ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΣΤΗΝ Ε.Π.Η.Ε.Α ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΙΣ 9 ΚΑΙ 10 ΜΑΗ 2019

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η διαδικασία των αρχαιρεσιών για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων για το 8ο Συνέδριο της ΠΟΕ ΠΤΥΜ πραγματοποιείται μέσα στις προεκλογικές συνθήκες, στις οποίες όλα τα αστικά κόμματα (ΚΙΝΑΛ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) και οι δορυφόροι τους, διαχειριστές της κυβερνητικής εξουσίας, στήνουν έναν ψευτοκαβγά που δεν αφορά τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων. Αφού συμφωνούν στις βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις, δηλαδή στην πρόσδεση με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και στο βάθεμα της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής.

Ετσι διαχειρίστηκαν την κρίση, έτσι και την επερχόμενη ανάπτυξη σε όφελος του κεφαλαίου. Λένε ότι μας έβγαλαν από τα μνημόνια, αλλά όλοι οι μνημονιακοί νόμοι παραμένουν ενεργοί. Στη σκιά της σκανδαλολογίας, των μεταγραφών παλιών και φθαρμένων υλικών, των πλαστών διλημμάτων (πρόοδος - συντήρηση) των ψευδεπώνυμων αντιφασιστικών καλεσμάτων, επιχειρούν να καμουφλάρουν την από κοινού επίθεσή τους στα εργατικά - λαϊκά εισοδήματα. Την επί της ουσίας συμφωνία για το πλιάτσικο στη λαϊκή κατοικία με τους πλειστηριασμούς και τη σύμπλευσή τους στη ΝΑΤΟποίηση των Βαλκανίων με κινδύνους για τους λαούς στο πλαίσιο των ανταγωνισμών, στο όνομα της ενίσχυσης των συμφερόντων ντόπιων και ξένων κεφαλαιοκρατών και των πολιτικών τους εκπροσώπων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Ο κλάδος μας δεν αποτέλεσε και δεν μπορούσε να αποτελέσει την εξαίρεση στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως προηγούμενα και αυτής των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και αδιάψευστα:

  • Ο υπερδιπλασιασμός της ανεργίας στον κλάδο, η οποία ξεπερνά πια το 30%.
  • Η πολύμηνη ομηρία των εργαζομένων στο ΔΟΛ, το MEGA, τον ΠΗΓΑΣΟ μετατράπηκε σε τραγωδία για τη ζωή των εργαζομένων που έχασαν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις και τώρα βρίσκονται στην ανεργία χωρίς σοβαρή προοπτική επανόδου σε δουλειά.
  • Η απληρωσιά είναι κανόνας παντού σχεδόν.
  • Οι ατομικές συμβάσεις επίσης, όπως και η δουλειά με όρους εντατικοποίησης.
  • Σε πολλά μαγαζιά ο κατώτατος μισθός της Αχτσιόγλου βαφτίζεται κανονικότητα.
  • Συνεργασία ALPHA - STAR, που ανοίγει το δρόμο συγχωνεύσεων τηλεοπτικών σταθμών μεταξύ τους ή και με τηλεπικοινωνιακούς κολοσσούς με την επιδίωξη της μείωσης του κόστους λειτουργίας, που θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι με απώλειες σε θέσεις εργασίας και δικαιώματα.

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Απέναντι σε όλες αυτές τις αρνητικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΠΗΕΑ έχει τεράστιες ευθύνες. Δεν έκανε τίποτα για να οργανώσει την αντίσταση των εργαζομένων στην επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης, να οργανώσει την πάλη για να βάλουμε εμπόδια στην αντεργατική πολιτική, να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα που μας αφαίρεσαν, την κάλυψη των αναγκών των οικογενειών μας.

Συντάσσεται στη λογική να τα βρούμε με τα αφεντικά και την κυβέρνηση, άρα προσαρμοζόμαστε στους δικούς τους όρους, δηλαδή παζαρεύει πόσο θα χάσουμε. Δεν αξιοποίησε ούτε το παραμικρό διεκδικητικό σκίρτημα που εμφανίστηκε από την πλευρά των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς. Αντίθετα, το υπονόμευσε ακολουθώντας την ίδια τακτική της αναμονής, της εργασιακής ειρήνης, του κοινωνικού εταιρισμού, της διαβούλευσης με την εργοδοσία και τους κυβερνητικούς παράγοντες. Στην καλύτερη περίπτωση, σαν μέσο άμυνας επιλέχθηκε από την πλειοψηφία του ΔΣ η προσφυγή στη δικαιοσύνη, με πενιχρά όμως αποτελέσματα, αφού όλες οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις και η σημερινή έχουν φροντίσει να περιορίσουν την όποια δυνατότητα δικαίωσης για τους εργαζόμενους και τις απαιτήσεις τους.

