ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΜΜΕ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να υπογράψει με το υπουργείο Τύπου Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) στα κρατικά ΜΜΕ, η οποία δεν περιλαμβάνει το βασικό που πρέπει να ξεκινά μια ΣΣΕ, τους μισθούς των δημοσιογράφων που καθορίζονται με ΚΥΑ. Περιλαμβάνει όλα τα άλλα ζητήματα τα οποία τα αποκαλούν θεσμικά, όπως το ωράριο εργασίας, τις διάφορες άδειες από την εργασία, τα διάφορα επιδόματα, τη δεοντολογία, τα πνευματικά δικαιώματα, τη συνδικαλιστική δράση κ.λπ.

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» στην ΕΣΗΕΑ από την πρώτη στιγμή είχε τονίσει ότι δεν μπορεί να συζητιέται και να υπογράφεται για να ισχύσει ΣΣΕ που δεν περιλαμβάνει τα μισθολογικά των δημοσιογράφων στα κρατικά ΜΜΕ.

Είχε αντιταχθεί στη μορφή της ΚΥΑ, τονίζοντας πως οι μισθοί των εργαζομένων και ό,τι άλλο απορρέει απ' αυτούς, όπως για παράδειγμα διάφορα επιδόματα πάνω στους μισθούς, ο 13ος και ο 14ος μισθός που έχουν κοπεί με μνημονιακό νόμο στο όνομα της μείωσης των δαπανών του δημόσιου τομέα, που τον πληρώνουν συνολικά οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, πρέπει να είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων και βεβαίως η διεκδίκησή τους να γίνεται υπόθεση πάλης των ιδίων των εργαζομένων με επικεφαλής τα σωματεία τους μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες.

Με δεδομένο ότι η εργοδοσία δεν θέλει αυξήσεις σε μισθούς και ό,τι άλλο απορρέει απ' αυτούς, γιατί την εργασία μας από την οποία βγάζει κέρδη και την πληρωμή της, που είναι αρκετά μικρότερη από όσα βγάζει από την εργασία μας, τη θεωρεί κόστος που πρέπει να μειώνει. Γι' αυτό καθορίζουν τους μισθούς μας με ΚΥΑ που λαμβάνει υπόψη της τις «αντοχές της οικονομίας», το «δημοσιονομικό κόστος» που σημαίνει συνεχώς μειωμένες δαπάνες στους κρατικούς προϋπολογισμούς που διαμορφώνει η κάθε κυβέρνηση, προχωρώντας σε περικοπές μισθών και τσάκισμα άλλων εργασιακών δικαιωμάτων μας.

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» είχε καταθέσει έγκαιρα ολοκληρωμένη πρόταση ΣΣΕ στην κατεύθυνση της ανάκτησης των απωλειών των εργαζομένων, της θωράκισης των κατακτήσεών τους, της αποτροπής οποιασδήποτε αρνητικής μεταβολής εις βάρος των δικαιωμάτων τους και αύξησης στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Η πρόταση αυτή, που αποτελεί ταυτόχρονα και διεκδικητικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους, ήταν εντελώς αντίθετη στην αντίληψη των «αντοχών της οικονομίας» και του λεγόμενου «δημοσιονομικού κόστους», καθώς λαμβάνει υπόψη της την ανάγκη ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων.

Η πρόταση της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, η οποία απέκλεισε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τα μισθολογικά και περιορίστηκε μόνο στα «θεσμικά».

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» σε ό,τι αφορά τα «θεσμικά» ήταν αντίθετη σε οποιαδήποτε αλλαγή προς το χειρότερο (αύξηση ημερήσιου εργάσιμου χρόνου), του ωραρίου εργασίας των δημοσιογράφων, καθώς και στην οποιαδήποτε συνδιαχείριση με την εργοδοσία των πνευματικών δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας ότι αυτά πρέπει να ανήκουν μόνο στους δημιουργούς τους τους δημοσιογράφους.

Ηταν ακόμα αντίθετη στη συσχέτιση των αναρρωτικών αδειών με τον χρόνο προϋπηρεσίας, αντί με τις ανάγκες των εργαζομένων που πρέπει να καλύπτονται πλήρως, ενώ πρότεινε για τις συναδέλφισσες περίοδο 6 μηνών αδείας μετά τον τοκετό και δύο πριν, και μέτρα προστασίας της μητρότητας.

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» προέταξε αποκλειστικά και μόνο την υπεράσπιση του λαϊκού συμφέροντος ως καθήκον των δημοσιογράφων, κατήγγειλε ως απαράδεκτο τον όρο «νόμιμη συνδικαλιστική δράση», γιατί η συνδικαλιστική δράση είναι πάντα νόμιμη και το υπερασπίζουμε αυτό, και επανέλαβε την πάγια θέση της να μην συμμετέχουν στο σωματείο εργοδότες και διευθυντές ΜΜΕ.

Οι προτάσεις αυτές, που έγιναν με γνώμονα τα πραγματικά μας συμφέροντα, δεν έγιναν δεκτές από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» στην ΕΣΗΕΑ στη συνεδρίαση του ΔΣ τοποθετήθηκε πολιτικά με «παρών» επί της αρχής για το σύνολο του «πονήματος» που ονομάζουν ΣΣΕ, γιατί ΔΕΝ είναι ΣΣΕ, στήριξε ό,τι θετικά υπέρ των εργαζομένων μέτρα περιλαμβάνει, ενώ θεωρεί ότι είναι υπόθεση των εργαζομένων μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες στους χώρους δουλειάς να διεκδικήσουν πραγματική ΣΣΕ που να περιλαμβάνει την αναπλήρωση όλων των απωλειών με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ θέλει, με το «πόνημα» που βαφτίζει ΣΣΕ, να «τελειώνει» με την«τακτοποίηση» των ζητημάτων που αφορούν τους εργαζόμενους, «τουλάχιστον» στα κρατικά ΜΜΕ.

Εχοντας αποδεχθεί πλήρως την υποταγή στις «αντοχές της οικονομίας» και το «δημοσιονομικό κόστος», δηλαδή την εξοικονόμηση κρατικού χρήματος σε βάρος μας για να δίνεται ως ενίσχυση για την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και των ΜΜΕ, δεν κάνει τίποτα για να οργανώσει τη διεκδικητική πάλη των εργαζομένων, αφήνοντας τα πάντα στην «καλή θέληση» της κυβέρνησης για τα κρατικά ΜΜΕ και των αφεντικών στον ιδιωτικό τομέα που αλωνίζουν...

Ενάντια σε αυτήν τη λογική δεκαετιών των πλειοψηφιών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και των παρατάξεων που την απαρτίζουν καλλιεργώντας την ολέθρια για τους εργαζόμενους λογική της συνδιαλλαγής και του κοινωνικού εταιρισμού, η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» υπογραμμίζει ότι η διεκδικητική πάλη για τα εργασιακά μας δικαιώματα, για την ικανοποίηση των αναγκών μας ενάντια στις κυβερνήσεις και τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» και του κεφαλαίου, χρειάζεται να οργανωθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους από τα κάτω, να αποτελέσει δική τους υπόθεση, μακριά από «αναθέσεις» και «εργολαβίες», με συζήτηση, οργάνωση και διεκδίκηση σε κάθε χώρο δουλειάς. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι στην πάλη αυτή το μόνο κριτήριο για τους εργαζόμενους πρέπει να είναι η πλήρης κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των οικογενειών τους.

«Δημοσιογραφική Συνεργασία»

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ»

ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» χαιρετίζει τους συναδέλφους που ενίσχυσαν το ψηφοδέλτιό της στις πρόσφατες αρχαιρεσίες της ΕΣΗΕΑ. Οσα ανέδειξε προεκλογικά ο συνδυασμός μας, που συγκροτείται από εργαζόμενους δημοσιογράφους (που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν στόχους πάλης περισσότερων συναδέλφων σε όλο τον κλάδο των ΜΜΕ, ώστε να δυναμώσει ο αγώνας, η σύγκρουση με την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» θα αξιοποιήσει και τη μία έδρα που κατέχει στο νέο ΔΣ.

Ο συσχετισμός που διαμορφώθηκε από τις εκλογές παραμένει αρνητικός για τους εργαζόμενους δημοσιογράφους. Στις αρχαιρεσίες εκφράστηκε απροκάλυπτα η παρέμβαση της εργοδοσίας, ενόψει ραγδαίων επιχειρηματικών διεργασιών και ανακατατάξεων, με την παρέμβαση και αστικών πολιτικών δυνάμεων και της κυβέρνησης στον κλάδο των ΜΜΕ, που άλλες βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλες σε αναμονή και από τις οποίες οι εργαζόμενοι θα βγουν ζημιωμένοι, με ακόμα λιγότερα και απ' αυτά τα εναπομείναντα εργασιακά και άλλα δικαιώματα, μεγαλύτερη ανεργία και ελαστικές σχέσεις εργασίας, μπλοκάκια κ.λπ.

Από αυτή τη σκοπιά, απαιτείται όχι μόνο επαγρύπνηση, αλλά ολόπλευρη προετοιμασία ΑΠΟ ΤΩΡΑ για να υπάρξει οργανωμένη απάντηση. Καμιά εμπιστοσύνη στις συνδικαλιστικές δυνάμεις που συγκροτούν την πλειοψηφία στο ΔΣ. Εχουν αποδείξει ότι στοιχίζονται με τα συμφέροντα των εκδοτών, των καναλαρχών και της κυβερνητικής πολιτικής που τα υπηρετεί.

Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι, με την εμπλοκή στο θέμα του προεδρείου, δεν αποφασίζουν να καλέσουν όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο σε αγωνιστική δράση για τον ΕΔΟΕΑΠ και την Ασφάλιση γενικότερα, όσο και για τους εργαζόμενους της «Πήγασος», που βρίσκονται σε πολυήμερες κινητοποιήσεις διεκδικώντας τουλάχιστον πέντε μήνες δεδουλευμένα, διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, όλα τα δικαιώματά τους που κινδυνεύουν με ευθύνη εργοδοσίας, κυβέρνησης, τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση προεδρείου και τα παζάρια που είναι σε εξέλιξη ανάμεσα στα συνδικαλιστικά στελέχη των υπόλοιπων παρατάξεων, η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» σημειώνει ότι πρόκειται για παιχνίδια μακριά από τις ανησυχίες των συναδέλφων μας. Πρόκειται για «διαπραγματεύσεις» και συνδιαλλαγές που δεν έχουν καμιά σχέση με την καθημερινότητα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, οι οποίοι αγωνιούν κάθε μήνα για το μισθό τους, για τα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα, για το αν θα έχουν δουλειά και τον επόμενο μήνα.

Περισσότερα...

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ»

Προς τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

Εχετε ευθύνες απέναντι στους εργαζόμενους!

Είναι γεγονός ότι οι αρνητικές εξελίξεις στον κλάδο οξύνουν τα προβλήματα των εργαζομένων, δημιουργούν νέα. Η εμπλοκή με το Προεδρείο του ΔΣ δεν πρέπει να προβάλλεται ως εμπόδιο, δεν μπορεί να γίνεται παράγοντας αδράνειας του ΔΣ, στην ανάπτυξη δράσης για τα προβλήματα των εργαζομένων, όπως γίνεται έως τώρα από τις άλλες δυνάμεις, παρά τις παρεμβάσεις της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας».

Εχετε τεράστιες ευθύνες απέναντι στους εργαζόμενους του κλάδου, ιδιαίτερα σε αυτούς που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις πολυήμερες, όπως οι εργαζόμενοι του Ομίλου «Πήγασος», τις οποίες αποφασίζουν με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις.

Με την ανύπαρκτη συμβολή σας, εμποδίζετε το ΔΣ να αναλάβει την οργάνωση και εξειδίκευση ενός προγράμματος κινητοποιήσεων, με αιχμή συναντήσεις με την κυβέρνηση, κάθε αρμόδιο υπουργό, για να απαιτήσουμε την καταβολή των δεδουλευμένων όλων των εργαζομένων, τη διασφάλιση θέσεων εργασίας και όλων των δικαιωμάτων τους που κινδυνεύουν με ευθύνη εργοδοσίας - κυβέρνησης - τραπεζών, ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσουν τράπεζες και εργοδοσία, με τις ευλογίες της κυβέρνησης που συμμετέχει στις διεργασίες επιχειρηματικών ανακατατάξεων στο χώρο των ΜΜΕ.

Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη, δίνοντας ανεκπλήρωτες υποσχέσεις ή κάνοντας τον «Πόντιο Πιλάτο» απέναντι στους εργαζόμενους που απαιτούν την εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους, αφού τους αφήνει να σφίγγονται στη μέγγενη επιχειρηματιών - τραπεζών, έρμαια των διαθέσεών τους, στο όνομα τάχα των ανύπαρκτων θεσμικών δυνατοτήτων, όπως είπε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας, Δ. Τζανακόπουλος. Για τη διασφάλιση των συμφερόντων των τραπεζών, των επιχειρηματιών και του αστικού κράτους έχει θεσμικές δυνατότητες. Για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων λέει ότι δεν έχει. Να ένας ακόμη λόγος που μας βάζει μπροστά στις ευθύνες για τις οποίες μας εξέλεξαν οι εργαζόμενοι του κλάδου.

Μετά τις αποφάσεις της τελευταίας συνέλευσης των εργαζομένων της «Πήγασος», το ΔΣ έχει υποχρέωση να μπει μπροστά εξασφαλίζοντας τα πάντα για την επιτυχία των κινητοποιήσεών τους, να καλέσουμε σε αλληλεγγύη τους εργαζόμενους του κλάδου, με δεδομένο ότι η πείρα του ΔΟΛ, της «Πήγασος» και άλλων ΜΜΕ στο παρελθόν δείχνει ότι ο κλάδος πρέπει να βρίσκεται σε αγωνιστική κινητικότητα. Είναι αναγκαίο και για τον ΕΔΟΕΑΠ που κινδυνεύει, για την Ασφάλιση γενικότερα, για την οποία η οργάνωση αγώνων είναι μονόδρομος.

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία», που βρίσκεται από την πρώτη στιγμή μαζί με τους εργαζόμενους στον «Πήγασο» στηρίζοντας τη δράση και τις διεκδικήσεις τους, θεωρεί ότι οι Ενώσεις πρέπει να είναι επικεφαλής της πολύμορφης δράσης των εργαζομένων, ανεξάρτητα με την εμπλοκή στο θέμα του Προεδρείου στην ΕΣΗΕΑ, (υπάρχει το πρόσφατα εκλεγμένο ΔΣ), και μπορεί να μπει μπροστά, γιατί οι εργαζόμενοι στην «Πήγασος» δεν μπορεί να αφήνονται μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης εκδοτικών και τραπεζικών συμφερόντων.

«Δημοσιογραφική Συνεργασία»

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ!

Κυβέρνηση και πλειοψηφίες σε ΕΣΗΕΑ - ΕΠΗΕΑ - ΕΔΟΕΑΠ δίνουν τα τελευταία χτυπήματα στα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Οταν την περασμένη βδομάδα η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ με επείγουσα ανακοίνωση ζητούσε δάνειο από τις Ενώσεις των εργαζομένων στον Τύπο και τα ΜΜΕ, για να αντιμετωπίσει τρέχουσες υποχρεώσεις του Ταμείου για το μήνα Ιούνη, οι Ενώσεις αντί να σημάνουν συναγερμό καλώντας σε κινητοποιήσεις για διεκδίκηση λύσης στο πρόβλημα, διαβουλεύονταν για την προσωρινή διαχείρισή του, ερήμην των εργαζομένων και των συνταξιούχων του κλάδου.

Και μόνο γι' αυτή τους την τακτική, οι δυνάμεις που συγκροτούν την πλειοψηφία τους, ανεξάρτητα από τη θέση τους στα Διοικητικά Συμβούλια, όλες, έχουν ακέραια την ευθύνη γιατί καταδίκασαν για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους σε αδράνεια, διαχειριζόμενες ένα κρίσιμο πρόβλημα, σαν μοχλοί της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Χτες αποφάσισαν ξαφνικά να συνεδριάσουν από κοινού για να αντιμετωπίσουν δήθεν το πρόβλημα. Αλλά πάλι μακριά και χωρίς τους εργαζόμενους. Αλλωστε, όλες αυτές τις μέρες δεν τόλμησαν ούτε μια απλή ενημέρωση να κάνουν σε εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Χτες ακόμη και η δήθεν «αντιπαράθεσή» τους στάθηκε στην καλύτερη διαχείριση του προβλήματος και αναλώθηκαν σε «τεχνικές λεπτομέρειες» για τα «ομόλογα» και τα «αμοιβαία» για τα «ενέχυρα» και τα «κτίρια», για το τι θα γίνει με την «περιουσία» του ΕΔΟΕΑΠ, αν κλείσει.

Αλλά για την Κοινωνική Ασφάλιση, τις συντάξεις, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την επικούρηση, εργαζομένων και συνταξιούχων, δεν είπαν κουβέντα.

Οπως δεν είπαν κουβέντα για τις τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας, τα δρομολογημένα σχέδια των οποίων οδηγούν την Ασφάλιση στον «Καιάδα».

Και για άλλη μια φορά, απέφυγαν «όπως ο διάβολος το λιβάνι» να καλέσουν σε κινητοποιήσεις με στόχους διεκδίκησης για πραγματική λύση του προβλήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης. Για άλλη μια φορά, προτίμησαν να αφήσουν τους εργαζόμενους στο σκοτάδι, αφοπλισμένους, χωρίς οργάνωση συλλογικής πάλης για όλα όσα δικαιούνται και έχουν πληρώσει με τον ιδρώτα τους!

Ιδιαίτερα η ΕΣΗΕΑ, που βρίσκεται από σήμερα σε αρχαιρεσίες, αντί να αξιοποιήσει και αυτή τη συγκυρία καλώντας σε δράση, συνδυάζοντας κινητοποίηση και εκλογική διαδικασία, μένει για μια ακόμη φορά σε αγωνιστική αδράνεια, δείχνοντας αυτό που πραγματικά είναι: εργοδοτικός - κυβερνητικός μηχανισμός κόντρα στα συμφέροντα των εργαζομένων.

Περισσότερα...

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ, 7-8 ΙΟΥΝΗ 2017

Στήριξε «Δημοσιογραφική Συνεργασία»!

Αποδυνάμωσε τις συνδικαλιστικές δυνάμεις της μοιρολατρίας και της υποταγής.

Στείλε μήνυμα πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας κόντρα σε κυβέρνηση-κεφάλαιο-ΕΕ.

Οι υποψήφιοι της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας»

Για το Διοικητικό Συμβούλιο:

Περισσότερα...