάς Κυριακής και αργιών.
 • Κατάργηση των ατομικών Συμβάσεων και κάθε μορφής «ελαστικής» σχέσης εργασίας. Να πληρωθούν τώρα όλα τα χρωστούμενα δεδουλευμένα. Δεν ανεχόμαστε την εντατικοποίηση της εργασίας, την καταστρατήγηση ωραρίων, την απλήρωτη δουλειά!
 • Παλεύομε ενάντια στις απολύσεις.
 • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων. Επίδομα ανεργίας σε όλους και όσο διαρκεί η ανεργία. Να υπολογίζεται ο χρόνος αυτός ως συντάξιμος. Δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε αυτούς και τις οικογένειές τους. Αναστολή πληρωμών των δανείων τους.
 • Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι.
 • Αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων στο ύψος που ήταν το 2009.
 • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.
 • Κατάργηση της φοροληστείας, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.
 • Να καταργηθούν τα μνημόνια, να παρθούν πίσω όλα τα αντιλαϊκά μέτρα.

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, μαζί με τους εργαζόμενους δημοσιογράφους και με τους συναδέλφους των άλλων ειδικοτήτων, σε κάθε τόπο δουλειάς, τη μάχη για την ανασύνταξη των ζωντανών δυνάμεων του κλάδου.

«Δημοσιογραφική Συνεργασία»

Ιούνιος 2019

 

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Στις επερχόμενες αρχαιρεσίες της ΕΣΗΕΑ πάρτε θέση μάχης, ενισχύστε τη «Δημοσιογραφική Συνεργασία».

Στείλτε το δικό σας μήνυμα για τη διεκδίκηση όλων των απωλειών που είχαμε τα τελευταία χρόνια.

Τώρα είναι η ώρα να συστρατευθούμε στην πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας!

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία», ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, σας καλεί να συμμετάσχετε αποφασιστικά στην πάλη! Είναι κρίσιμο σήμερα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς να δυναμώσει η γραμμή της σύγκρουσης και της διεκδίκησης, κόντρα στο συμβιβασμό και τη μοιρολατρία, στη λογική της «εργασιακής ειρήνης» που καλλιεργούν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και οι συνδικαλιστές που υπηρετούν τα συμφέροντά τους, καθώς η ενιαία επίθεση αυτού του αντεργατικού μπλοκ εναντίον μας είναι ανελέητη.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, που θέλει να αναλάβει την κυβέρνηση μετά τις 7 Ιούλη, και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, παρά τους προεκλογικού χαρακτήρα ψευτοκαβγάδες τους, συμφωνούν στο κύριο, δηλαδή στην ανάγκη έντασης της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αυτό είναι το κοινό τους πρόγραμμα, που δεν προμηνύει τίποτα το θετικό για τους εργαζόμενους.

Παρά τις κόντρες ανάμεσά τους, παραμένουν ενωμένοι στην αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση. Αλλωστε, η καπιταλιστική ανάκαμψη, την οποία όλοι τους επικαλούνται και προωθούν, προϋποθέτει τσακισμένα εργατικά δικαιώματα, για να συγκεντρώνεται ολοένα και περισσότερος πλούτος σε όλο και λιγότερα χέρια. Το πόσο διαφορετικά είναι τα «προγράμματά» τους φάνηκε και στην ΕΣΗΕΑ, όπου εδώ και δύο χρόνια η αγαστή συνεργασία των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, αυτή η συνδικαλιστική «συγκυβέρνηση» παλεύει, για λογαριασμό της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, να κρατάει τους εργαζόμενους δημοσιογράφους μακριά από κάθε λογική διεκδίκησης, πάλης για τα δικαιώματά τους.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, η προώθηση από την κυβέρνηση της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της χώρας και του ενεργού επιθετικού ρόλου της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή εμπλέκει το λαό μας σε επικίνδυνα παιχνίδια. Η πιο βαθιά συμμετοχή στη ΝΑΤΟική δράση με σκοπό να αναδειχθεί η χώρα μας σε πρωταγωνίστρια δύναμη της Συμμαχίας στην περιοχή, η διαπάλη στις περιοχές του Περσικού Κόλπου και της Μεσογείου, η εμπλοκή στις αντιθέσεις στα Βαλκάνια, οι ανταγωνισμοί με την τουρκική αστική τάξη και τις προκλήσεις της, οι διαγκωνισμοί των ιμπεριαλιστών για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου της περιοχής, αποτελούν αρνητικές εξελίξεις. Απαιτείται επαγρύπνηση από το εργατικό - λαϊκό κίνημα και πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Σε αυτό το παιχνίδι τα αστικά ΜΜΕ έχουν αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο προπαγανδίζοντας αυτήν την επικίνδυνη γραμμή της αστικής τάξης, το ρόλο του «γεωπολιτικού μεντεσέ» που έχει αναλάβει η χώρα για τους σχεδιασμούς του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή, που καθιστούν το λαό στόχο επιθέσεων.

Περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΑ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση εξάγγειλε με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) τους νέους μισθούς των δημοσιογράφων στα δημόσια ΜΜΕ (ΕΡΤ, ΑΠΕ, Δημοτικά ΜΜΕ, Γραφεία Τύπου υπουργείων, δημοσίων Οργανισμών κ.λπ.).

Σύμμαχο και αρωγό της είχε τις δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού στην ΕΣΗΕΑ, που αντί να οργανώσουν τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με βάση τις ανάγκες μας, υπερθεμάτιζε της ΚΥΑ, παζαρεύοντας αυξήσεις - ψίχουλα που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις απώλειες - κλοπή από τους μισθούς μας της περιόδου της κρίσης, ενώ τη θεωρούσε καλό οιωνό και μπούσουλα για τη ΣΣΕ στα ΜΜΕ των επιχειρηματιών, συμβάλλοντας στη δική τους ευημερία.

Η κυβέρνηση με την ΚΥΑ εφαρμόζει με συνέπεια την αντεργατική πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και στους δημοσιογράφους των κρατικών ΜΜΕ, καταργώντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για ΣΣΕ. Είναι μια παραλλαγή της πολιτικής καθορισμού του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα με κυβερνητική απόφαση, όπως καθορίζεται με τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Καυχιόνται ότι η ΚΥΑ δίνει αύξηση στο μισθό του πρώτου κλιμακίου. Αλλά την ίδια ώρα:

 • Δεν επαναφέρει τον 13ο και τον 14ο μισθό που έχουν κοπεί με μνημονιακό νόμο στο όνομα της μείωσης των δαπανών του δημοσίου τομέα που τον πληρώνουν συνολικά οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Αυτό είναι μόνιμη απώλεια για τους δημοσιογράφους.
 • Η διάρκεια του μισθού του πρώτου κλιμακίου με βάση την ΚΥΑ είναι πέντε χρόνια. Τέρμα λοιπόν οι αυξήσεις για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ουσιαστικά θα εξανεμιστεί γρήγορα το όποιο όφελος από τις αυξήσεις.
 • Τα όποια επιδόματα δίνονται, δεν υπολογίζονται με βάση το ύψος των μισθών, αποδεσμεύονται απ' αυτούς, άρα δεν αυξάνονται, με εξαίρεση τα κλιμάκια προϋπηρεσίας. Και εδώ υπάρχει χασούρα.

Την ίδια ώρα, το ξέσπασμα ενός ψευτοκαβγά για το ποια συνδικαλιστική οργάνωση υπογράφει ΣΣΕ μεταξύ των κυβερνητικών - εργοδοτικών συνδικαλιστικών δυνάμεων που απαρτίζουν τις πλειοψηφίες στα ΔΣ ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ και ΠΟΕΣΥ, που αποτελεί ενδοπαραταξιακό «πόλεμο» εντός και μεταξύ των δυνάμεων του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού στο χώρο, λειτουργεί αφενός αποπροσανατολιστικά για τα πραγματικά συμφέροντα των δημοσιογράφων στα κρατικά ΜΜΕ, αφετέρου δείχνει τον συναγωνισμό τους για το ποιος είναι το καλύτερο στήριγμα - εργαλείο της εργοδοσίας, κρατικής και ιδιωτικής, στην εφαρμογή αντεργατικής πολιτικής.

