ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το τελευταίο διάστημα διεξάγεται στις κορυφές των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών της ΕΡΤ, και μάλιστα ανάμεσα στην πλειοψηφία του ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ και την πλειοψηφία του ΔΣ σωματείου - μέλους της (ΠΑΣΥΜΗΤΕ), ένας ανελέητος πόλεμος με πρόσχημα την εκπροσώπηση των εργαζομένων στις «διαβουλεύσεις» με την κυβέρνηση και τη διοίκηση, ζήτημα που προέκυψε με αφορμή την υπογραφή ΣΣΕ.

Η ΔΑΣ - ΠΟΣΠΕΡΤ επισημαίνει ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για έναν «πόλεμο» που είναι σε αντίθεση και μακριά από τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων. Ενεργητικό ρόλο στον «πόλεμο» αυτό έχει και «σωματείο» - εμφανιζόμενο μάλιστα ως «επιχειρησιακό» - που αφού δεν το νομιμοποίησε το πρόσφατο συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ, συμμετέχει σε άλλη Ομοσπονδία, όπου πλειοψηφούν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Είναι ένας αποπροσανατολιστικός καβγάς για τους εργαζόμενους, που με το πρόσχημα ποιος υπογράφει ΣΣΕ εμφανίζεται ως αντίθεση και ανταγωνισμός ανάμεσα στην ΠΟΣΠΕΡΤ και το σωματείο, αλλά ουσιαστικά είναι αντίθεση και ανταγωνισμός ανάμεσα σε δύο παρατάξεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού στην ΕΡΤ. Με διακύβευμα ποια από τις δύο θα είναι το «πρώτο βιολί», θα έχει το πάνω χέρι στις συνδιαλλαγές με τη διοίκηση της ΕΡΤ και την κυβέρνηση, ποια περνά καλύτερα την κυβερνητική γραμμή μέσα στους εργαζόμενους, άρα ποια τους υποτάσσει και τους χειραγωγεί πιο αποτελεσματικά, ποια βάζει περισσότερο πλάτη για να ενισχύεται η ΕΡΤ ως κυβερνητική ραδιοφωνία και τηλεόραση. Και οι δύο υπονομεύουν την ανάγκη οργάνωσης διεκδικητικού αγώνα για τα πραγματικά μας προβλήματα.

Με λίγα λόγια, γίνεται ανταγωνισμός για το ποια από τις δύο αυτές δυνάμεις δρα πιο αποτελεσματικά σε βάρος μας. Και ταυτόχρονα αυτός ο καβγάς συγκαλύπτει το πραγματικό πρόβλημα, που έχει σχέση με το ποιες θέσεις υπηρετούν τις δικές μας ανάγκες.

Αν αυτές οι δυνάμεις υπηρετούσαν με τις θέσεις τους και τη δράση τους τα πραγματικά μας συμφέροντα, δεν θα τσακώνονταν για το ποιος (η Ομοσπονδία ή το σωματείο - μέλος της) θα υπογράφει ΣΣΕ, αφού τα σωματεία είναι μέλη της Ομοσπονδίας και από κοινού συγκροτούν το συνδικαλιστικό κίνημα στην ΕΡΤ. Αρα αυτές οι δύο δυνάμεις, που τσακώνονται σε βάρος μας, θα έπρεπε να συμβάλλουν ώστε Ομοσπονδία και σωματείο, σε συνεργασία, να επιλέγουν διαδικασίες και περιεχόμενο που να υπερασπίζει και να διεκδικεί λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων από κυβέρνηση και διοίκηση της ΕΡΤ, με συμμέτοχους όλους τους εργαζόμενους.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το κύριο σήμερα για τους εργαζόμενους (διοικητικό, τεχνικό και καλλιτεχνικό προσωπικό, καθώς και οι δημοσιογράφοι) στην ΕΡΤ είναι η αντιμετώπιση της εχθρικής πραγματικότητας με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι, δηλαδή η σωρεία προβλημάτων που δημιούργησε η αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει βαθαίνοντάς την η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων είναι εδώ:

  • Το ζήτημα της ΣΣΕ που θα κατοχυρώνει δικαιώματα, θα επαναφέρει τον 13ο - 14ο μισθό και στο μισθολογικό της μέρος θα πρέπει να τείνει στην αναπλήρωση των απωλειών στο εισόδημα των εργαζομένων τις οποίες δημιούργησαν οι κατάπτυστες ΚΥΑ της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που ξεδιάντροπα εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου ο κόπος των εργαζομένων να καταλήγει, μέσω του υπερπλεονάσματος, βορά στα νύχια του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.
  • Η λεγόμενη ΚΥΑ των συμψηφισμών, με καταστροφικές επιπτώσεις στο εισόδημα σημαντικής μερίδας συναδέλφων, ενεργών και συνταξιούχων.
  • Η παράδοση ολόκληρων τομέων της ΕΡΤ - καθαριότητα, φύλαξη, συντήρηση - σε εργολάβους.
  • Εργολαβίες, ελαστικές σχέσεις εργασίας, μεικτές και εξωτερικές παραγωγές, αντί για θέσεις πλήρους απασχόλησης.
  • Η κινητικότητα που συντελεί στην αποστελέχωση τομέων της ΕΡΤ, δημιουργεί όρους εντατικοποίησης της δουλειάς και προϋποθέσεις παράδοσης και άλλων τομέων σε εργολάβους.
  • Μονιμοποίηση συμβασιούχων και αναγνώριση προϋπηρεσίας τόσο στους αορίστου χρόνου όσο και στους συμβασιούχους, που πρέπει τώρα να μονιμοποιηθούν.
  • Ελλείψεις μόνιμου προσωπικού σε κομβικές θέσεις για την παραγωγή, που πατά στην αντεργατική δημοσιονομική πολιτική και γίνεται πρόσχημα ώστε εμφανίζεται η «ανάγκη» εργολαβικών συνεργασιών.

