ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ»
ΓΙΑ ΤΟ 30ό ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΣΠΕΡΤ ΣΤΙΣ 14 ΚΑΙ 15 ΜΑΡΤΗ 2018

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η ΔΑΣ ΠΟΣΠΕΡΤ, μπροστά στο 30ό Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας, καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο να συγκεντρώσουμε δυνάμεις στον διεκδικητικό αγώνα για την ικανοποίηση των αναγκών των οικογενειών μας, που θα βάζει φρένο στην επίθεση της βάρβαρης αντεργατικής πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την οποία συμπλέουν η ΝΔ, όλα τα κόμματα διαχείρισης, και θα διεκδικεί κατακτήσεις σε ρότα ανατροπής αυτής της πολιτικής.

Της πολιτικής που συνεχίζει την εφαρμογή όλων των έως τώρα αντεργατικών μέτρων των μνημονίων για να ενισχύεται η εργοδοσία, ετοιμάζοντας και νέα μέτρα για το τσάκισμα όσων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει με τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης «αξιολόγησης».

  • Βάζουν νέες δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, θέλοντας να εμποδίσουν τη διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, επαναφορά καταργημένων επιδομάτων, κατάργηση των ευέλικτων μορφών εργασίας (μπλοκάκια, εργολαβίες, μερική απασχόληση) κ.λπ.
  • Φέρνουν παραπέρα κατακρεούργηση των κοινωνικοασφαλιστικών μας δικαιωμάτων με μειώσεις έως και 30% στις συντάξεις.
  • Καταστρατηγούν προνοιακά επιδόματα, καταργούν τα βαρέα και ανθυγιεινά σε όσες ειδικότητες ακόμη έχουν μείνει.
  • Μειώνουν το αφορολόγητο των μισθωτών και συνταξιούχων, αυξάνοντας και άλλο τη φοροληστεία.
  • Εφεραν το νόμο για την παρεμπόδιση της απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία, με στόχο να «καθαρίσουν» το δρόμο για την οργανωμένη διεκδικητική πάλη των εργαζομένων.
  • Κλιμακώνουν τους πλειστηριασμούς εκπλειστηριάζοντας και τις πρώτες λαϊκές κατοικίες, με ταυτόχρονη ποινικοποίηση των αγώνων, ακόμη και της εξαγγελίας αγώνων που τους εμποδίζουν.
  • Οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις επεκτείνονται και για χρέη προς την εφορία εργαζομένων που μπορεί να έχουν εισόδημα 200 ή 300 ευρώ το μήνα, ή είναι ακόμη και άνεργοι, αλλά φορολογούνται επειδή έχουν ένα κεραμίδι στο κεφάλι τους, και ας μην μπορούν να πληρώσουν φόρο γιατί δεν έχουν εισόδημα.
  • Ταυτόχρονα, η αυξανόμενη ενεργητική συμμετοχή της χώρας μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών στο πλαίσιο των ανταγωνισμών για την Ενέργεια, τις πρώτες ύλες, τη μεταφορά τους, τον έλεγχο γεωστρατηγικών σημείων του πλανήτη, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια, δημιουργεί κινδύνους για εμπλοκή και σε πολεμικές επιχειρήσεις για τα συμφέροντα των ντόπιων και ξένων κεφαλαιοκρατών. Επιδιώκουν τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της αστικής τάξης και των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Ολες οι παραπάνω αρνητικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους, τη δουλειά και τη ζωή τους, έχουν άμεση σχέση και με αρνητικές συνέπειες στη δική μας δουλειά και ζωή των οικογενειών μας. Ταυτόχρονα, στον κλάδο μας σαρώνουν τους εργαζόμενους η μείωση των μισθών, η κατάργηση επιδομάτων, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η εντατικοποίηση της δουλειάς, η μαζική απληρωσιά, οι απολύσεις, οι ατομικές συμβάσεις με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα, συμβάσεις με μπλοκάκι κ.λπ.

Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ δεν ανταποκρίθηκε ούτε στο ελάχιστο στην ανάγκη αγωνιστικής διεκδικητικής δράσης απέναντι στην ολομέτωπη αυτή επίθεση.

 

Περισσότερα...

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ

Σχόλιο εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ΕΡΤ.

