Ανακοίνωση «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας»

Για τις αρχαιρεσίες της ΕΣΗΕΑ-2022

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν ξανά από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ σενάρια και «προτάσεις» για αναβολή των εκλογών λόγω της πανδημίας, κατά παράβαση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης που αποφάσισε αυτές να γίνουν κανονικά διά ζώσης και με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Από την επομένη κιόλας της Γενικής Συνέλευσης, κυκλοφορούσαν σενάρια για το πώς θα ανατρέπονταν οι αποφάσεις της, όχι τόσο για την ημερομηνία, όσο για τη διεξαγωγή των εκλογών αποκλειστικά διά ζώσης.

Θυμίζουμε ότι η Γενική Συνέλευση καταψήφισε και ακύρωσε την προσπάθεια της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να βάλει από την πίσω πόρτα την ηλεκτρονική ψηφοφορία, υλοποιώντας τις προβλέψεις του νόμου Χατζηδάκη και άλλων προηγούμενων νόμων σε βάρος της συλλογικής, ζωντανής οργάνωσης και δράσης των εργαζομένων.

Αυτό φαίνεται πως «έκατσε βαρύ» στην εργοδοσία και στις παρατάξεις που στηρίζουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΣΗΕΑ. Γι' αυτό επανέρχονται με μεθοδεύσεις για αναβολή των εκλογών, επικαλούμενοι την πανδημία.

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» όχι μόνο συμμερίζεται την δίκαιη ανησυχία των συναδέλφων για την πανδημία, αλλά ήταν η πρώτη παράταξη που είχε προτείνει μια σειρά από αναγκαία μέτρα προκειμένου οι εκλογές να γίνουν διά ζώσης και με απόλυτη ασφάλεια.

Υπάρχει άλλωστε πείρα και από τις αρχαιρεσίες δεκάδων σωματείων εργαζομένων, συλλόγων και ενώσεων αυτοαπασχολούμενων στην Αττική και σε όλη τη χώρα, που έγιναν διά ζώσης σε συνθήκες πανδημίας, με όλα τα αναγκαία μέτρα, χωρίς να προκύψει το παραμικρό πρόβλημα.

Τις προτάσεις αυτές επαναλάβαμε και στην πρόσφατη εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, όπου αποφασίστηκε η διεξαγωγή των εκλογών.

Ενδεικτικά, μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν είναι:

1) Αύξηση του αριθμού των ημερών διεξαγωγής των αρχαιρεσιών. Είναι διαδικαστικό θέμα και αντιμετωπίζεται στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της Εφορευτικής Επιτροπής

2) Ενοικίαση μεγάλου χώρου (όπως π.χ. ο «Πανελλήνιος») για τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χώρων για περισσότερα τμήματα στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ. Απολύμανση κάθε βράδυ των χώρων.

3) Να εξεταστεί το ενδεχόμενο διεξαγωγής των αρχαιρεσιών σε ορισμένες ώρες και σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και σε ορισμένους χώρους δουλειάς, ιδιαίτερα τους μεγάλους και απομακρυσμένους.

Η προστασία της υγείας των δημοσιογράφων και των άλλων συναδέλφων στον Τύπο και στα ΜΜΕ είναι ζήτημα πρώτης γραμμής.

Προϋποθέτει πρώτα απ' όλα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα στους χώρους δουλειάς, όπου η εργοδοσία καταστρατηγεί ακόμα και τα ελάχιστα που προβλέπονται για την ασφάλεια των εργαζομένων, με την ανοχή της κυβέρνησης και των ελεγκτικών μηχανισμών.

Εκεί θα έπρεπε να έχει στραμμένη την προσοχή της η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ, διεκδικώντας μέτρα προστασίας των συναδέλφων, και όχι στην αναβολή των εκλογών, που μεθοδεύεται εκ του πονηρού.

11 Γενάρη 2022