Σε αυτά και άλλα ζητήματα, όπως αυτά του περιεχομένου της ψυχαγωγίας και της ενημέρωσης, είναι ανάγκη να απαντήσει ενιαία το κίνημα των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Για όλα τα παραπάνω προβλήματα, Ομοσπονδία και σωματεία θα έπρεπε να συνεργάζονται αρμονικά, να επεξεργάζονται από κοινού τη ΣΣΕ, και μάλιστα από κοινού να ενημερώνουν σε περιοδείες μέσα στο χώρο δουλειάς, να καλούν Γενικές Συνελεύσεις, ώστε να αποφασίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για τις διεκδικήσεις τους. Βεβαίως αυτό δεν γίνεται, γιατί αυτές οι παρατάξεις που συναπαρτίζουν την εργοδοτική - κυβερνητική πλειοψηφία ανταγωνίζονται για το ποια θα έχει το πάνω χέρι στις ηγεσίες σωματείων και Ομοσπονδίας και όχι για τις διεκδικήσεις λύσεων στα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων από κυβέρνηση και διοίκηση της ΕΡΤ.

H «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στην ΠΟΣΠΕΡΤ καλεί τους εργαζόμενους, μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις ανά σωματείο, να πάρουν αποφάσεις δεσμευτικές για τα ΔΣ των σωματείων και της Ομοσπονδίας.

Να απαιτήσουμε:

Υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς που να τείνουν στην αποκατάσταση των απωλειών του προηγούμενου διαστήματος.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, όλων των τομέων και κλάδων.

Κατάργηση κάθε μορφής ευέλικτης και ελαστικής εργασίας. Δεν ανεχόμαστε την απλήρωτη δουλειά!

Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού για όλους τους εργαζόμενους στα δημόσια ΜΜΕ.

Επαναφορά όλων των ωριμάνσεων.

Να προσμετρηθεί η προϋπηρεσία όλων των εργαζομένων, όλων των ειδικοτήτων στην ΕΡΤ.

Συγκεκριμένο, συνεχόμενο ωράριο και μέρες ανάπαυσης.

Προσαυξήσεις για νυχτερινή δουλειά (βάρδιες κ.λπ.) αλλά και για δουλειά το Σάββατο, σύμφωνα με τη ΣΣΕ του 2008.

Προσαυξήσεις για δουλειά Κυριακές και αργίες, σύμφωνα με το νόμο.

Μέτρα προστασίας της μητρότητας.

Μέτρα για εργαζόμενους ΑμεΑ.

Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς.

Κατοχύρωση επιδομάτων γάμου, παιδιών και παιδιών ΑμεΑ.

Κατοχύρωση των επιδομάτων για υπερωριακή, εκτός έδρας, νυχτερινή, κυριακάτικη ή εργασία σε μέρα αργίας.

Πρόβλεψη ημερήσιας αποζημίωσης για εργασία σε επικίνδυνες και εμπόλεμες περιοχές, καθώς και ειδικών μέτρων προστασίας της ζωής.

Το ύψος των ποσών στα κλιμάκια και των ποσοστών στα επιδόματα να αντιστοιχούν σε αυτά της τελευταίας υπογεγραμμένης σύμβασης.

Καθολική ισχύ και υποχρεωτική εφαρμογή της ΣΣΕ, με προβλεπόμενη μετενέργεια χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό.

Κανένας συνάδελφος να μην πληρώσει για τα δήθεν χρωστούμενα του συμψηφισμού.

Με αυτό το πλαίσιο πάλης, με αποφασιστικότητα, να διεκδικήσουμε λύσεις που θα ανοίγουν την προοπτική για τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ. Μακριά από τις λογικές της ανάθεσης, του «κοινωνικού εταιρισμού», των «αντοχών της οικονομίας», τα νομικά τερτίπια, την αναμονή.

Τώρα είναι επιτακτική ανάγκη η οργάνωση και αγωνιστική δράση για την αποκάλυψη και την αντιμετώπιση των αυταπατών και των εκβιαστικών διλημμάτων που προβάλλουν οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, για να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους στην αδράνεια, στην ηττοπάθεια, στο συμβιβασμό, στους «διαλόγους» με τους σφαγείς τους, τα παζάρια για το τι και πώς θα το χάσουν, όταν η ίδια η ζωή έχει επιβεβαιώσει πως κάθε υποχώρηση και «διαπραγμάτευση» με την αντιλαϊκή πολιτική τροφοδοτεί την αγριότητά της.

Καμία αναμονή! Καμία καθυστέρηση! Τώρα είναι η ώρα για την αντεπίθεση!