Δεν έκανε την παραμικρή ενέργεια για την αγωνιστική διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), όταν εργοδοσία και κυβέρνηση έχουν τσακίσει μισθούς και δικαιώματα.

Η διαπίστωση της πλειοψηφίας του ΔΣ για τη λεγόμενη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Η εκτίμησή μας αυτή τεκμηριώνεται από το γεγονός ότι βάσει του τροποποιημένου καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ - έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ - στις Ενώσεις που βρίσκονται επικεφαλής και στη διοίκηση του Οργανισμού, ακόμα και εάν ξεμπλέξουμε από την άρνηση των εργοδοτών για καταβολή του 2% και τις νομικές τους προσφυγές, τα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα (επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ μόνο για τους παλιούς ασφαλισμένους και ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη) βρίσκονται στον Προκρούστη των ετήσιων αναλογιστικών μελετών και του βέτο του εκπροσώπου των εργοδοτών.

Επιπλέον, αξίζει να υπογραμμίσουμε την πρόσφατη - 4 Απρίλη 2019 - έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο του «Πανευρωπαϊκού Ατομικού Συνταξιοδοτικού Προϊόντος» που ενισχύει τη λογική των κεφαλαιοποιητικών συστημάτων ασφάλισης με τον εξαναγκασμό της αποταμίευσης και αγοράς τέτοιων προϊόντων από τους εργαζόμενους, αφού προοπτικά οι συντάξεις θα είναι επιδόματα εξαθλίωσης.

Δημιουργούν έτσι τις κατάλληλες συνθήκες για παράδοση των χρημάτων των εργαζομένων μέσω επαγγελματικών ταμείων και ιδιωτικής ασφάλισης στις επιχειρήσεις, με αμφίβολο το αν θα ανταποδώσουν έστω κάποια σύνταξη.

Στην ουσία δηλαδή προαναγγέλλονται το χτύπημα και η παραπέρα συρρίκνωση της Κοινωνικής Ασφάλισης, προς όφελος του κεφαλαίου. Σ' αυτήν τη ρότα οδηγούν και τον ΕΔΟΕΑΠ.

Για εμάς το ζήτημα των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων που υπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων είναι μέτωπο συσπείρωσης δυνάμεων και διεκδικητικής πάλης για λύσεις προς όφελος των εργαζομένων, άνεργων και συνταξιούχων.

Την προηγούμενη διετία, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στην ΕΠΗΕΑ με όλες της τις δυνάμεις, σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε ευκαιρία, πάλεψε για την ενότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων του κλάδου των ΜΜΕ και αυτών με την εργατική τάξη, την αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελευθεροεπαγγελματίες, για την ανατροπή όλων των μνημονιακών νόμων που ψηφίστηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία και τους συμμάχους της.

Στις απεργίες που προκηρύχτηκαν με ...εξώδικα από τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες του κλάδου, χωρίς μέτρα οργάνωσης και περιφρούρησης, χωρίς καν τον ορισμό μιας απεργιακής συγκέντρωσης, οι δυνάμεις της ΔΑΣ ΕΠΗΕΑ, που στηρίζονται από το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ στον κλάδο, δώσαμε τη μάχη για ζητήματα όπως αυτό της Κοινωνικής Ασφάλισης και του ΕΔΟΕΑΠ, του νόμου που εμποδίζει την απεργία, αναδείξαμε το ζήτημα των ΣΣΕ και συμμετείχαμε στα συλλαλητήρια των 534 σωματείων και στην κατάθεση σχεδίου πρότασης νόμου στη Βουλή, σε κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς, συμμετείχαμε και πρωτοστατήσαμε σε όλες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο MEGA, τον ΠΗΓΑΣΟ και το ΔΟΛ.

Συνεχίζουμε! Με στόχους πάλης την ανάκτηση των απωλειών από την περίοδο της κρίσης, την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Είναι έωλη η επίκληση της πλειοψηφίας του ΔΣ, που ουσιαστικά ξεπλένει την κυβέρνηση λέγοντας ότι αυτή έχει αντιληφθεί την ανάγκη υπογραφής ΣΣΕ. Το πόσο ειλικρινείς είναι οι κυβερνητικές προθέσεις, αποδείχνονται από το γεγονός ότι δύο φορές αρνήθηκαν να φέρουν για συζήτηση το σχέδιο των σωματείων που κατατέθηκε στη Βουλή ως πρόταση νόμου. Στην πραγματικότητα, αυτό που επιχειρείται σήμερα είναι να οριστούν όρια αμοιβών με υπουργική απόφαση, όρια μέσα στα πλαίσια των «αντοχών της οικονομίας», δηλαδή όσα θέλουν να δώσουν οι εργοδότες για να μη διαταραχτούν η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των ομίλων τους.