Αναλυτικά το σχόλιο έχει ως εξής:

«Με την καταδικαστέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση δρομολογεί την κατάργηση και τη συγχώνευση δημόσιων φορέων και οργανισμών με σοβαρές συνέπειες για το λαό. Ο κίνδυνος να κλείσει άμεσα η ΕΡΤ με βάση αυτό το τερατούργημα πρέπει να συναντήσει τη συνολική αντίθεση των εργαζομένων και όλου του λαού. Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς και στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και τους καλεί να ορθώσουν ανάστημα και να συντονίσουν την πάλη τους με όλους τους εργαζόμενους».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Με την Επιτροπή Εργαζομένων στην ΕΡΤ, συναντήθηκε την Πέμπτη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στον Περισσό.

Μετά τη συνάντηση, ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης για την ΕΡΤ επισημαίνοντας:«Ουσιαστικά δεν πρόκειται για διαδικασία ανάπτυξης, εξυγίανσης της ΕΡΤ, έτσι όπως προσπαθούν να το παρουσιάσουν μέσα από διάφορες δηλώσεις περί εξορθολογισμού και άλλων τέτοιων σχετικών, να το περάσουν στη συνείδηση του ελληνικού λαού ότι τα μέτρα που παίρνονται από την κυβέρνηση, τα σχέδια νόμου που κατατίθενται και όλες αυτές οι δραστηριότητες, αφορούν την εξυγίανση του κρατικού καναλιού, συνολικά της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Πιστεύουμε ότι είναι διαδικασία ξεκάθαρα συρρίκνωσης, είναι διαδικασία υποβάθμισης της ποιότητας της ενημέρωσης, είναι διαδικασία που οδηγεί τους εργαζόμενους σε ακόμα χειρότερες συνθήκες γαλέρας, όλους όσους δουλεύουν στην κρατική τηλεόραση. Είναι διαδικασία που οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση, σε ανάπτυξη τέτοιων δραστηριοτήτων και βέβαια το ΚΚΕ είναι αντίθετο με όλες αυτές τις εξελίξεις. Αυτό αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που υπάρχουν - η συρρίκνωση, δηλαδή, και η προσπάθεια ιδιωτικοποιήσεων. Είτε αυτό αφορά το πέρασμα στο ΤΑΙΠΕΔ όλων των ακινήτων της ΕΡΤ, που ανά πάσα στιγμή μπορούν να δοθούν στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο. Είτε αφορά τις μεικτές παραγωγές, όπου εκεί με έναν περίεργο τρόπο ουσιαστικά δίνονται χρήματα, χρηματοδοτούνται ιδιώτες για να κάνουν παραγωγές τις οποίες δουλεύουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Είτε έχουμε αυτές τις μεγάλες επιπτώσεις στα εργασιακά δικαιώματα των ίδιων των εργαζομένων στην ΕΡΤ με μειώσεις μισθών, με μειώσεις επιδομάτων, με αλλαγές σε εργασιακές σχέσεις κ.λπ.

Περισσότερα...

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΣΠΕΡΤ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Η ΔΑΣ ΠΟΣΠΕΡΤ, μπροστά στο 28ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας, καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο με άμεσους στόχους πάλης να βάλουν εμπόδια στην επιχειρούμενη εξαθλίωση, να συγκεντρώνουν δυνάμεις στον αγώνα που θα ανατρέψει τη βάρβαρη αντεργατική πολιτική της νέας συγκυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Στο προηγούμενο διάστημα, οι εργαζόμενοι του κλάδου αντιμετωπίσαμε τη συντονισμένη επίθεση εργοδοτών και κυβερνήσεων, καθώς και τις συνέπειες της προσαρμογής στις απαιτήσεις της τρόικας (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ). Εκτίμηση της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας είναι ότι η επίθεση αυτή δεν αντιμετωπίστηκε με την ανάλογη δυναμική, αφού παρότι προκηρύχθηκαν από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων δεν κατάφεραν να κινητοποιήσουν το μεγαλύτερο μέρος των συναδέλφων, δεν απάντησαν στην ανάγκη ενιαίας αντιμετώπισης της επίθεσης από το σύνολο των εργαζομένων, ανεξάρτητα από εργασιακές σχέσεις τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, γιατί η λογική της είναι συνδεδεμένη με τη λογική της διαβούλευσης, του lobbying και της προσφυγής στην αστική Δικαιοσύνη, λογική που συνολικά καλλιεργεί αυταπάτες και επανάπαυση.

Περισσότερα...