ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ»

ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» χαιρετίζει τους συναδέλφους που ενίσχυσαν το ψηφοδέλτιό της στις πρόσφατες αρχαιρεσίες της ΕΣΗΕΑ. Οσα ανέδειξε προεκλογικά ο συνδυασμός μας, που συγκροτείται από εργαζόμενους δημοσιογράφους (που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν στόχους πάλης περισσότερων συναδέλφων σε όλο τον κλάδο των ΜΜΕ, ώστε να δυναμώσει ο αγώνας, η σύγκρουση με την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» θα αξιοποιήσει και τη μία έδρα που κατέχει στο νέο ΔΣ.

Ο συσχετισμός που διαμορφώθηκε από τις εκλογές παραμένει αρνητικός για τους εργαζόμενους δημοσιογράφους. Στις αρχαιρεσίες εκφράστηκε απροκάλυπτα η παρέμβαση της εργοδοσίας, ενόψει ραγδαίων επιχειρηματικών διεργασιών και ανακατατάξεων, με την παρέμβαση και αστικών πολιτικών δυνάμεων και της κυβέρνησης στον κλάδο των ΜΜΕ, που άλλες βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλες σε αναμονή και από τις οποίες οι εργαζόμενοι θα βγουν ζημιωμένοι, με ακόμα λιγότερα και απ' αυτά τα εναπομείναντα εργασιακά και άλλα δικαιώματα, μεγαλύτερη ανεργία και ελαστικές σχέσεις εργασίας, μπλοκάκια κ.λπ.

Από αυτή τη σκοπιά, απαιτείται όχι μόνο επαγρύπνηση, αλλά ολόπλευρη προετοιμασία ΑΠΟ ΤΩΡΑ για να υπάρξει οργανωμένη απάντηση. Καμιά εμπιστοσύνη στις συνδικαλιστικές δυνάμεις που συγκροτούν την πλειοψηφία στο ΔΣ. Εχουν αποδείξει ότι στοιχίζονται με τα συμφέροντα των εκδοτών, των καναλαρχών και της κυβερνητικής πολιτικής που τα υπηρετεί.

Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι, με την εμπλοκή στο θέμα του προεδρείου, δεν αποφασίζουν να καλέσουν όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο σε αγωνιστική δράση για τον ΕΔΟΕΑΠ και την Ασφάλιση γενικότερα, όσο και για τους εργαζόμενους της «Πήγασος», που βρίσκονται σε πολυήμερες κινητοποιήσεις διεκδικώντας τουλάχιστον πέντε μήνες δεδουλευμένα, διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, όλα τα δικαιώματά τους που κινδυνεύουν με ευθύνη εργοδοσίας, κυβέρνησης, τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση προεδρείου και τα παζάρια που είναι σε εξέλιξη ανάμεσα στα συνδικαλιστικά στελέχη των υπόλοιπων παρατάξεων, η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» σημειώνει ότι πρόκειται για παιχνίδια μακριά από τις ανησυχίες των συναδέλφων μας. Πρόκειται για «διαπραγματεύσεις» και συνδιαλλαγές που δεν έχουν καμιά σχέση με την καθημερινότητα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, οι οποίοι αγωνιούν κάθε μήνα για το μισθό τους, για τα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα, για το αν θα έχουν δουλειά και τον επόμενο μήνα.

Περισσότερα...

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ»

Προς τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

Εχετε ευθύνες απέναντι στους εργαζόμενους!

Είναι γεγονός ότι οι αρνητικές εξελίξεις στον κλάδο οξύνουν τα προβλήματα των εργαζομένων, δημιουργούν νέα. Η εμπλοκή με το Προεδρείο του ΔΣ δεν πρέπει να προβάλλεται ως εμπόδιο, δεν μπορεί να γίνεται παράγοντας αδράνειας του ΔΣ, στην ανάπτυξη δράσης για τα προβλήματα των εργαζομένων, όπως γίνεται έως τώρα από τις άλλες δυνάμεις, παρά τις παρεμβάσεις της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας».