Η πρόσφατη υπογραφή ΚΥΑ για τα «μέτρα ενίσχυσης του έντυπου Τύπου» από την κυβέρνηση, με την ενεργό συμμετοχή των πλειοψηφιών ΕΠΗΕΑ και ΕΣΗΕΑ, στην πραγματικότητα αφορά το πώς, με ποιον μηχανισμό, θα μπει ζεστό χρήμα στις τσέπες των αφεντικών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται στον Τύπο για τη στήριξη των άμεσα δικών τους συμφερόντων και των κομμάτων που τα υπηρετούν. Καμιά θέση εργασίας δεν εξασφαλίζεται με τέτοιους μποναμάδες, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι το γνωρίζουν, έχουν εμπειρία και από το χάρισμα του αγγελιόσημου και την τεράστια μείωση του φόρου τηλεόρασης και από το τσάκισμα των μισθών και των δικαιωμάτων, ότι κάθε άλλο παρά μείωσαν τον ρυθμό των απολύσεων.

Στον αντίποδα, η ΔΑΣ ΕΠΗΕΑ προτείνει στους εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους στον κλάδο να συσπειρωθούμε στην πάλη για την ανατροπή όλων των αντεργατικών μέτρων, να οργανώσουμε τον αγώνα μας από τα κάτω σε κάθε τόπο δουλειάς, να προσανατολιστούμε στη διεκδίκηση των παρακάτω επεξεργασμένων αιτημάτων για τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα:

Υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς που να τείνουν στην αποκατάσταση των απωλειών του προηγούμενου διαστήματος. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους ανεξαίρετα τους εργαζόμενους. Κατάργηση κάθε μορφής ευέλικτης και ελαστικής εργασίας. Δεν ανεχόμαστε την απλήρωτη δουλειά!

Αναγνώριση προϋπηρεσίας για όλους τους εργαζόμενους. Επαναφορά όλων των ωριμάνσεων που προβλέπονταν στις ΣΣΕ.

Συγκεκριμένο, συνεχόμενο ωράριο 5ήμερο - 8ωρο - 40ωρο και συγκεκριμένες μέρες ανάπαυσης για τους εργαζόμενους με βάρδιες.

Προσαυξήσεις για νυχτερινή δουλειά (βάρδιες κ.λπ.) αλλά και για δουλειά το Σάββατο, σύμφωνα με τη ΣΣΕ του 2009. Προσαυξήσεις για δουλειά Κυριακές και αργίες σύμφωνα με το νόμο.

Μέτρα προστασίας της μητρότητας.

Μέτρα για εργαζόμενους ΑμεΑ.

Κατοχύρωση επιδομάτων γάμου, παιδιών και παιδιών ΑμεΑ.

Κατοχύρωση των επιδομάτων για υπερωριακή, νυχτερινή, κυριακάτικη ή εργασία σε μέρα αργίας.

Το ύψος των ποσών στα κλιμάκια και των ποσοστών στα επιδόματα να αντιστοιχούν σε αυτά της τελευταίας υπογεγραμμένης σύμβασης.

Καθολική ισχύ και υποχρεωτική εφαρμογή της ΣΣΕ, με προβλεπόμενη μετενέργεια χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.

Η μη καταβολή δεδουλευμένων να είναι αυτόφωρο ποινικό αδίκημα.

Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς.

Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων. Επίδομα ανεργίας σε όλους στο ύψος του κατώτατου μισθού και όσο διαρκεί η ανεργία. Να υπολογίζεται ο χρόνος αυτός ως χρόνος Κοινωνικής Ασφάλισης και συντάξιμος. Δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε αυτούς και τις οικογένειές τους. Αναστολή πληρωμών των δανείων τους.

Αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων στο ύψος που ήταν το 2009 και επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί και αντιασφαλιστικοί νόμοι.

Να καταργηθούν τα μνημόνια, να παρθούν πίσω όλα τα αντιλαϊκά μέτρα.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Είναι η στιγμή να πάρουμε την υπόθεση της ζωής και της προοπτικής των οικογενειών μας στα χέρια μας. Να ξεπεράσουμε στην πράξη τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, να οργανώσουμε τον αγώνα μας από τα κάτω, μέσα σε κάθε τόπο δουλειάς. Μέσα από αυτόν τον αγώνα, ξεπερνώντας τις δυσκολίες, με σκληρή και ανυποχώρητη πάλη έχουμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε το δρόμο για τη ζωή που μας αξίζει.

ΣΤΙΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΙΣ 9 ΚΑΙ 10 ΜΑΗ, Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΤΗ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΣΤΗΝ ΕΠΗΕΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ!