ΜΕ ΤΗ «ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ» ΣΤΟ 5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΕΣΥ

Απόλυτη ανάγκη η συσπείρωση στη γραμμή της ρήξης και της σύγκρουσης με την αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εργοδοσίας

Πραγματοποιείται στο τριήμερο 6,7 και 8 Ιούνη, το 5ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών. Το συνέδριο γίνεται με καθυστέρηση αρκετών μηνών με ευθύνη της πλειοψηφίας του απερχόμενου ΔΣ. Κι αυτό παρ' όλο που η "Μαχόμενη Δημοσιογραφία", ο μοναδικός εκπρόσωπός της στο ΔΣ και τα δυο εκλεγμένα μέλη της στο Γενικό Συμβούλιο, επανειλημμένα και έγκαιρα, έθεσαν στο απερχόμενο ΔΣ και το Γενικό Συμβούλιο το ζήτημα της έγκαιρης πραγματοποίησης του Συνεδρίου, σύμφωνα με όσα προβλέπει το καταστατικό. Ήδη οι Ενώσεις μέλη έχουν εκλέξει, στο τελευταίο διάστημα, μέσα από γενικές συνελεύσεις και εκλογές, συνολικά 144 αντιπροσώπους για το Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ με απλή αναλογική και ενιαίο εκλογικό μέτρο για όλες τις Ενώσεις (ανά 25 ψηφίσαντες ένας αντιπρόσωπος).

Το 5ο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ συνέρχεται σε συνθήκες όξυνσης όλων των προβλημάτων του δημοσιογραφικού κόσμου, των άλλων εργαζόμενων στα ΜΜΕ, γενικότερα των εργαζόμενων της χώρας. Η κυβέρνηση της ΝΔ και η ΕΕ οξύνουν την αντεργατική επίθεση. Το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί σε επιμέρους μόνο και δευτερεύοντα ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ ούτε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο ΛΑΟΣ αμφισβητούν το στρατηγικό χαρακτήρα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων.

Η επίθεση στα εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα στον κλάδο των ΜΜΕ εκφράζεται με τους χαμηλούς μισθούς και τη μαύρη εργασία (τα γνωστά μπλοκάκια), τους απλήρωτους εργαζόμενους, τις απολύσεις συναδέλφων, την επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, όπως αυτή διαμορφώθηκε και με τον τελευταίο νόμο Πετραλιά, σε συνέχεια των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα -Ρέππα. Με τους αντιασφαλιστικούς νόμους, εκτός των άλλων αντεργατικών ρυθμίσεων (αύξηση ορίων συνταξιοδότησης και υποβάθμιση των κοινωνικοασφαλιστικών μας δικαιωμάτων), υπονομεύονται παραπέρα τα δικαιώματά μας, αλλά και τα ίδια τα ταμεία μας.

Για όλες αυτές τις αρνητικότατες εξελίξεις ευθύνες, βεβαίως, έχουν και οι συγκεκριμένες πλειοψηφίες στις διοικήσεις τόσο της ΠΟΕΣΥ, όσο και της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΗΕΜΘ και των άλλων Ενώσεων. Τις πλειοψηφίες αυτές αποτελούν οι παρατάξεις που στηρίζονται από τη ΝΔ (Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία), το ΠΑΣΟΚ (Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων) και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (Συσπείρωση Δημοσιογράφων -Δούρειος Τύπος). Οι παρατάξεις αυτές, με την τακτική της συναίνεσης και της υποταγής στην κυβερνητική - εργοδοτική πολιτική, όπως αυτή εκφράζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ουσιαστικά στήριξαν ή διευκόλυναν το πέρασμα της αντεργατικής - αντιασφαλιστικής πολιτικής. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, αυτής της δημαγωγικής και αποπροσανατολιστικής τακτικής είναι η στάση τους στα ζητήματα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων συναδέλφων στην ΕΡΤ (ΠΔ Παυλόπουλου - ΕΕ) και η τακτική που ακολούθησαν στο Ασφαλιστικό (με αποτέλεσμα να βγούμε, ως κλάδος, "και χαμένοι και συκοφαντημένοι". Ενώ το ζήτημα της υπογραφής ΣΣΕ έχει τελματώσει, εξαιτίας της εργοδοτικής προκλητικής αδιαλλαξίας.