Εχετε τεράστιες ευθύνες απέναντι στους εργαζόμενους του κλάδου, ιδιαίτερα σε αυτούς που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις πολυήμερες, όπως οι εργαζόμενοι του Ομίλου «Πήγασος», τις οποίες αποφασίζουν με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις.

Με την ανύπαρκτη συμβολή σας, εμποδίζετε το ΔΣ να αναλάβει την οργάνωση και εξειδίκευση ενός προγράμματος κινητοποιήσεων, με αιχμή συναντήσεις με την κυβέρνηση, κάθε αρμόδιο υπουργό, για να απαιτήσουμε την καταβολή των δεδουλευμένων όλων των εργαζομένων, τη διασφάλιση θέσεων εργασίας και όλων των δικαιωμάτων τους που κινδυνεύουν με ευθύνη εργοδοσίας - κυβέρνησης - τραπεζών, ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσουν τράπεζες και εργοδοσία, με τις ευλογίες της κυβέρνησης που συμμετέχει στις διεργασίες επιχειρηματικών ανακατατάξεων στο χώρο των ΜΜΕ.

Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη, δίνοντας ανεκπλήρωτες υποσχέσεις ή κάνοντας τον «Πόντιο Πιλάτο» απέναντι στους εργαζόμενους που απαιτούν την εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους, αφού τους αφήνει να σφίγγονται στη μέγγενη επιχειρηματιών - τραπεζών, έρμαια των διαθέσεών τους, στο όνομα τάχα των ανύπαρκτων θεσμικών δυνατοτήτων, όπως είπε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας, Δ. Τζανακόπουλος. Για τη διασφάλιση των συμφερόντων των τραπεζών, των επιχειρηματιών και του αστικού κράτους έχει θεσμικές δυνατότητες. Για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων λέει ότι δεν έχει. Να ένας ακόμη λόγος που μας βάζει μπροστά στις ευθύνες για τις οποίες μας εξέλεξαν οι εργαζόμενοι του κλάδου.

Μετά τις αποφάσεις της τελευταίας συνέλευσης των εργαζομένων της «Πήγασος», το ΔΣ έχει υποχρέωση να μπει μπροστά εξασφαλίζοντας τα πάντα για την επιτυχία των κινητοποιήσεών τους, να καλέσουμε σε αλληλεγγύη τους εργαζόμενους του κλάδου, με δεδομένο ότι η πείρα του ΔΟΛ, της «Πήγασος» και άλλων ΜΜΕ στο παρελθόν δείχνει ότι ο κλάδος πρέπει να βρίσκεται σε αγωνιστική κινητικότητα. Είναι αναγκαίο και για τον ΕΔΟΕΑΠ που κινδυνεύει, για την Ασφάλιση γενικότερα, για την οποία η οργάνωση αγώνων είναι μονόδρομος.

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία», που βρίσκεται από την πρώτη στιγμή μαζί με τους εργαζόμενους στον «Πήγασο» στηρίζοντας τη δράση και τις διεκδικήσεις τους, θεωρεί ότι οι Ενώσεις πρέπει να είναι επικεφαλής της πολύμορφης δράσης των εργαζομένων, ανεξάρτητα με την εμπλοκή στο θέμα του Προεδρείου στην ΕΣΗΕΑ, (υπάρχει το πρόσφατα εκλεγμένο ΔΣ), και μπορεί να μπει μπροστά, γιατί οι εργαζόμενοι στην «Πήγασος» δεν μπορεί να αφήνονται μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης εκδοτικών και τραπεζικών συμφερόντων.

«Δημοσιογραφική Συνεργασία»

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ!

Κυβέρνηση και πλειοψηφίες σε ΕΣΗΕΑ - ΕΠΗΕΑ - ΕΔΟΕΑΠ δίνουν τα τελευταία χτυπήματα στα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Οταν την περασμένη βδομάδα η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ με επείγουσα ανακοίνωση ζητούσε δάνειο από τις Ενώσεις των εργαζομένων στον Τύπο και τα ΜΜΕ, για να αντιμετωπίσει τρέχουσες υποχρεώσεις του Ταμείου για το μήνα Ιούνη, οι Ενώσεις αντί να σημάνουν συναγερμό καλώντας σε κινητοποιήσεις για διεκδίκηση λύσης στο πρόβλημα, διαβουλεύονταν για την προσωρινή διαχείρισή του, ερήμην των εργαζομένων και των συνταξιούχων του κλάδου.

Και μόνο γι' αυτή τους την τακτική, οι δυνάμεις που συγκροτούν την πλειοψηφία τους, ανεξάρτητα από τη θέση τους στα Διοικητικά Συμβούλια, όλες, έχουν ακέραια την ευθύνη γιατί καταδίκασαν για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους σε αδράνεια, διαχειριζόμενες ένα κρίσιμο πρόβλημα, σαν μοχλοί της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Χτες αποφάσισαν ξαφνικά να συνεδριάσουν από κοινού για να αντιμετωπίσουν δήθεν το πρόβλημα. Αλλά πάλι μακριά και χωρίς τους εργαζόμενους. Αλλωστε, όλες αυτές τις μέρες δεν τόλμησαν ούτε μια απλή ενημέρωση να κάνουν σε εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Χτες ακόμη και η δήθεν «αντιπαράθεσή» τους στάθηκε στην καλύτερη διαχείριση του προβλήματος και αναλώθηκαν σε «τεχνικές λεπτομέρειες» για τα «ομόλογα» και τα «αμοιβαία» για τα «ενέχυρα» και τα «κτίρια», για το τι θα γίνει με την «περιουσία» του ΕΔΟΕΑΠ, αν κλείσει.

Αλλά για την Κοινωνική Ασφάλιση, τις συντάξεις, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την επικούρηση, εργαζομένων και συνταξιούχων, δεν είπαν κουβέντα.

Οπως δεν είπαν κουβέντα για τις τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας, τα δρομολογημένα σχέδια των οποίων οδηγούν την Ασφάλιση στον «Καιάδα».

Και για άλλη μια φορά, απέφυγαν «όπως ο διάβολος το λιβάνι» να καλέσουν σε κινητοποιήσεις με στόχους διεκδίκησης για πραγματική λύση του προβλήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης. Για άλλη μια φορά, προτίμησαν να αφήσουν τους εργαζόμενους στο σκοτάδι, αφοπλισμένους, χωρίς οργάνωση συλλογικής πάλης για όλα όσα δικαιούνται και έχουν πληρώσει με τον ιδρώτα τους!

Ιδιαίτερα η ΕΣΗΕΑ, που βρίσκεται από σήμερα σε αρχαιρεσίες, αντί να αξιοποιήσει και αυτή τη συγκυρία καλώντας σε δράση, συνδυάζοντας κινητοποίηση και εκλογική διαδικασία, μένει για μια ακόμη φορά σε αγωνιστική αδράνεια, δείχνοντας αυτό που πραγματικά είναι: εργοδοτικός - κυβερνητικός μηχανισμός κόντρα στα συμφέροντα των εργαζομένων.

Περισσότερα...

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ, 7-8 ΙΟΥΝΗ 2017

Στήριξε «Δημοσιογραφική Συνεργασία»!

Αποδυνάμωσε τις συνδικαλιστικές δυνάμεις της μοιρολατρίας και της υποταγής.

Στείλε μήνυμα πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας κόντρα σε κυβέρνηση-κεφάλαιο-ΕΕ.

Οι υποψήφιοι της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας»

Για το Διοικητικό Συμβούλιο:

Περισσότερα...

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

(Στηρίζεται από το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ)

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Στις επερχόμενες εκλογές της ΕΣΗΕΑ πάρε θέση μάχης!

Στήριξε τη «Δημοσιογραφική Συνεργασία».

Στείλε μήνυμα διεκδίκησης όλων των απωλειών που είχαμε τα τελευταία χρόνια και πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας!

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» απευθύνεται σε σένα:

Που κάθε μήνα αγωνιάς για το αν και πότε θα μπει ο μισθός, για το αν θα έχεις δουλειά και τον επόμενο μήνα.

Που είσαι άνεργος ή περιπλανώμενος ανάμεσα στην ανεργία, την ημιαπασχόληση, και το «μπλοκάκι», «απασχολούμενος» σε δύο και τρεις εργοδότες για να τα βγάλεις πέρα.

Που δεν μοιράζεσαι τις αγωνίες των ιδιοκτητών των ΜΜΕ, για το αν θα γίνουν ακόμα πιο ισχυροί στον ανταγωνισμό τους με τους άλλους καπιταλιστές. Που δεν ανέχεσαι άλλες θυσίες «για να πάει καλά το μαγαζί...»

Που έχεις μπουχτίσει με τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, που έχουν κάνει επάγγελμα την αδράνεια, τον συντεχνιασμό, τη μιζέρια και την ανοργανωσιά για να κάνει ήσυχη τη δουλειά της η εργοδοσία.

Οι εκλογές της ΕΣΗΕΑ να εκπέμψουν ένα μεγάλο «Φτάνει πια, ως εδώ!»

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» σε καλεί να μπεις αποφασιστικά στην πάλη! Είναι κρίσιμο σήμερα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς να δυναμώσει η γραμμή της σύγκρουσης και της διεκδίκησης, κόντρα στο συμβιβασμό και τη μοιρολατρία, τη λογική της «εργασιακής ειρήνης» που καλλιεργεί η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και οι συνδικαλιστές τους.

Το «εξιτήριο» από τα μνημόνια που προπαγανδίζει η κυβέρνηση αφού ψήφισε το 4ο Μνημόνιο, είναι το «εισιτήριο» στη μονιμοποίηση της φτώχειας για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα παρά τους ψευτοκαυγάδες τους συμφωνούν με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Γι'αυτό ψήφισαν μαζί το 3ο Μνημόνιο, γι'αυτό η ΝΔ δεσμεύεται στην εφαρμογή του 4ου.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι παρά τις κόντρες ανάμεσά τους, παραμένουν ενωμένοι στην αντεργατική-αντιλαϊκή επίθεση. Αλλωστε, η καπιταλιστική ανάκαμψη για την οποία όλοι τους παλεύουν προϋποθέτει τα τσακισμένα εργατικά δικαιώματα, τη συγκέντρωση του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, η κυβέρνηση δουλεύει για την «αναβάθμιση» του γεωστρατηγικού ρόλου της αστικής τάξης στην περιοχή, εμπλέκοντας το λαό μας σε πολύ επικίνδυνα παιχνίδια. Η πιο βαθιά εμπλοκή στο ΝΑΤΟ με σκοπό να αναδειχθεί η χώρα μας σε πρωταγωνίστρια δύναμη της συμμαχίας στην περιοχή, η αναβάθμιση της Σούδας, η αρμάδα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, η εμπλοκή στις αντιθέσεις στα Βαλκάνια, οι ανταγωνισμοί με την τουρκική αστική τάξη και τις προκλήσεις της είναι αρνητικές εξελίξεις. Απαιτείται επαγρύπνηση από το εργατικό - λαϊκό κίνημα και πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Εμείς πληρώνουμε τα επιχειρηματικά τους παιχνίδια

Οι εξελίξεις στον Τύπο και τα ΜΜΕ είναι ενδεικτικές για τη διαπάλη και τον σκληρό ανταγωνισμό ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους. Μια διαπάλη που εκφράζεται και με την εν εξελίξει αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος. Το επιχειρηματικό τοπίο στον κλάδο αλλάζει και η τράπουλα ανακατεύεται ανάμεσα σε επιχειρηματικά σχήματα, «παραδοσιακά» και νέα που μπήκαν ή ετοιμάζονται να μπουν για να επενδύσουν σε μέσα ενημέρωσης. Στη διελκυστίνδα αυτή ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης, εμπλέκεται και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, όπως και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Περισσότερα...