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι δεν μπορεί να συζητιέται και να υπογράφεται για να ισχύσει μια ΣΣΕ που δεν περιλαμβάνει όλους τους όρους που καθορίζουν τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των δημοσιογράφων στα κρατικά ΜΜΕ, με πρώτα απ' όλα τα μισθολογικά, πολύ περισσότερο δεν μπορεί να καθορίζονται όλα αυτά με ΚΥΑ.

Οι μισθοί των εργαζομένων και ό,τι άλλο απορρέει απ' αυτούς, όπως και όλα τα ζητήματα - δικαιώματα που περιλαμβάνει μια ΣΣΕ, πρέπει να είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων και βεβαίως η διεκδίκησή τους να γίνεται υπόθεση πάλης των ιδίων των εργαζομένων με επικεφαλής τα σωματεία τους μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες.

Η εργοδοσία, την εργασία μας χωρίς την οποία δεν μπορούν να λειτουργούν ΜΜΕ, καθώς και όλα μας τα δικαιώματα, τα θεωρεί κόστος, γι' αυτό καθορίζουν τους μισθούς μας και τις εργασιακές σχέσεις με ΚΥΑ που λαμβάνουν υπόψη της τις «αντοχές της οικονομίας», το «δημοσιονομικό κόστος» που σημαίνει τσάκισμα άλλων εργασιακών δικαιωμάτων μας.

Η κυβέρνηση και η εργοδοτική - κυβερνητική πλειοψηφία στην ΕΣΗΕΑ είναι έτοιμες να υπογράψουν δήθεν ΣΣΕ στα κρατικά ΜΜΕ που ΔΕΝ είναι ΣΣΕ αλλά ΚΥΑ, για όλα τα άλλα ζητήματα τα οποία περιλαμβάνει μια ΣΣΕ (τα αποκαλούν θεσμικά), όπως το ωράριο εργασίας, τις διάφορες άδειες από την εργασία, τα διάφορα επιδόματα, τη δεοντολογία, τα πνευματικά δικαιώματα, τη συνδικαλιστική δράση κ.λπ. Το σχέδιο της οποίας είναι τσεκούρι για αυτά τα δικαιώματα.

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» είχε καταθέσει έγκαιρα ολοκληρωμένη πρόταση ΣΣΕ στην κατεύθυνση της ανάκτησης των απωλειών των εργαζομένων και με βάση τις ανάγκες μας, της αποτροπής οποιασδήποτε αρνητικής μεταβολής εις βάρος όλων των εργασιακών δικαιωμάτων μας, αύξησης των μισθών, επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού.

Σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα «θεσμικά», με βάση τις έως τώρα συνδιαλλαγές εργοδοτικής - κυβερνητικής πλειοψηφίας της ΕΣΗΕΑ με την κυβέρνηση, υπάρχουν αλλαγές προς το χειρότερο (αύξηση ημερήσιου εργάσιμου χρόνου) του ωραρίου εργασίας των δημοσιογράφων. Είμαστε αντίθετοι σ' αυτό, καθώς και στην οποιαδήποτε συνδιαχείριση με την εργοδοσία των πνευματικών δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας ότι αυτά πρέπει να ανήκουν μόνο στους δημιουργούς τους, δηλαδή τους δημοσιογράφους. Επίσης, είμαστε αντίθετοι στη συσχέτιση των αναρρωτικών αδειών με τον χρόνο προϋπηρεσίας, αντί με τις ανάγκες των εργαζομένων που πρέπει να καλύπτονται πλήρως, ζητούμε για τις συναδέλφισσες περίοδο 6 μηνών άδειας μετά τον τοκετό και δύο πριν, καθώς και μέτρα προστασίας της μητρότητας.

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» προέταξε αποκλειστικά και μόνο την υπεράσπιση του λαϊκού συμφέροντος ως καθήκον των δημοσιογράφων, κατήγγειλε ως απαράδεκτο τον όρο «νόμιμη συνδικαλιστική δράση», γιατί η συνδικαλιστική δράση είναι πάντα νόμιμη και το υπερασπίζουμε αυτό, και επανέλαβε την πάγια θέση της να μη συμμετέχουν στο σωματείο εργοδότες και διευθυντές ΜΜΕ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» υπογραμμίζει ότι η διεκδικητική πάλη για τα εργασιακά μας δικαιώματα, για την ικανοποίηση των αναγκών μας ενάντια στις κυβερνήσεις και τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» και του κεφαλαίου, χρειάζεται να οργανωθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους, από τα κάτω, να αποτελέσει δική τους υπόθεση, μακριά από «αναθέσεις» και «εργολαβίες» σε πλειοψηφίες που ξεπουλούν τα δικαιώματά μας για την ευρωστία των αφεντικών, με συζήτηση, οργάνωση και διεκδίκηση σε κάθε χώρο δουλειάς, από κοινού όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι στην πάλη αυτή το μόνο κριτήριο για τους εργαζόμενους πρέπει να είναι η πλήρης κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των οικογενειών τους κόντρα σε εργοδοσία, στην εξουσία της, στις κυβερνήσεις της, σε ταξική ενότητα με όλους τους εργαζόμενους.

 

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΜΜΕ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να υπογράψει με το υπουργείο Τύπου Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) στα κρατικά ΜΜΕ, η οποία δεν περιλαμβάνει το βασικό που πρέπει να ξεκινά μια ΣΣΕ, τους μισθούς των δημοσιογράφων που καθορίζονται με ΚΥΑ. Περιλαμβάνει όλα τα άλλα ζητήματα τα οποία τα αποκαλούν θεσμικά, όπως το ωράριο εργασίας, τις διάφορες άδειες από την εργασία, τα διάφορα επιδόματα, τη δεοντολογία, τα πνευματικά δικαιώματα, τη συνδικαλιστική δράση κ.λπ.

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» στην ΕΣΗΕΑ από την πρώτη στιγμή είχε τονίσει ότι δεν μπορεί να συζητιέται και να υπογράφεται για να ισχύσει ΣΣΕ που δεν περιλαμβάνει τα μισθολογικά των δημοσιογράφων στα κρατικά ΜΜΕ.

Είχε αντιταχθεί στη μορφή της ΚΥΑ, τονίζοντας πως οι μισθοί των εργαζομένων και ό,τι άλλο απορρέει απ' αυτούς, όπως για παράδειγμα διάφορα επιδόματα πάνω στους μισθούς, ο 13ος και ο 14ος μισθός που έχουν κοπεί με μνημονιακό νόμο στο όνομα της μείωσης των δαπανών του δημόσιου τομέα, που τον πληρώνουν συνολικά οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, πρέπει να είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων και βεβαίως η διεκδίκησή τους να γίνεται υπόθεση πάλης των ιδίων των εργαζομένων με επικεφαλής τα σωματεία τους μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες.

Με δεδομένο ότι η εργοδοσία δεν θέλει αυξήσεις σε μισθούς και ό,τι άλλο απορρέει απ' αυτούς, γιατί την εργασία μας από την οποία βγάζει κέρδη και την πληρωμή της, που είναι αρκετά μικρότερη από όσα βγάζει από την εργασία μας, τη θεωρεί κόστος που πρέπει να μειώνει. Γι' αυτό καθορίζουν τους μισθούς μας με ΚΥΑ που λαμβάνει υπόψη της τις «αντοχές της οικονομίας», το «δημοσιονομικό κόστος» που σημαίνει συνεχώς μειωμένες δαπάνες στους κρατικούς προϋπολογισμούς που διαμορφώνει η κάθε κυβέρνηση, προχωρώντας σε περικοπές μισθών και τσάκισμα άλλων εργασιακών δικαιωμάτων μας.

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» είχε καταθέσει έγκαιρα ολοκληρωμένη πρόταση ΣΣΕ στην κατεύθυνση της ανάκτησης των απωλειών των εργαζομένων, της θωράκισης των κατακτήσεών τους, της αποτροπής οποιασδήποτε αρνητικής μεταβολής εις βάρος των δικαιωμάτων τους και αύξησης στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Η πρόταση αυτή, που αποτελεί ταυτόχρονα και διεκδικητικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους, ήταν εντελώς αντίθετη στην αντίληψη των «αντοχών της οικονομίας» και του λεγόμενου «δημοσιονομικού κόστους», καθώς λαμβάνει υπόψη της την ανάγκη ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων.

Η πρόταση της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, η οποία απέκλεισε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τα μισθολογικά και περιορίστηκε μόνο στα «θεσμικά».

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» σε ό,τι αφορά τα «θεσμικά» ήταν αντίθετη σε οποιαδήποτε αλλαγή προς το χειρότερο (αύξηση ημερήσιου εργάσιμου χρόνου), του ωραρίου εργασίας των δημοσιογράφων, καθώς και στην οποιαδήποτε συνδιαχείριση με την εργοδοσία των πνευματικών δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας ότι αυτά πρέπει να ανήκουν μόνο στους δημιουργούς τους τους δημοσιογράφους.

Ηταν ακόμα αντίθετη στη συσχέτιση των αναρρωτικών αδειών με τον χρόνο προϋπηρεσίας, αντί με τις ανάγκες των εργαζομένων που πρέπει να καλύπτονται πλήρως, ενώ πρότεινε για τις συναδέλφισσες περίοδο 6 μηνών αδείας μετά τον τοκετό και δύο πριν, και μέτρα προστασίας της μητρότητας.

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» προέταξε αποκλειστικά και μόνο την υπεράσπιση του λαϊκού συμφέροντος ως καθήκον των δημοσιογράφων, κατήγγειλε ως απαράδεκτο τον όρο «νόμιμη συνδικαλιστική δράση», γιατί η συνδικαλιστική δράση είναι πάντα νόμιμη και το υπερασπίζουμε αυτό, και επανέλαβε την πάγια θέση της να μην συμμετέχουν στο σωματείο εργοδότες και διευθυντές ΜΜΕ.

Οι προτάσεις αυτές, που έγιναν με γνώμονα τα πραγματικά μας συμφέροντα, δεν έγιναν δεκτές από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» στην ΕΣΗΕΑ στη συνεδρίαση του ΔΣ τοποθετήθηκε πολιτικά με «παρών» επί της αρχής για το σύνολο του «πονήματος» που ονομάζουν ΣΣΕ, γιατί ΔΕΝ είναι ΣΣΕ, στήριξε ό,τι θετικά υπέρ των εργαζομένων μέτρα περιλαμβάνει, ενώ θεωρεί ότι είναι υπόθεση των εργαζομένων μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες στους χώρους δουλειάς να διεκδικήσουν πραγματική ΣΣΕ που να περιλαμβάνει την αναπλήρωση όλων των απωλειών με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ θέλει, με το «πόνημα» που βαφτίζει ΣΣΕ, να «τελειώνει» με την«τακτοποίηση» των ζητημάτων που αφορούν τους εργαζόμενους, «τουλάχιστον» στα κρατικά ΜΜΕ.

Εχοντας αποδεχθεί πλήρως την υποταγή στις «αντοχές της οικονομίας» και το «δημοσιονομικό κόστος», δηλαδή την εξοικονόμηση κρατικού χρήματος σε βάρος μας για να δίνεται ως ενίσχυση για την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και των ΜΜΕ, δεν κάνει τίποτα για να οργανώσει τη διεκδικητική πάλη των εργαζομένων, αφήνοντας τα πάντα στην «καλή θέληση» της κυβέρνησης για τα κρατικά ΜΜΕ και των αφεντικών στον ιδιωτικό τομέα που αλωνίζουν...

Ενάντια σε αυτήν τη λογική δεκαετιών των πλειοψηφιών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και των παρατάξεων που την απαρτίζουν καλλιεργώντας την ολέθρια για τους εργαζόμενους λογική της συνδιαλλαγής και του κοινωνικού εταιρισμού, η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» υπογραμμίζει ότι η διεκδικητική πάλη για τα εργασιακά μας δικαιώματα, για την ικανοποίηση των αναγκών μας ενάντια στις κυβερνήσεις και τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» και του κεφαλαίου, χρειάζεται να οργανωθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους από τα κάτω, να αποτελέσει δική τους υπόθεση, μακριά από «αναθέσεις» και «εργολαβίες», με συζήτηση, οργάνωση και διεκδίκηση σε κάθε χώρο δουλειάς. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι στην πάλη αυτή το μόνο κριτήριο για τους εργαζόμενους πρέπει να είναι η πλήρης κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των οικογενειών τους.

«Δημοσιογραφική Συνεργασία»