Ειδικότερα, όσον αφορά την διοίκηση της ΠΟΕΣΥ, λειτουργώντας στη γραμμή του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού και της συναίνεσης, συνέβαλε στο να διαμορφωθούν οι παραπάνω αρνητικές εξελίξεις, ενώ μετέτρεψε την Ομοσπονδία σε ένα όργανο δημοσίων σχέσεων και παραγοντισμού. Με ευθύνη της απερχόμενης διοίκησης, η ΠΟΕΣΥ συνέχισε να λειτουργεί σαν ένα γραφειοκρατικό σωματείο, συμβάλλοντας στην παραπέρα απαξίωση της Ομοσπονδίας μέσα στους συναδέλφους στον κλάδο. Σ' αυτήν την κατάσταση απαξίωσης και εκφυλισμού, συμβάλει και το εκτρωματικό εκλογικό σύστημα που διευκολύνει τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, που αλλοιώνουν τους όποιους πραγματικούς συσχετισμούς διαμορφώνονται με την εκλογή των αντιπροσώπων στις Ενώσεις - μέλη. Οι ευθύνες τους για τη μη τροποποίηση του αναχρονιστικού Καταστατικού και ιδιαίτερα του εκτρωματικού εκλογικού συστήματος των ποσοστώσεων, είναι τεράστιες γιατί αρνήθηκαν επίμονα να υλοποιήσουν την απόφαση των προηγούμενων συνεδρίων για τροποποίηση και εφαρμογή του νόμου 1264/82 που πρέπει, υποχρεωτικά, να εφαρμοστεί και στις εκλογές της ΠΟΕΣΥ, όπως γίνεται και σε όλες τις Δημοσιογραφικές Ενώσεις - μέλη.

Όλα τα παραπάνω, που αφορούν τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματά των εργαζομένων γενικότερα αλλά και ειδικότερα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, επιβεβαιώνουν ότι στο συνδικαλιστικό κίνημα συγκρούονται δύο γραμμές: Από τη μια είναι η γραμμή του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, της συναίνεσης και της υποταγής που εκφράζουν, γενικότερα οι ξεπουλημένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και άλλων οργανώσεων, αλλά και οι διοικήσεις της ΠΟΕΣΥ και των Δημοσιογραφικών Ενώσεων, που βάζουν πλάτη να περάσει η αντεργατική πολιτική.

Από την άλλη είναι η γραμμή της ρήξης και της σύγκρουσης με την κυβερνητική -εργοδοτική πολιτική, που διεκδικεί αγωνιστικά τα δικαιώματα των εργαζομένων και εκφράζεται από το ταξικό εργατικό κίνημα, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο -και, στο δημοσιογραφικό κλάδο, από το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ. Είναι, επομένως, αναγκαίος όρος για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, όπως και γενικότερα, να ενισχυθεί η συσπείρωση στη γραμμή της ρήξης και της σύγκρουσης με την πολιτική, της κυβέρνησης, της ΕΕ και της εργοδοσίας. Της συσπείρωσης και στο χώρο των ΜΜΕ με το ταξικό αγωνιστικό κίνημα, ενισχύοντας το συνδυασμό της "Μαχόμενης Δημοσιογραφίας", τον οποίο στηρίζει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

Αυτή την επιλογή καλούνται να στηρίξουν στο 5ο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ οι αντιπρόσωποι πέρα από παραταξιακές δεσμεύσεις, αν, πραγματικά, θέλουν να αλλάξει ρότα το συνδικαλιστικό μας κίνημα στο χώρο των ΜΜΕ. Κι εδώ κρίνεται κάθε αντιπρόσωπος στο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ. Αν, δηλαδή, την επόμενη μέρα θα προκύψει "μια από τα ίδια", με κυριαρχία των δυνάμεων του συμβιβασμού και της υποταγής που εκφράζουν το μπλοκ Σόμπολου -Τσαλαπάτη και "Συσπείρωσης", ή θα αλλάξουμε σελίδα, ενισχύοντας αποφασιστικά τη γραμμή ρήξης και σύγκρουσης που εκφράζει το ψηφοδέλτιο της "Μαχόμενης Δημοσιογραφίας".

ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